Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir? 8 Doğal Çözüm

Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir? 8 Doğal Çözüm Tarifi

Bademcik İltihabı Evde Nasıl Geçer?

Bademcik iltihabı çoğunlukla kış aylarında ortaya çıkan ve çocuklar kadar yetişkinleri de etkileyen bir rahatsızlıktır. Okula giden çocuklarda, toplu taşıma araçlarını kullananlarda ve klimalı ortamlara maruz kalanlarda sıklıkla görülür. Bademcik iltihabı konusunda öğrenmek isteyeceğiniz tüm ayrıntıları ve bademcik iltihabı doğal tedavi yöntemlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?

  • Zerdeçal
  • Limon
  • Tuzlu Su
  • Zencefil
  • Sarımsak ve Soğan
  • Fesleğen
  • Ballı Çay
  • Dondurma ve Buz

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

bademcik iltihabı

Bademcik İltihabı Nedir?

Bademcik, vücudu enfeksiyon kaynaklı hastalıklardan koruyan lenfatik sistemin bir parçasıdır. Mikrop ve virüslere karşı vücudun ilk savunma mekanizmasıdır. Tonsil olarak isimlendirilen bademcikler, dilin arka kısmında ve boğazın iki yanında yer alan oval biçimli küçük organlardır. Önemli bir görev üstlenen bademcikler, vücudun mikroplara karşı koymasına yardımcı olurlar. Bademcikler için vücudun savunma mekanizmalarından bir tanesidir demek doğru bir tanımlama olur.

Bademcik iltihabı ise bu küçük organların bazı mikroplara karşı yenik düşerek iltihaplanması durumudur. Güçlü virüsler ya da bakteriler tonsillerin üzerine yapışarak büyümeye ve apse oluşturmaya başlarlar. Bu duruma bademcik iltihabı denir. Tıp dilinde tonsilit olarak isimlendirilir.

Bu rahatsızlığa en çok 5–15 yaş grubundaki çocuklarda rastlanır. Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde daha çok görülür. Akut iltihaplara yol açan mikroplar vücut sıvılarıyla, temas ve solunum yoluyla bulaşırlar. Hapşırma ve öksürme sonucu havaya saçılan mikroplar başka kişilere kolayca bulaşabilir. Bademcik iltihabına çoğunlukla ortak bir virüs neden olmakla birlikte bazen bakteriler de enfeksiyona neden olabilmektedir.

Bademcik iltihabı tek başına bulaşıcı değildir. Bulaşıcı olan virüslerin yol açtığı iltihaplardır. Bademcik iltihabı antibiyotik tedavisi ve istirahat gerektiren bir rahatsızlıktır. Tüm tedavi yöntemleri için mutlaka doktor desteği almanız gerekir.

Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?

Bademcik iltihabı belirtilerini fark ettiğiniz zaman hemen kulak burun ve boğaz doktoruna başvurmalısınız. İlaç tedavinize devam ederken bazı basit bitkisel çözümlerden de faydalanabilirsiniz. Sıraladığımız tavsiyeler ilaç tedavisine ek, evde uygulanabilecek takviyeler niteliğindedir.

Bademcik iltihabı şifalı bitkiler ile tedavi yöntemlerinden bazıları şöyle sıralanabilir:

1) Zerdeçal

Güçlü bir antiseptik ve anti inflamatuar olan zerdeçal, tonsilit enfeksiyonu tedavisinde çok faydalıdır. Semptomların giderilmesini sağlayabilir. Yiyeceklerinize katabilirsiniz. Ayrıca çayını içip gargara da yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zerdeçalın Az Bilinen 11 Faydalı Özelliği

zerdeçal

2) Limon

Anti inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özellikleriyle iltihapları azaltır. Bulaşıcı mikroplardan korur ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Yarım limon sıkılmış ılık suya bir kaşık bal katarak içebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Limonlu Suyun Hiç Duymadığınız 15 Faydası

limon

3) Tuzlu Su

Bademcik iltihabı bitkisel çözüm önerileri içinde çok kullanılan bir yöntemdir. Tuzlu su ile yapılan gargara bakterilerin ya da virüslerin yok edilmesinde etkilidir. Enfeksiyonun azalmasını sağlar. Bir fincan ılık suya iki çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırın ve günde birkaç kez gargara yapın. Tuzun deniz ya da kaya tuzu olması önem taşır.

tuz

4) Zencefil

Evde yapılan bademcik iltihabı tedavi yöntemlerinde kullanılan şifalı bir bitkidir. 1 çay kaşığı toz zencefili bir bardak kaynamış suyun içerisine koyup karıştırın. Ilıdıktan sonra biraz bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zencefil Faydaları, Çayından Macununa Mucize Etkileri

zencefil

5) Sarımsak ve Soğan

Sarımsak çayı içebilirsiniz. İki diş sarımsağı bir bardak suda 5 dakika kadar kaynatıp ılıdıktan sonra bal ekleyerek içebilirsiniz. Sarımsak ve soğanı çiğ olarak bolca yiyebilirsiniz. Soğanın suyunu sıkarak içmeyi de deneyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Yutmanın Faydaları

soğan sarımsak

6) Fesleğen

Anti inflamatuar ve antiviral özellikleri vardır. Bu yüzden fesleğeni bademcik iltihabı tedavisi için kullanabilirsiniz. Fesleğen çayı hazırlayıp bal ilavesiyle tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Fesleğen Nedir? Faydaları Nelerdir?

fesleğen

7) Ballı Çay

Ham bal eklenmiş ılık çaylar tüketerek bademcik iltihabını kısa sürede iyileştirebilirsiniz. Balın iyileştirici gücü sayesinde enfeksiyondan hem korunabilir hem de iyileştirebilirsiniz.

ballı çay

8) Dondurma Buz

Bademcik iltihabının ağrısını hafifletmek adına doğal dondurma ya da buz tüketebilirsiniz. Soğuk kompres bademcik ağrısını hafifletirken ılık çaylar da enfeksiyonun temizlenmesine yardım etmektedir.

dondurma

Bademcik İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik iltihabı KBB (Kulak Burun Boğaz) doktoru tarafından düzenlenen tedavi ile hızlı biçimde iyileşir. Hastalığın nedenine bağlı olarak uygulanacak tedaviler değişebilir. Bademcik iltihabı antibiyotik ya da farklı ilaç tedavisi ve dinlenme yoluyla 7- 10 gün içerisinde geçen bir hastalıktır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar tedaviye yardımcı olur. İltihaba neden olan olayın virüs mü yoksa bakteri mi olduğu tespit edildikten sonra tedavi düzenlenir.

Pancar, havuç, domates, salatalık gibi besin, vitamin ve mineral değeri yüksek gıdaları almak önemlidir. Elma sirkesi, adaçayı, limon suyu ve diğer bitki çayları da yardımcı olabilir. Öğünlerde sıcak et suyu, tavuk suyu ve sebze çorbaları içerek iyileşme süresini çabuklaştırabilirsiniz. İlaç kontrolüne ek olarak kendi bağışıklığınızı güçlendirecek vitamin ve mineral kaynağı taze besinlere ihtiyacınız vardır.

Bol miktarda sıvı tüketmek bademcik iltihabı temizleme konusunda büyük katkı sağlar. Mikropların vücuttan atılmasına yardım eder. Çok sık tekrarlayan bademcik iltihabı olan bazı kişiler, bademciklerini aldırmak için ameliyat olmayı tercih edebilmektedir. Bademcik ameliyatları KBB doktorları tarafından yapılır.

Ayrıca bademcik iltihabını ev ortamında tedavi ederken hava nemlendirici cihazlardan yardım alabilirsiniz. Odanın nemli olması, bademciklerin kurumasına ve yanmasına engel olabilir. Bu nedenle her evde bademcik iltihabına karşı oda nemlendiricisi bulunabilir.

bademcik iltihabı nasıl geçer

Bademcik İltihabı Neden Olur?

Bademcik iltihabı vakalarının %75’ine virüsler yol açmaktadır. Kalan kısmı ise bakteriler nedeniyle oluşur. Bademcik iltihabı bulaşmaz ama meydana gelen enfeksiyon bulaşıcıdır. Bademcik iltihabı yayılma eğiliminde olduğu için dikkatli olmak önem taşır. Hastalık şu şekilde yayılır:

  • Okulda, işte, evde ve toplu taşıma araçlarında hasta ile yakın temasta bulunmak (hapşırma, öksürme, nefes alıp verme ve tokalaşma)
  • Hasta kişilerle kapalı ortamda aynı havayı solumak
  • Mikrop bulaşmış eşyaları kullanmak
  • Kirli eller ile bir şeyler yemek ya da kirli gıdaları tüketmek
  • Hastalık mikrobu taşıyan hayvanlara dokunmak
  • Kirli yüzeylere dokunmak
bademcik iltihabı neden olur

Bademcik İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın başladığı andaki ilk belirtileri soğuk algınlığı semptomları ile benzerlik gösterir. Boğazda ağrı vardır. Mikrobun etkisine ve gücüne göre belirtiler değişim gösterebilir. Rahatsızlığınızın bademcik iltihabı olup olmadığını şu belirtilerle anlayabilirsiniz:

  • 39 – 40 dereceyi bulan ateş, üşüme ve titreme,
  • Bademciklerin kızarması, şişmesi ve boğazda ağrı olması,
  • Kulaklarda ağrı oluşması,
  • Yutkunmakta zorluk yaşanması,
  • Boyundaki lenf bezlerinin şişmesi ve ağrı yapması,
  • Vücudun tamamında halsizlik, eklem ağrıları ve kırgınlık olması,
  • Ağız kokusu, öksürme, baş ağrısı ve ses değişikliği olması hatta sesin kısılması,
  • Paslı dil, iştah kaybı, ağzı açmakta güçlük çekilmesi, kabızlık,
  • Çocuk hastalarda bu belirtilere ek olarak mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma olması.

Boğaz ağrısı soğuk algınlığında da görüldüğü için hastalığınızın ne olduğunu anlamakta zorlanabilirsiniz. Yukarıdaki belirtiler varsa ve sıkıntılar gittikçe şiddetleniyorsa hemen bir doktora başvurmanız gerekir. Soğuk algınlığı ile oluşan boğaz ağrıları kısa sürede azalır.

Ayrıca bu ağrıya burun tıkanıklığı da ilave olur. Fakat rahatsızlığınız bademcik iltihabı ise ağrılar ve diğer belirtiler artmaya yutkunma sorunu da çoğalmaya devam edecektir. Bu durumdayken gidilebilecek doktorlar; aile hekimi, KBB uzmanı, dâhiliye uzmanı ve çocuk doktorudur.

bademcik iltihabı

Bademcik İltihabı Kaç Günde Geçer?

Bademcik iltihabı sorunları bir hafta ile 10 gün arasında devam edebilir. Hastalığın seyri ve süresi, mikrobun türüne ve kişinin vücut direncine bağlı olarak değişim gösterir. Yükselen ateş genel olarak beşinci günden itibaren düşüşe geçer. Boğaz ağrısı da azalmaya başlar. Hastalığın ilk 48 saati içerisinde bulaşıcılık süreci devam eder. Bademcik iltihabı sırasında gelişen enfeksiyon bulaşıcıdır. Kişinin bağışıklık sistemi güçlüyse genellikle 3-4 gün içinde geriler.

Özellikle çocukların bu süre içerisinde okula gitmeleri sakınca oluşturur. Başka çocuklara da hastalık bulaşabilir. Tedavi boyunca doktorunuzun verdiği ilaçları önerdiği şekilde kullanır ve bol bol dinlenirseniz hastalığı daha kolay atlatabilirsiniz.

Bademcik iltihabi doğal tedavi yöntemlerini de uygulayabilirsiniz. Ilık sıvılar, bitki çayları ve su tüketmek iyileşme sürecine büyük katkı sağlar. Sıkıntılarınız azalsa bile ilaçlarınızı hekiminizin önerdiği şekilde ve dozda kullanmanız çok önemlidir. İltihaplı hastalıklar özenli bakım ve dinlenme gerektirdiği için en etkili çözümlerden bir tanesi de dinlemektir.

bademcik iltihabı belirtileri

Bademcik İltihabı Önlenebilir mi?

Bademcik iltihabına neden olan virüsler bulaşıcı olduğu için bu hastalığa karşı önlem almak mümkündür. Kişisel bakıma ve eşyaların hijyenine dikkat edildiği sürece bademcik iltihabı yaşama riskiniz çok düşük olacaktır. Peki bademcik iltihabını önlemek adına neler yapılabilir? İşte doktorların altın değerindeki önerileri:

  • Bademcik iltihabı ve şişmesi şikayeti olan kişilerle yakın temastan kaçınmalısınız.
  • Bireysel eşyalarınızı kimseyle paylaşmamalısınız. Bardak, ruj, su matarası gibi.
  • Kapalı alanlarda çok sık kalmamalısınız. Mümkün olduğunca odanın havalanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yemek yerken tabak ve çatal gibi eşyaların şahsi olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Diş bakımına özen göstererek bu hastalığı önleyebilirsiniz. Ayrıca eğer hastalığı atlatıyorsanız; iyileştikten sonra diş fırçanızı yenilemelisiniz.
  • Bademcik iltihabı yaşayan aile üyeniz varsa havlusunu kullanmamalısınız.
  • El ve yüz yıkama alışkanlığını ihmal etmemelisiniz.
bademcik iltihabı

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şifalı 8 Bitki Çayı

Boğaz Reflüsüne İyi Gelen 8 Bitkisel Çözüm

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir? Belirtileri, Şifalı Bitkiler

Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir? Evde İlaçsız 10 Bitkisel Çözüm

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İshal Çözüm Tarifi

İshal Çözüm

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Şeftali Suyu (Doğal Doğal) Tarifi

Şeftali Suyu (Doğal Doğal)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tatlı Krizine Çözüm Tarifi

Tatlı Krizine Çözüm

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Doğal Antibiyotik Tarifi

Doğal Antibiyotik

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Doğal Antibiyotik Tarifi

Doğal Antibiyotik

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri