Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? Neden Olur?

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? Neden Olur? Tarifi

Beyin Kanaması Hakkında Herkesin Bilmesi Gereken Temel Bilgiler

Kafatası içinde bulunan ve üç kat zar ile örtülü olan beyin, beyaza yakın açık gri renge sahip yumuşak dokulu bir organdır. İnsan sinir sisteminin merkezi olan beynin ağırlığı 1300 ile 1800 gram arasında değişir.

Beynin başlıca yapısını proteinler oluşturur ancak diğer organlarda yer almayan lesitin gibi yağlı maddeler de bulunur. Beyin çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi glikozdan sağlar. Düşünme, işitme, öğrenme, görme fonksiyonları başta olmak üzere vücudun tüm fonksiyonlarından sorumlu olan organ hayati bir öneme sahiptir. Darbe ve çarpmalara karşı kafatası tarafından korunur. Ancak ciddi travma, iç basınç gibi durumlarda beyin kanaması yaşanabilir.

beyin kanaması nasıl olur

Beyin Kanaması Nedir?

Beyin kanaması sonucu ölümle sonuçlanabilen oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Kafatası içinde gerçekleşen tüm kanamalar beyin kanaması olarak adlandırılır. Kanamanın oluştuğu yere ve neden oluştuğuna göre farklı türlere ayrılır.

Beyin kanaması oluş şekline göre travmatik ve spontan olmak üzere ikiye ayrılır. Travmatik beyin kanamaları kaza ve yaralanma gibi travmalar sonucu oluşurken spontan beyin kanamaları kendiliğinden oluşur.

Kanamanın oluştuğu yere göre ise:

  • Epidural
  • Subdural
  • Subaraknoid
  • Intra serebral
  • Intraventriküler olmak üzere beyin kanaması çeşitleri beşe ayrılır.

Kanama eğer dış beyin zarı ile kemik arasında ise epidural, dış beyin zarı ile orta beyin zarı arasındaysa subdural, orta beyin zarı ile iç beyin zarı arasındaysa subaraknoid, beyin dokusu içindeyse intraserebnal ve beyin içindeki su havuzcuklarında ise intraventriküler kanamadır.

Travmaya bağlı olarak oluşan kanamalar beynin tüm bölgelerinde meydana gelir. Kendiliğinden oluşan kanamalar (spontan) ise genellikle beyin içinde ya da beyin ile beyin zarı arasında meydana gelebilir.

beyin kanaması

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Beyin kanaması belirtileri oluş yerini göre farklılıklar göstermesine rağmen genel olarak birbirine oldukça benzerdir:

  • Darbe sonucu beyin kanaması belirtileri: Beyine giden kan akışındaki azalmadan dolayı ani baş dönmeleri ve yürüme problemi.
  • Kafa çarpması sonucu beyin kanaması belirtileri: Kafa derisinde şişme, kanama, kafa kemiklerinde kırıklık, denge ve koordinasyon eksikliği nedeniyle ayakta duramama ve yürüme güçlüğü.
  • Tansiyona bağlı beyin kanaması belirtileri: Şiddetli baş ağrısı, kişinin çevresindeki olaylara, seslere karşı kayıtsız kalması, uyku hali, konuşmada zorluk, konuşulanları anlamama, uyuşukluk, güçsüzlük ve bilinç kaybı.
  • Yutkunma güçlüğü.
  • Yazma ve okumada zorlanma, el titremesi.
  • Vücudun tek tarafında zayıflık, uyuşma ve karıncalanma gibi bir his.
  • Mide bulantısı, kusma ve tat almada bozukluk.
  • Görme problemleri, gözlerin kontrol dışı hareket etmesi, göz kapağının düşmesi.
  • Kolları kaldırmada ve havada tutmada zorlanma.
  • Bacaklarda karıncalanma ve uyuşukluk hissi.
  • Genellikle tek taraflı yüz felci.
  • Şiddetli migren ağrısı.

beyin kanaması belirtileri

Beyin Kanaması Neden Olur?

  • Kazalar ve şiddet sonucu başa gelen darbeler, kafatasında hasara neden olarak beyin kanamasına yol açar.
  • Hipertansiyon beyin kanaması riskleri arasında en yüksek orana sahiptir. Kan basıncının yükselmesi beyine giden damarlarda yırtılmaya neden olur ve beyin dokusu içinde ya da beyin zarları arasında kanamalar meydana gelebilir.
  • Beyin içinde yer alan küçük arter damarlarında ya da ana damarlarda ortaya çıkan tıkanıklık damarların patlamasına neden olur ve beyin kanaması meydana gelebilir.
  • Beyin tümörleri, beyin içinde kanamalar oluşturabilir.
  • Bazı kan hastalıklarında beyin kanaması görülebilir.
  • Böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar ile sigara ve alkol kullanımı beyin kanaması riskini artırır.
  • Doğumsal damar hastalıkları ve bazı karaciğer hastalıkları.
  • Pıhtılaşma bozuklukları.
  • Pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanımı.

beyin kanaması neden olur

Beyin Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Herhangi bir travma sonucu ya da kendiliğinden gelişen beyin kanaması durumlarında mutlaka ambulans çağrılmalıdır. Beyin kanaması acil bir durumdur ve beyin kanaması ilk müdahale uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Acil servis ekibi genellikle beyin kanaması riskinin olduğu durumda yüz kol ve konuşma testi anlamına gelen FAST testi uygular. Beyin kanaması testi olarak bilinen bu testte yüzde istemsiz bir kas erimesi olup olmadığına, hastanın kollarını hareket ettirip ettiremediğine ve konuşmada güçlük çekip çekmediğine bakılır.

Peki, beyin kanaması riski kaç saat sonra anlaşılır? Beyin içindeki herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Beyin kanaması ilk 24 saat içinde kusma ve dalgınlık gibi şikâyetlere neden olabilir. Kazadan sonraki saatlerde kanama ilerleyebilir ve beyne baskı yaparak kişinin komaya girmesine hatta ölümüne neden olabilir.

Beyin kanaması tedavisinde amaç, kanamanın sebebini ortadan kaldırmak, hastanın hayatını kurtarmak ve istenmeyen komplikasyonların oluşmasını önlemektir.

Komaya giren hasta uygun pozisyonda yatırılarak hava yolu açık tutulur. Kafa içi basıncını azaltmak için sıvı dolan bölgelere ince plastik bir tüp yerleştirilerek sıvının boşaltılması sağlanır. Hastanın tansiyonu yüksek ise tansiyon düşürücü ilaçlar verilir. Beyin kanaması yoğun bakım ünitesinde hastanın takip edilmesini gerektirir ve genellikle beyin kanaması ameliyat ile tedavi edilir.

Beyin kanaması ameliyatı sonrası uyanma süresi, hastanın geçirdiği ameliyatın zorluğuna bağlı olarak değişir. Öncelikle ameliyat sırasında kullanılan narkozun etkisinin geçmesi beklenir. Genellikle ilk 24 saatte hastanın uyumaması istenir. Sürekli aralıklarla sağlık görevlileri tarafından uyandırılarak bilincinin yerinde olup olmadığı kontrol edilir.

beyin kanamasının belirtileri

Beyin Kanaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Beyin kanaması erken teşhis edilip tedavi edildiğinde iyileşme şansı yüksek bir hastalıktır. Beyin hücrelerinin kendini yenileyebilme özelliği yoktur. Beyin kanamasından sonra kişilerin hareketlerinde değişiklikler gözlenebilir:

  • Konuşmada problem
  • Algılamada zorluk
  • Çabuk yorulma
  • Halsizlik
  • Dikkat dağınıklığı
  • Yatalak kalma gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Beyin kanaması geçirenlerin yaşama şansı hastanın yaşına, fiziksel sağlık durumuna, tıbbı müdahalenin erken yapılıp yapılmadığına bağlı olarak değişebilir. Beyin kanamasının nedeni tansiyon yüksekliğine ya da kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar ise, hasta bundan sonraki yaşamına çok dikkat etmelidir.

  • Yeterli ve dengeli bir beslenme programına uyum göstermeli ve doktor kontrolünde günlük fiziksel aktivite yapmalıdır.
  • Özellikle tansiyonunun yükselmesine neden olan besinleri tamamen hayatından çıkartmalı, doktorun önerdiği ilaçları zamanında ve önerilen dozda kullanmalıdır.
  • Omega 3 içeriği yüksel ceviz, balık, keten tohumu gibi besinlere ağırlık vermeli ve ani sinirlenmeye yol açacak stresli ortamlardan kaçınılmalıdır.
  • Ağır yağlı gıdalar, kızartmalar, fast food yiyecekler, gazlı içecekler, kahve, çay gibi besinler mümkün olduğunca kısıtlanmalı ancak alkol, sigara gibi zararlı maddeler tamamen hayatınızdan çıkartılmalıdır.
  • Hasta eğer cerrahi bir müdahale geçirdiyse, tamamen iyileşme süresi yaklaşık 2 senelik bir süreci kapsar. Tedavi sürecinde fizik tedavi desteği alınmalıdır ve hasta rutin kontrollerine mutlaka gelmelidir.

beyin kanaması belirti

Beyin Kanaması Ne Kadar Sürer?

Beyin kanaması kafa travması nedeniyle geliştiğinde akut bir durum olarak değerlendirilir ve beyin kanaması olup olmadığının anlaşılabilmesi için hasta 24 saat müşahede altında tutulur. Tansiyon ya da damarsal bir nedenden dolayı oluşan beyin kanamaları aniden gelişebileceği gibi daha önceden birkaç belirti vererek kronik bir şekilde de gelişebilir.

Beyin kanamasının ne kadar sürdüğü çeşidine bağlı olarak farklılık göstermez. Önemli olan kanamanın olduğu bölgedeki damarların hassasiyetidir. Damar yapısı daha güçlü bir bölge ise beyin kanamasının oluşması birkaç gün sürebilir. Eğer damar büyük bir hasar almış ve erken müdahale yapılamamışsa birkaç dakika ya da birkaç saat içinde beyin kanaması oluşabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri