İddia Ediyoruz: Brokoliyi Sevmeyen Kalmayacak ;)
Turpgiller familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli, yeşil yumrular halinde yetişen bir kış sebzesidir. Özellikle Akdeniz bölgesinde, Asya’nın orta kesimlerinde ve Kuzey Amerika’nın batısında bol miktarda bulunur. Geçmişte yabani formları bulunan brokoli evrimleşerek günümüzdeki halini alır. Dünyada en büyük brokoli tarlaları California’dan sonra Meksika’da hasat edilir. Genellikle ılıman iklim koşullarında yetişmeye elverişli olan brokolinin beş çeşidi vardır.
Hemen her mevsim dikimi yapılabilen Lucky F1 derin baş yapılı ve çok sıkı tomurcuklara sahiptir. Ortalama 75 günde olgunlaşma sürecine sahip olan Belstar F1, boncuklu ve daha yeşil yapılıdır. Tarlada uzun süre kalabilmesi ile tercih edilir. Batavia F1 ise erkenci cins bir brokoli çeşididir. Beaumont F1 olgunlaşması 90 gün süren aşırı sürüm gerektiren durumlarda kullanılır. Soğuklara ve mantarlara karşı dayanıklılık içermesi nedeniyle dikimi yapılır. Brokoli Fiesta F1 cinsi de güçlü gövdeye sahip, uzun süre dayanan, verimli bir türdür. Sofralarda kullanılan brokoli yararları açısından sofralarda olması gereken ve her yaş grubuna hitap eden bir besindir.
Brokolinin Faydaları Nelerdir?
İnsan vücuduna içeriden ve dışarıdan pek çok etkisi olan brokoli faydaları saymakla bitmez. Çevresel etkenlerden oluşabilecek hastalıklara, organ hasarlarına iyi gelen brokolinin faydaları şöyledir:
- Hastalıklara yakalanma riskine karşı vücudu koruyan güçlü bir takım içeriklere sahiptir.
- Vücudun toksin seviyesini normal değerlerde tutar.
- Organların ihtiyacı olan omega-3 düzeylerini inflamatuar sistem aktivitesini dengelemede önemli rol oynar.
- Sindirim sistemi dahilinde oluşabilecek kaempferol alerjen madde etkisini azaltıcı etkilere sahiptir.
- Pek çok besine nazaran daha fazla ve üç tür antioksidan sağlayıcısıdır.
- A ve E vitamini kaynağıdır.
- İçinde bulunan anti-enflamatuar ve pro-detoksifikasyon bileşenleri sayesinde kanser riskini önler.
- Metabolik rahatsızlıklarda fayda sağlayıcıdır.
- Zayıflama için diyetlerde kullanılabilir.
- Vitamin ve minerallerinden en üst düzeyde faydalanarak bebek maması olarak kullanılabilir.
- Brokolinin faydalarını en üst düzeye çıkaran yanı yoğun klorofil içeriğidir. Sebzeye yeşil rengini veren bu pigment ne kadar yoğun olursa brokoli daha yeşil görünecek ve daha faydalı olacaktır.
Videolu Resimli: Brokoli Nasıl Temizlenir, Saklanır?
Brokoli Suyunun Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?
- Tüm sebzeler taze taze, hasattan hemen sonra yenildiğinde fayda sağlar. Sebzeleri yanlış pişirme ve saklama koşulları vitamin ve besin değerlerinde azalma yaratabilir.
- Bu durumu önlemek açısından her sebzenin kendi yapısına uygun işlemden geçirilmesi gerekir.
- Brokolinin kalın dallarından ayrılıp derin bir tencere içerisine alınması yoluyla elde edilen brokoli suyunun haşlama ısısına önemlidir.
- Fazla kaynayan suda brokoliler besin değerini kaybedeceği için haşlama suyu buhar elde edecek kadar olur ve sıcak sudan ılınmasını beklenir. Atık su kişi tarafından gün içerisinde düzenli olarak tüketilir.
- Başta sindirim sistemi olmak üzere brokoli suyu faydaları boşaltım sistemi üzerinde de pozitif etkilere sahiptir.
- Genel olarak brokoli suyunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tariflerine göre haşlama suyu şeklinde hazırlanır ve gün içinde içilebilecek 500 ml olarak tüketilir.
- Bu su aynı zamanda iştah kesici özellikleri ve detoks etkisi ile sağlıklı zayıflamayı sağlar.
- Brokoli suyunun cilde faydaları: İçildiğinde vücuda detoks etkisi yapan brokoli suyu cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar.
Brokoli suyu:
- Vücuttan ödem atmayı sağlar.
- Gaz sancısını önler.
- Metabolizmayı hızlandırır.
İbrahim Saraçoğlu Brokoli Kürü, 10 İnanılmaz Faydası
Brokoli Sapı Faydaları Nelerdir? Yenir Mi?
- Genel olarak tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi sindirim sistemine faydası bulunan brokolinin sapları da sağlık açısından değerlidir.
- Brokoli sapları C vitamini açısından yoğun olduğu için bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur. Brokoli sapları kemik yapısını güçlendirir.
- Brokoli sapı yenir mi diye merak edenlerdenseniz çorba yapımında kullanarak tüketebilirsiniz. Bunun dışında buharda pişirdiğiniz brokoliyi sapıyla birlikte salatalara doğrayabilirsiniz.
Brokoli sapı faydaları şöyledir:
- Bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir.
- Doğurganlığı ve cinsel gücü arttırır.
- Adet döneminde rahim içini temizler.
- Kansere karşı koruyucu kalkan işlevi görür.
- Yüksek lif içeriği ile diyet listelerinde kullanılır.
- İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
Brokolinin Bebeklere Faydaları Nelerdir?
Adeta küçültülmüş ağaç görünümü ile çocukların ilgi odağı olan brokoli, bebekler için de sayısız faydalara sahiptir. Genellikle ek gıdaya geçilen bebeklerde mama yerine geçen çorbalarda kullanılan brokolinin bebeklere faydaları şöyledir:
- Serbest radikalleri etkisiz hale getirir.
- Demir, selenyum,manganez ,potasyum, çinko içerir.
- C-A-B16-B2-E vitaminleri açısından bebeğin ihtiyaçlarını karşılar.
- Bebeğin gelişmekte olan beyin hücrelerine karşı olumlu etkileri bulunur.
- Otizm üzerinde etkilidir.
- Doyurucu ve gaz gidericidir.
Brokolinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Brokolinin Prostata Faydaları Nelerdir?
- Masrafsız ve kolay bulunabilen bir şifa kaynağı olan brokoli prostata karşı iyileştirici özelliklere sahiptir. Prostat için doğal çözümler arayanlar için etkili bir yöntem olan brokoli kürünün faydaları sayesinde iyileşmek mümkündür.
- Genellikle 40 yaşından sonra erkeklerde görülen prostat sorunu beslenme ve hormonal düzendeki düzensizliklerden dolayı meydana gelir.
- İdrar yolu enfeksiyonlarına pozitif etkileri ile bilinen brokoli, idrar kesesinin tam boşaltılmasını ve idrar torbasında oluşabilecek enfeksiyonları da giderir.
- Brokoli, prostat nedeni ile oluşabilecek ağrıları da hafifletici özelliktedir. 21, 45 ve 15 günlük kürlerle iyileşebilen prostat için bağışıklık sisteminin desteklenmesi de önemlidir.
Gebelikte Brokolinin Faydaları Nelerdir?
Gebelikte brokoli faydaları ve vitaminleri şöyledir:
- Annede kansızlık olasılığını önler.
- Demir ve folik asit içerir.
- Kemikleri güçlendirir.
- Hem anneye hem de bebeğe geçecek mineralleri sağlar.
- Gebenin cildini ultraviyole ışınlardan korur.
- Bağışıklık arttırır.
- C vitamini, beta-karoten, selenyum sağlayıcısıdır.
- Gebenin hamile iken yakalanabileceği katarakt ve diğer göz rahatsızlıklarını önleyerek göz sağlığını korur.
- Gebelikte tüketilen brokoli, annenin kolon ve akciğer kanseri gibi çeşitli kanser türlerinden uzak kalmasını sağlar.
- Hamilenin fiber kan şeker seviyesini düzenler.
- Hamilelik sırasında oluşabilecek kabızlık problemlerine karşı güçlü bir önlemdir.
Brokoliyle Hazırlayabileceğiniz 12 Enfes Tarif
Yüzyıllardır pek çok araştırmaya konu olan brokoli faydası tüm organlar ve sistemler arasında dağılarak beyinden kalbe kadar sağlıklı kalmayı sağlar. Oldukça lezzetli olan brokoli için herkesin seveceği çeşitli tarifler bulmak mümkün.
1) En Kolay Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır?
Sağlıklı beslenmeyi sevenler için kolay bir tarif olan brokoli çorbası tüm sebzelerin bir araya getirilmesi ile elde edilir. Vitamin ve mineral deposu olan kolay çorbayı pişme süreleri nedeni ile kısa sürede hazırlamak mümkün.
Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır?

2) Brokoli Salatası ile Kolay Zayıflama
Brokoli diyet listelerinde yer verilen güçlü sebzelerden biri olduğu için gün aşırı tüketeceğiniz salatası ile zayıflamanızı sağlar. İçerisinde bulunan diğer malzemelerle klasik salata lezzetinden farklı bir tada sahip olabilirsiniz.

3) Yoğurtlu Karnabahar Brokoli Salatası
Pek çok yemeğin yanına sebzeleri kolay ve kısa bir sürede yoğurtlu karnabahar salatası hazırlayabilirsiniz. Hayli doyurucu olan salatayı tek başına da kullanabilirsiniz.
Yoğurtlu Karnabahar Brokoli Salatası

4) Bol Vitaminli Nefis Brokoli Salatası ile Gelen Sağlık
İçerisinde çok çeşitli besinlerin yer aldığı nefis salatayı hem özel davetlerde hem de günlerde kullanabilirsiniz. Değişik lezzeti ve görüntüsü ile dikkat çekeceğiniz salatayı hazırlamak oldukça kolay.
Nefis Brokoli Salatası (Bol Vitaminli)

5) Mantı Tadında Brokoli Salatası ile Yeni Bir Deneyim
Mantı lezzetini veren brokoli salatası tarifi sayesinde brokoliler haşlanmadan daha taze ve tadında kullanım imkanı bulur. Vitamin değerlerini kaybetmeden tüketeceğiniz salatayı hastalandığınızda da kullanabilirsiniz.
Mantı Tadında Brokoli Salatası

6) Kolay Hazırlanan Brokoli Çorbası
Sütün yumuşatıcı etkilerini içeren brokoli çorbasını çocukların öğle yemekleri için kullanabilirsiniz. Brokoli sevmeyenlerin dahi ilgiyle tüketeceği brokoli çorbası hayli sağlıklıdır. Brokoli Çorbası

7) Yumuşacık ve Nefis Brokoli Salatası
Kapyalarla turşu tadında hazırlanan nefis brokoli salatası ile hazırlayacağınız menüler daha vitaminli ve sağlıklı olur. Gebelikte de sağlıklı olduğu kanıtlanan brokoli salatasını daha fazla kilo almamak için de tüketebilirsiniz.

8) Yoğurtlu Brokoli Salatası ile Diyet
Kışın diyet yapacakların menülerinde mutlaka yer alması gereken brokoli salatası yapmak oldukça kolaydır. Yoğurtlu brokoli salatası hem mide rahatsızlıklarına hem de gaz problemlerine karşı etkilidir.

9) Bol Vitaminli Bebek Brokoli Çorbası
Genellikle 9 aydan sonra bebek beslenmesine eklenen brokoli çorbası hem bebeğin bağışıklığını güçlendirir hem de sağlıklı olmasını sağlar.

10) Fırında Brokoli Gratin ile Farklı Bir Deneyim
Fırında yapılan brokoli gratin tarifi sayesinde börek tadında bir menüye sahip olabilirsiniz. Beşamel sos eklenerek yapılan brokoli tarifi lezzeti unutulmaz bir deneyim yaşatır.

11) Diyet Etkili Sarımsaklı Brokoli Salatası
Brokolilerin lezzetli bir şekilde yenmesi sağlayan salata tarifi ile diyetinizi zenginleştirebilir ve doyurucu özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

12) Brokoli Köftesi ile Yeni Lezzet
Yemek olarak yapabileceğiniz iyi bir alternatif olan brokoli köftesi, brokoli görünümünü sevmeyen ve yemeyenler için farklı bir deneyim yaşatabilir. Hem besleyici hem de lezzetli olan brokoli köftesini özel günlerinizde deneyebilirsiniz.

Yeşil Sebzeler Neden Sık Sık Tüketilmeli? İşte Yanıtı! Mucizevi 10 Sebze
A Vitamini Nedir? Nelerde Var? Faydaları ve Görevleri Nelerdir?
Brokoli Tarifleri – Brokoliyle Yapılan 15 Farklı ve Nefis Tarif
Kış Sebzeleri Listesi: Kışın Yapılabilecek Tarifler Eşliğinde
Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri, Zayıflatır Mı?
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.