Tüm Yönleriyle Anoreksiya Nervoza
Birçok insan daha iyi görünmek ve sağlıklı hissetmek adına yediği yemeklere ve yeme alışkanlığına dikkat eder. Tuz kullanmamak, şeker kullanmamak, alkali beslenmek ve her gün düzenli spor yapmak yemek kültürünün 4 ana unsurudur. Bu alışkanlıkların tek bir gayesi vardır: O da daha iyi görünmek.
Gelişen teknoloji ve yarış içinde olan nesil sebebiyle, toplum bir teknolojik baskı altında yaşamaktadır. Çevredeki insanlara bir şey ispatlamak, anlatmak ve onlarla kıyas yapmak için olanı olduğundan daha farklı gösterme alışkanlığı, çağın en büyük alışkanlığı haline gelmiştir. Daha az yemek ve bir grup içinde farklılaşmak adına meydana gelen yemek yeme bozukluğu da bu teknolojik baskının bir sonucudur.
Ergenlik döneminden başlayıp sonraki yılları da etkileyen yeme bozukluğu rahatsızlığı olan anoreksiya nervoza hakkında merak edilenler ve anoreksiya hastalığı hakkındaki tüm detayları cevaplayacağımız yazımız sizler için derlendi.
Anoreksiya Nedir?
Bu hastalık kişinin kendi bedenine karşı duyulan öfkenin sonucudur. Kendi vücudunu beğenmemesi, en zayıf haliyle bile kendini kilolu görmesi, yemek yemeyi gereksizlik olarak gördüğü psikolojik ve beden faktörlü bir hastalıktır. Bir çeşit iştah kaybı olarak da tanımlanabilir. Kişinin yemeyi reddetmesi durumudur. Ufak ve masum bir diyetle başlayan anoreksiya hastalığı, verilen birkaç kilodan sonra ciddi bir boyut alır. Ergenlik döneminde yaşanan stresli süreç, tüm bedeni etkilediği gibi ruhu da etkiler.
Bu durumun altında genel olarak özgüven eksikliği, aile içi iletişim bozukluğu ve şiddet, memnuniyetsizlik, mükemmeliyetçilik ve iletişim eksikliği yer almaktadır. Daha zayıf görünerek kendilerini daha güzel hissedebileceklerini düşünürler anoreksiya hastaları.
Çağın hastalığı denilse de ilk olarak 1600 yıllarında görülmüştür. Londra’da bütün ilaçları ve tıbbi yardımı geri çeviren 18 yaşındaki bir genç kız, hastalığı ile tüm dünyaya korku salmıştır. Genç kızın 3 aylık mücadelesinden sonra hayatını kaybettiği bilinir.
Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?
Anoreksiya durumu içinde bulunanlar genelde bu durumu kabul etmek istemezler. Çevreleri tarafından abartıldığını ve büyütüldüğünü ifade ederler. Çünkü bu psikolojik durumun ilk belirtisi kabul etmemektir. Olan ne varsa inkar edip aksini iddia ederler. Dışarıdan bakıldığında kolayca anlaşılan diğer belirtileri ise şöyledir:
- Kişi, zayıf olmasına rağmen ısrarla diyet yapar.
- Vücut özelliklerine karşı takıntı oluştururlar, sürekli kilo ölçümü ve yağ hesaplama alışkanlığı edinirler.
- Yemek saatlerinde bahaneler ile kaçarlar. Yememek için ortam oluştururlar.
- Anoreksiya hastaları, yemeklerden soğuduğunu bellli etmemek için çevresine yemek yapar.
- İştah kesen ve kusturan anoreksiya ilaçları kullanırlar.
- Herhangi bir tıbbi sebep olmadan aşırı kilo kaybı yaşarlar.
- Aşırı kansızlık, kan basıncı düşüklüğü ve halsizlik görülür.
- Kadınlarda hormon bozukluğu ve adet kanamaların durması da bu hastalığın bir belirtisidir.
- Hastalığın bir diğer belirtisi de içe kapanıklık ve çevreyle iletişimi kesmektir.
Anoreksiya Hastalığı Kimlerde Görülür?
Anoreksiya nervoza durumu genellikle göz önünde olan kişilerde görülmektedir. Bu durumda medyanın etkisi oldukça fazladır. Televizyonda veya sahnede yer alan öz güveni eksik kişilerde görülmesi oldukça doğaldır. Medya ve hayran çevresi tarafından sürekli eleştiri aldıkları için kendilerinde bir şeyleri değiştirme isteği hissederler.
Vücut formunu sürekli koruması gereken kişilerde görülme ihtimali daha çoktur. Manken, sporcu, dansçı veya oyuncular buna örnek olacaktır. Aile içinde anoreksiya hastalığı görülen bireyler bu durumdan etkileneceği için bu kişiler de risk altındadır. Endişeli, panik ve her zaman daha iyisi olmak isteyenlerde de görülebilir. Stresli bir hayata sahip olanlar, yakınlarını kaybedenler, boşanma durumuna şahitlik edenler de psikolojik boşluk içinde olacakları için bu hastalığı yaşayabilirler.
Anoreksiya Testi Nasıl Yapılır?
Sadece 5 soruyu yanıtlayarak anoreksiya hastalığı belirtileri sizde görülüyor mu bilmek ister misiniz? Her “evet” cevabınız 1 puan olarak değerlendirilecek. Anoreksiya tanısı için toplamda 2 puan hesaplanması yeterli olacaktır. O halde başlıyoruz:
- Yediğiniz yemeklerin miktarını kontrol etmekte güçlük çekiyor musunuz?
- Yemekten tok kalktığınızda, kendinizi bir hasta olarak görüyor musunuz?
- Yakın zamanda devamlı kilo kaybettiniz mi? Son 3 ayda 6 kilo gibi.
- Çok zayıf olduğunuz halde kendinizi yine de kilolu olarak görüyor musunuz?
- Yemek yeme durumunun, hayatınızın tamamına hakim olduğunu düşünüyor musunuz?
Bu sorulardan 2 tanesine “evet” cevabını verdiyseniz, kilolarınızla barışık olmadığınızı itiraf etmiş olacaksınız. Ciddi boyutlarda belirtileri kendinizde görüyorsanız bir doktor ile iletişime geçmek en doğru karar olacaktır.
Anoreksiya Tedavi Yöntemleri
Anoreksiya belirtisi görülen her kişinin mutlaka bir doktora danışması gerekmektedir. Erken tedavi ile oluşabilecek ciddi sonuçlar önlenir. Yapılan tedavi ile ideal kiloya ulaşmak oldukça sağlıklı bir yol alacaktır. Kişinin bedeni sağlığına kavuşurken, ruhu da kendine gelecek ve daha iyi hissedecektir. Belirti gören kişiyi tedaviye ikna etmek için sağlıklı bir iletişim kurmayı deneyin. Onun için endişelendiğinizi ve sizin için ne kadar değerli bir insan olduğunu ifade edebilirsiniz.
Tıbbı tedavi yöntemi ile, anoreksiya hastalığı sonucunda oluşan kalp rahatsızlıkları, kemik erimesi ve depresyon gibi ciddi durumlar ortadan kalkacaktır. Bu süreçte doktorunuz bedeninizdeki değişimleri takip edecek ve kan değerlerinizin normal seviyeye gelmesi için durumunuzu takibe alacaktır. Kan değerlerinizdeki eksikliğe göre ihtiyacınız olan besinlerle anoreksiya diyeti hazırlanacaktır. Birden değil belirli aşamalar ile kaybettiğiniz sağlığınızı size kazandıracaklardır. Bu konuda doktora güvenmek, en iyi karar olacaktır.
Uzman bir beslenme danışmanından size en uygun olacak beslenme programı alabilirsiniz. Diyetisyen ile yola çıktığınızda, yeme bozukluğunuz ortadan kalkacak ve bir düzen alacaksınız. Kendinizi daha iyi hissetmek adına bir psikolojik destek almak da çok doğru bir karar olacaktır. Bedeninizin ve sağlığınızın ne derece önemli olduğunu fark etmeniz için uzman bir görüş ile bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.
Ciddi boyutlara ulaştığında anoreksiya öldürür mü? Tedaviyi kabul etmeyen ve direnen kişilerde yeme bozukluğu sonucunda çeşitli hastalıklar görülecektir. Aşırı kilo kaybı, vücut sağlığının bozulması, kan değerlerinin düşmesi, kemik erimesi, kalp hastalıkları gibi ciddi sonuçlar sonunda, ne yazık ki ölüm ihtimali de vardır. Erken tedavi yöntemi ile olumsuz durumlardan uzaklaşabilirsiniz.
Anoreksiya Bulimia Arasındaki Farklar
Anoreksiya ve bulimia yeme bozukluğu hastalığıdır. İkisinin de sonuçları aynı iken hikayeleri çok başkadır. Aslında anoreksiya bulimia ile karıştırılır. Fakat detaylı olarak bakıldığında anoreksia nervozada yemek yemek kısıtlıdır. Yemeklerden soğuma ve uzak durma vardır. Bulimia nervozada ise yemek yeme alışkanlığı olup daha sonra yenilenleri kusturma vardır. Bulimia hastaları, yemek yerken doygunluk hissini alamazlar. Her yemekten lezzet almak isterler. Yemek bittiğinde ise ciddi derecede pişmanlık duyup yenileni kusarlar. Kusmak için çeşitli ilaçlar da alınır.
Anoreksiya hastaları tedavilerini kabul etmezler ve durumu da kabullenmezler. Bulimia hastaları ise tedavi görmek istediklerini kendileri dile getirirler. İki hastalıkta da kilo alımı kaygısı yaşanmaktadır. Anoreksiyada görülen depresyon ve içe kapanıklık, bulimiada görülmez. Bulimia hastaları daha sosyal ve dışa dönük kişilerdir.
Anoreksik Ünlüler
Uzmanlara gelen anoreksiya hikayeleri genel olarak, sosyal baskı altında kalan insanların olduğu durumlardır. Kendilerine açlık cezaları veren anoreksiya hastaları, uzun yıllar bu tehlike altında yaşadıktan sonra tıbbi destek almayı kabul etmişlerdir.
Ekranlardan tanınan anoreksiya hastası ünlüler arasında vaktinde ailesi ile sorunlar yaşayan şarkıcı Kesha yer alır. Sonrasında aile desteği ile bu hastalıktan kurtulmuştur. Hayranları ile 15 yaşından beri anoreksiya hastalığı içinde olduğunu paylaşan Lady Gaga da ismi duyulan ünlüler arasında bulunuyor. Victoria Beckham ve Jessica Hart ise podyumlarda yer alan anoreksik ünlülerdir.
Bulimia Nedir? Belirtileri ve Tedavisi yazımızı inceleyebilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.