Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir? 2 Kolay Çözüm

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir? 2 Kolay Çözüm Tarifi

Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Bulaşık makinesi nasıl temizlenir diye düşünen okurlarımıza özel bir yazı ile karşınızdayız. Yemek telaşının hiç bitmediği, bulaşıkların dağ gibi dizildiği, sarı bezlerin fazla mesai yaptığı mutfakta düşünmeniz gereken bir şey daha var: Bulaşık makinesinin ta kendisi!

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

  • Karbonat ve Sirke Karışımı
  • Arap Sabunu
bulaşık makinesi temizliği

Evet, bulaşık makinesi bulaşıklarınızı tertemiz yapmakla görevli olsa da onun da zaman zaman yıkanmaya ve bakım görmeye ihtiyacı olacak. “Zaten bulaşıklarla beraber yıkanıyor.” diyorsanız, makinenin ömrünü kısaltmış olursunuz. Daha uzun ömürlü bir bulaşık makinesi için onu biraz daha hassas kullanmak ve zaman zaman halinden anlamak gerekecek.

Kimyasal ürünleri kullanmadan, evinizde olan malzemeler ile yapabileceğiniz bulaşık makinesi temizleme yöntemleri listesi mutfaktaki işlerinizi kolaylaştırıp size bir kahve vakti bile oluşturabilir. Çünkü çok kısa sürede makinenin içini temizleyebilirsiniz.

Uzun zaman alan temizlik işlerini bir kenara koyuyor, kısa zamanda büyük işler başarmak için yazımızı sizlere sunuyoruz. Bulaşık makinesinin kirlendiğinin farkındasınız ve bulaşık makinesi evde nasıl temizlenir bu işi kendim çözebilir miyim acaba diye düşünüyorsanız ihtiyacınız olan bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz!

İlginizi çekebilir: Çamaşır Makinesi Temizleme Püf Noktaları – En Kolay 5 Etkili Yöntem

bulaşık makinesi temizliği

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir? 2 Kolay Çözüm

Kullanıldıkça, zaman içinde kir ve kalıntı biriktiren bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır? Bulaşık makinesinin içini temizlemek için ne yapmalı? Bulaşık makinesi boş nasıl temizlenir? Evdeki malzemelerle bulaşık makinesi nasıl yıkanır?

Karbonat, sirke, Arap sabunu gibi ekonomik malzemelerle bulaşık makinenizi kolayca kir ve kokudan arındırabilirsiniz. Bu malzemeleri bulaşık makinesi borusu nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız da kullanabilirsiniz. İşte, sizler için derlediğimiz pratik ve etkili çözümler!

1) Karbonat ve Sirke Karışımı

Karbonat mutfakta daha ne büyük işler başaracak kim bilir? Karbonat ile gün içinde defalarca çalışan bulaşık makineniz tertemiz oluyor. Bulaşık makinesi nasıl temizlenir sirke işe yarar mı diyorsanız, cevabımız evet olacaktır. Karbonatın yardımcısı beyaz sirke de işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Peki, sirke ile bulaşık makinesi nasıl temizlenir? Mikroplara asla yer vermeden kireç kalıntılarını yok etmek için şu adımları izlemelisiniz:

Önce:

  • Makinenin içini bezle silmek için öncelikle fişini çekin.
  • Makinenin iç raflarını öne doğru çekip veya tam olarak çıkarıp bir bez yardımıyla makine içini temizleyin.
  • Tabanındaki bulaşık makinesi filtresini çıkarıp bulaşık deterjanı ile temizleyip kuru bez ile kurulayın.
  • Çatal bıçaklığı ve pervaneyi talimata uygun çıkarıp sirkeli bezle silip temizleyin.
  • Daha sonra rafları, çatal bıçaklığı, pervaneyi ve filtreyi yerine takın.
  • Önceki yıkamalardan kalan küçük artıklar varsa bunları alın.
  • Makine içini sildikten sonra fişi takabilirsiniz.

Sonra:

  • Beyaz sirke koymuş olduğunuz bir kaseyi makinenin alt rafına yerleştirin ve bir tur olacak şekilde sıcak ayarda çalıştırın. Program bittikten sonra ikinci adıma geçeceğiz.
  • Büyük bir paket karbonatı makinenin tabanına dağıtın. Sıcak ayarda bir defa kısa süreli olarak çalıştırmaya başlayın.
  • Sirke ile yıkanmış makineyi karbonatla da yıkayarak temizleme işlemini başarıyla bitirmiş oldunuz.

Bu iki malzeme hemen hemen her evde bulunmaktadır. Ayda bir defa bu yöntemi denerseniz, makinenin ömrünü uzatabilirsiniz. Sirke ve karbonatla bulaşık makinesi temizliği sayesinde makinenizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Bulaşık makinesi nasıl temizlenir Erkan Şamcı tarafından da masaya yatırılmış bir sorudur. Ekolojik Yaşam Uzmanı Erkan Şamcı bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi temizliği için sirkeyi önermektedir. Bulaşık makinesi nasıl temizlenir doğal bir öneri ne olabilir diyorsanız sirkeyi tek başına da kullanabilirsiniz.

karbonat sirke

2) Arap Sabunu

Evde bulaşık makinesi temizliği yapmak gerektiğinin habercisi kötü kokular olabilir… Bulaşık makinesinden rahatsız edici kokular gelmeye başladıysa, makinenin temizlik vakti de gelmiş demektir. Bulaşık makinesinin içi nasıl temizlenir diye soracak olursanız ve daha önce makineyi hiç temizlemediyseniz sizlere Arap sabunu kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Bulaşık makinesi nasıl temizlenir içi nasıl mis gibi kokar diyorsanız Arap sabunu seçeneği size göre olabilir. Dilerseniz sıvı olarak dilerseniz katı halde bir Arap sabunu kullanabilirsiniz:

  • Makineyi fişten çekin.
  • İçindeki bulaşıkları veya kalıntıları çıkarıp makineyi boşaltın.
  • Rafları, pervaneyi, filtreyi ve çatal bıçaklığı talimata uygun dikkatlice çıkarın.
  • Temin edilen Arap sabununu ıslak bir beze dökün.
  • Makinenin raflarını bu bezle silin.
  • Aynı şekilde makinenin iç yüzeylerini de Arap sabunu ile güzelce silin.
  • Daha sonra kağıt havlu ile kurulayın ve bir süre makine kapağını açık bırakın.

Bu kadar kolay yöntemi denemek için geç kalmayın! Bulaşık makinesi temizliği doğal içerikli Arap sabunu ile çok kolay.

İlginizi çekebilir: Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar? 7 Pratik Adımda Lekeleri Yok Edin!

arap sabunu

Bulaşık Makinesi Deterjan Gözü Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesi iyi temizlemiyor ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız sorun deterjan gözünde olabilir. Bulaşık makinesinin genellikle kapak bölümünde bir deterjan gözü bulunur. Tablet veya toz deterjanları bu bölmeye ekleyerek bulaşıklarınızın tertemiz olması için gerekli malzemeyi sağlamış olursunuz.

Peki, bulaşık makinesi deterjan gözü nasıl temizlenir? Bulaşık makinesi temizleme doğal yollarla başarılabilecek bir süreçtir; kimyasal deterjanlar olmadan da hijyeni sağlayabilirsiniz. Dilerseniz temiz bir beze elma sirkesi damlatarak bu gözü nazikçe ovabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Mutfak Tezgahı Nasıl Temizlenir? İhtiyacınız Olan 7 Pratik Yöntem

bulaşık makinesi temizleme

Bulaşık Makinesi Filtresi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesi en iyi nasıl temizlenir diyorsanız sadece içini temizlemenizin yeterli olmayabileceğini söyleyelim. Makinenizi uzun ömürlü kullanmak ve temizliğinden tam verim almak istiyorsanız parçalarını ve farklı bölümlerini de ara ara temizlemenizi öneririz. Bulaşık makinesi filtresi makineyi koruyan ve giderlerin tıkanmasını önleyen bir aparattır. Temizliği ise oldukça kolaydır. İşte, adım adım bulaşık makinesi filtre temizliği:

  • Makinenin fişini çekin.
  • Makineyi açın ve zeminde yer alan, elinizle kolayca açabileceğiniz filtreyi yerinden nazikçe talimata uygun çıkarın.
  • Çıkan filtreyi önce sıcak su ile temizleyin.
  • Bazen ufak kalıntılar olabilir. Onları giderene kadar suyun altında tutabilirsiniz.
  • Bulaşık deterjanı ile temizleyebilirsiniz.
  • Ardından iyice durulayıp kuru bez ile kurulayın.

İlginizi çekebilir: Teflon Tava Nasıl Temizlenir? Zararları Var Mıdır?

bulaşık makinesi temizleme

Bulaşık Makinesi Pervanesi Nasıl Temizlenir?

Pervaneler sürekli su içinde olan ve kireçlenmeye müsait olan parçalardır. Zaman zaman onların da temizlenmesi gerekecektir. Aksi takdirde kireçlenme meydana gelir ve su akışı kısıtlanır. Haliyle bulaşıklar da tam manası ile temizlenemez. İhtiyacınız olan bilgiler eşliğinde bulaşık makinesi pervane temizliği:

  • Makineyi fişten çekin.
  • Pervaneleri temizlemek istediğinizde, pervaneleri yerinden çıkarın ve diş fırçası büyüklüğünde olan bir fırça ile her yerini temizleyin.
  • Bunun için deterjan, sirke veya karbonat kullanabilirsiniz.
  • Temizlenen pervaneleri yerine takabilirsiniz.

Sirke ile bulaşık makinesi temizliği yaparken sirke karbonat karışımını pervane temizliğinde de kullanabilirsiniz. Yine bulaşık makinesi aparatları nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız aynı karışım size yardımcı olacaktır.

bulaşık makinesi nasıl temizlenir

Döküm Tava Nasıl Temizlenir? Doğru Kullanımına Dair İpuçları

Fırın Nasıl Temizlenir? Yağ ve Kirden Arındıracak 5 Kolay Yöntem

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar? Kurumuş Lekelere 7 Pratik Kesin Çözüm

Tahta Kaşık Temizliği: Kirden Arındıracak Çok Kolay 5 Sihirli Yöntem

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Buzdolabı Kokusuna 8 Kesin Çözüm

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İşkembe Nasıl Temizlenir Tarifi

İşkembe Nasıl Temizlenir

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
İshal Çözüm Tarifi

İshal Çözüm

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bulaşık Makinesinde Turşu (Videolu) Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu (Videolu)

1-2 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Bulaşık Makinasında Kornişon Turşu Tarifi

Bulaşık Makinasında Kornişon Turşu

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Buzlu Kahve (Makinesi Olmayanlar İçin) Tarifi

Buzlu Kahve (Makinesi Olmayanlar İçin)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Tatlı Krizine Çözüm Tarifi

Tatlı Krizine Çözüm

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bulaşık Makinesinde Közlenmiş Biber Konservesi Tarifi

Bulaşık Makinesinde Közlenmiş Biber Konservesi

10-12 kişilik, 1 saat Hazırlık, 2 saat Pişirme
Evde Makinesiz Sucuk Yapımı (Videolu) Tarifi

Evde Makinesiz Sucuk Yapımı (Videolu)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri