Bektaşi Üzümü Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir? Nasıl Yenir?

Bektaşi Üzümü Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir? Nasıl Yenir? Tarifi

Sindirim Dostu, Diyabet Savaşçısı, C Vitamini Deposu!

Bektaşi Üzümü

Üzümler antioksidan maddeleri barındırması ve vücuttaki zararlı maddeleri atması yönüyle tercih edilmektedir. Doğada yaklaşık 30 üzüm türü bulunur. Üzümler ise sirkelik, şaraplık ve mevsimlik tüketmelik olarak farklı sınıflarda ele alınır. Bu yazımızda sizi Bektaşi üzümü olarak bilinen bir tür üzüm ile tanıştıracağız. Meyve kültürüne bir yenisini daha eklemeye hazır mısınız? Üstelik Bektaşi üzümünün faydalarını duyunca bir an önce tadına bakmak isteyeceksiniz. Bektaşi üzümü sindirimi düzenlemeye, kan şekerini dengelemeye ve sizi daha sağlıklı bir yaşama ulaştırmak için geliyor.

bektaşi üzümü nerede yetişir

Bektaşi Üzümü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizde Bektaşi üzümü olarak bilinen bu meyvenin tarımdaki diğer adı “Amla meyvesi” olmaktadır. Alışılmış üzüm tadına benzer bir tada sahiptir. Sarı ve kırmızı üzümlerden bir nebze daha ekşi olduğu hissedilir. Avrupa ve Asya’da bulunan bu meyve, 16. yüzyılda Londra’da tanınmaya başlamıştır.

Zaman 19. yüzyılı gösterdiğinde ise Bektaşi üzümü İngiltere’de meşhur olmaya başlamıştır. Kendini öyle sevdirmiştir ki Bektaşi üzümü ile pudingler, tatlılar ve şaraplar yapılmıştır. Hatta turta gibi tatlılara da malzeme olmuştur. Çin tıbbında önemli bir yere sahip olan Bektaşi üzümü, çeşitli hastalıklar için doğal ilaç olarak kullanılmıştır.

Çok yıllık bir bitkiden elde edilen amla meyvesi güçlü bir ağaçta olgunlaşır. Meyveleri tıpkı ülkemizdeki diğer üzümler gibi bir dalda toplanır ve salkım halinde büyür. Ülkemizde Haziran ayında olgunlaşan Bektaşi üzümü gıda alanında sıkça kullanılmaktadır.

Bektaşi üzümü çeşitleri renkleri ile sınıflandırılır. Sarı meyveli, kahverengi meyveli, yeşil meyveli ve kırmızı meyveli olmak üzere çeşitlerini görebilirsiniz. Asya, Avrupa ve Amerika’da yetiştirilen Bektaşi üzümleri arasında renk ve tat farklılığı olmaktadır. Bu durumu ise beslendiği toprak ve iklim belirler. Çeşitleri ise Yeşil Küre, İnvicta, Pax ve Achilles gibi isimlerle adlandırılır. Bektaşi üzümünün diğer üzümlerden bir farkı vardır. Bir salkımda bazen farklı renklerde üzüm görülebilir.

bektaşi üzümü nerede yetişir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir?

Bektaşi üzümü yoğun sıcaklara gelemeyen bir meyvedir. Aşırı sıcaklar bitkinin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Çok sert soğuklar da Bektaşi üzümü ağacı dallarını yıpratabilir. Bunun için ılıman bölgelerde verimli şekilde yetişecektir. Toprak isteği de organik maddelerin olduğu bölgeler olmaktadır.

Araştırmalar Bektaşi üzümünün Hindistan’da yoğun olarak yetiştiğini göstermektedir. Bu nedenle bazı kaynaklarda Hint Bektaşi üzümü adıyla da geçer. Bektaşi üzümü ülkemizin iklimlerine de uygundur fakat sınırlı sayıda yetiştirilmektedir. Kuzey bölgelerinde dağlık alanlarda kendine yer bulmuştur. Özellikle Moğolistan ve Tibet bölgesinde bolca Bektaşi üzümü ağaçlarına rastlanmaktadır.

Bektaşi üzümü yetiştiriciliği ise tohumla, aşıyla, daldırma yöntemiyle ve çelikle çoğaltılarak yapılabilir. Dikimden önce toprağın derin işlenmesi önemlidir. Gübreleme ise ihmal edilmemelidir. Frenk üzümü ile aynı şekilde dikimi yapılabilir. Bektaşi üzümü Türkiyede nerede yetişir sorunuza ise; Kuzey illerinde rahatlıkla yetişebileceğinin yanıtını verebiliriz. Bektaşi üzümü fidanlarını saksıda olacak şekilde balkonda da yetiştirebilirsiniz. Bahçede yetiştirilen Bektaşi üzümü ağaçları en çok 1 metreye kadar uzayabilir.

bektaşi üzümü faydaları

Bektaşi Üzümü Faydaları Nelerdir?

  • Bektaşi üzümü C vitamini kaynaklarındandır. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmede etkisi büyüktür.
  • Antioksidan maddelere sahip olduğu için vücudunuzu zehirli maddelerden arındıracaktır.
  • Bektaşi üzümü saçların daha sağlıklı ve canlı uzamasına yardım eder. Taze haliyle yenilen üzüm veya saçlara sürülen Bektaşi üzüm suyu saçların beyazlamasını önleyecektir.
  • Göz sağlığı için de tercih edilen bir meyvedir Bektaşi üzümü. Görme gücünü destekler ve göz problemlerinin önüne geçer.
  • Kemiklerin daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumu karşılar.
  • Regl dönemindeki sancı ve krampları, antioksidan etkisiyle ortadan kaldırır.
  • Diyabet hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir meyve türüdür. Kan şekerini düzenler.
  • Bektaşi üzümünün bir özelliği de diüretik olmasıdır. Diüretik etkisi ile sık sık lavaboya çıkarsınız. Böylece vücutta biriken fazla su yani ödem de atılır.
  • Bağırsakları çalıştırarak kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırır.
  • Bektaşi üzümü kansızlığa da iyi gelmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin sayısını çoğaltır ve kan değerini yükseltir.
  • Bağışıklığı koruyarak kanser ve enfeksiyon gibi hastalıkların önüne geçer. Sizi tüm hastalıklardan koruyan bir meyvedir.
  • Demir ve fosfor açısından da güçlü bir meyvedir. Bektaşi üzümü tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan mineralleri alabilirsiniz.
  • Bektaşi üzümünün yaprakları ile hazırladığınız bitki çayı da belirtmiş olduğumuz faydaları gösterecektir.
  • Kılcal damarları güçlendiren Bektaşi üzümü, yüksek tansiyonu dengeleyerek tansiyon hastalarına da şifa olmaktadır.
  • Bektaşi üzümü yaprakları ile hazırlanan bitki çayı düzensiz regl için çaredir.
  • İltihap giderici özelliği sayesinde sizi hastalık günlerinden daha çabuk uzaklaştırır. Enfeksiyonu ise daha kolay atlatmanızı sağlar. Aynı zamanda kireçlenmeyi de iyileştirir.

bektaşi üzümü fiyatı

Bektaşi Üzümü Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Saç bakımı için Bektaşi üzümü tozu kullanılmaktadır. Saç maskelerinde kullanmak için Bektaşi üzümü aktar raflarında yerini almıştır. Ne yazık ki her aktardan temin edilemeyen Bektaşi üzümünün tozu belirli şehirlerde satılmaktadır. Fakat her işin bir kolayı olduğu gibi bu ürünü de kolayca internet alışverişi sayesinde satın alabilirsiniz. Bunun için satıcılar ile iletişime geçmeniz gereklidir.

Bektaşi üzümü tohumu ve fidanı da ziraat ile ilgilenen satıcılarda bulunmaktadır. Meyvesini marketlerde bulmanız biraz zor olacaktır. Fakat büyük marketlerde ve organik meyve satan yerlerde mevsiminde bulabilirsiniz. Bektaşi üzümü fiyatı mevsimlik ve nadir yetişen meyvelerden olduğu için her sene farklılık gösterebilir. Fidanını almak istediğinizde bir saksı için yaklaşık 40 TL ödeyebilirsiniz.

bektaşi üzümü yağı

Bektaşi Üzümü Yağı Ne İşe Yarar?

Bektaşi üzümü yağını saç maskelerine ekleyerek saçınıza besleyici takviye yapabilirsiniz. Bu nedenle aktarlardan temin edeceğiniz bu bitkisel yağı ayda bir veya iki defa saçınıza uygulamalısınız. Birkaç uygulamadan sonra saçlarınıza parlaklık geldiğini görebilirsiniz. Beyazlamayı önleyici etkisi olduğu için pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Saçlarınızda beyazlama fark ettiğinizde Bektaşi üzümü yağını hatırlayın. Kullandığınız günden itibaren beyazlama hızını yavaşlatabilirsiniz.

  • Amla yağı, cilde ve saça parlaklık verir ve cildin rengini bir ton açar. Etkisini görmek için cilde topikal şekilde uygulayabilirsiniz.
  • Peeling etkiye sahip Bektaşi üzümü yağı ile cildinizi toksinlerden arındırabilirsiniz. Sivilcelenme ile mücadele eden ciltler için de etkili sonuçlar verecektir.

hint bektaşi üzümü

Bektaşi Üzümü Nasıl Yenir?

Bektaşi üzümünü taze şekilde bulduğunuz anda hemen tüketin. Faydasını en çok taze haliyle gösterecektir. Ayrıca meyveyi kurutarak Bektaşi üzümü kurusu da elde edebilirsiniz. Bektaşi üzümünün yapraklarını kurutarak da bitki çayı hazırlamak iyi fikir olacaktır. Bitki çayı sizi kış soğuklarında hastalıklardan koruyacak etkidedir.

Bektaşi meyvesi Avrupa ülkelerinde pasta süslemesi ve marmelatı olarak tüketilmektedir. Siz de Bektaşi üzümü ile reçel yapıp dilediğiniz anda yiyebilirsiniz. Biraz şeker ve su ile kaynatıp meyve suyu elde edebilirsiniz. Kimi bölgelerde şarap yapımında da tercih edilmektedir.

Bektaşi üzümü kalori açısından çok yüksek değerlerde değildir. Taze meyvesini tüketmek istediğinizde 100 gramlık porsiyonu sadece 44 kaloridir. Reçelini yaptığınızda ise kalorisi biraz değişecektir. Bir yemek kaşığı Bektaşi üzümü reçeli 27 kalori olacaktır. Dondurulmuş Bektaşi üzümünün 100 gramı da 46 kalori olmaktadır. Ölçülü ve dengeli beslenenlere bu ufak bilgimiz faydalı olacaktır.

bektaşi üzümü fidanı

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Kuş Üzümü Faydaları Nelerdir?

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Üzüm Çeşitleri 13 Farklı Üzüm ve Özellikleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Üzüm kompostosu Tarifi

Üzüm kompostosu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Üzüm Pekmezli Üzüm Sulu Cevizli Kup Tarifi

Üzüm Pekmezli Üzüm Sulu Cevizli Kup

1-2 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Üzüm Cacığı Tarifi

Üzüm Cacığı

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Üzüm  Suyu Tarifi

Üzüm Suyu

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

2024 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi

Baharın sert güneşini içimizde hissettiğimiz bu ayda sıcacık evlerde pişen birbirinden lezzetli tarifler, mart ayının…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Tarifler Geri
Videolar Geri