Aynalı Sazan Balığı Avı, Yetiştiriciliği ve Pişirme Teknikleri

Aynalı Sazan Balığı Avı, Yetiştiriciliği ve Pişirme Teknikleri Tarifi

Aynalı Sazan Balığı Hakkında Her Şey

Deniz ve göllerle dolu olan ülkeminizin en güzel özelliklerinden biri de pek çok su ürünlerine ev sahipliği yapmasıdır. Balık avcılığı konusunda da epey ilgili olan balıkçılar sayesinde yurdun hemen hemen her yerinde, balık avcılığı kısıtlı da olsa büyük bir zevkle yapılmaktadır. Sabahın ilk ışıklarında çıkılan balık avlarında beklenen en büyük balık çoğu zaman sazan balığı olmaktadır. Sazan balığının oltaya veya ağa gelmesi bir balıkçı için büyük başarıdır.

Bu yazımızı sazan balığının bir türü olan aynalı sazan balığı hakkında hazırladık. Sizlerin merak ettiği aynalı sazan avlama teknikleri ve diğer özellikleri bu yazı ile sizlerle olacak. Balıkçılığın bir tutku olduğunu uzun süre hatırlatmak için, aynalı sazan balığı bilgileri içeren bu yazımızı bir köşeye not ediniz. Bir sabah ava çıkmak istediğinizde buradaki püf noktaları işinize çok yarayacak.

aynalı sazan yavrusu

Aynalı Sazan Balığı Özellikleri

Aynalı sazan sazangiller familyasına ait bir tür balıktır. Üremesi çok kolay olduğu için istenilen her yerde aynalı sazan balığı üretimi yapılmaktadır. Genellikle baraj göllerinde üreme verimi daha yüksektir. Ekonomik değeri de oldukça değerli bir sazan türüdür. Kültür sazanı olarak da adını duyurmuştur.

En çok avı yapılan bir tatlı su balığı olarak bilinmektedir. Derisinde kaplı olan sert pullarla yaşamını sürdürmektedir. Farklı su sıcaklıklarına karşı da oldukça dayanıklıdır. Ömrü ise diğer balıklara göre epey uzundur. Etindeki yağ oranı da orta seviyede denilebilir. Beyaz ve az yağlı bir ete sahip olan aynalı sazan balığı, biraz da kılçıklıdır.

Besin değeri yüksek ve tatmin edicidir. Her balıkta olduğu gibi Omega yağ asitlerini barındırmaktadır. Az yağlı olmasına rağmen yağı çok olan balıklardan daha çok Omega-3 içermektedir. Bu sebeple sağlıklı beslenme alışkanlığındaki kişiler için de çok uygun bir balıktır. 100 gramlık bir aynalı sazan balığı diliminde yaklaşık 5,5 gram yağ bulunmaktadır. Diyet beslenmelerinde balık tercihi olabilir.

“Aynalı sazan nasıl anlaşılır?” diye bir merak içinde iseniz; balığın gövdesini incelemelisiniz. Sarıdan yeşile doğru değişen bir renge sahiptir. Aynalı sazanın vücudu daha iri ve sırt kısmı daha sivridir. Biraz hantal bir balık olarak, balıkçılar arasında kendini tanıtmıştır. Diplerden beslenerek yaşamaya devam eder.

aynalı sazan nasıl pişirilir

Aynalı Sazan Balığı Yetiştiriciliği

Aynalı sazanlar üremeye çok elverişli bir balıktır. Bu sebeple baraj göllerinin balıklandırılması amacıyla aynalı sazan balıkları kullanılır. Ilıman bölgelerde bile hayatına devam eden aynalı sazan balıkları suya uyum konusunda çok başarılıdır. Balıkların en iyi şekilde gelişmesi için gerekli olan su derecesi 24 derece ve 26 derece arasında olmalıdır. Temin edilen aynalı sazan yavrusu havuzda yetiştirilmeye uygundur. Sağlıklı bir gelişim için havuzun koşulları ve içindeki mikroorganizmaların kalitesi uygun şartlarda olmalıdır.

Yıllar öncesinden sadece doğadan toplanan sazan yavruları ile yapılan aynalı sazan yetiştiriciliği; günümüzde daha pratik ve teknolojik koşullar ile yapılmaktadır. Büyümeleri ve üremeleri için hazırlanan havuzlarda kontrollü ve kontrolsüz üretim gerçekleştirilir. Kontrollü üretimde üreme dönemine gelen aynalı sazanlar, başka havuza alınır ve yumurtlaması beklenir. Kontrolsüz üretimde ise tıpkı göllerde olduğu gibi tüm balıklar doğal haline bırakılır.

Ülkemizde aynalı sazan balığı yetiştiriciliği 1970 yılında oldukça yaygındı. Fakat son zamanlarda eskiden gördüğü ilgiyi görememektedir. Neredeyse son 10 yılda sazan balığı yetiştiriciliği epey gerilemiştir. Bu durumda değişen iklimler ve ekonomik koşullar da etkili olmaktadır.

aynalı sazan avı

Aynalı Sazan Balığı Avı

Balık avcılarının gözde balıklarından biri olan aynalı sazan, av konusunda balıkçıları mutlu eden bir türdür. İri bir sazan yakalamak bile büyük bir aileyi doyurmaya yetecektir. İyi ve verimli bir aynalı sazan avlamak için bilinmesi gereken birkaç püf noktası unutulmamalıdır. Eğer aynalı sazan yemi iyi seçilirse oltanız size boş gelmeyecektir. Haşlanmış nohutlar veya ufak hamur topları, oltanıza bir aynalı sazan gelmesi için iyi fikir olacaktır. En çok kullanılan yem ise muhakkak ki solucan olacaktır. Diplerde gezdiklerinden solucanı görünce oltanıza takılma ihtimalleri daha yüksek olacaktır.

Ava çıkmadan önce aynalı sazan olta takımı malzemelerinizi avınıza göre hazırlamanız gerekmektedir. Aynalı sazan biraz hantal ve iri bir balık olduğundan misina ve iğnenizin ölçüsünü bu duruma göre ayarlamalısınız. Eğer küçük balıkların olduğu bir civarda olta atacaksanız iğneniz de ona göre küçük takılmalıdır. Büyük balıkların olduğu bir bölgede ise iğnenizin ve misinanızın ölçüsünü de artırmalısınız. Akıntılı sularda ava çıkıyorsanız 50 gram veya 100 gram ağırlığındaki kurşunları oltanıza takabilirsiniz.

Oltanıza aynalı sazan takıldıysa misinayı kontrol etmeniz önerilir. Eğer balığın büyük olduğunu düşünüyorsanız, kıyıya geldiği anda bir kepçe ile balığı korkutmadan çekebilirsiniz. Kepçenizin olmadığı durumlarda ise size yaklaştığı anda balığı karnından tutup karaya alabilirsiniz. İğne balığın ağız kısmını direnç ile yırtacağından; yakalamak isterken balığı kaçırabilirsiniz. Av için en uygun zaman dilimi ise sabahın ilk ışıklarındaki sessiz anlardır. Aynalı sazanlar sesten ve gürültüden rahatsız olan bir balık türüdür.

aynalı sazan yetiştiriciliği

Aynalı Sazan Balığı Nasıl Pişirilir?

Av sonunda veya bir balıkçıdan uğrayarak geldiğiniz evinize elinizde iri bir aynalı sazan duruyorsa, çok geçmeden lezzetli etini yemelisiniz. Peki “aynalı sazan nasıl temizlenir” ve nasıl lezzetli şekilde yenilir diyorsanız işte cevabı burada:

  • Öncelikle balığın derisini bıçakla ayırmalısınız. Dilerseniz tulum şeklinde de temizleyebilirsiniz. Arzuya göre dilimlediğiniz balığın topraklı kokusu gitmesi için bir iki saat sirkeli suda bekletilmesi önerilmektedir. Sirkeli suda bekletmek istemeyenler ise 5 veya 6 saat saf su içinde dinlendirebilir.
  • Aynalı sazanı kızartmak için balığın suyunun giderilmesi gereklidir. Sulu kalan balık lezzetli kızarmayacaktır. Kızartma seçeneğine ek olarak iyi bir ızgara da tavsiye edilir.
  • Kılçıklı balık olduğundan piştikten sonra kılçıklarının güzelce ayrılmasına dikkat edilmelidir. Eti yumuşak olan balığın kılçığı daha rahat temizlenebilir.
  • Fırında pişirilmeye de uygun olan aynalı sazan balığını, dilimler halinde tepsiye sebzelerle dizerek 200 derecede kızarana kadar pişirebilirsiniz.

Sazan Balığı Avı, Özellikleri ve Tarifleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sazan Balığı Tarifi

Sazan Balığı

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Fırında Sazan Balığı Tarifi

Fırında Sazan Balığı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Soslu Sazan Balığı Tarifi

Fırında Soslu Sazan Balığı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Soğan Soslu Sazan Balığı Tarifi

Soğan Soslu Sazan Balığı

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 25dk Pişirme
Sazan Fırında Tarifi

Sazan Fırında

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Balık Stok (Balık Suyu) Tarifi

Balık Stok (Balık Suyu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Üzeri Balık Ve Soğanlamalı Patates Dilimleri Tarifi

Üzeri Balık Ve Soğanlamalı Patates Dilimleri

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Somon Balık Ve Ispanaklı Makarna Tarifi

Somon Balık Ve Ispanaklı Makarna

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri