Anoreksiya Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Anoreksiya Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Tarifi

Tüm Yönleriyle Anoreksiya Nervoza

Birçok insan daha iyi görünmek ve sağlıklı hissetmek adına yediği yemeklere ve yeme alışkanlığına dikkat eder. Tuz kullanmamak, şeker kullanmamak, alkali beslenmek ve her gün düzenli spor yapmak yemek kültürünün 4 ana unsurudur. Bu alışkanlıkların tek bir gayesi vardır: O da daha iyi görünmek.

Gelişen teknoloji ve yarış içinde olan nesil sebebiyle, toplum bir teknolojik baskı altında yaşamaktadır. Çevredeki insanlara bir şey ispatlamak, anlatmak ve onlarla kıyas yapmak için olanı olduğundan daha farklı gösterme alışkanlığı, çağın en büyük alışkanlığı haline gelmiştir. Daha az yemek ve bir grup içinde farklılaşmak adına meydana gelen yemek yeme bozukluğu da bu teknolojik baskının bir sonucudur.

Ergenlik döneminden başlayıp sonraki yılları da etkileyen yeme bozukluğu rahatsızlığı olan anoreksiya nervoza hakkında merak edilenler ve anoreksiya hastalığı hakkındaki tüm detayları cevaplayacağımız yazımız sizler için derlendi.

zayıflama

Anoreksiya Nedir?

Bu hastalık kişinin kendi bedenine karşı duyulan öfkenin sonucudur. Kendi vücudunu beğenmemesi, en zayıf haliyle bile kendini kilolu görmesi, yemek yemeyi gereksizlik olarak gördüğü psikolojik ve beden faktörlü bir hastalıktır. Bir çeşit iştah kaybı olarak da tanımlanabilir. Kişinin yemeyi reddetmesi durumudur. Ufak ve masum bir diyetle başlayan anoreksiya hastalığı, verilen birkaç kilodan sonra ciddi bir boyut alır. Ergenlik döneminde yaşanan stresli süreç, tüm bedeni etkilediği gibi ruhu da etkiler.

Bu durumun altında genel olarak özgüven eksikliği, aile içi iletişim bozukluğu ve şiddet, memnuniyetsizlik, mükemmeliyetçilik ve iletişim eksikliği yer almaktadır. Daha zayıf görünerek kendilerini daha güzel hissedebileceklerini düşünürler anoreksiya hastaları.

Çağın hastalığı denilse de ilk olarak 1600 yıllarında görülmüştür. Londra’da bütün ilaçları ve tıbbi yardımı geri çeviren 18 yaşındaki bir genç kız, hastalığı ile tüm dünyaya korku salmıştır. Genç kızın 3 aylık mücadelesinden sonra hayatını kaybettiği bilinir.

diyet

Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya durumu içinde bulunanlar genelde bu durumu kabul etmek istemezler. Çevreleri tarafından abartıldığını ve büyütüldüğünü ifade ederler. Çünkü bu psikolojik durumun ilk belirtisi kabul etmemektir. Olan ne varsa inkar edip aksini iddia ederler. Dışarıdan bakıldığında kolayca anlaşılan diğer belirtileri ise şöyledir:

  • Kişi, zayıf olmasına rağmen ısrarla diyet yapar.
  • Vücut özelliklerine karşı takıntı oluştururlar, sürekli kilo ölçümü ve yağ hesaplama alışkanlığı edinirler.
  • Yemek saatlerinde bahaneler ile kaçarlar. Yememek için ortam oluştururlar.
  • Anoreksiya hastaları, yemeklerden soğuduğunu bellli etmemek için çevresine yemek yapar.
  • İştah kesen ve kusturan anoreksiya ilaçları kullanırlar.
  • Herhangi bir tıbbi sebep olmadan aşırı kilo kaybı yaşarlar.
  • Aşırı kansızlık, kan basıncı düşüklüğü ve halsizlik görülür.
  • Kadınlarda hormon bozukluğu ve adet kanamaların durması da bu hastalığın bir belirtisidir.
  • Hastalığın bir diğer belirtisi de içe kapanıklık ve çevreyle iletişimi kesmektir.

 çatal

Anoreksiya Hastalığı Kimlerde Görülür?

Anoreksiya nervoza durumu genellikle göz önünde olan kişilerde görülmektedir. Bu durumda medyanın etkisi oldukça fazladır. Televizyonda veya sahnede yer alan öz güveni eksik kişilerde görülmesi oldukça doğaldır. Medya ve hayran çevresi tarafından sürekli eleştiri aldıkları için kendilerinde bir şeyleri değiştirme isteği hissederler.

Vücut formunu sürekli koruması gereken kişilerde görülme ihtimali daha çoktur. Manken, sporcu, dansçı veya oyuncular buna örnek olacaktır. Aile içinde anoreksiya hastalığı görülen bireyler bu durumdan etkileneceği için bu kişiler de risk altındadır. Endişeli, panik ve her zaman daha iyisi olmak isteyenlerde de görülebilir. Stresli bir hayata sahip olanlar, yakınlarını kaybedenler, boşanma durumuna şahitlik edenler de psikolojik boşluk içinde olacakları için bu hastalığı yaşayabilirler.

Anoreksiya Testi Nasıl Yapılır?

Sadece 5 soruyu yanıtlayarak anoreksiya hastalığı belirtileri sizde görülüyor mu bilmek ister misiniz? Her “evet” cevabınız 1 puan olarak değerlendirilecek. Anoreksiya tanısı için toplamda 2 puan hesaplanması yeterli olacaktır. O halde başlıyoruz:

  • Yediğiniz yemeklerin miktarını kontrol etmekte güçlük çekiyor musunuz?
  • Yemekten tok kalktığınızda, kendinizi bir hasta olarak görüyor musunuz?
  • Yakın zamanda devamlı kilo kaybettiniz mi? Son 3 ayda 6 kilo gibi.
  • Çok zayıf olduğunuz halde kendinizi yine de kilolu olarak görüyor musunuz?
  • Yemek yeme durumunun, hayatınızın tamamına hakim olduğunu düşünüyor musunuz?

Bu sorulardan 2 tanesine “evet” cevabını verdiyseniz, kilolarınızla barışık olmadığınızı itiraf etmiş olacaksınız. Ciddi boyutlarda belirtileri kendinizde görüyorsanız bir doktor ile iletişime geçmek en doğru karar olacaktır.

İLAÇ

Anoreksiya Tedavi Yöntemleri

Anoreksiya belirtisi görülen her kişinin mutlaka bir doktora danışması gerekmektedir. Erken tedavi ile oluşabilecek ciddi sonuçlar önlenir. Yapılan tedavi ile ideal kiloya ulaşmak oldukça sağlıklı bir yol alacaktır. Kişinin bedeni sağlığına kavuşurken, ruhu da kendine gelecek ve daha iyi hissedecektir. Belirti gören kişiyi tedaviye ikna etmek için sağlıklı bir iletişim kurmayı deneyin. Onun için endişelendiğinizi ve sizin için ne kadar değerli bir insan olduğunu ifade edebilirsiniz.

Tıbbı tedavi yöntemi ile, anoreksiya hastalığı sonucunda oluşan kalp rahatsızlıkları, kemik erimesi ve depresyon gibi ciddi durumlar ortadan kalkacaktır. Bu süreçte doktorunuz bedeninizdeki değişimleri takip edecek ve kan değerlerinizin normal seviyeye gelmesi için durumunuzu takibe alacaktır. Kan değerlerinizdeki eksikliğe göre ihtiyacınız olan besinlerle anoreksiya diyeti hazırlanacaktır. Birden değil belirli aşamalar ile kaybettiğiniz sağlığınızı size kazandıracaklardır. Bu konuda doktora güvenmek, en iyi karar olacaktır.

Uzman bir beslenme danışmanından size en uygun olacak beslenme programı alabilirsiniz. Diyetisyen ile yola çıktığınızda, yeme bozukluğunuz ortadan kalkacak ve bir düzen alacaksınız. Kendinizi daha iyi hissetmek adına bir psikolojik destek almak da çok doğru bir karar olacaktır. Bedeninizin ve sağlığınızın ne derece önemli olduğunu fark etmeniz için uzman bir görüş ile bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Ciddi boyutlara ulaştığında anoreksiya öldürür mü? Tedaviyi kabul etmeyen ve direnen kişilerde yeme bozukluğu sonucunda çeşitli hastalıklar görülecektir. Aşırı kilo kaybı, vücut sağlığının bozulması, kan değerlerinin düşmesi, kemik erimesi, kalp hastalıkları gibi ciddi sonuçlar sonunda, ne yazık ki ölüm ihtimali de vardır. Erken tedavi yöntemi ile olumsuz durumlardan uzaklaşabilirsiniz.

diyet

Anoreksiya Bulimia Arasındaki Farklar

Anoreksiya ve bulimia yeme bozukluğu hastalığıdır. İkisinin de sonuçları aynı iken hikayeleri çok başkadır. Aslında anoreksiya bulimia ile karıştırılır. Fakat detaylı olarak bakıldığında anoreksia nervozada yemek yemek kısıtlıdır. Yemeklerden soğuma ve uzak durma vardır. Bulimia nervozada ise yemek yeme alışkanlığı olup daha sonra yenilenleri kusturma vardır. Bulimia hastaları, yemek yerken doygunluk hissini alamazlar. Her yemekten lezzet almak isterler. Yemek bittiğinde ise ciddi derecede pişmanlık duyup yenileni kusarlar. Kusmak için çeşitli ilaçlar da alınır.

Anoreksiya hastaları tedavilerini kabul etmezler ve durumu da kabullenmezler. Bulimia hastaları ise tedavi görmek istediklerini kendileri dile getirirler. İki hastalıkta da kilo alımı kaygısı yaşanmaktadır. Anoreksiyada görülen depresyon ve içe kapanıklık, bulimiada görülmez. Bulimia hastaları daha sosyal ve dışa dönük kişilerdir.

anoreksiya

Anoreksik Ünlüler

Uzmanlara gelen anoreksiya hikayeleri genel olarak, sosyal baskı altında kalan insanların olduğu durumlardır. Kendilerine açlık cezaları veren anoreksiya hastaları, uzun yıllar bu tehlike altında yaşadıktan sonra tıbbi destek almayı kabul etmişlerdir.

Ekranlardan tanınan anoreksiya hastası ünlüler arasında vaktinde ailesi ile sorunlar yaşayan şarkıcı Kesha yer alır. Sonrasında aile desteği ile bu hastalıktan kurtulmuştur. Hayranları ile 15 yaşından beri anoreksiya hastalığı içinde olduğunu paylaşan Lady Gaga da ismi duyulan ünlüler arasında bulunuyor. Victoria Beckham ve Jessica Hart ise podyumlarda yer alan anoreksik ünlülerdir.

Bulimia Nedir? Belirtileri ve Tedavisi yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri