Antep Fıstığı Ağaçlarından Leziz Tariflerine Dek Yeşil Bir Yolculuk
Hem yeşilin tonuna hem fıstığın leziz bir çeşidine isimini veren Antep fıstığı ve ağaçlarının yetiştiği bölgelerde gezintiye çıkıp faydalarını keşfediyoruz :)
Yazının sonunda ödül niteliğinde leziz fıstık tarifleri de sizleri bekliyor olacak!
İlk Durağımız, Antep Fıstığı Ağaçları Nerede Yetişir?
Öncelikle, Antep fıstığı nedir? Fıstık, sakızağacıgiller familyasından yenebilen, kabuklu bir meyvedir.
Antep fıstığının ana vatanı Orta Doğu’dur. Türkiye, İran, Hindistan, Suriye, Irak, Meksika gibi ülkeler Antep fıstığı yetiştiriciliğinde önce gelen ülkelerdir.
Türkiye’de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder.
Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
Antep Fıstığının Özellikleri Nelerdir?
Antep fıstığı ağacı kısa boyludur ve çiçekleri üzümü andıran salkım şeklindedir. Çalımsı, sık dallanan ve yere yakın bir ağaç türüdür.
Antep fıstığı ağacı, altın veya yeşil altın ağacı olarak da bilinir. Bu söylemin en büyük sebebi, üreticisine fazlaca kar sağlamasıdır. Üstelik, taşlık veya mineral bakımından zayıf topraklarda, hiçbir şekilde değerlendirilemeyen arazilerde de rahatlıkla yetiştirilebilir.
Türkiye’de yetiştirilen fıstık, diğer ülkelerdekine oranla daha yağlı olduğundan bu fıstık türleri içinde en lezzetlisi Antep fıstığıdır.
Antep Fıstığı Çeşitleri Nelerdir?
- Tekin: En kaliteli fıstık çeşidi olup, yüksek verim sağlar.
- Barak Yıldızı: En erken olgunlaşan türdür.
- Kırmızı: Yaygın değildir, yazların kısa sürdüğü kesimlerde görülür.
- Halebi: Kalitesi yüksek ancak verimi düşük olan çeşittir.
- Uzun: Orta kalitede olmasına karşın veriminin çok yüksek olduğu fıstık çeşidi, ülkemizde çok yaygın kullanıma sahiptir.
- Ohadi: Çok geç olgunlaşır ve verimi de düşüktür.
- Siirt: İhraç edilen fıstık çeşitlerimizden olup, Antep fıstıklarının en kalitelisidir.
Antep Fıstığı Nasıl Yetişir?
Antep fıstığı meyvesi, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçen iklimlerde yetişir. Antep fıstığı hangi iklimde yetişir? Sıcak havaları sevdiğinden yaz mevsimindeki sıcaklıkların uzun süre devam ettiği bölgelerde kolaylıkla yetişme imkanı bulur.
Antep fıstığı yetiştirmek için, kavrulmamış çiğ haldeki çekirdeği gerekmektedir. Çekirdek toprağa ekilir. Tabanı su tutan topraklar, bu ağacın yetişmesi için uygun değildir. Fazla sulama gerektirmeyen Antep fıstığı bitkisi yılda 10 kiloya ulaşan ağırlıkta meyve verebilir. Her ne kadar yaz sıcaklarına düşkün olsa da kış aylarında yaşanan donmalara karşı dayanıklıdır.
Antep Fıstığı Kalori ve Besin Değeri Nedir?
100 gr Antep fıstığı 562 kcal içerir. 1 avuç Antep fıstığı kaç kalori? 1 avuç Antep fıstığı (18 gr) 101 kcal, 1 adet Antep fıstığı kaç kalori? 1 adet (0,3 gr) Antep fıstığı 3 kcal değerindedir.
Antep fıstığı yağ oranı 45 gramdır, trans yağ ve kolesterol içermez. Antep fıstığı protein oranı 20 gramdır. A, C, E ve B6 vitaminleri ile birlikte; demir, kalsiyum ve magnezyum da içerir.
Antep Fıstığı Faydaları Nelerdir?
- Sigara ve alkolün zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
- İçeriğinde kolesterol olmadığı gibi kandaki kolesterol seviyesini de düşürür.
- Diyabet hastaları, kan şekerlerinin yükselmesini engellemek için kullanabilir.
- Antibiyotik etkisi vardır, öksürüğün geçmesine yardımcı olur.
- Cinsel gücü arttırır.
- 1 avuç Antep fıstığı tükettiğinizde günlük yağ ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Yüksek kalorili olduğundan aşırıya kaçmamanız önerilir.
- İçeriğindeki protein ve fosfor oranı ile kırmızı etten bile daha faydalı sayılır.
- Beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur. Büyüme çağındaki çocukların tüketmesi önerilir.
Antep fıstığı alerjisi bünyeden bünyeye değişkenlik gösterebilecek bir durumdur. Kuruyemişlere alerjisi olanların dikkatli tüketmesi önerilir.
Antep Fıstığı Fiyat Bilgisi
Antep fıstığını tüm market ve kuruyemiş dükkanlarından rahatlıkla temin edebilirsiniz. Antep fıstığının (kabuklu) kilosu 50tl den başlar, markasına göre değişkenlik gösterebilir.
Antep fıstığı kullanılarak yapılan antep fıstığı ezmesi, 320 ve 350 gramlık kavanozlarda yaklaşık 40 lira civarında satışa sunulur.

Antep Fıstığı ile İştah Aşan Fıstık Yeşili Tarifler
1) Kurabiye Hiç Bu Kadar Nefis Olmamıştı: Antep Fıstıklı Rulo Kurabiye
Şimdiden tanıştıralım, sonra geç kaldığınıza üzülmeyin :) Karşınızda yeni favoriniz Antep fıstığı rüyası bir kurabiye! Tarif aşamalarına sadık kaldığınızda ortaya muazzam bir lezzet çıkacağı kesin. Antep Fıstıklı Rulo Kurabiye

2) Lomalık Lezzet: Antep Fıstıklı Mini Kurabiye:
Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun, mini mini parçalara ayırın, atın fırına pişsin, o kadar kolay yani! Deneyenlerden fotoğraf bekliyoruz :) Antep Fıstıklı Minik Kurabiye

3) Antep Gezintisi: Bol Fıstıklı Antep Katmeri
Kalori bombası ve adeta lezzet cumhuriyeti… Bu katmeri yedikten sonra en az 3 hafta istemsiz gülümsüyorsunuz bizden söylemesi :) Bol Fıstıklı Antep Katmeri

4) Osmanlı Mutfağından: Antep Fıstıklı Keşkül
Sütlü tatlılar içinde ayrı bir yere sahiptir keşkül, lezzetini seven bilir. Antep fıstığı ile renk katılan bu tarif denemeye değer! Antep Fıstıklı Keşkül

5) Mini Lezzet Topları: Antep Fıstıklı ve Hindistan Cevizli Truff
Tatlı krizinize anlık çözüm! Pratik yapılışı ve az sayıda malzemesi ile hemencecik hazır. Üstelik bir o kadar da sevimli. Antep Fıstıklı Hindistan Cevizli Truff

Bonus: Peynir ve Çıtır Kadayıfın Muazzam Buluşması: Künefe
Ta daaa! Karşınızda Antep mutfağının prensesi, tatlı mı tatlı künefe… Kıvamında şerbeti ve uzayıp giden erimiş peyniri ile midelerinizi bayram ettirecek! Künefe

Antep fıstıklı tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.