Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? Neden Olur?

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? Neden Olur? Tarifi

Beyin Kanaması Hakkında Herkesin Bilmesi Gereken Temel Bilgiler

Kafatası içinde bulunan ve üç kat zar ile örtülü olan beyin, beyaza yakın açık gri renge sahip yumuşak dokulu bir organdır. İnsan sinir sisteminin merkezi olan beynin ağırlığı 1300 ile 1800 gram arasında değişir.

Beynin başlıca yapısını proteinler oluşturur ancak diğer organlarda yer almayan lesitin gibi yağlı maddeler de bulunur. Beyin çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi glikozdan sağlar. Düşünme, işitme, öğrenme, görme fonksiyonları başta olmak üzere vücudun tüm fonksiyonlarından sorumlu olan organ hayati bir öneme sahiptir. Darbe ve çarpmalara karşı kafatası tarafından korunur. Ancak ciddi travma, iç basınç gibi durumlarda beyin kanaması yaşanabilir.

beyin kanaması nasıl olur

Beyin Kanaması Nedir?

Beyin kanaması sonucu ölümle sonuçlanabilen oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Kafatası içinde gerçekleşen tüm kanamalar beyin kanaması olarak adlandırılır. Kanamanın oluştuğu yere ve neden oluştuğuna göre farklı türlere ayrılır.

Beyin kanaması oluş şekline göre travmatik ve spontan olmak üzere ikiye ayrılır. Travmatik beyin kanamaları kaza ve yaralanma gibi travmalar sonucu oluşurken spontan beyin kanamaları kendiliğinden oluşur.

Kanamanın oluştuğu yere göre ise:

  • Epidural
  • Subdural
  • Subaraknoid
  • Intra serebral
  • Intraventriküler olmak üzere beyin kanaması çeÅŸitleri beÅŸe ayrılır.

Kanama eğer dış beyin zarı ile kemik arasında ise epidural, dış beyin zarı ile orta beyin zarı arasındaysa subdural, orta beyin zarı ile iç beyin zarı arasındaysa subaraknoid, beyin dokusu içindeyse intraserebnal ve beyin içindeki su havuzcuklarında ise intraventriküler kanamadır.

Travmaya bağlı olarak oluşan kanamalar beynin tüm bölgelerinde meydana gelir. Kendiliğinden oluşan kanamalar (spontan) ise genellikle beyin içinde ya da beyin ile beyin zarı arasında meydana gelebilir.

beyin kanaması

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Beyin kanaması belirtileri oluş yerini göre farklılıklar göstermesine rağmen genel olarak birbirine oldukça benzerdir:

  • Darbe sonucu beyin kanaması belirtileri: Beyine giden kan akışındaki azalmadan dolayı ani baÅŸ dönmeleri ve yürüme problemi.
  • Kafa çarpması sonucu beyin kanaması belirtileri: Kafa derisinde ÅŸiÅŸme, kanama, kafa kemiklerinde kırıklık, denge ve koordinasyon eksikliÄŸi nedeniyle ayakta duramama ve yürüme güçlüğü.
  • Tansiyona baÄŸlı beyin kanaması belirtileri: Åžiddetli baÅŸ aÄŸrısı, kiÅŸinin çevresindeki olaylara, seslere karşı kayıtsız kalması, uyku hali, konuÅŸmada zorluk, konuÅŸulanları anlamama, uyuÅŸukluk, güçsüzlük ve bilinç kaybı.
  • Yutkunma güçlüğü.
  • Yazma ve okumada zorlanma, el titremesi.
  • Vücudun tek tarafında zayıflık, uyuÅŸma ve karıncalanma gibi bir his.
  • Mide bulantısı, kusma ve tat almada bozukluk.
  • Görme problemleri, gözlerin kontrol dışı hareket etmesi, göz kapağının düşmesi.
  • Kolları kaldırmada ve havada tutmada zorlanma.
  • Bacaklarda karıncalanma ve uyuÅŸukluk hissi.
  • Genellikle tek taraflı yüz felci.
  • Åžiddetli migren aÄŸrısı.

beyin kanaması belirtileri

Beyin Kanaması Neden Olur?

  • Kazalar ve ÅŸiddet sonucu baÅŸa gelen darbeler, kafatasında hasara neden olarak beyin kanamasına yol açar.
  • Hipertansiyon beyin kanaması riskleri arasında en yüksek orana sahiptir. Kan basıncının yükselmesi beyine giden damarlarda yırtılmaya neden olur ve beyin dokusu içinde ya da beyin zarları arasında kanamalar meydana gelebilir.
  • Beyin içinde yer alan küçük arter damarlarında ya da ana damarlarda ortaya çıkan tıkanıklık damarların patlamasına neden olur ve beyin kanaması meydana gelebilir.
  • Beyin tümörleri, beyin içinde kanamalar oluÅŸturabilir.
  • Bazı kan hastalıklarında beyin kanaması görülebilir.
  • Böbrek yetmezliÄŸi ve ÅŸeker hastalığı gibi kronik hastalıklar ile sigara ve alkol kullanımı beyin kanaması riskini artırır.
  • DoÄŸumsal damar hastalıkları ve bazı karaciÄŸer hastalıkları.
  • PıhtılaÅŸma bozuklukları.
  • PıhtılaÅŸmayı engelleyici ilaç kullanımı.

beyin kanaması neden olur

Beyin Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Herhangi bir travma sonucu ya da kendiliğinden gelişen beyin kanaması durumlarında mutlaka ambulans çağrılmalıdır. Beyin kanaması acil bir durumdur ve beyin kanaması ilk müdahale uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Acil servis ekibi genellikle beyin kanaması riskinin olduğu durumda yüz kol ve konuşma testi anlamına gelen FAST testi uygular. Beyin kanaması testi olarak bilinen bu testte yüzde istemsiz bir kas erimesi olup olmadığına, hastanın kollarını hareket ettirip ettiremediğine ve konuşmada güçlük çekip çekmediğine bakılır.

Peki, beyin kanaması riski kaç saat sonra anlaşılır? Beyin içindeki herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Beyin kanaması ilk 24 saat içinde kusma ve dalgınlık gibi şikâyetlere neden olabilir. Kazadan sonraki saatlerde kanama ilerleyebilir ve beyne baskı yaparak kişinin komaya girmesine hatta ölümüne neden olabilir.

Beyin kanaması tedavisinde amaç, kanamanın sebebini ortadan kaldırmak, hastanın hayatını kurtarmak ve istenmeyen komplikasyonların oluşmasını önlemektir.

Komaya giren hasta uygun pozisyonda yatırılarak hava yolu açık tutulur. Kafa içi basıncını azaltmak için sıvı dolan bölgelere ince plastik bir tüp yerleştirilerek sıvının boşaltılması sağlanır. Hastanın tansiyonu yüksek ise tansiyon düşürücü ilaçlar verilir. Beyin kanaması yoğun bakım ünitesinde hastanın takip edilmesini gerektirir ve genellikle beyin kanaması ameliyat ile tedavi edilir.

Beyin kanaması ameliyatı sonrası uyanma süresi, hastanın geçirdiği ameliyatın zorluğuna bağlı olarak değişir. Öncelikle ameliyat sırasında kullanılan narkozun etkisinin geçmesi beklenir. Genellikle ilk 24 saatte hastanın uyumaması istenir. Sürekli aralıklarla sağlık görevlileri tarafından uyandırılarak bilincinin yerinde olup olmadığı kontrol edilir.

beyin kanamasının belirtileri

Beyin Kanaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Beyin kanaması erken teşhis edilip tedavi edildiğinde iyileşme şansı yüksek bir hastalıktır. Beyin hücrelerinin kendini yenileyebilme özelliği yoktur. Beyin kanamasından sonra kişilerin hareketlerinde değişiklikler gözlenebilir:

  • KonuÅŸmada problem
  • Algılamada zorluk
  • Çabuk yorulma
  • Halsizlik
  • Dikkat dağınıklığı
  • Yatalak kalma gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Beyin kanaması geçirenlerin yaşama şansı hastanın yaşına, fiziksel sağlık durumuna, tıbbı müdahalenin erken yapılıp yapılmadığına bağlı olarak değişebilir. Beyin kanamasının nedeni tansiyon yüksekliğine ya da kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar ise, hasta bundan sonraki yaşamına çok dikkat etmelidir.

  • Yeterli ve dengeli bir beslenme programına uyum göstermeli ve doktor kontrolünde günlük fiziksel aktivite yapmalıdır.
  • Özellikle tansiyonunun yükselmesine neden olan besinleri tamamen hayatından çıkartmalı, doktorun önerdiÄŸi ilaçları zamanında ve önerilen dozda kullanmalıdır.
  • Omega 3 içeriÄŸi yüksel ceviz, balık, keten tohumu gibi besinlere ağırlık vermeli ve ani sinirlenmeye yol açacak stresli ortamlardan kaçınılmalıdır.
  • Ağır yaÄŸlı gıdalar, kızartmalar, fast food yiyecekler, gazlı içecekler, kahve, çay gibi besinler mümkün olduÄŸunca kısıtlanmalı ancak alkol, sigara gibi zararlı maddeler tamamen hayatınızdan çıkartılmalıdır.
  • Hasta eÄŸer cerrahi bir müdahale geçirdiyse, tamamen iyileÅŸme süresi yaklaşık 2 senelik bir süreci kapsar. Tedavi sürecinde fizik tedavi desteÄŸi alınmalıdır ve hasta rutin kontrollerine mutlaka gelmelidir.

beyin kanaması belirti

Beyin Kanaması Ne Kadar Sürer?

Beyin kanaması kafa travması nedeniyle geliştiğinde akut bir durum olarak değerlendirilir ve beyin kanaması olup olmadığının anlaşılabilmesi için hasta 24 saat müşahede altında tutulur. Tansiyon ya da damarsal bir nedenden dolayı oluşan beyin kanamaları aniden gelişebileceği gibi daha önceden birkaç belirti vererek kronik bir şekilde de gelişebilir.

Beyin kanamasının ne kadar sürdüğü çeşidine bağlı olarak farklılık göstermez. Önemli olan kanamanın olduğu bölgedeki damarların hassasiyetidir. Damar yapısı daha güçlü bir bölge ise beyin kanamasının oluşması birkaç gün sürebilir. Eğer damar büyük bir hasar almış ve erken müdahale yapılamamışsa birkaç dakika ya da birkaç saat içinde beyin kanaması oluşabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

8. Gün İftar Menüsü

Birbirinden değişik iftar menüleri tariflerinde 8. gün! Açılışı midenizi yumuşatacak lezzet garantili kolay şehriyeli un çorbası ile yapıyoruz. İftar yemekleri için değişik tarifler arayanlara tavuklu sultan kebabı, iftarın favorisi olacak soğan mezesi ve iftar tatlısı olarak kadayıflı sütlà ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

Ä°lk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da NeymiÅŸ Tarifi

Starbucks Da NeymiÅŸ

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en deÄŸerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. Ä°nananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiÄŸinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiÄŸinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

AÄŸda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kiÅŸiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en deÄŸerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. Ä°nananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiÄŸinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiÄŸinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

AÄŸda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kiÅŸiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen Ä°badet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: Ä°ftar Sofralarının BaÅŸ Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. Ä°ftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: Ä°ftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri