Aromaterapi Yağları Faydaları ve Kullanımı

Aromaterapi Yağları Faydaları ve Kullanımı Tarifi

Aromaterapi Yağları: Bitkilerin İyileştirici Gücü!

Stresli ve telaşlı geçen günlerden sonra rahatlatıcı çözümler aranır. Bir fincan kahve ile yorgunluğun gitmesi, ılık bir duş ile de bedenin rahatlaması beklenir. Vücudunuzun ve ruhunuzun dinlenmesi için gerekli olan ne varsa bir an önce gerçekleşmesini istersiniz. Bu gibi durumlarda, sizi ruhen ve bedenen rahatlatacak bir yol vardır: “Aromaterapi” adı verilen yöntem ile zihninizi kurcalayan ne varsa hava ile karışıp sizden çok uzaklara gidebilir.

Bu yazımızda sizlere, çeşitli kokular sayesinde iç huzurunuzu sağlamak için aromaterapi yağları hakkında bilgiler sunuyoruz. Beş duyu organınız aracılığı ile bedeninizdeki çakralara ulaşıp ruhsal rahatlığa ulaşabilirsiniz. Antik Yunan’dan gelen bu terapiyi sizler de çok benimseyeceksiniz. Merak edilen ne varsa şimdi sizlerle.

aromaterapi yağları nelerdir

Aromaterapi Yağları Nelerdir?

Aromaterapi yağlarının neler olduğundan bahsetmeden önce, bu terapinin nereden geldiğini ve ne olduğunu ifade etmeliyiz. Aromaterapi; uçucu yağlarla uygulanan bir iyileştirme yöntemidir. Psikolojik ve fiziksel yorgunluklarınızı alan alternatif tıbbın bir koludur. Aroma kelimesi “koku” anlamını içerir. Terapi ise “iyileştirme” demektir. Kokular aracılığı ile kişide var olan rahatsızlıkları iyileştirme amacını taşır.

Neredeyse 6000 yıl öncesine kadar geçmişi olan aromaterapinin Antik Yunan ve Mısır’da tercih edildiği bilinmektedir. Hipokrat ve İbn-i Sina gibi değerli bilginlerin de kendi dönemlerinde kullandıkları bu yöntemi, yakın çağda Fransız kimyacı Rene Maurice Gattefose yeniden gün yüzüne çıkarmıştır. Elindeki ufak bir kesik için lavanta yağını kullanan Gattefose, yaranın daha çabuk iyileştiğini gözlemleyip bu konu üzerinde çalışmalar yapmıştır.

Aromaterapi yağlarının buharlaşma süresine göre bilinen 3 grubu vardır. Üst gruptaki yağların kokuları oldukça güçlü ve keskindir. Kokuların uyarma gücü 3 saat ila 24 saat arasındadır. Bu gruptaki yağlara nane, fesleğen, kişniş ve okaliptüs yağları örnek verilebilir. Orta seviyedeki yağlar ise; yine güçlü kokulardan oluşmaktadır. Bu kokuları 4 güne kadar alabilirsiniz.

Orta seviyedeki yağların metabolizmaya ve vücut fonksiyonlarına etkisi büyüktür. Papatya, lavanta, biberiye ve ardıç örnek yağlardandır. Son grup ise temel seviyedeki yağlardır. En az derecede buharlaşırlar. Etkileri neredeyse 1 haftaya kadar devam edebilir. Tatlı ve rahatlatıcı kokulardan oluşurlar. Gül, zencefil, sedir ağacı örnek verilebilir.

Peki, aromaterapide hangi yağlar kullanılır? Aromatik yağlar ve özellikleri nelerdir? En çok adı duyulan ve etkileri beğenilen aromaterapi yağları ise şu şekilde karşınıza çıkabilir:

İlginizi çekebilir: Aromaterapi Nedir, Nasıl Uygulanır? Ne İşe Yarar?

aromaterapi yağları

Reyhan

Tatlı ve yumuşak bir aromaya sahiptir. Özellikle de baş ağrıları ve migren tedavisinde tercih edilir. Çok çeşitli bir yağdır. Hamilelerin bu yağı kullanması uygun görülmez.

reyhan yağı

Bergamot

Strese bağlı cilt sorunlarında tercih edilen bir yağ türüdür. Bergamot aromalı çayları içenlerin daha sakin bir ruh halinde olduğu görülür. Rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.

bergamot yağı

Karabiber

Keskin ve baharatlı bir kokuya sahiptir. Dolaşım sistemini harekete geçirici özelliği vardır. Kas ağrılarını hafifletir. Ciltte oluşan yaraları kan dolaşımını hızlandırarak iyileştirdiği bilinir.

karabiber yağı

Karanfil

Karanfil yağı spazm rahatsızlıklarında sıkça tercih edilir. Ferahlatır ve sakinleştirir.

İlginizi çekebilir: Karanfil Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

karanfil yağı

Yasemin

Güzel kokulu aromatik yağlar arasında olan yasemin, kokusuyla insanı rahatlatır. Afrodizyak özelliğe sahiptir ve ruhsal sakinliği sağlar.

İlginizi çekebilir: Yasemin Yağı: Zihni Arındırır, Cildi Tazeler

yasemin yağı

Lavanta

Keskin kokusu ile ruhu ve bedeni ferahlatır. Küçük yaralara sürüldüğünde yarayı iyileştirir. Ağrılarda kullanılan en yaygın yağdır. Lavanta sakinleştirici uçucu yağlar arasındadır.

İlginizi çekebilir: Lavanta Yağı Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

lavanta yağı

Limon

Aromaterapi yağları özellikleri arasında stres azaltıcı olma çok sevilen bir özelliktir. Limon yağı gergin anlarınızda sizi sakinleştirecek bir yağdır. Solunum için de oldukça idealdir.

İlginizi çekebilir: Limon Yağı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

limon yağı

Gül

Sevgi frekansını yükselten şifalı yağlar arasındadır. Tonik olarak da tercih edilir. Sakin kokusu ile evinizde kullanabilirsiniz.

İlginiz çekebilir: Gül Yağı Faydaları, Cilde Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

gül yağı

Sandal Ağacı

Tütsülerde de kullanılan bir yağdır. Afrodizyak yağlar arasında yerini alır. Odanızdaki havayı tazelediği gibi ruhunuzu da tazeler.

İlginizi çekebilir: Sandal Ağacı Yağının Cildinize Faydaları, Kullanımı

sandal ağacı yağı

Biberiye

Zihni harekete geçirir ve hafızayı güçlendirir. Dezenfektan etkilidir. Dikkat dağınıklığına iyi geldiği bilinmektedir.

İlginizi çekebilir: Biberiye Yağı Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne İşe Yarar?

 

biberiye yağı

Okaliptüs

Solunum yollarını açmak ve daha rahat nefes almak için tercih edebilirsiniz. Keskin kokusuyla yorgunluk halinden kurtulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Okaliptus Yağının 12 Mucizevi Faydası

okaliptus yağı

Zencefil

Enerji veren ve kas ağrılarını alan organik aromaterapi yağları arasında yer alır.

İlginizi çekebilir: Zencefil Yağının 10 Faydası, Nasıl Yapılır, Kullanılır?

zencefil yağı

Aromaterapi Yağları Nasıl Hazırlanır?

Aromaterapi yağlarında kullanılan uçucu yağlar, kullanılacak bitkinin kökleri ve yapraklarından elde edilir. Kök ve yaprakları toplanır ve damıtma işleminden geçirilerek farklı boyutlarda tüp veya şişelerde uzun süre muhafaza edilir. Meyve yağlarını elde etmek için ise, meyve kabuklarının soğuk sıkım işleminden geçmesi gerekir.

Evinizde kendi imkanlarınızla aromaterapi yağı hazırlamak isterseniz, almış olduğunuz çeşitli yağları ayrı bir şişe içinde karıştırarak yeni bir yağ elde edebilirsiniz. Limon yağı ve okaliptüs yağından elde edeceğiniz bir karışımı, uygun gördüğünüz anlarda kullanabilirsiniz. Yağların karışımı için bir uzmandan destek almalısınız; ciltte farklı etkiler doğurabilir.

aromaterapi yağları nasıl kullanılır

Aromaterapi Yağları Nasıl Kullanılır?

Aromatik yağlar nasıl kullanılır merak ediyorsanız işte sizin için pratik bilgiler!

  • Uçucu yağları doğrudan cilde uygulamak doğru değildir. Seyreltilmesi daha doğru olacaktır. Kimi durumlarda cilde doğrudan uygulanabilir. Bu istisna durumlar, lavanta yağının kesiklere uygulandığı anlar gibi olabilir.
  • Saç bakımında kullanılacak aromaterapi yağları şampuan içine eklenebilir. Saçlarınıza sağlık katacağı gibi kokusu ile de gün boyu sizi rahatlatacaktır.
  • Buğu adı verilen yöntemi denemek isteyenler ise yağı bir kase sıcak suya damlatarak kullanabilirler. Kaseye damlatılan yağın etkisini almak için başa bir havlu örtülür ve kaseye yaklaşılır. Birkaç dakika gözler kapalı olacak şekilde derin derin nefes alınır. Boğaz ve burun enfeksiyonlarınızda etkili olacaktır.
  • Küvet içinde kullanımı ise oldukça basittir. Su dolu küvetin içine 5 veya 10 damla yağ eklenir ve bir süre küvetin içinde beklenir. Solunum yolu ve deri yoluyla aromaterapi yağının etkisi hissedilir. Jakuziler için de yine aynı yöntem geçerlidir.
  • El ve ayak bakımı için su dolu bir kabın içine tercih edilen yağ eklenir. El ve ayaklar bu suyun içinde bekletilir. Çay ağacı yağı, bu konuda size yardım edebilir.
  • Uçucu yağların kullanım alanları içinde en yaygın olanlardan biri de masajdır. Aromaterapi yağları cilde faydaları sayesinde masajla birlikte rahatlama sağlarken bir yandan da cildi güzelleştirir. Masaj için kullanılacaksa sabit yağın içine istenilen aromatik yağ eklenir ve cilde masaj yapılır. Jojoba yağı ile cildinizi rahatlatabilirsiniz.
  • Spreyle kullanımda ise, dilenen yağ sprey içine eklenir. Su ile karıştırılır. Aromaterapi yağları etkileri böylece tüm havaya kolayca yayılır ve alanı kapsar. Oda kokusu amacıyla da kullanılır.

Aromaterapi Yağları Faydaları Nelerdir?

Aromaterapi yağları ne işe yarar diye merak ediyorsanız öncelikle her etkinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinin altını çizelim. Bu nedenle kullanım öncesi doktor veya eczacınız ile görüşmelisiniz.

Aromaterapinin faydaları nelerdir? Uçucu yağlar neye iyi gelir?

  • Aromaterapi genel olarak ağrı kesici amacıyla tercih edilir.
  • Hazımsızlık, cilt problemleri, stres ve zihinsel yorgunlukları da ortadan kaldırmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir.
  • Yapılan araştırmalarda aromaterapi yağlarının pek çok rahatsızlığı hafiflettiği, düzenli olarak uygulandığında ise hastalıkların ortadan kalktığı ifade edilir.
  • Lavanta yağı ile stresin ortadan kalktığı, psikolojik davranışların ise olumlu yönde ilerlediği görülmektedir.
  • Öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalarda ise yasemin yağının kokusunun, huzursuz ve davranış bozukluğu görülen çocuklarda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Yasemin yağının olduğu ortamda olan çocukların daha sakin ve uysal davranış gösterdikleri belirlenmiştir.
  • Limon yağının ise sinir sistemini rahatlattığı bilinmektedir. Limon ve mentol yağlarının kanserli hücreleri öldürücü etkisi görülmüştür.
  • Aromaterapik yağlar stresi azaltır ve ruhsal sakinliği sağlar.
  • Kas ve eklem ağrılarınızı hafifletir.
  • Solunum sistemini rahatlatarak daha iyi hissetmenize yardım eder.
  • Kan basıncını düşürür ve sinir sisteminizi de rahatlatarak aromaterapi yağları faydaları ile hayatınızda yer alabilir.
aromaterapi yağları faydaları

Aromaterapi Yağları Nereden Alınır? Fiyatları Ne Kadar?

En iyi aromaterapi yağları doğal yollarla elde edilen ve içinde katkı maddesi olmayanlardır. Doğal aromaterapi yağları diğerlerine göre daha yoğun olduğu için etkileri de daha yoğundur. Aromaterapi yağlarını büyük marketlerden veya aktarlardan satın alabilirsiniz. Bulunduğunuz civarda yağlara ulaşamıyorsanız, internet üzerinden satış yapan firmalardan da alışveriş yapabilirsiniz.

Her yağın fiyatı farklılık gösterecektir. Lavanta yağı almak istediğinizde 10 ml halindeki şişeler 50 TL’den satılmaktadır. Sandal ağacı yağı ise, 20 ml olmak üzere 70 TL’den satılıyor. Ferahlatıcı okaliptüs yağı da 20 ml şişesinde 80 TL’den alıcılara sunulmaktadır.

Güncellenme tarihi: 10.01.2023

aromaterapi yağları

Macadamia Yağının 10 Mucizevi Faydası

Papatya Yağının 10 Müthiş Faydası, Nasıl Yapılır?

Kekik Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

Tarçın Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Nar Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu) Tarifi

Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İç Yağ (Kuyruk Yağı-Don Yağı) Tarifi

İç Yağ (Kuyruk Yağı-Don Yağı)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kar Yağdı Kurabiyesi Tarifi

Kar Yağdı Kurabiyesi

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kendi Yağında Kavurma Tarifi

Kendi Yağında Kavurma

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kantaron Yağı Yapımı Tarifi

Kantaron Yağı Yapımı

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Kar Yağdı Tatlısı Tarifi

Kar Yağdı Tatlısı

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kar Yağdı Kurabiye Tarifi

Kar Yağdı Kurabiye

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 20dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri