Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir? Tarifi

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri 6. aydan itibaren 1 yaşa kadar kendini gösterecektir. Süt dişlerini çıkarmaya başlayan bebeklerde birçok belirti görülebilir. Belirtiler her bebek için farklılık gösterebilir. Bebeklerin ilk dişleri 6. aydan 30. aya kadar çıkmaya devam eder. Öncelikle alt kesici dişlerle başlayan bu dönem azı dişlere geldiğinde daha stresli bir süreç haline girer. Azı dişlerin diş etini delmesi biraz daha zor olacağı için bebeğinizde ağlama krizlerine şahit olabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

  • Ateşlenme
  • Tükürük akıntısında artış
  • Öksürme
  • Uyku problemleri
  • İştah ve kilo kaybı
  • Isırma dürtüsü
  • Diş eti kanaması
  • Huysuzluk
  • Diş eti kanaması
  • Kabızlık veya ishal
bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Diş çıkarma döneminde anne ve babalara verilecek en iyi tavsiye sakin kalmak olacaktır. Bebeklerin bu dönemi yaşadığı ve ailelerin bu süreci atlattığı bilinmektedir. Bebeğinizin daha sakin şekilde ve ağrı hissetmeden diş çıkarması için bazı tedbirleri almalısınız. Bebeklerin gelişim dönemine göre diş çıkarma belirtileri nelerdir merak ediyorsanız işte aradığınız yanıtlar!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

1) Ateşlenme

Yüksek ateş 6 aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri olabildiği gibi 38 dereceyi gören aileler için enfeksiyon belirtisi de olabilir. Bu nedenle bebeğin ateşini sürekli kontrol etmenizde fayda olacaktır. Diş çıkaran bebeklerde yaşanan ateşlenme normal kabul edilir. Fakat uzun süre ateş yüksekliği hastalık habercisi olabilir. Öncelikle bebeğin ateşini düşürmeye çalışabilirsiniz. İlk denemelerde ateş normale dönmüyorsa doktora görünmeniz en sağlıklı adım olacaktır. Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin ateşini düzenli takipte olmalısınız.

ateş

2) Tükürük Akıntısında Artış

Eğer gelişimi çok iyi ise 4 aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri de yaşanabilir. Bu belirtilerden biri de salya akıtma olacaktır. Diş çıkarma döneminin ilk işaretlerinden biri olan salya için yapabileceğiniz en faydalı şey salyayı temizlemek olacaktır. Çünkü her bebek diş çıkarırken salya akıtabilir. Bunun için önlük veya diş simitleri kullanabilirsiniz.

salya

3) Öksürme

Öksürükler 5 aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında yer alabilir. Öksürüğe neden olan boğazda biriken salyalardır. Eğer derinden ve sürekli şekilde öksürme varsa bebeğin doktora görünmesi daha iyi olacaktır. Öksürük genellikle enfeksiyonun bir belirtisi de olabilir. Bu dönemlerde bebeği her zaman temiz ve ferah odalarda uyutmalısınız. Öksürüğü tetikleyen faktörlerden uzak kalmak iyi olacaktır. Geçmeyen uzun süren öksürükler için lütfen doktorunuza başvurunuz.

öksürme

4) Uyku Problemleri

Bebeğin uykusuz kalmasına neden olan birçok etken olacaktır. Diş etinde oluşan kaşınma ve ağrı, öksürük ve stres bebeğinize uykusuz geceler yaşattığı gibi sizi de etkilemektedir. Bu belirtiyi hissettiğiniz anda doktora görünüp gerekli kontrolleri yaptırmanızı tavsiye edeceğiz. Uzun süre uykusuz kalan bebeklerin uyku düzeni de bozulacaktır.

uyku problemleri

5) İştah Kaybı

Diş etinde oluşan kaşıntı ve ağrıdan dolayı bebeğin iştahı kapanabilir. Daha önce düzenli yemek yiyen bebeğiniz bu aralar yemekten kaçıyorsa bilin ki yakın zamanda diş çıkacaktır. Özellikle de katı gıdaya geçiş döneminde iştahsızlık yaşanıyorsa sıvı ağırlıklı beslenmesi tavsiye edilebilir. Bu süreçte birçok bebek kilo kaybı yaşamaktadır. Kilo kaybına karşı önlem almak için bebeğinize püre veya sıvı yiyecekler verebilirsiniz; elbette doktor onayı ile.

iştahsızlık

6) Isırma Dürtüsü

Bebekler ilk dönemlerinde ağız yoluyla nesneleri tanıyacağı için eline geçen her şeyi ısırmak isterler. Diş çıkarma döneminde de bu hisleri devam eder. Kaşınan diş eti için oyuncakları ısırıp rahatlatmak onlar için bir çözüm olacaktır. Fakat siz bu süreçte diş kaşıyıcı oyuncakları kullanabilirsiniz. Enfeksiyon almaması için bu oyuncakların sürekli temizlenmesine de özen göstermelisiniz.

bebeklerde diş çıkarma

7) Diş Eti Kanaması

Diş çıkarmaya çok az bir süre kaldıysa, dişler eti yarıp çıkmak için kanamaya neden olacaktır. Bu süreç biraz ağrılı olabilir. Diş eti kanamasına karşı hafif soğuk bir bez yardımı ile diş etine masaj yapabilirsiniz. Hafif soğuk olan bez ağrıyı ve kaşıntıyı dindirecek kanamayı durduracaktır. Eğer kanama çoksa ve kendi imkanlarınız ile durduramıyorsanız doktora gitmek için vakit kaybetmemelisiniz.

bebeklerde diş çıkarma belirtileri

8) Huysuzluk

Gergin ruh hali bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasındadır. Bebeklerin genel ruh hali huzursuz ve stresli olabilir. İstediğini elde edene kadar huzursuz olan bebekler, mutlu oldukları nesneleri elde edince bu huzursuzluk ortadan kalkar. Diş çıkarma döneminde ise bebeğin mutlu olması için dikkatini dağıtacak oyuncaklar verilebilir. Gün içinde açık havada oyun oynanabilir. Bu belirti bebeklerde görülen ve oldukça normal kabul edilen bir diş çıkarma işaretidir.

bebeklerde diş çıkarma belirtileri

9) Diş Etinde Şişme

Dişlerin çıkmaya yakın dönemde yaşanan şişlik çok kısa bir süre sonra diş çıkacağına bir işarettir. Diş, diş etine çok yakındır ve alttan bir baskı halindedir. Şişliğe ağrı ve ateş de eşlik edeceği için doktor kontrolü ile ateş düşürücü şuruplar kullanılabilir. Şüpheli bir şişlik varsa hemen doktora gitmeniz daha doğru olacaktır.

diş eti şişmesi

10) Kabızlık veya İshal

Bazı uzmanlar salyalardan dolayı bebeklerin diş çıkarma döneminde ishal olduğunu ifade etmektedir. Bazı uzmanlar ise katı gıdaların kısıtlanmasından dolayı ishal olduklarını belirtirler. Gün içinde çok sık aralıklarla ishal durumu yaşanıyorsa muz püresi hazırlayabilirsiniz. Geçmeyen ishal için doktora görünmelisiniz.

bebeklerde diş çıkarma

Diş Çıkaran Bebek İçin Ne Yapılabilir?

Bebeğiniz büyüdükçe yaşanan değişimlerden biri de diş çıkarmadır; olağan bir durumdur. Dişlerin çıkmaya başladığı ilk haftadan itibaren damak görüntüsü değişecektir. Dişin patladığı noktanın hafiften kırmızı ve şiş olması sizi endişeye düşürmesin. Bu bölgeden diş birkaç gün içinde kendini gösterecektir. Yaşanan ağlama krizleri, ağrılar ve ateşler için gerekli önlemleri alıp bebeğinizin sakinleşmesine odaklanmalısınız. Peki, diş çıkarma belirtileri gösteren bebeği rahatlatmak için neler yapılabilir?

  • Dişlerin kaşınmasını rahatlatmak için diş kaşıyıcısını buzdolabında beklettikten sonra verebilirsiniz.
  • Meyve yeme döneminde olan bebeklere soğuk meyve vererek dişin rahatlamasına yardım edebilirsiniz.
  • Soğuk gazlı bezle damaklara masaj yapabilirsiniz. Soğuk bez damağın rahatlamasını sağlayabilir.
  • Isırmak isteyen ve gergin bebeğinize yine soğuk tatlı kaşığını verin. Bu kaşıkla hem çiğneme dürtüsü giderilecek hem de damakta oluşan kaşıntı dinecektir.
bebeklerde diş çıkarma belirtileri

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Bebek Gelişimi, Doğum Sonrası 12 Aylık Bebek Gelişim Evreleri

Kolik Bebek Sendromu: 7 Soruda Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey

Bebek Bakım Çantası İçinde Mutlaka Bulundurmanız Gereken 10 Şey

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Bitkisel Çözümler

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler, Emziren Anneler Bu 7 Besine Dikkat!

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kolay Vişne Çekirdeği Çıkarma Tarifi

Kolay Vişne Çekirdeği Çıkarma

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Diş Hediği Tarifi

Diş Hediği

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebekler İçin Diş ve Damak Rahatlatan Kür Tarifi

Bebekler İçin Diş ve Damak Rahatlatan Kür

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diş Pastası Tarifi

Diş Pastası

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 1 saat Pişirme
Diş Pastası Tarifi

Diş Pastası

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Doğal Diş Jeli Tarifi

Doğal Diş Jeli

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Rahatlatıcı Diş Kürü Tarifi

Rahatlatıcı Diş Kürü

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diş Buğdayı Tarifi

Diş Buğdayı

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri