Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir? Tarifi

Isınan Havalara Sevinelim Mi Üzülelim Mi?

Bahar Alerjisi Hakkında Her Şey

Alerjik nezle ya da alerjik rinit olarak da bilinen bahar nezlesi, mevsimsel alerji olarak adlandırılır. Bahar aylarında polenlerin artışı ile birlikte birçok kişide gözlemlenen bahar nezlesi, soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen nezleden farklıdır.

Burun çekme ve hapşırma nöbetleri ile karakterize olan bahar nezlesi, ciddi bir hastalık olmamasına rağmen yaşam kalitesini düşüren semptomları nedeniyle istenmeyen bir durumdur.

Bahar alerjisi ile ilgili olarak en sık sorulan sorulardan biri de bahar alerjisi bulaşıcı mı sorusudur. Viral ya da bakteri kaynaklı bir sağlık problemi olmadığı için bahar alerjisi bulaşıcı bir hastalık değildir.

Bahar Alerjisi Nedir?

Bahar alerjisi dendiğinde ilk akla gelen polenlerdir. Genel olarak polenlere karşı gelişen alerji ile özdeşleşen bahar alerjisi, ilerleyen zamanlarda astıma neden olabilir. Bahar alerjisi hapşırma ile karakterizedir.

Doğanın yeşil renge büründüğü, ağaçların çiçek açtığı ve güzel mevsim olan bahar, bazı insanlar için kâbusa dönüşür. Bahar aylarında bazı insanlarda yorgunluk, halsizlik, isteksizlik ve buna bağlı olarak gelişen iş gücü kaybı ve çocuklarda ise okul devamsızlığı gözlenir.

Bu belirtilerin tamamı bahar alerjisi kaynaklıdır. Bitkilerin erkek üreme hücresi olan polenler, bahar aylarında ortaya çıkar. Rüzgâr aracılığı ile 500 kilometreye kadar yayılabilen polenler, ulaştıkları noktalarda döllenmeyi sağlar. Bahar ayları ile birlikte çoğalmaya başlayan polenler bazı insanlarda alerjik etkilere sebep olur.

2 yaşından sonra görülmeye başlayan bahar alerjisi, atopi olarak tanımlanan alerjik yatkınlığı olan insanlarda yaygın olarak görülür. Polenler öncelikli olarak buruna yerleşir. Vücut hücreleri polen ile karşılaştığında histamin üretmeye başlar. Yüksek oranda histamin salgılanması bahar alerjisine neden olur. Bahar alerjisinin şiddeti polene maruz kalma oranı ile doğru orantılıdır.

Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Gereken önlemler alınmadığında daha büyük problemlere yol açabilen bahar alerjisi nasıl anlaşılır?

Bahar alerjisine sahip olan kişiler sık sık nezle olur. Ciltte bahar alerjisi, burun tıkanması, hapşırık krizleri, burun ve damakta kaşıntı alerjinin ilk belirtileri arasında yer alır. Ayrıca bahar alerjisi yüzde kızarıklık, kulak kaşıntısı, sık burun kanaması, gözlerde sulanma, göz alerjisi belirtileri ve kaşıntı, öksürük gibi semptomlara yol açabilir.

Ellerde bahar alerjisi belirtisi olarak kaşınma, derilerin soyulması ve yanma hissi gözlenir. Bahar alerjisi balgam birikmesine yol açar ve balgam da öksürüğe neden olur. Bahar alerjisi öksürüğü 3 haftadan uzun sürüyor ise mutlaka tedavi edilmelidir.

Bahar alerjisi ilerlediği takdirde nefes sıkışması ve astım gibi daha ciddi problemlere neden olabilir. Bu tarz problemler özellikle bahar aylarında tekrarlıyorsa bahar alerjisinden söz etmek mümkündür.

Peki, bahar alerjisi ateş yapar mı? Bahar alerjisi soğuk algınlığı olan nezleden farklı olarak vücut sıcaklığını yükseltmez; yani ateş söz konusu değildir. Şüphe halinde tanı koyulabilmesi için klinik muayene ve alerji testleri yapılır.

Kesin tanı için nasal smear, kan testleri ve total immumglobulin E testi yapılır. Bu testlerin özellikle bahar alerjisinin yaygınlaştığı şubat-eylül ayları arasında yapılması önerilir. Bu aylarda vücut polene daha yüksek bir tepki gösterir ve hastalığın tanısı daha net koyulabilir.

Bahar Alerjisi Ne Zaman Başlar? Ne Kadar Sürer?

Yabani otlar, ağaçlar, tahıllar ve çayırda yetişen bitkiler yüksek oranda polen içerir. Çayır polenleri mayıs ile temmuz aylarında, ağaç polenleri şubat ile nisan ayları arasında, yabani ot polenleri ise daha çok ağustos ile ekim ayları arasında yayılır. Bu aylarda bahar alerjileri başlar ve kış mevsiminin ilk ayları aralık ve ocak aylarına kadar sürer.

Özellikle sabah saatlerinde polen düzeyi çok daha yüksektir. Nemli ve yağmur sonrası havalarda polen düzeyinde azalma, güneşli ve kuru günlerde ise artış gözlenir. Küresel ısınmanın artışı ve çevre kirliliği ile birlikte bahar alerjisine yakalanma oranında artış görülmektedir.

Burunda yerleşen polenler alerjik rinide, bronşlarda yerleşen polenler alerjik astıma ve gözlere yerleşen polenler konjonktivite neden olabilir. Bahar alerjisi tanısı konulan kişilerin polenlerin yayıldığı mevsimlerde dikkatli olmaları önerilir.

Ülkemizde Kütahya, Bursa, Ankara, İstanbul, Samsun ve Burdur’da ağaç ve çayır polenleri yaygın olarak bulunur. Bu bölgede yaşayanlarda bahar alerjisi etkileri daha sık görülür.

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Mevsim geçişlerinde sık rastlanılan bir hastalık olan bahar alerjisi geçer mi?

Bahar alerjisinin %100 tedavisi mümkün değildir. Alerjiden korunmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Tozlu ve sigara içilen ortamlardan uzak durulması, polenlerin çok yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkılmaması bahar alerjisi önlemleri arasında yer alır.

Burun etrafına sürülen kremler de polenlerin yapışmasını sağlayarak vücuda girişini engeller. Klima filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi ya da alerji engelleyen özel filtreler kullanılması alerjiyi önlemeye yardımcı olur.

Kişisel temizliğe dikkat edilmesi, dışarıdan gelindiğinde el ve yüzün yıkanması ya da duş alınması, kıyafetlerin değiştirilmesi bahar alerjisi göz sulanması için geçerli bir uygulamadır.

Peki, bahar alerjisi göz kaşıntısına ne iyi gelir? Bahar alerjisi göz damlası kullanıldığında gözlerde oluşan kaşıntılar azaltılabilir. Bahar alerjisine bitkisel çözüm Ahmet Maranki tarafından da ele alınmıştır. Maranki ısırgan otu, hibiskus, ekinezya, zerdeçal, ayva yaprağı, karanfil, zencefil, tarçın ve karabiber ile hazırlanan bahar alerjisi kürü uygulamasını önermektedir. Bu kürün emzirirken bahar alerjisi yaşayan kadınlarda da kullanılması önerilir.

Bahar Alerjisi Nasıl Geçer?

Bahar alerjisi semptomlarını hafifletmek için bazı doğal yollara başvurulabilir. Kuarsetin olarak bilinen fenol bileşik, anti histamin ve anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Kuarsetin soğan, elma ve turunçgillerde bulunur.

Histamin salgılanmasını engelleyen kuarsetin içeren besinlerin düzenli kullanılması bahar alerjisinin geçmesine yardımcı olur. Anti histamik bir bitki olan öksürük otu da bahar alerjisinin tedavisinde etkin olan bir bitkidir. Bir diğer bitkisel çözüm ise ısırgan otu çayıdır. Semptomlar başlamadan önce içilen ısırgan otu çayı alerjiyi önleyici etki gösterir.

Bahar alerjisinin en yaygın şekli genizde biriken polenlerdir. Bahar alerjisi burun tıkanıklığı ve geniz kaşıntısı için kullanılan burun yıkama kabı ile burna hafif tuzlu su uygulamak, alerjenlerin dışarı atılmasına yardımcı olur ve semptomları azaltıcı etki yapar.

Bahar alerjisi kaşıntı için ılık duş alınması önerilir. Bahar alerjisi bitkisel tedavi yöntemleri ile semptomları hafifletse de mutlaka bir uzman doktora danışılmasında fayda vardır. Yaşamı tehdit edici sorunlara yol açabilecek ciddi rahatsızlıklara neden olan bahar alerjisi mutlaka doktor kontrolünde tedavi gerektirir.

Bahar Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bahar alerjisi tedavisi için en önemli destek sağlıklı beslenme alışkanlıklarından sağlanır. Bağışıklık sitemini destekleyen besinler tüketilmeli, istirahat edilmeli ve en önemlisi de bol su tüketilmelidir.

Alerjen maddelerden uzak durulması, yüksek polen içeren havalarda maske takılması önerilir. Bahar alerjisi boğaz ağrısı oluşumunu engellemek için alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerekir. Stresli ortamların terk edilmesi bahar alerjisi riskini azaltır. Tedavi edilmeyen bahar alerjisi astım gibi ciddi bir hastalığa neden olur.

Peki, bahar alerjisi için hangi bölüme gidilir? Alerji konusunda uzman kulak burun boğaz doktorlarına danışılarak önerileri alınmalıdır. Verilen bahar alerjisi ilaçları ve tedavi için verilen bahar alerjisi sprey düzenli olarak kullanılmalı ve hastalığın kontrolü sağlanmalıdır.

Bahar alerjisi sivilce oluşumunu da tetikler. Sivilceleri tedavi etmek için ve bahar alerjisi kremi kullanılabilir. Verilen ilaçlara rağmen alerjik şikâyetlerde azalma olmadığı takdirde kişilere aşı tedavisi uygulanır. Minimum dozlarda başlanan bahar alerjisi aşısı hastalığın evrelerine göre dozu arttırılarak devam edilir. Bahar alerjisi iğnesi ile alerjenlere karşı vücudun duyarsız hale getirilmesi sağlanır ve aşılama tedavisi yaklaşık 4-5 yıl süren kontrollü bir tedavidir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bahar Pilavı Tarifi

Bahar Pilavı

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bahar Kurabiyesi Tarifi

Bahar Kurabiyesi

12-14 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bahar Pilavı Tarifi

Bahar Pilavı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bahar Kurabiyesi Tarifi

Bahar Kurabiyesi

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bahar Pilavı Tarifi

Bahar Pilavı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bahar Pilavı Tarifi

Bahar Pilavı

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri