Böğürtlen Faydaları: Meyvesi, Çayı, Yaprağı Faydaları

Böğürtlen Faydaları: Meyvesi, Çayı, Yaprağı Faydaları Tarifi

Böğürtlen: Meyvesinden Yaprağına Her Derde Deva!

En şık tariflerin eşlikçisi olan böğürtlen, tadı ve kokusu ile doğanın sunduğu nadide lezzetlerden biridir. Hafif ekşimsi tadı ile benzersiz bir lezzet olan orman meyvesi, hoş görünümü ile mutlaka denemeniz gereken besinler arasında yer alır. Peki, böğürtlenin faydaları kısaca ve maddeler halinde nasıl özetlenebilir?

  • Kalp Sağlığını Koruyabilir.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir.
  • Beyin Sağlığını Geliştirebilir.
  • Sindirime ve Bağırsak İşleyişine Yardımcı Olabilir.
  • Kilo Vermeyi Hızlandırabilir.
  • Kadın Hastalıklarına Karşı Koruyabilir.
  • Kanser Riskini Önleyebilir.
  • Kemik Gelişimini Destekleyebilir.
  • Cildi Besler.
böğürtlen faydaları

Böğürtlen Nedir?

Orman meyvelerinden biri olduğu için yakın zamana kadar adı sanı duyulmayan böğürtlenle ilgili akla ilk olarak böğürtlen nedir? sorusu gelir.

Böğürtlen, gülgiller familyasından gelen ve doğada kendiliğinden yetişen yenilebilir enfes orman meyvelerinden biridir. Küme halinde çalılık fundalıklarda yetişen ve dut meyvesine benzer şekli ile ilk görenlerin dut sandığı böğürtlen, 1 ila 3 metre arasında uzayabilen çok yıllık otsu bitkiler arasında yer alır.

Sarmaşık şeklinde yetişme biçimi ile dikenli bir gövdeye sahip olan bitkinin meyveleri üzüm gibi salkımına benzer. Önce kırmızı rengi alan taneleri olgunlaşınca siyaha döner ve siyah büyük iri taneleri tam kıvamında olgunlaşarak doygun lezzetine ulaşır. Doygun lezzeti ile birlikte çileği andıran tatlımsı hoş kokusu ile ilk kez tadanların akıllarına kazınan böğürtlen çeşitleri arasında 400’ü aşkın farklı tür olduğu bilinir ve ülkemizde birçok farklı çeşidi bulunur.

böğürtlen faydaları

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir?

Bilgiler reçete niteliği taşımaz. Uygulama öncesi doktor onayı alınız.

1) Kalp Sağlığını Koruyabilir

İçeriğindeki bileşenler ile antioksidan olarak önemli bir kaynak kabul edilen böğürtlen, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Özellikle C vitamini ile damar sertliğine karşı koruyucu görev gören bitki, kalp krizi ile birlikte felç gibi sağlık sorunlarının oluşma riskini azaltır.

kalp sağlığı

2) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bileşeninde bulunan antioksidan ile mikroplara karşı vücudu koruyan ve hastalıklara karşı vücut direncini artıran meyve, bilhassa göz sağlığını destekler.

bağışıklık sistemi

3) Beyin Sağlığını Geliştirebilir

Zamanda düzenli böğürtlen tüketimi yaşlılıktan kaynaklanan hafıza sorunlarına karşı koruyucu görev üstlenir. Beyin iltihabını azaltabilir, beyin fonksiyonlarının ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.

beyin sağlığı

4) Sindirime ve Bağırsak İşleyişine Yardımcı Olabilir

Lif açısından zengin bir meyve olduğu için sindirime yardımcı olur ve düzenli tüketimde bağırsak sağlığının düzelmesini destekler. Taze meyvesi yenerek ya da çay yapılıp içilerek düzensiz bağırsak sorunları için kullanılır. Ayrıca böğürtlen kökü ishale karşı kullanılan önemli bir ilaçtır.

sindirim sağlığı

5) Kadın Hastalıklarına Karşı Koruyabilir

Kadın hastalıklarına karşı bileşeninde bulunan doğal östrojenler ile menopoz döneminde oluşan ateşe iyi gelir. Genç kadınlarda şişkinlik ve PMS sendromlarına (adet öncesi gerginlik) karşı koruma sağlaması böğürtlenin faydaları arasındadır. Aynı zamanda kadın hastalıklarından kaynaklanan vitamin eksikliğine karşı koruma sunar. Sinirleri yatıştırıcı etkisiyle daha konforlu bir regl dönemi geçirilmesini sağlayabilir.

kadın sağlığı

6) Kilo Vermeyi Hızlandırabilir

Böğürtlen tok tutan yapısı ve düşük kalorisi ile zayıflamaya çalışanları sevindirir. Bir su bardağında yaklaşık 62 kalori olan böğürtlenin kalorisi olukça düşük olduğu için diyet yapanlarca gönül rahatlığı ile tüketilir. Ödem atılmasına yardımcı olarak kilo verilmesini destekler. Düşük kalorisiyle diyetlerde de sık sık önerilen bir meyvedir.

zayıflama

7) Kanser Riskini Önleyebilir

Önemli bir antioksidan kaynağıdır. Böylece böğürtlen kanser riskinin düşmesini destekler.

kanser

8) Kemik Gelişimini Destekleyebilir

Kemik gelişiminde içindeki magnezyum ve kalsiyum ile rol alır.

9) Cildi Besler

C vitamini sayesinde cildin kendini yenilemesini kolaylaştırır.

cilt bakımı

Böğürtlen Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Meyveleri, kökü ve yaprağı ile ayrı ayrı bir vitamin deposu olan böğürtlenin yaprakları da kendine özgü faydalar taşır.

  • Böğürtlen yaprağı cilt sağlığını düzenleyen antioksidanlar içeren yapısı ve içerdiği E vitamini ile yaşlanmaya karşı koruma sunar.
  • Düzenli tüketimde yaşlanmanın cilt üzerindeki olumsuz etkilerini yavaşlattığı belirtilen böğürtlen yaprakları düzenli kullanıldığında cilde parlak bir görünüm kazandırmaya yardımcı olarak bilhassa kadınların dikkatini çeker.
  • Boğaz ağrısını hafifletirken boğaz ve ağız içi yaralarına karşı iyileştirici özellik taşır.
  • Böğürtlen yaprağı faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi de vardır.
böğürtlen yaprağı faydaları

Böğürtlen Çayının Faydaları Nelerdir?

Taze ve kurutulmuş böğürtlen meyvesi ile demlenen böğürtlen çayı, taze böğürtlenin faydalarını size sunar.

  • İçeriği C vitamini ile kalbi korumaya yardımcı olan çay, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ile mücadele etmeyi desteklerken özellikle kolay hastalanan kişiler için bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Taze böğürtlende olduğu gibi böğürtlen çayı, ishal ve bağırsak sorunlarına karşı faydalı olur ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
  • Kurutulmuş yapraklardan yapılan böğürtlen çayının faydası arasında ise boğaz ağrılarını geçirmesi öne çıkar.
böğürtlen çayı

Böğürtlen Çayı Nasıl Yapılır?

Böğürtlen çayı için:

  • 10 adet böğürtleni çatalla ezin ve 1 fincan sıcak suyun olduğu cezvenin içine ekleyin.
  • 10 dakika kadar kaynatın ve süzün. Mis gibi çayınız hazır bile!

Böğürtlen yaprağı çayı için:

  • Bir tutam kuru böğürtlen yaprağını cevzeye alın ve üstüne sıcak su ekleyip 10 dakika kadar kaynatın.
  • Demlenme için de birkaç dakika bekledikten sonra süzerek bitki çayını içebilirsiniz.
böğürtlen faydaları

Böğürtlen Nerede Yetişir?

Manavlarda ve semt pazarlarında nadiren rastlanan bir lezzet olduğu için meraklısı için böğürtlen nerede yetişir? ve hangi mevsimde bulunur? soruları önemlidir.

Genellikle ülkemizde bol yağmur alan kuzey ormanlarında kendiliğinden yetişen böğürtlen ağacı, dayanıklı yapısı ve düşük iklim seçiciliği ile neredeyse Anadolu’nun her bölgesinde büyüyebilir. Üstelik farklı toprak tiplerine uyum sağladığı için toprak seçiciliği de düşüktür ve ormanlarda, çalılıklarda, yol kenarlarında ya da duvar diplerinde büyüyebilen meyveye nadiren şehirlerde bile rastladığımız olur.

Ayrıca mutfaklarda kullanımının yaygınlaşması ile tadanların bir daha vazgeçemediği meyve, özel olarak da yetiştirilir. Özel olarak ekimi yapılacağı zaman genellikle fide halde yetiştirilen böğürtlen bitkisi, böğürtlen tohumu ile de çimlendirilerek yetiştirilir.

böğürtlen

Böğürtlen Nasıl Tüketilir?

Böğürtlen nasıl tüketilmeli sorusunun tek bir doğru cevabı yoktur, zevkine göre biçim değişebilir.

  • Böğürtleni en güzel tüketmenin yolu elbette taze taze toplanıp hemen yenmesidir.
  • Bunun yanı sıra hamur işlerinde, tatlılarda kullanılmaktadır.
  • Böğürtlenin suyunu sıkarak içmek de mümkündür.
  • Böğürtlen özünden, yaprağından ya da böğürtlen kökünden çaylar da yapılabilir.
  • Aldığınız ya da topladığınız böğürtleni hemen tüketmek istemiyorsanız buzlukta saklayabilirsiniz.
böğürtlen

Böğürtlen Mevsimi Ne Zaman?

Baharın gelmesi ile yeşermeye başlayan böğürtlen çiçeği nisan ayı ile mayıs aylarında açmaya başlar. Çiçeklenme döneminin ardından önce pembe olan böğürtlen rengi, siyah renk alarak olgunlaşır ve en lezzetli halinde olan böğürtlen taneleri yaz başında ormanlardan toplanarak avuç avuç yenir.

Şehirlerde ise eylül ve ekim ayının ortasına kadar böğürtlen zamanı içinde semt pazarlarında, marketlerde ve manavlarda taze halde bulunur.

böğürtlen reçeli

Böğürtlen Fiyatı Ne Kadar?

Özel olarak yetiştirildiğinde de yine böğürtlen mevsimi içinde satılan satılan böğürtlenin fiyatı ise 1 kiloda 40 ila 50 TL arasında değişir. Kurtulmuş olarak aktarlarda ve marketlerde bulunan böğürtlenin fiyatı ise oldukça değişkendir.

Fiyat güncellenme tarihi: 5.5.2023

böğürtlen faydaları

Böğürtlen Besin Değeri Nedir?

Mineral ve vitamin deposu olarak üzerinde araştırmalar yapılan böğürtlen, önemli bir A vitamini kaynağıdır ve içeriğindeki B1, B3 ve B6 vitamin grubu ile yüksek besleyici değerler taşır. A ve B grubu vitaminlerinin yanında C vitamini ile birlikte E ve K vitaminlerini de içeren böğürtlenin besin değeri oldukça yüksektir.

Mineral açısından da oldukça zengin olan ve önemli bir amino asit kaynağı olan orman meyvesi; kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko minerallerini içererek doğa ananın sunduğu en faydalı lezzetler arasında yer alır. Antioksidan açısından bakıldığında ise fenolik asit, flavonoid ve flavonal antioksidanlarını içeren meyve, faydaları ile evlere girer.

Besin Miktarı
Kalori 62
Karbonhidrat 14.7 g
Lif 7.6 g
Şeker 7.4 g
Protein 1.0 g
Yağ 0.7 g
Doymuş Yağ 0.0 g
Tekli Doymamış Yağ 0.1 g
Çoklu Doymamış Yağ 0.3 g
Omega-3 Yağ Asitleri 96.2 mg
Omega-6 Yağ Asitleri 183 mg
Sodyum 1 mg
Potasyum 233 mg
Kalsiyum 27.0 mg
Demir 0.5 mg
Magnezyum 20.0 mg
Fosfor 27.0 mg
C Vitamini 21.0 mg
A Vitamini 44.0 IU

Not: Bu besin değerleri yaklaşık olarak verilmiştir; böğürtlenin türüne, büyüklüğüne ve hasat edildiği bölgeye bağlı olarak değişebilir.

Böğürtlenin Zararları ve Yan Etkileri

  • Birçok meyvede olduğu gibi böğürtlenin de sağlıklı kişiler için çoğunlukla zararı yoktur ancak özel durumlarda dikkat edilmesi gerekir.
  • Kanser tedavisi görmüş kişilerin böğürtlen tüketmesi önerilmez.
  • Bazı kişilerde böğürtlen alerji yapabilir bu yüzden önce az miktarda tüketilip deneme yapılması iyi olabilir.
  • Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Böğürtlen ne kadar tüketilmeli sorusuna ortalama cevap günde 1 avuçtur.
  • Çok aşırı böğürtlen ya da böğürtlen çayı tüketmek sindirim sistemini bozabilir.
  • Hamilelerin özellikle böğürtlen çayı ve böğürtlen yaprağı çayı tüketmesi önerilmez.
böğürtlen

En Beğenilen 3 Böğürtlen Tarifi

Kökünden yaprağına her şeyi ile değerlendirilebilen böğürtlen, genellikle mutfaklara en lezzetli haliyle yani taze haliyle girer.

1) Ev Yapımı Böğürtlen Reçeli

Taze böğürtlenle hazırlanan tariflere bakıldığında herkesin aklına ev yapımı böğürtlen reçeli gelir. Limon ve şeker eklenerek mutfağa adım atmayan kişilerin bile kolayca hazırlayabileceği böğürtlen reçelinin faydaları, böğürtlenin bulunmadığı mevsimlerde sofralara taşınır. Ev Yapımı Böğürtlen Reçeli

Ev Yapımı Böğürtlen Reçeli

2) Tatlılarınızı Taçlandıracak Böğürtlen Sosu Tarifi

Böğürtlenle hazırlanan ikinci tarif ise tatlılara mutluluk ekleyen böğürtlen sosu olur. Taze böğürtlenden hazırlanan ve tarçının keskin tadı ile tatlandırılan böğürtlen sosu akışkan kıvamı ile kavanozda uzun süre saklanmaya müsait olsa da lezzeti ile kısa sürede tüketilir. Orman meyvelerinin doğal tadını size sunan leziz sosu tatlıların, dondurmaların, pudinglerin üzerine gezdirerek yemeye kıyamayacağınız tarifler hazırlayabilir ya da yaratıcılığınızı kullanarak kendi orijinal tariflerinizi oluşturabilirsiniz. Böğürtlen Sosu

Böğürtlen Sosu

3) Meyveli Kek Sevenlere Özel: Böğürtlenli Kek

Üçüncü tarif olan böğürtlenli kek ise hanımların vazgeçemediği böğürtlen tatlıları arasında yer alır. Sade kek hamuru ile kakaolu kek hamurunu muhteşem bir şekilde birleştiren tarif, bütün haldeki böğürtlenler ile süslenerek meyveli kek sevenlerin favori tarifleri arasına girer. Böğürtlenli Kek

Böğürtlenli Kek

Vişnenin Faydaları Nelerdir?

Ahududu Faydaları Nelerdir?

Böğürtlenli Tarifler Enfes ve Değişik 25 Tatlı

Yaban Mersini Faydaları: En Şifalı 15 Özelliği!

Kirazın Faydaları: Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Üç ayların başlaması ile mübarek günlerin öneminin artması, ramazan ayı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri