Ardıç Ağacı Özellikleri ve Faydaları

Ardıç Ağacı Özellikleri ve Faydaları Tarifi

Ardıç Ağacının Şifalı Dünyasını Keşfediyoruz

Üreyebilmek için kuşa ihtiyaç duyan ardıç ağacı, sağlığa yararlı etkileri ile ön plana çıkmaktadır. Tüm dünyada kutsal olarak kabul edilen ağaçlardan biri olan bu ağaç, manevi bir anlam da taşır. Bu anlamı nedeni ile ormanlara, bahçelere ve parklara yaygın olarak dikilir. Sağlık, bereket ve huzur getirdiğine inanılan ardıç, doğal olarak yetişen ve kendi kendine büyüyebilen sorunsuz bir ağaç çeşididir.

Geçmiş zamanlarda simyacılar tarafından felsefe taşının yapımında kullanılan ardıç bitkisi, yılanların evden uzak durmasını sağlamak amacıyla tütsü olarak da kullanılırdı. Halen Alevi Cem Evleri’nde tütsü olarak tercih edilen ardıç, Şaman Türkmenlerinden Avrupalı halka kadar neredeyse tüm toplumlarda kullanılır.

Göçebe hayata sahip eski kavimler yaşam yerlerini ardıç ağaçları yakınında kurar ve bazı hastalıkların tedavisinde ardıç ağacından faydalanırdı. Tarihte önemli bir yere sahip olan ardıç ağacı, asırlardır çeşitli medeniyetler tarafından kullanılır. Günümüzde de vazgeçilmez ağaç çeşitleri arasında yer alan ardıç, halen dilek ağacı olarak kullanılmakta ve bazı ülkeler için cadı kovucu olarak bilinmektedir.

Ardıç Nedir?

İğne yapraklı servigiller ailesine ait olan ardıç ağacı çalı formunda bir ağaç türüdür. Oldukça ilginç özelliklere sahip olan ardıç meyvesi yendiğinde idrarın kokusunun menekşe gibi koktuğu söylenir.

İlginç üreme özelliği ile dikkat çeken ardıç ağacı, ardıç kuşunun tohumlarını yemesi sonucu çoğalabilir. Ardıç tohumu, ağaçlardan yerlere dökülür. Dökülen tohumları tüketen ardıç kuşlarının sindirimi sonucu çimlenme sağlanır. Ardıç kozalağı şeklinde olan tohumların kozalakları sindirim sırasında açılır ve ortaya çıkan tohumlar dışkı şeklinde dışarı atılır. Dışarı atılan tohumlar çimlenerek ardıç fidanı haline gelir.

Her iklime adapte olabilen ardıç, kuru ve çorak arazilerde çalı formunda iken sulak ve yumuşak topraklarda uzun bir ağaca dönüşebilir. Dünyada Alaska, Amerika, Almanya, Macaristan ve Fransa’da yetişen ardıç, Türkiye’de Marmara, Ege ve Trakya bölgesinde yetişir. Farklı özellikler barındıran ardıç çeşitleri, adi ardıç, katran ardıcı, Finike ardıcı, yüksek ardıç, bodur ardıç ve kokar ardıçtır.

Bulundukları ortamın iklimine göre renk alan Ardıç türleri genelde açık mavi, kırmızı, yeşil, gri ve sarı renge sahiptir.

Ardıç Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Güzel görünümleri ile dikkat çeken ardıç ağaçları erkek ve dişi olarak ikiye ayrılır. Dişi ardıçların kozalakları vardır ve ardıç kozalakları toplanarak yakacak olarak da kullanılabilir. Boyu 30 santimetre ile 12 metre arasında değişebilen ardıç ağacı, genellikle dağlık, bataklık, ova ve ormanlık alanlarda yetişir.

Siyah renge sahip olan ardıç ağacının meyvesi, şifalı yapısından dolayı özel bir meyvedir. Ağacın meyveleri eylül, ekim ve kasım aylarında olgunlaşır ve toplanarak bu aylarda taze olarak tüketilebilir ya da kurutulur. Sivri, iğneli ve sert yapıya sahip olan ardıç yaprağı içeriğinde yer alan silisik asit nedeniyle tüm yıl boyunca rengini koruyabilir.

Yüksek oranda C vitamini, organik asitler, bakır, demir, kalsiyum, reçine ve glikoz içeren ardıç meyvesi kurutulur ve yaygın olarak ardıç çayı şeklinde kullanılır. Ayrıca glikoz içeriğinden dolayı ağacın meyvesinden ardıç pekmezi, ardıç balı ve ardıç reçeli yapılır.

İçeriğinde yer alan organik maddelerden dolayı meyvesinden elde edilen yağa ardıç katranı yağı denilmektedir. Ardıç çamı odun niteliği taşıyan bir ağaç türüdür. Bu özelliğinden dolayı ardıç ağacı sağlam ve güçlü odun evlerin yapısında kullanılır. Ardıç ağacı inşaat, kozmetik, tıp ve mobilya sektöründe de kullanılır ve ardıç çekirdeği tesbih yapımında kullanılır.

Ardıç Ağacı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

  • Ardıç ağacından elde edilen ardıç katranı, cilt üzerine doğrudan sürülerek kullanıldığında ergenlik sivilceleri, uyuz ve sedef hastalığına iyi gelir. Bu özelliğinden yararlanılarak ardıç katranlı sabun egzama hastaları için önerilir.
  • Ardıcın ağrı kesici özelliği vardır. Burkulma ve çarpma gibi kazalarda ağrıların dindirilmesinde kullanılır. Ayrıca vücutta oluşan kramplara da iyi gelir.
  • Ardıç meyvesinin yüksek C vitamini içeriği diş etinin güçlenmesini sağlar ve ağız kokusunu giderir.
  • İdrar söktürücüdür ve soğuk algınlığının tedavisinde etkindir.
  • Antiseptik özelliğe sahip olan ardıç otu, selülitlerin giderilmesinde de önemli rol oynar.
  • Antioksidan özelliği ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncini artırır ve zindelik sağlar.
  • Ardıç suyu düzenli olarak kullanıldığında akciğer ve bağırsak enfeksiyonlarını tedavi edebilir. Hazmı kolaylaştırarak midenin güçlenmesini sağlar. Gaz sancılarını ortadan kaldırarak bağırsakları rahatlatır.
  • Kadınlardaki adet düzensizliklerinin düzenlenmesinde ve şiddetli adet ağrılarının azaltılmasında önemli rol oynar.
  • Ardıç kokusu kendine has güzel bir kokudur. Bu özelliğinden dolayı ardıç sabunu ve ardıç kolonyası yapımında kullanılır. Ayrıca ardıç saç derisinde görülen kepeklenmeyi önler. Ardıç kullanılarak hazırlanan ardıç şampuanı kepek problemi olanlar için önerilir.
  • Antioksidan özelliği ile vücuttan toksin maddelerin ve fazla suyun atılmasını sağlamak ardıç çiçeği faydaları arasında yer alır.

Ardıç Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Ardıç yağı yapımı soğuk pres yöntemi ile olduğu için bitkinin içinde yer alan tüm organik asitler, vitamin ve mineraller korunur. Ardıç yağının en etkili olduğu hastalıklardan biri sinüzittir. Sinüzit hastalarının pamuk üzerine dökülen ardıç yağını koklaması önerilir.
  • Romatizma hastalığının tedavisinde de oldukça etkili olan ardıç yağı, hastalığın olduğu bölgeye haricen uygulanabilir. Ardıç yağı kremi de yağın kendisi kadar etkilidir.
  • Düzenli olarak ardıç ağacı yağı içilmesi, idrar yollarında oluşan ve hatta mesaneye kadar ulaşan iltihapların kurutulmasına yardımcı olur.
  • Ardıç meyvesi yağı, bronşit hastalarının tedavisinde olumlu etkiye sahiptir. Ağız ya da burun yoluyla ardıç yağı kullanımı önerilir.
  • Üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar sonucu oluşan öksürüklerin kesilmesinde önemli rol oynar.
  • Ardıç yağı saç derisinde oluşan kepek, kaşıntı ve kızarıklık gibi problemlerin ortadan kaldırılmasında etkilidir. Doğrudan cilde uygulanan ardıç yağı cilt hastalıklarının tedavisinde destekleyici rol oynar.

Ardıç Sirkesi Faydaları Nelerdir?

  • Kadınlarda meydana gelen beyaz akıntıyı önleyen ardıç sirkesi, adet ağrılarının da azalmasına yardımcı olur.
  • Ardıç sirkesi cilt üzerine doğrudan uygulandığında cilt hastalıklarının tedavisinde önemli rol oynar.
  • Ardıç sirkesi temiz bir bezin üzerine dökülerek başa konulduğunda baş ağrılarının geçmesini sağlar.
  • Ardıç sirkesinin kan temizleyici özelliği vardır. Her sabah aç karnına ardıç sirkeli bir bardak su tüketilmesi kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve kansızlığı önler. Ayrıca kilo problemi olanlar için aç karnına ardıç sirkesi tüketimi metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı önerilir.

Ardıç Yağı Nasıl Kullanılır?

Ardıç yağı ağız yoluyla, burun yoluyla ve haricen kullanılır. Ağız yoluyla kullanılan ardıç yağı genel olarak iç hastalık problemlerinde kullanılır. Acı bir tada sahip olan ardıç yağını rahat bir şekilde tüketebilmek için kesme şeker üzerine birkaç damla dökebilirsiniz. Ayrıca ardıç yağını salata ve sebze yemeklerine dökerek de kullanabilirsiniz. Sinüzit, öksürük gibi problemlerin tedavisini desteklemek amacıyla ardıç yağı burun yoluyla kullanılır. Bunun için bir pamuk üzerine ardıç yağı dökülerek derin derin koklanır.

Genellikle cilt hastalıkları için ardıç yağı haricen kullanılır. Basur gibi hastalıklar için ardıç yağı doğrudan hastalıklı bölgeye sürülür. Ardıç yağı özellikle bel fıtığı tedavisinde kullanılır. Bir su bardağı saf su kaynatılarak içine 3 yemek kaşığı atkuyruğu otu eklenir. Bu karışıma 15 damla ardıç yağı damlatılarak bir taşım kaynatılır. Hafif ılıması beklenildikten sonra geniş bir kap içerisine karışım süzülür. Süzülen içerik elinizle belinizin üst bölgesinden kuyruk sokumuna kadar sürülür. 15-20 kez bu işle tekrarlandıktan sonra 5 dakika kadar bekletilerek durulanır. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen bu kür günde 2 kez uygulanabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Brokoli Ağacı Tarifi

Brokoli Ağacı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Peynir Ağaçları Tarifi

Peynir Ağaçları

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çikolata Ağacı Tarifi

Çikolata Ağacı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ağaç Kurabiye Tarifi

Ağaç Kurabiye

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çam Ağacı Cupcake Tarifi

Çam Ağacı Cupcake

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Yılbaşı Ağacı Tatlısı Tarifi

Yılbaşı Ağacı Tatlısı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Çam Ağacı Keki Tarifi

Çam Ağacı Keki

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri