Bergamot Nedir? Faydaları Nelerdir? Bergamot Çayı ve Yağı Kullanımı

Bergamot Nedir? Faydaları Nelerdir? Bergamot Çayı ve Yağı Kullanımı Tarifi

Şahsına Münhasır Aromasıyla Bergamot Meyvesi

Bergamot aromasının çaya kattığı enfes tadı ve kokuyu mutlaka biliyorsunuzdur. Eşsiz aromasıyla herkesi kendisine hayran bırakan bergamot, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Bu meyvenin kabuğu ya da yapraklarıyla hazırlanan bitki çayı ile stresi bünyenizden uzaklaştırabilirsiniz.

Kabuğunun sıkılması ile elde edilen esansın aroması, bu bitkinin en iyi bilinen özellikleri arasındadır. Bu esansın dinlendirici bir etkisi de vardır. İnsan sağlığına daha birçok faydası bulunan bergamot, kokusuyla da parfümeri sektörünün vazgeçilmezleri arasındadır.

Bergamot Nedir?

Bergamot, bilimsel adı Citrus Bergamia olan ve meyvesinin kabuğundan elde edilen aromasıyla meşhur bir bitkidir. Dalları seyrek olan bergamot ağacı, 4 metreye kadar büyüyebilir. Bergamot yaprağı uzundur ve koyu yeşil bir renge sahiptir.

Bergamot genellikle kokusuyla hatırlanır ama şekli ve ağacı çok fazla bilinmez. Bergamot meyvesi, armut ya da küre biçimine sahip bir yapıdadır. Bergamot çiçeği de küçük ve beyaz renklidir. Şekli ve yapısı nedeniyle bergamot turunç mu şeklinde sorularla karşılaşılabilmektedir.

Bergamot bitkisi özelliklerinden de anlaşılacağı üzere turunçgillerdendir. Bergamot limon mu sorusuna cevap vermek gerekirse, limona oldukça benzediği söylenebilir fakat bergamot limondan tamamen farklı bir meyvedir.

Bergamot meyvesi yenir mi şeklindeki sorularla da sıklıkla karşılaşılabilmektedir. 5 ya da 7 cm çapındaki etli kısmının tadı oldukça ekşidir. Bu nedenle taze olarak tüketilmesi ya da etli kısımdan bergamot suyu çıkarılarak içilmesi tercih edilmemektedir.

Bergamot aroması çaya kattığı güzel koku ve tat ile akıllarda yer etmiştir. Bergamot kabuğu sıkılarak elde edilen esans genellikle parfümeri yapımında kullanılır.

Bergamot kurusu da çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir. Bergamot nasıl kurutulur sorusunu cevaplamak gerekirse, diğer turunçgillerin kurutulma süreçleri ile benzerlik gösterdiği söylenebilir.

Bergamot Meyvesi Nerede Yetişir?

Kökeni Batı Hindistan olan bergamot bitkisi, ülkemizde daha çok Akdeniz Bölgesi’nin doğu kısmındaki kıyılarda yetiştirilir. Nisan ve mayıs aylarında çiçek açan bergamot ağaçları, hem görüntüleri hem de kokuları ile dikkat çeker.

Bergamot ağacı kimi yörelerde bergamot otu şeklinde de isimlendirilebilmektedir. Bergamot vitamin değeri ile de adından söz ettiren bir turunçgil çeşididir. Bergamot üretimi genel olarak Mersin, Hatay ve Adana çevresinde gerçekleşmekle birlikte, iklim şartları ayarlandığı müddetçe bergamot fidanı saksılarda da yetiştirilebilmektedir.

Bergamot Faydaları Nelerdir?

  • Bergamotun faydaları arasında strese karşı etkili olması ilk sıralarda yer alır. Rahatlatıcı ve gevşetici yönleriyle kendinizi daha iyi ve daha zinde hissetmenizi sağlar.
  • Bergamot, cildin sağlıklı ve canlı kalmasına destek olur. Ciltle ilgili çeşitli problemlerin hafiflemesine yardımcı olacak şekilde de kullanılabilmektedir.
  • Bergamot çayının sindirim sistemi için de oldukça faydalı olduğu düşünülmektedir. Hazımsızlık gibi sorunların giderilmesine yardım eder ve metabolizmayı hızlandırır.
  • Bergamot çayının ağzı ve diş sağlığı açısından birçok yararı bulunmaktadır.
  • Bergamot çayı, rahatlatıcı özellikleri sayesinde düzenli bir şekilde uyuyabilmeye de destek olmaktadır.
  • Bergamot meyvesi faydaları arasında antiseptik etkiler de öne çıkmaktadır. Bergamot kabuğundan elde edilen yağın eski kültürlerde antiseptik amaçlı olarak kullanıldığı yönünde görüşler mevcuttur.
  • Bergamot çayı vücut direncini arttırır ve bağışıklık sistemini destekler. Bu nedenle, özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi rahatsızlıklarla mücadele ederken destek amaçlı içilebilmektedir.
  • Bergamot zararları ve yan etkileri göz önüne alınarak kullanılmalıdır. Hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar, bergamot çayını ya da bergamot içeren herhangi bir ürünü kesinlikle tüketmemelidir. Bergamotun birçok zararlı etkisi olabilmektedir. Bergamot çayı, bergamot yağı ya da herhangi bir bergamot ürününü kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

Bergamot Çayı Nasıl Yapılır?

Marketlerde sıklıkla karşınıza çıkacak bergamot kokulu çay, genellikle içinde bergamot aroması bulunan siyah çaylardan oluşur. Bergamot aromalı çay olarak da adlandırılabilen bu çayın dışında sadece bergamot bitkisiyle yapılan bir çay da mevcuttur.

Bergamot ağacının yaprakları ya da bergamot meyvesinin kabuğu ile çeşitli şekillerde yapılabilen bergamot çayı, oldukça yararlı bir bitkisel çaydır. Kaynamış suya ekleyerek demleyebileceğiniz çayın aromasının kuvvetli olmasını isterseniz, demleme süresini uzun tutabilirsiniz.

Bergamot çayının eski çağlardan bu yana yapıldığı düşünülmektedir. Bergamot çayının sürekli ve fazla miktarda içilmesi bünyeye zarar verebilir. Tüm bitki çaylarında olduğu gibi bergamot çayını da doktorunuzun kontrolünde tüketmelisiniz.

Bergamot Yağı Ne İşe Yarar?

Bergamot kokusu ile isim yapmıştır ve genellikle aroması için üretilir. Bergamot yağı ya da başka bir deyişle bergamot esansı, bu meyvenin kabuğundan elde edilir. Bergamot parfüm ya da kozmetik ürünlerinde bolca kullanılır.

Bergamot yağı, dezenfektan, canlandırıcı, dengeleyici ve rahatlatıcı etkisiyle öne çıkar.

Kasları rahatlattığı ve uyumaya yardımcı olduğu düşünülen bergamot yağı, cilde yoğun haliyle sürülmemelidir. Keskin bir etkiye sahip olan bu yağı seyrelterek kullanmanız tavsiye edilir. Bu yağı sürdükten sonra kesinlikle güneşe çıkmamalısınız ve kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bergamot Nerede Satılır? Fiyatı Nedir?

Bergamot aromalı siyah çaylar birçok markette satılabilmektedir. Meyvenin yaprağı ya da kabuğu ile yapılan bergamot çayı ise aktarlarda rahatlıkla bulunabilmektedir. Bergamot fiyat olarak çok pahalı değildir ve 100 gramı yaklaşık 10 TL civarındaki fiyatlara satılabilmektedir.

Bergamot tohumu ya da fidanları da yöreden yöreye göre değişen fiyatlar eşliğinde satın alınabilir. Aroması ve kokusuyla dikkat çeken bu meyveden bergamot tozu ya da bergamot kolonyası gibi ürünler de elde edilebilmektedir.

Bergamot Aromalı Enfes Kokulu 5 Tarif

1) Tadı Damağınızda Kalacak Bir Kek Tarifi

Farklı bir lezzete sahip olan bergamot aromalı çaylı portakallı kek, diğer çay saati atıştırmalıklarınıza başarıyla eşlik edecektir. Bergamot aroması ve portakal kokusu bir araya gelerek, misafirlerinizin de beğenisini kazanacak bir kek ortaya çıkaracaktır. Birçok değişik lezzetin harmanlanmasıyla oluşan kekinizi ikramlarınızın gözdesi haline getirebilirsiniz. Görünümüyle de iştah açacak kek tarifi, davetlerin vazgeçilmezi olacaktır. Bergamot Aromalı Çaylı Portakallı Kek

Tarif: Bergamot Aromalı Çaylı Portakallı Kek

2) Bergamot ve Limonun Enfes Uyumu

Bergamotlu limonlu kek, çay ikramlarına eşlik edebilecek lezzetli bir atıştırmalıktır. Tat olarak da uyumlu olan limon ve bergamot aromalarının bir araya gelmesiyle zenginleşen kek tarifi, farklı lezzetler arayanların tercihi olacaktır. Sunum olarak da oldukça şık bir görünüme sahip olan kek sayesinde misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. Bergamotlu Limonlu Kek

Tarif: Bergamotlu Limonlu Kek

3) İkramlarınız ile Fark Yaratın: Bergamot Macunu

Misafirlerinize çay ya da kahve gibi ikramlarda bulunurken yanında farklı şeyler sunmak istiyorsanız bu macun ihtiyacınızı karşılayacaktır. Eşsiz bergamot aroması, konuklarınızın da beğenisini kazanacaktır. Sıcak içeceklerin yanına çok yakışacak bergamot macununu meyve sularıyla birlikte de ikram edebilirsiniz. Bergamot Macunu

Tarif: Bergamot Macunu

4) Bergamotlu Çayı Bir de Soğuk Deneyin

Bergamotlu çayın, kendine has bir hayran kitlesi bulunmaktadır. Enfes kokusuyla dikkat çeken bu çayı, soğuk olarak da hazırlayabilirsiniz. Özellikle sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatmak isterseniz bu pratik bergamotlu soğuk çay tarifini evinizde kolayca uygulayabilirsiniz. Bergamotlu Soğuk Çay

Tarif: Bergamotlu Soğuk Çay

5) Kahvaltıların Vazgeçilmezi Olacak Lezzet: Bergamot Reçeli

Kıvamı, aroması ve kokusuyla öne çıkan bergamotlu reçel sabahları iştahınızı açacaktır. Popüler meyve reçellerinin yanında kendine has bir yer edinecek olan bergamot reçeliyle sevdiklerinizi de mutlu edebilirsiniz. Görünümü ve tadı ile fark yaratan bergamot reçeli sayesinde kahvaltı sofralarınıza zenginlik katabilirsiniz. Bergamot Reçeli

Tarif: Bergamot Reçeli

Turunçgiller Nelerdir? Nerede Yetişir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri