Aspirin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Farklı Kullanım Alanları

Aspirin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Farklı Kullanım Alanları Tarifi

Aspirinin Daha Önce Duymadığınız Faydaları!

Eczanelerde reçetesiz olarak satılan aspirin, henüz çocukken tanışılan bir ilaçtır. Her evde bulunan bebek aspirini, birçok kişi için geride kalan ilk ilaç deneyimidir. Büyüdükçe bebek aspirini yerini aspirine bırakır ve yine evlerin olmazsa olmazları arasında yerini alır.

Aspirin nedir?

Oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan aspirinin en bilinen özelliği ağrı kesici olmasıdır. Aspirin baş ağrısından, bilek ağrısına; romatizmal ağrılardan diş ağrısına kadar her türlü ağrıda ilk akla gelen çözüm yollarından biridir.

Aspirinin bir diğer bilinen özelliği de ateş düşürücü olmasıdır. Bu nedenle özellikle çocukluk döneminde sıkça kullanılır. Kokusuz ve hafif ekşi bir tada sahip olan aspirin beyaz renktedir.

Tabletlerin yanında daha çok ilaç yutamayan kişilerin tercih ettiği suya atılarak köpüren aspirin ve daha kolay yutulan üstü kaplanmış aspirin çeşitleri de bulunur. Ayrıca aspirinin rahatlatıcı ve uyku getirme özelliğini azaltmak için içeriğine kafein ilave edilen çeşitleri de bulunur.

aspirin faydaları

Aspirin Faydaları Nelerdir?

Dünyanın her yerinde sıklıkla kullanılan ve kaynaklara göre kullanımı tonları bulan aspirinin faydaları da oldukça çoktur:

  • Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi dışında aspirinin en bilinen faydaları arasında tansiyonu düşürmesi yer alır. Araştırmalara göre hipertansiyon dışındaki yüksek tansiyon ve orta tansiyon problemlerinde düzenli aspirin kullanımı tansiyonun az seviyede düşmesini sağlar.
  • Aspirinin diğer bir faydası, kanı inceltme işlevi sayesinde kalp krizi riski dahil kalp hastalıkları riskini azaltmasıdır.
  • Kan sulandırıcı etkiye sahip olan ve kanın incelmesini sağlayan aspirin damarların tıkanma ve iltihaplanma riskini düşürür.
  • Aspirin kullanımı aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını azaltır. Kan pıhtılaşmasını azaltması ise felçten koruyucu etkiye sahiptir.

Kan sulandırıcı etki bebe aspirinin faydaları arasında da ilk sıralarda gelir. Uzmanlar şeker, tansiyon ya da kalp krizi riski taşıyan ailelerin evlerinde bebe aspirini bulundurmalarının faydalı olduğunu belirtir. Ayrıca Mayo Clinic uzmanları her gün 1 adet aspirin kullanımının erkeklerde prostat riskini yarı yarıya indirdiğini belirtir. Bunun dışında kolon kanseri riskini azaltmak, Alzheimer hastalığından korunmak ve kısırlık tedavisinin etkisini artırmak da aspirin faydaları arasında sayılabilir.

aspirin nedir

Aspirinin Saça Faydaları Nelerdir?

Aspirin kullanımı saç sağlığı için de birçok olumlu etkiye sahiptir:

  • Aspirin, saçların solgun ve sağlıksız görünmesine neden olan kırıkları azaltarak canlı ve parlak görünmesine destek olur.
  • Özellikle açık renkli saçların dış etkenlerden etkilenme olasılığı fazladır. Dolayısıyla klorlu su ve güneş açık renkli saçları koyu renklere göre daha fazla etkiler. Eğer güneş ve klor gibi dış etkenlerin saç renginizi değiştirmesini istemiyorsanız birkaç aspirini ılık suda çözdürerek saçınıza sürebilirsiniz.15 dakika bekletip yıkayarak saçınızın doğal rengini koruyabilirsiniz.
  • Aspirinin saça faydalarından biri de kepeği önlemesidir. Aspirindeki salisilik asit saç derisindeki ölü hücreleri yok ederek kepek oluşumunu azaltır. Toz haline getirdiğiniz aspirini şampuana ekleyerek kepek sorununuza pratik bir şekilde çözüm kullanabilirsiniz.

aspirin fiyat

Aspirinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Aspirin kullanımı cilt için de faydalıdır:

  • En sık karşılaşılan cilt hastalıklarından biri olan uçuk, aspirin kullanımı ile daha kısa sürede tedavi edilebilir. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de uçuklar ortalama 8 günde geçer. Günde bir adet aspirin kullanımı bu sürenin 5 güne inmesini sağlar.
  • Aspirin, uçuk iltihabını azaltarak ağrı ve acı için de bir çözüm olur.
  • Aspirin siğil tedavisi için de pratik yollardan biridir. Üç gün boyunca siğilin üzerinde ezdiğiniz birkaç aspirini dökerek siğilinizi geçirebilirsiniz. Bunun için siğili açıkta bırakarak siğilli bölgeye bir bant yapıştırabilir, aspirin tozunu siğilin üzerine döktükten sonra tekrar bir bantla bölgeyi kapatabilirsiniz.
  • Güneş yanıkları için de aspirin kullanılabilir. Özellikle açık tenli olan kişiler güneş koruma ürünleri kullanmadan güneşe çıktıklarında güneş yanıkları ile karşı karşıya kalabilirler. Oldukça acı veren güneş yanıkları kimi zaman vücudun kızarmasına ve su toplamasına neden olur. Daha çok yanık kremi ile tedavi edilmeye çalışılan yanıklar için aspirin kullanabilirsiniz.

aspirin zararlımı

Aspirin Maskesi Nasıl Yapılır?

Aspirin sivilce tedavisi için de faydalıdır. Pek çok kişinin gündemini meşgul eden sivilceler, aspirin maskesi ile problem olmaktan çıkabilir. Mevcut sivilcelerin daha kısa sürede geçmesini sağlayan ya da sivilcelerin çıkmasını önleyen birçok cilt maskesi içinde aspirin maskesi oldukça etkilidir. Aspirin maskesi hem cildinizi kısa sürede yatıştırır hem de cildi yumuşatarak canlı görünmesini sağlar.

Yapımı oldukça kolay olan maske için:

Malzemeler:

  • 4 veya 5 adet koruyucu tabaka ile kaplanmış aspirin
  • 1 yemek kaşığı ılık su
  • Tercihe bağlı olarak bal veya yoğurt

Hazırlanışı:

Maske için toz haline getirilen aspirinlere yavaşça 1 yemek kaşığı ılık su eklenir ve karışım yumuşak bir krem kıvamına getirilir. (Bu işlem için aspirinler doğrudan ılık suda da ezilebilir.) Krem kıvamındaki karışıma tercih ederseniz bal ya da yoğurt da ilave edebilirsiniz. Kuru cilde sahip olanlar için 1 çay kaşığı bal ya da 1-1.5 çay kaşığı yoğurt etkili bir nemlendiricidir. Çok yağlı bir çildiniz varsa karışıma yarım limon suyu ekleyebilirsiniz. Limon ciltteki fazla yağı alarak yüzünüze duru bir görüntü verir.

Aspirin Limon Maskesi Nasıl Yapılır?

Aspirinin sivilcelere faydaları dışında kırışıklıkları önleyici etkisi de bulunur. Yaşlanma karşıtı olarak bilinen aspirin, limon ile birlikte kırışıkların giderilmesi için doğal bir tedavi yöntemidir.

Malzemeler:

  • 3 adet aspirin
  • 3 yemek kaşığı taze limon suyu

Hazırlanışı:

Maskenin yapımı için 3 adet aspirin 3 yemek kaşığı limon suyunun içinde çözdürülür. Karışım, yapışkan bir kıvam alana kadar karıştırılır. Daha sonra maske, temizlenmiş yüze uygulanarak 10 dakika bekletilir. Yüzünüzü su ile yıkayarak maskeyi yüzünüzden çıkartabilirsiniz.

 aspirin faydaları

Aspirinin Dişe Faydaları Nelerdir?

Son araştırmalara göre aspirin kullanımının diş sağlığı için de olumlu etkileri vardır. Dişlerin kendi hücrelerini yenileyebilme kabiliyeti oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle çürük tedavisinde dolgu teknolojisi kullanılır.

  • Kuzey İrlandalı bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, aspirinin dişte oluşan akviteleri tedavi ederek sinirlerin iltihaplanmasını ve ağrılara neden olan diş çürümelerini önlediğini gösterir.
  • Belfast’ta bulunan Quenn’s Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, diş kökündeki hücreler aspirinle uyarılır ve böylece dişler yenilenir.
  • Diş Hekimliği ve Biyomedikal Bilimler Fakültesi öğretim görevlisi Profesör Ikhlas El Karim tarafından yürütülen çalışmanın bulguları aspirinin hasarlı dişin kendini tedavi etmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

aspirin

Aspirin Ne İşe Yarar? Aspirinin Farklı Kullanım Alanları

  • Aspirinin ateş düşürücü ve ağrı kesici etkileri dışında birçok faydası bulunur. Kaşıntıyı azaltması aspirinin bilinmeyen faydaları arasında ilk sıralarda yer alır.
  • Özellikle yaz aylarında oldukça rahatsız edici olan sivrisinek ısırıkları kaşıntıya neden olur. Her ne kadar kaşıntılar için kremler olsa da bazen kreminiz yanınızda olmayabilir ya da krem kullanmayı tercih etmeyebilirsiniz. Böyle durumlarda bir aspirin ezerek bir nemlendirici ile karıştırabilir ve kaşınan bölgeye sürebilirsiniz.
  • Aspirin nasır tedavisine de yarar. Derinin kendini korumak için kalınlaşması sonucu oluşan nasırlar kişiye ağrı verir. Sertleşen deri sarımsı görüntüsü ile de kişiyi rahatsız eder. Bu gibi durumlarda 5 ya da 6 adet aspirini ezerek toz haline getirip yarım çay kaşığı su ve yarım çay kaşığı limon suyu ile karıştırabilir ve nasırlı bölgeye uygulayabilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımı nasırın üzerine sürdükten sonra bölgeyi sıcak ve nemli bir bezle 10 dakika kapatmak ve bezi kaldırdıktan sonra ponza taşı ile ovmak nasırınızı tedavi etmek için oldukça pratiktir.

Arveles Ağrı Kesici Prospektüs, Yan Etkileri, Kullanımı, Fiyatı

--

4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli tutmaç çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve kiremitte porsiyonluk patlıcan kapama ve yanında humusa rakip yoğurtlu nohut mezesi var. Çok beğenilen iftar tatlıları ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri Tarifi
Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Sahurda Ne Yemeli? Ramazanın gelmesi ile birlikte değişen öğün sayısı ve…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Tarifi
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve sağlıklı şekilde oruç tutma…

İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik Tarifi
İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik

Ramazana Özel İftar Yemeği Şarkıları İftar yemeğinde ortamda çalan müzikler insanın içine farklı bir huzur…

Burun Spreyi Orucu Bozar Mı? Tarifi
Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Burun Spreyi Kullanılır Mı? Burun spreyi, burun içine uygulanan tıbbi desteklerden biridir. Genellikle solunumu…

Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Regl Olmak: Diyanet Bilgileri Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar,…

2023 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi

Baharın sert güneşini içimizde hissettiğimiz bu ayda sıcacık evlerde pişen birbirinden lezzetli tarifler, mart ayının…

Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri Tarifi
Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Sahurda Ne Yemeli? Ramazanın gelmesi ile birlikte değişen öğün sayısı ve…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Tarifi
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve sağlıklı şekilde oruç tutma…

İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik Tarifi
İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik

Ramazana Özel İftar Yemeği Şarkıları İftar yemeğinde ortamda çalan müzikler insanın içine farklı bir huzur…

Burun Spreyi Orucu Bozar Mı? Tarifi
Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Burun Spreyi Kullanılır Mı? Burun spreyi, burun içine uygulanan tıbbi desteklerden biridir. Genellikle solunumu…

Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Regl Olmak: Diyanet Bilgileri Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar,…

Regaip Kandilinde Oruç Tutulur Mu? Tarifi
Regaip Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

Regaip Kandilinde Oruç Tutmanın Fazileti Regaip kandili, dinimizdeki önemli yere sahip olan kandillerden ilkidir. Bu…

Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri Tarifi
Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri

Oruç: 30 Günlük İbadetten Daha Fazlası! Farsçada rûze, Arapçada savm ve sıyâm anlamına gelen oruç,…

Bursa İftar Mekanları: En İyi 6 Restoran Tarifi
Bursa İftar Mekanları: En İyi 6 Restoran

Bursa'da Nerede İftar Yapılır? Oruç tutarken dopdolu lezzetlerle bezenmiş kocaman bir sofranın hayalini kurmamak elde…

İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler Tarifi
İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler

İstanbul’da İftar Nerede Yapılır? Beklenen ramazan bereketiyle geldi. Mutfaklardaki tatlı telaşlar, adeta zamanla yarışıyor. Pilavların…

Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı Tarifi
Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı

Ankara'da Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Ramazan ayında yemeklere duyulan ilgi ve önem ekstra artıyor. Güzel ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri