Geleneksel Azeri Mutfağından Enfes Yemekler
Azerbaycan, Türkiye’nin Doğu sınırında yer alan komşu ülkesidir. İpek Yolu etkisinde kalan Azerbaycan, pek çok alanda ülkemiz ile benzerlik taşır. Konuşma dilindeki ses benzerlikleri ve bazı kelimelere verilen anlamlar, komşuluğu pekiştiren ulusal detaylardandır. Azerbaycan, tıpkı ülkemiz gibi hamura ve ete ağırlık veren bir mutfağa sahiptir.
Şimdi bu yazı aracılığı ile Azerbaycan’a konuk olup yöresel yemeklerini tanıyabilirsiniz. Sadece bu yazı ile sınırlı kalmayıp en kısa zamanda Azerbaycan’a misafir olup Azerbaycan mutfağını bizzat tadabilirsiniz.

Azerbaycan’ın Yöresel ve Özel Lezzetleri
Azerbaycan yemekleri isimleri, hemen hemen Türk yemeklerine benzer isimlerle anılmaktadır. Çorba, ana yemek ve özel tatlılar ile tam bir ziyafet sofrası oluştururlar. Şimdi bu yemeklere göz atalım:
Çorbalar
- Turşu sıyık
- Umaç Çorbası
- Pelmeni
- Dovğa
- Hamuraşı
- Balva
Tarif için: Azerbaycan Mutfağından Dovğa

Ana Yemekler
- Hıngel
- Evelik Dolması
- Haş
- Lüle Kebabı
- Piti Aşı
- Enenevi Plov
- Ovrişte
- Yarpaq Dolması
- Fisincan Pilavı
- Bozbaş
- Abgust
- Tike Kebabı
Tarif için: Enenevi Plov

Tatlılar
- Bakü Baklavası
- Şekerbura
- Şeki Baklavası
- Shor Gogal
- Ciğerli Baklava
- Firni
- Umaç Helvası
- Reçel
- Gence Baklavası
Tarif için: Azerbaycan Baklavası

Azerbaycan Yemekleri ve Mutfak Kültürü Hakkında
Azerbaycan yemek kültürü hangi unsurlar üzerinde gelişmiş diye merak ederseniz; hamur yemeklerinin ve etin ağırlıklı olarak kullanıldığını görebilirsiniz. Daha detaylı açıklamak gerekirse; şu maddeler ile Azerbaycan’ın yemekleri tanıtılabilir:
- İran, Türkiye, Kafkas ve Çin mutfağından etkilendiği aşikardır. Pek çok yemek aynı malzemeler ile hazırlanır.
- Her mevsim taze sebze ve meyvenin bulunabildiği Azerbaycan’da en çok tüketilen meyveler dut, incir, üzüm, kiraz, ayva ve nardır. Bu meyveler ile çeşitli tatlı ve yemekler hazırlanır. Dut kurutulur ve tüm yıl boyunca tüketilir.
- Koyun eti Azerbaycan geleneksel yemekleri için aranılan bir et türüdür. Yemeklerindeki lezzetin sırrı koyun etinden gelmektedir.
- Kış mevsimi için de mutfakta telaşlar bitmez. Etler ve sebzeler özellikle kurutma işleminden geçer. Etlerin pastırma ve kuru hali sıkça tüketilir. Fümeleme tekniği Azeriler için hayat kurtarıcı bir yöntemdir
- Azerbaycan sofrasına konuk olduğunuzda o sofradan eksik olmayan tatları bilmelisiniz. Bu olmazsa olmaz lezzetler gül şerbeti, ayran ve ev yapımı reçeller öğünleri tatlandırmaktadır. Özellikle de karpuz reçeli, Azeriler tarafından çok sevilir.
- Doğu illerimiz gibi Azerbaycan da tandır ekmeğine önem verir. Her hafta düzenli olarak pişirilen tandır ekmeği, bir sonraki pişirime kadar aileler yetmektedir.
- Azerbaycan yemeklerini sunarken bakır ve sini gereçler büyük iş görmektedir. Lezzetli yöresel yemekler, bakır tabak ve sinilerde sıcaklığını uzun süre korur.
- Kişniş ve safran gibi baharatlar, Azeri yemekleri için lezzetin bir tutam parçısıdır. Bu baharatları et ve sebze yemeklerinde sıkça kullanırlar. Tarçın da çeşitli yemeklere tat vermesi amacıyla eklenir.
- Azerbaycan yemekleri düşbere ve pelmeni gibi farklı mantı çeşitleri ile de şekillenmiştir.
- Yemeklerde kullanılan yağlar tereyağı ve kuyruk yağıdır. Zeytinyağını çok tercih etmeyen bir mutfak kültürüne sahiplerdir.
- Azerbaycan meşhur yemekleri özellikle de düğün ve davet günlerinde daha da özenli şekilde hazırlanmaktadır.
- Nevruz gibi özel günlerde her yöre kendine has pilav ve çorbaları hazırlayarak ziyafete imza atar.
- İçecek kültürüne de önem veren Azerbaycan mutfağı boza, kefir ve şalgam gibi tatları tüketir.
- Türkiye ile bir benzer yönü daha vardır. Çay, Azeriler için olmazsa olmazdır. Günlük yaşamda çayı sıkça tüketirler.
- Çayın olduğu yerde gözler kahveyi arar fakat; Azerbaycan’da kahve kültürü çok yayılmamıştır.
Tarif için: Azeri Karabağ Ketesi

Azerbaycan’ı Daha Çok Benimseyeceğiniz
12 Yenebilen Sebep
Farklı ve yöresel tatları seviyorsanız; Azeri mutfağını da denemelisiniz. Dünya mutfağından evinize kadar ulaşan bu lezzet serüvenine çok uzaklara gitmeden komşumuz Azerbaycan’dan tarifler ekleyebilirsiniz. İşte Azeri mutfağından deneyebileceğiniz lezzetler:
1) Yemeye Kıyamaz İnsan! Şekerbura
Azerbaycan yemeklerini tanımaya şeker mi şeker bir lezzetten başlayabiliriz. Yoğun miktarda fındık, fıstık ve kakule içeren bu tatlı, Azerbaycan’ın Nevruz tatlısı olarak tanınmaktadır. Bu tarifi merak ediyorsanız, evinizde kolayca deneyebilirsiniz. Şekerbura (Tam Ölçü)

2) Rus Mantısı Tarifi Pelmeni Azeri Mutfağında Çok Sevildi
Azerbaycan mutfağında hamurun yerinin önemli olduğunu belirtmiştik. Mantı yemeğini de çok seven Azeriler, Rus mutfağından pelmeni adını verdikleri bir mantıyı almıştır. Bu mantının özelliği verilen şekil ve iç malzemesinin zenginliğidir. Hemen denemek istiyorum diyorsanız, işte tarifimiz: Rus Mantısı (Pelmeni)

3) Umac Halva Azeri Tatlılarının En Sevileni!
Azerbaycan mutfağında tatlılar, umac helva ile lezzetleniş durumda. Türkiye’de yapılan helvalardan bir farkı var o da eklenen baharattır. Hangi baharat eklenmiş diyorsanız safran olduğunu belirtmekte fayda var. Helvada safran etkisi nasıl olacak diyenler, tarifi deneyip görebilir. Umac Halva (Azeri)

4) Firni Azeri Mutfak Kültürünün Leziz Tatlısı
Fırnı ya da firni, Azerbaycan’da yapılan bir çeşit muhallebi aslında. Kullanılan malzemeler bu tatlıyı biraz irmik tatlısına benzetse de, zaman zaman pirinç unu da kullanılarak hazırlanabilir. Çay saatlerine yakışan bir Azeri tatlısı hazırlamak isteyenler bu öneriyi deneyebilir. Azeri Tatlısı Firni

5) Azerbaycan’ın Lezzetli Evelik Dolması
Evelik dolması, Azeri yemekleri arasında çok meşhur olan ve asırlardır yapılan bir dolmadır. Bulgur ya da damak zevkine göre pirinç ile hazırlanan bu yöresel dolma, ana yemeklerin lezzetini ikiye katlar. Nasıl yapılır, farklı bir tarifi var mıdır diyenler için bir örnek lezzet sizlerle: Evelik Dolması

6) Azerbaycan Yemeği Nohutlu Bozbaş
Azerbaycan’ın en lezzetli ana yemeklerinden biri olan bozbaş, Azerbaycan’da sıkça yapılır ve lezzetli sofralarda yerini alır. Bu tarifi özel kılan malzemeleri sizinle bu linkte paylaştık. Bozbaş yemeğini denemek ve tüketmek için siz de tarife göz atabilirsiniz. Azerbaycan Yemeği Nohutlu Bozbaş

7) Tike Kebabı Şiş Kebap Azerbaycan’dan Gelen Lezzet
Etler tek tek doğrandığı için tike adını alan bu kebap, özel olarak harmanlanan sos ile pişirilmektedir. Azerbaycan ile mutfağımızın benzer olduğunu anlamak için; bu tarifi deneyip puanınızı verebilirsiniz. Tike Kebabı (Şiş Kebap)

8) Evde Bayram Havası Yaşatan Azerbaycan Baklavası
Azerbaycan mutfağında da baklava kültürü hakimdir. Özel günlerde ve bayramlarda baklavalar el ile açılır, en özenli şekilde servis edilir. Azerbaycan baklavasının özelliklerini deneyerek görmek için bu tarifi inceleyebilirsiniz. Azerbaycan Baklavası

9) Her Yaş İçin Sağlık Deposu Omaç Çorbası
Azerbaycan mutfağı, çorbaya önem verir. Çorba her yaş için sağlıklı ve besleyici bir yemek olarak olarak tüketilir. Omaç çorbası da bu çorbalardan biridir. Çok kolay şekilde hazırlanan omaç çorbası, kış soğuklarına bire bir ilaç olacaktır. Omaç Çorbası

10) Güveçte Piti Et Yemeği
Piti et yemeği, Azerbaycan’da meşhur bir lezzettir. Bu yemeği Azeri usulü yapmak için etin koyun eti olması gereklidir. Püf noktaları ve pişirme tekniği hakkında bilgi almak için tarifimizi inceleyebilirsiniz. Azerbaycan yemekleri piti tüm detayları ile bu tarifte! Güveçte Piti Et Yemeği

11) Azerbaycan Mutfağından Kete Her Öğünde Çok Sevilecek
Doğu mutfağında sıkça yapılan kete, Azerbaycan mutfağında da sevilen bir hamur işidir. Keteyi farklı kılan özelliği içinde yer alan malzemelerin oluşturduğu tattır. Çay saatinde, kahvaltıda, yemeklerde ve dilenen her anda afiyetle tüketilebilir. Azerbaycan usulü kete nasıl yapılır diyenler için işte tarif: Azerbaycan Mutfağından Kete

12) Qoğal Azerbaycan Yöresel Lezzetlerinden
Qoğal, Azerbaycan’da düğün ve şenliklerde hazırlanan bir hamur işidir. Kimyon ve zerdeçal gibi aromatik baharatların eklenmesi ile damaklarda farklı bir tat bırakır. Kahvaltıdan akşam çayına kadar afiyetle tüketilen qoğal, Azeri mutfağının temelini oluşturan lezzetler arasında yerini alır. Qoğal Azerbaycan

Medarı İftiharımız Geleneksel Türk Yemekleri
Kazakistan Yöresel Yemekleri ve Mutfak Kültürü
Çerkes Yemekleri: Kafkas Mutfağının En Meşhur 8 Leziz Yemeği
4 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
9 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 750.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.