Alıç Faydaları Nelerdir? Yaprağı, Çiçeği ve Çayı ile Mucizevi Meyve

Alıç Faydaları Nelerdir? Yaprağı, Çiçeği ve Çayı ile Mucizevi Meyve Tarifi

Alıç Meyvesi Hakkında Tüm Merak Edilenler

Halk arasında yemişen olarak bilinen alıç, dikenlerinden dolayı akdiken olarak da bilinir. Hafif buruk bir tada sahip olan meyve, görünüş olarak muşmulaya benzediğinden dolayı bazı yörelerde muşmula adıyla da anılır.

Kuzey yarım kürede 50 ve ülkemizde de 17 çeşidi bulunan alıç, kışın yaprak döken çalı formunda bir meyve çeşididir. Alıç cinsleri aşılanarak armut ya da elma elde edilir. Kuzey Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’ya özgü bir bitki olan alıç otu antioksidan açısından zengindir. Boyu 7 metreyi bulan alıç ağacı, beyaz renkte çiçeklere sahip dikenli bir bitkidir. Alıç ağacı meyvesinden alıç turşusu, alıç çayı, alıç reçeli ve alıç marmelatı yapılır.

Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan meyvenin tazesinin bulunmadığı durumlarda alıç hapı, alıç tableti ya da alıç ekstraktı kullanılabilir. Alıç mevsimi olan ekim ve kasım aylarında toplanan meyvelerle hazırlanan alıç macunu özellikle kahvaltılarda beğenerek tüketilir.

Alıç Nedir?

Alıç bitkisi önemli tıbbi bitkiler arasında yer alır. Alıç fidanı, çiçekleri ve meyvesi antioksidan özelliğe sahip flavon, şekerler, eter yağı, organik asitler, saponin ve vitaminler içerir. Kalbin düzenli çalışmasını destekleyen alıç çeşitleri kalp ve damar fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkinidir.

Yüksek oranda demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri içeren alıç, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir. Geçmiş zamanlarda sağlığa faydaları nedeniyle ilaç olarak tercih edilen meyve, günümüzde de birçok ilacın üretiminde kullanılmaktadır.

Eski Romalılar ve Yunanlılar tarafından neşe ve mutluluk sembolü olarak kabul edilen alıç ağacı çiçeklerine nisan ayı ile haziran ayına kadar taze olarak ulaşılabilir. Kurutulmuş alıç çiçekleri ise aktarlarda bulunur.

Kırmızı ile sarı renk tonlarına sahip taze alıç meyvesi ise eylül ve ekim aylarında semt pazarlarında yer alır. Kilo olarak satılabildiği gibi iplere dizilmiş halde de satışa sunulabilir.

Tarif için: Alıç Marmelatı

Alıç Marmelatı

Alıç Meyvesi Nerede Yetişir?

Alıç meyvesi yabani olarak derelere bakan yamaçlarda, taşlık yerlerde bulunan çalılıklarda, ormanlarda, kayalık arazilerde ve dağlık çevrelerde kendiliğinden yetişir. Ülkemizde ve diğer ülkelerde alıç ticari amaçla yetiştirilmemektedir.

Türkiye’de soğuk ve kurak bölgelerde doğal olarak yetişen alıç aynı zamanda kentsel peyzajın önemli bitkilerinden biridir. Toprak ve iklim isteği bakımından seçici olmayan bitki, kıraç alanlar da dâhil olmak üzere karasal iklimin hüküm sürdüğü her yerde yetiştirilebilir.

Alıç tohumu ile kendiliğinden yetişir ve kabukları set olduğundan dolayı alıç çekirdeği çimlenme esnasında zorluk çeker. Bitki ilk yetişme dönemlerinde suya ihtiyaç duyar daha sonrasında yağmur suları büyümesi için yeterli olur.

Alıç Turşusu

Alıç Faydaları Nelerdir?

  • Damarları genişletici etkiye sahip olan alıç, kalp damarlarından kanın kolay pompalanmasını sağlayarak dolaşımı kolaylaştırır ve böylece kalbin yükünü hafifletir.
  • Kalp krizi riskini önler ve damar sertliğine karşı vücudu korur.
  • Kalp atışlarının düzenlenmesinde önemli fonksiyon vardır.
  • Sakinleştirici etkiye sahip olan alıç, sinir bozukluğunu önler ve sinirsel çarpıntı gibi rahatsızlıklarda etkindir.
  • Beyine giden damarların genişlemesini sağlayarak kan akışını arttırır.
  • Uykusuzluğu önler.
  • Tansiyon düşürücü etkisinden dolayı yüksek tansiyon hastalarına önerilir.
  • Mideyi rahatlatıcı etkisi vardır.
  • İdrar söktürücüdür ve cinsel performansı arttırır.
Alıç Sirkesi

Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

  • Kan damarlarını genişletici etkisinden dolayı dolaşım sisteminin sağlığını korur. Kalp kaslarını güçlendirir ve kan basıncını dengeler.
  • Beyne giden kan artışını arttırır ve daha güçlü bir hafızaya sahip olunmasını sağlar.
  • Böbrek hastalıklarında etkindir. Böbrek taşı oluşumunu engeller.
  • Yüksek oranda antioksidan içeren alıç sirkesi toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Ödem çözücüdür.
  • Uyku bozuklukları, stres ve ağrıları hafifletici etkiye sahiptir.
  • İçeriğinde yer alan flavonoidler kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırır. Hastalıklara karşı mücadelede vücudu destekler.
  • Kan damarlarını genişlettiğinden dolayı hücrelere besin ve oksijen gidişini arttırır. Artan oksijen ve besin vücudun daha aktif ve canlı olmasını sağlayarak enerjiyi arttırır.

Detaylı bilgi için: Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

Alıç Yaprağı Faydası Nedir?

  • Alıç yaprağı ince ince kıyılarak bir bardak su ile kaynatılır. Daha sonra 10 dakika bekletilerek içilir.
  • Alıç yaprağı tıpkı meyvesindeki gibi yüksek oranda antioksidan içerir. Kanser hücresi oluşmasını engeller ve var olan kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını önler.
  • Tıpkı alıç meyvesi gibi alıç yaprağı da kalp ve damar sağlığını korur.
  • Üst solunum yolları hastalıklarının tedavisini destekleyici rol oynar.
  • Kan akışını hızlandırarak dolaşım bozuklularının tedavisinde önemli rol oynar.
  • İştahı dindirdiğinden dolayı alıç yaprakları salata içine eklenerek zayıflama diyetlerinin etkinliğini arttırır.
  • Mide duvarını kuvvetlendirerek mide rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.
  • Kansızlığa iyi gelir ve el, ayak üşümelerinde etkin rol oynar.
  • Damar içi plak oluşumunu engeller ve var olan plakların temizlenmesine yardımcı olur.
  • Baş ağrısı üzerinde olumlu etkileri vardır ve özellikle kronik migren tedavisinde oldukça etkindir.

Alıç Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Alıç çiçeği, nisan ve mayıs aylarında açar. Ülkemizde özellikle Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak yetişen alıç ağacına akdiken, kalp gülü, beyaz diken, ekşi muşmula, geyik dikeni, geviş ve kul yemişi gibi isimler de verilir.

Özellikle yüksek tansiyon hastalarında tansiyon düşürücü etkisinden dolayı önerilen alıç çiçeği papatya, gökçe ve kedi otu ile eşit miktarlarda karıştırılır. Elde edilen karışımdan 2 çay kaşığı bir bardak kaynamış suya atılarak 1 gün bekletilir. Hazırlanan çat sabah ve akşam aç karnına içilir.

Alıç çiçeğinin etkilerini gösterebilmesi için uzun süre düzenli olarak tüketilmesi gereklidir. Kalp çarpıntılarının tedavisi için üç ölçü alıç çiçeği, üç ölçü müge çiçeği, iki ölçü oğul otu ve 2 ölçü kedi otu kurusu karıştırılır. Hazırlanan karışımdan 2 çay kaşığı alınarak bir bardak kaynamış sıcak suya atılır. 20 dakika demledikten sonra günde 2 kez tüketilir. Kalp kaslarını kuvvetlendirmek için alıç çiçeğinin suyu çıkartılarak 1 bardak suyun içine eklenir ve kaynatılır. Hazırlanan karışıma şeker eklenerek içildiğinde baş ağrısı kesilir.

Bunlara ek olarak alıç çiçeği lapa haline getirilip şişliklerin üzerine konulursa inmesini sağlar. Cinsel performansı güçlendiren alıç çiçeği çayı aynı zamanda safra salgısının artmasını önleyerek mideyi güçlendirir.

Alıç Çayı Faydaları Nelerdir?

Doğada kendiliğinden yetişen sarı, kırmızı renkli meyvelere sahip olan alıç, yüksek antioksidan etkisi nedeniyle özellikle kalp sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan alıç ağacının yaprağından, meyvesinden ve çiçeklerinde çay yapılabilir. Uzun süreli kullanımı bağımlılık ve zararlı etki yaratmayan alıç çayı doğal bir içecektir. Alıç çayı kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta herhangi bir kronik hastalığı olanların doktora danışma zorunluluğudur.

Özellikle kalp ilacı kullananların mutlaka doktora danışması gerekir. Alıç meyvesi, yaprağı ve çiçeğinden oluşan karışımdan kaynamış bir bardak suya 1 tatlı kaşığı eklenir ve 15-20 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan alıç çayı sabah ve akşam aç karnına tüketilebilir. Toksin maddelerin ve vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını sağlayan alıç çayı detoks etkisine sahiptir. Ayrıca iştahı kontrol altına alarak zayıflamaya da yardımcı olur.

Alıç Meyvesinin Zararları Nelerdir?

Kalp çarpıntılarına faydalı olan alıç, aşırı tüketildiğinde çarpıntıları arttırabilir ve göğüs ağrılarına sebep olabilir. Aşırı alıç tüketimi baş dönmesi, mide bulantısı ve bağırsak bölgesinde kanamaya sebep olabilir. Kalp damarlarını genişletici etkiye sahip olan alıç meyvesi, kalp ilaçları ile birlikte tüketildiğinde zararlı etki gösterebilir.

Alıç tüketimi midede bulantı, baş dönmesi ve bağırsaklarda kanama ile birlikte kanlı idrar gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Çocuklar, hamileler ve emziren annelerin alıç tüketmemeleri önerilir. Aşırı kullanımında bacaklarda geçmeyen ödem, göğüs, kalp ve omuz ağrıları gelişebilir. Kan inceltici ilaç ve tansiyon ilacı kullananların da mutlaka doktora danışmaları gerekir.

Üvez Meyvesi: Okuyunca Hayrete Düşeceğiniz Sayısız Faydası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri