Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşer? İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşer? İyi Gelen Şifalı Bitkiler Tarifi

Böbrek Taşı ve Tedavisi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri olan böbrek, sağlıklı bir insanda 2 adettir ve karın bölgesinin alt bölümünde yer alır. Sağ böbrek diyaframın altında, sol böbrek ise dalağın arka kısmında yer alır.

Boyutları 9-13 santimetre arasında değişen böbrekler, kandaki üre, kreatinin ve ürik asit gibi zararlı ve atik maddeleri süzerek vücuttan idrar ile dışarı atılmasını sağlar. Yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi için elzem olan protein, glikoz, su, magnezyum, potasyum ve tuz gibi minerallerin vücut içinde dengeli miktarlarda olmasını sağlar. Sahip olduğu renin hormonu sayesinde kan basıncını dengeleyen böbrek, salgıladığı eritropoetin hormonu yardımıyla da kemik iliğini uyarır ve kan hücrelerinin yapımına yardımcı olur.

Kandaki kalsiyum ve fosfor oranının dengelenmesinde de önemli rol oynayan böbrekler vücuda alınan D vitamininin verimli olarak kullanılmasını sağlayarak sağlıklı kemik ve diş yapısının oluşmasını destekler.

böbrek taşı

Böbrek Taşı Nedir? Nasıl Oluşur?

Böbrek kanalları içinde oluşan mineral yapıdaki sert kitlelere böbrek taşı denir. Böbrek taşı çeşitleri, kalsiyum oksalat, sistin, ürik asit ve enfeksiyon taşı olmak üzere dört çeşittir. Böbreğin süzülen idrarı topladığı ve vücut dışına atmak için kullandığı kanallarda oluşan sert mineral bileşikler olan böbrek taşlarının henüz tam olarak neden olduğu anlaşılamamaktadır. Doğuştan idrar yollarında bozuklukları ve gut gibi sistemik hastalıkları olanlarda böbrek taşı oluşumu daha yaygındır.

Peki, böbrek taşı genetik mi? Genetik yatkınlık ve idrarda bulunan koruyucu maddelerin bazı insanlarda eksik üretilmesi de böbrek taşı nedenleri arasındadır. Yüksek rakımlı, sıcak ve tropikal ülkelerde böbrek taşı oluşumu daha sık görülür. Güneş ışınlarına maruz kalmak D vitamini sentezini artırır ve yüksek D vitamini kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin bağırsaklardan daha fazla emilmesine neden olur, dolayısıyla idrarla atımı da fazlalaşan bu mineraller kalsiyum taşları oluşturur. Özellikle tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonları böbrek taşı oluşumunda oldukça etkilidir.

Kronik pankreas hastalıkları, kronik bağırsak iltihabı, tiroit hastalıkları da böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar. Böbrek taşı oluşumuna en çok neden olan hastalıklardan biri olan gut hastalığında, vücuttaki ürik asit miktarı artar ve vücuttan atım miktarı da artarak ürik asit taşı oluşumuna neden olur.

Bu hastalıklara ek olarak sıvı tüketiminin az olması, fiziksel aktivitenin yetersiz olması, sağlıksız beslenme alışkanlıkları da böbrek taşı nedenleri arasındadır. Böbrek taşı zararları olan ve böbreğin kaybedilmesine bile neden olabilen ciddi bir problemdir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

böbrek taşı belirtileri

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

  • Böbrek taşının en önemli belirtisi idrarda kanama ve taş parçalarıdır. Böbreğin bulunduğu vücudun yan bölgelerinde çok şiddetli bir ağrı ile kendini gösteren böbrek taşı, kıvrandırıcı ağrılara neden olur. Ağrıya bulantı ve kusma eşlik eder.
  • Sık sık kendini tekrar eden idrar yolları enfeksiyonları ve iştahsızlık böbrek taşı belirtileri arasında yerini alır.
  • Şiddetli bıçak saplanır gibi ağrılar olabildiği gibi zaman zaman dayanabilir tarzda sızı şeklinde ağrılara da rastlanabilir.
  • Şiddetli ağrıya yol açan şey böbrekten çıkarak idrar kanalına, yani üretere geçen taşlardır. Zaman zaman ağrının şiddeti artıp azalabilir. Fiziki muayene ile ağrının yeri belirlenir ve böbrek taşı şüphesine karşı idrar tahlili yaptırılabilir. İdrar tahlilinde eritrosit ve lökositlerin varlığı böbrek taşı olabileceğinin ilk kanıtıdır. Ancak en net sonuç ultrasonografi ile alınabilir.
  • Basit ve pratik bir tanı yöntemi olan ultrasonografiye ek olarak boş ya da ilaçlı böbrek filmi, bilgisayarlı tomografi ya da spiral gibi yöntemlerde uygulanabilir. Bu tanı yöntemleri taşın bulunduğu yeri, sayısını ve taşın ya da taşların çapını belirlemeye yardımcı olur. Bu bilgiler sayesinde tedavi planı yapılır.

böbrek taşı

Böbrek Taşı Nasıl Düşer?

Böbrek taşı düşürülmesi sancılı bir süreçtir. Ağrının şiddeti ve taşın ne kadar zamanda düşeceği kişinin bünyesel özelliklerine ve taşın yapısına bağlıdır.

Böbrek taşlarının geneli herhangi bir işleme gerek kalmaksızın kendiliğinden düşer. Böbrek taşı düşürülürken ağrı kesiciler kullanmak taşın doğal yolla düşürülmesine katkıda bulunur. Ağrı kesicilere ek olarak doktor tarafından böbrek kanalındaki kasları çözmeye ve taşı düşürmeye yardımcı olan ilaçlar da önerilebilir. Bu ilaçlar hem taşın düşürülmesine hem de ağrının azaltılmasına yardımcıdır.

Günde en az 2.5- 3 litre su içmek hem yeni taş oluşumunu önler hem de var olan taşların düşürülmesine yardımcı olur. Böbrek taşı ağrısı yaşanan bölgeye sıcak su torbası koymak ağrının kontrol altına alınmasına ve böbrek kanallarında yaşanan kas spazmlarının açılmasına yardımcı olabilir; ancak bu yöntemi uygulamadan önce mutlaka doktora danışılması gerekir.

Eğer ağrı nedeni yaşanan herhangi bir iltihaplanma ise sıcak su torbası ciddi problemlere yol açabilir. Böbrek taşı olanların düzenli fiziksel aktivite yapmaları da taşların düşürmesini kolaylaştırır. Günlük 45 dakika ile 1 saat arasında yapılan orta tempolu yürüyüşler böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.

böbrek taşı ameliyatı

Böbrek Taşı Ameliyatı ve Tedavi Yöntemleri

Böbrek taşının tedavisinde kullanılan modern yöntemlerin başında böbrek taşı kırma diğer adı ile ESWL gelir. Modern olduğu kadar pratik ve ağrısız bir tedavi yöntemi olan ESWL, vücut dışında meydana getirilen basınç dalgalarının böbrekteki taşlara odaklanarak kırılmasıdır. Bu yöntem böbrek taşlarının küçük parçalara ayrılarak vücuttan atılmasını sağlar. Büyük böbrek taşlarının tedavisinde uygulanamayan bu yöntem idrar yolu enfeksiyonu ve idrar yollarında tıkanıklık yaşayanlarda, aşırı kilolularda ve kanama bozuklukları olanlarda uygulanamaz.

Bir diğer ameliyatsız yöntem ise üreteroskopi yöntemidir. Endoskopik yollar kullanılarak ve özel ışıklara sahip bir alet ile taşın bulunduğu idrar kanalına girilir. Taşa ulaşılarak küçük parçalara ayrılır ve direk dışarı alınır. İdrar kanalını tamamen taşlardan temizleyen bu yöntem hasta için oldukça kolay ve hızlı bir yöntemdir.

Böbrek taşı kırma sonrası hasta aynı gün normal yaşantısına geri dönebilir. Taş kırma yöntemi ile tedavi edilemeyecek derecedeki büyük taşlar ise böbrek taşı ameliyatı ile alınır. Cilt üzerinden açılan bir kesi yardımıyla böbreğe giriş yapılır ve bu taşlar kırılarak cerrahi yöntemlerle dışarı alınır.

böbrek taşı ağrısı

Böbrek Taşı ve Ağrısına İyi Gelen Şifalı Bitkiler

  • Yaban Mersini İdrar yolu enfeksiyonları için oldukça faydalı bir meyve olan yaban mersini, içeriğindeki güçlü anti bakteriyel bileşenler sayesinde böbrek taşı düşürmede de etkilidir. Taze olarak ya da kuru olarak tüketilebilen yaban mersini böbrek ağrıları için de faydalıdır.
  • Kırkkilit Otu İçeriğinde yer alan yüksek silisyum sayesinde böbreklerdeki toksinlerin atılmasında yardımcı olan kırk açar otu, hasarlı dokuların onarımında da oldukça etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ile dikkat çeken bitki, idrar yolları enfeksiyonlarına faydalıdır.
  • Sürünen Ayrık Otu En iyi idrar söktürücü bitkilerden biri olan sürünen ayrık otu, idrar miktarını artırır ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olan bitki, taşların düşürülmesini de destekler.
  • Isırgan Otu Toksinlerin atılmasında ve vücuttaki ödemin sökülmesinde önemli rol oynayan ısırgan otu, böbrek taşının düşürülmesine de yardımcı olur. Yüksek vitamin ve mineral içeriği ile beslenme programlarında da özel bir yere sahip olan bitki, demir, potasyum ve kalsiyum açısından zengindir.
  • Maydanoz Beslenme programlarında yaygın olarak kullanılan maydanoz böbrek taşı eriten bitkiler arasındadır. Böbreklerin düzenli olarak çalışmasını destekler ve böbreği temizleyici özelliğe sahiptir. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olan maydanoz aynı zamanda böbrekte tümör gelişimini de durdurur.
  • Avokado Çayı: Avokado yaprağı kurusu ile hazırlanan çay, akşam yemeklerinden 2 saat sonra tüketildiğinde böbrek taşı düşürülmesinde etkilidir. İçeriğinde yer alan organik sitler böbrek taşlarının ufalanmasına ve vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Düzenli olarak kullanılan avokado çayı, böbrek aşı oluşumunu da engeller.
  • Gilaburu Bitkisi: Kayseri ve çevresinde yetişen gilaburu böbrek taşı düşüren bitki çeşitleri arasındadır ve birçok hastalığın tedavisinde faydalıdır. Özellikle böbrek taşlarının düşürülmesinde oldukça etkili olan bitkinin içeriğindeki bileşenler taşların kimyasal yolla parçalanmasını ve sancısız bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar. Böbrek taşı Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, gilaburu bitkisi kullanarak hazırlanan kürlerin böbrek taşı düşürülmesinde etkili olduğunu bildirmektedir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bağırsaklara İyi Gelen Smoothie Tarifi

Bağırsaklara İyi Gelen Smoothie

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Böbrek Tava Tarifi

Böbrek Tava

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Böbrek Tava Tarifi

Böbrek Tava

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Böbrek Sote Tarifi

Böbrek Sote

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Saraydan Gelen Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi

Saraydan Gelen Çeşm-i Nigar Çorbası

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri