Çikolata Kisti Nedir? Belirtileri Nelerdir? Zararları, Bitkisel Tedavisi

Çikolata Kisti Nedir? Belirtileri Nelerdir? Zararları, Bitkisel Tedavisi Tarifi

Pek Çok Kadın İçin Tehlikeli!

Çikolata Kisti

Kist sıvı veya yarı sıvı maddelerin vücut organlarında bazen de dokularda oluşturduğu şişliklerdir. Zararsız kitle olarak da tanımlanabilir. Kistler, çoğu zaman dokuların işleyişine engel olduğunu için cerrahi operasyonla alınmaktadır. Kist vücudun pek çok yerinde oluşabilir. Organların çalışmasını ve hareket etmeyi engelliyorsa, doktor muayenesinden sonra cerrahi operasyon ile alınmalıdır.

Üreme çağındaki pek çok kadının başına gelen bir kist vardır. Çikolata kisti olarak adlandırılmaktadır. Genellikle adet döneminde hissedilen çikolata kisti birçok kadına stresli günler yaşatır. Çikolata kisti hakkında daha detaylı ve net bilgilere sahip olmanız için sizlere bu yazıyı hazırladık. Kulaktan dolma bilgileri unutup uzman görüşlerinden faydalanarak hazırlanan yazımız ile daha sağlıklı günlere ulaşabilirsiniz.

çikolata kisti

Çikolata Kisti Nedir?

Her 10 kadından 2’sinde görülen çikolata kisti, yumurtalıklarda meydana gelen kist oluşumudur. Rahim içindeki dokunun, gebeliğin olmadığı durumlarda regl ile dışarı atılması gerçekleşir. Bu doku rahim içindedir. Eğer bu doku rahim dışına yerleşmiş ise “endometriozis” adı verilen çikolata kisti oluşur. Üreme çağına gelen pek çok kadın bu hastalığı yaşayabilir.

Çikolata kisti yumurtalıklarda, tüplerde, bağırsak yüzeyinde, döl yatağında, karın zarı üzerinde, rahim arkasında olan boşlukta, vajenle bağırsağın son bölümünde meydana gelebilir. En çok yumurtalarda görüldüğü bilinmektedir. Yumurtalarda görüldüğünde çikolata kisti olarak tanımlanır.

Kadın sağlığını etkileyen bu durumun neden tatlı bir yiyeceğin adı ile anıldığını merak edebilirsiniz. Yumurtalıkta oluşan kist her ay kalınlaşmaktadır. Aynı zamanda dökülmede meydana gelir. Kistin içindeki sıvı koyu kahverengiye dönüşür. Tıpkı erimiş çikolata gibidir. Erimiş çikolata ile benzerliğinden dolayı “çikolata kisti” olarak bilinir.

çikolata kisti nedir

Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kistin belirtileri nelerdir sorunuza şu listemiz ile cevap vermek daha açıklayıcı olacaktır:

  • Regl öncesinde ve günlerinde sancılı şekilde yaşanan ağrılar
  • Regl döneminde kabız veya ishal olmak
  • Bağırsak sisteminin düzensiz olması
  • Yorgunluk ve sırt ağrısı
  • Bacaklara kadar etkili ağrı
  • Bel ve kasık bölgesinde yaşanan ağrı
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı
  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrar ve dışkıda görülen kan
  • Bulantı ve kusma hissi
  • Hamile kalamama çikolata kistinin en belirgin işaretlerindendir.

çikolata kisti tedavisi

Çikolata Kisti Tedavisi ve Ameliyatı

Hastada çikolata kisti ne kadar ağrı yaşatıyor öncelikle bunun tespiti yapılmalıdır. Kist sosyal yaşamı etkiliyorsa gerekli tedavi başlar. Uzmanlar ağrı şikayeti ile gelen hastalarına, cerrahi müdahale olarak laparoskopi önermektedir. Laparoskopi sayesinde, çikolata kisti alınır ve bölgede meydana gelen yapışıklık giderilir. Bu yöntem ile yumurtalara zarar vermeden, kist alınmaktadır.

Sadece kisti olup herhangi bir belirtisini yaşamayan kadınlara ise dönem dönem ölçüm yapılır. Kist büyüyüp 5 santimetreyi geçerse, gerekli ameliyat uygulanır. Cerrahi müdahale çocuğu olan ve çocuk düşünmeyen kadınlara uygulanmaktadır.

Hamilelik düşünen ve hamile kalamayan hastalara ise, yumurtalık incelemesi yapılır. Kist tek tarafta oluşmuş ise laparoskopi uygun görülür. Çikolata kisti ile stresli günler geçiren kadınlara genellikle ağrının geçmesi için ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilmektedir. Doktor kontrolünde alınan bu ağrı kesici ilaçlar, yanıtsız kaldığı zaman cerrahi operasyona dönüşecektir.

Çikolata kisti eğer bir kadının tüm yaşamını etkileyecek kadar rahatsızlık veriyorsa, regl günlerini yatakta geçirip sancılarla kıvranıyorsa, hastanın da onayı ile yumurtalıklar alınır. Yumurtalıklar alındığı zaman kistin bir daha oluşması söz konusu değildir. Operasyondan sonra yumurtalıklar yenilenmez. Bu tedavi yöntemi çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar için uygundur.

çikolata kisti tedavisi

Çikolata Kisti Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Pek çok kadında görülebilen çikolata kisti bitkisel çözüm ile ortadan kaldırılabilir. Çikolata kisti doğal tedavisi söz konusu olduğunda şifalı bitkiler hatırlanacaktır. Doğadaki binlerce bitki, hastalığa derman olacak özellikte. Çikolata kisti bitkisel tedavisi İbrahim Saraçoğlu kürü ile birçok kadını mutlu edecek. İşte hem ekonomik hem de bitkisel çikolata kisti tedavi önerileri!

  • Aslankulağı: Aslankulağı bitkisi kan akışını düzenler. Bitki çayını demleyerek gün içinde tüketebilirsiniz.
  • Papatya: İltihap giderici özelliğiyle bilinen papatya, bitki çayları arasında yerini alıyor. Regl ağrılarını ve kistin etkilerini bir fincan papatya çayı ile yok edebilirsiniz.
  • Karahindiba: Hormonları ve böbrek işleyişini düzenleyen karahindiba çiçeği de şifalı bitkiler arasındadır. Regl günlerinde sizi rahatlatır.
  • Kuşkonmaz: E vitamini açısından zengin olan kuşkonmaz ile kist ağrısını dindirebilirsiniz. Bunun için bir fincan süte 1 çay kaşığı kuşkonmaz tozu ekleyebilirsiniz.
  • Zencefil: Kistin neden olduğu kusma hissini, zencefil tüketerek sonlandırabilirsiniz.
  • Soğan: Çikolata kisti soğan kürü ile kısa sürede iyileştirilebilir. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği soğan kürü için beyaz soğanı kaynatıp suyunu içmek yeterli olacaktır. 15 gün devamlı kürü uygulamak gerekli. Sonrasında küre bir müddet ara verilmelidir.

çikolata kisti

Çikolata Kisti Zararları ve Yan Etkileri

Çikolata kisti yaşayan kadınların regl günleri oldukça sancılı ve ağrılı geçer. Bu bilinen en düşük zarardır aslında. Çünkü çikolata kisti olan kadınların tedavisi önemsenmediği durumlarda, yumurtalık kanseri ihtimali yükselir. Bir kadın yumurtalık kanseri düşüncesi ile stresli ve gergin bir hayat yaşayabilir. Bağırsak sistemini de bozan çikolata kisti, regl günlerinin de düzensiz olmasına neden olmaktadır. Cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olduğu için, cinsel hayatı da etkileyebilir. Çikolata kistinin tanısı ve tedavisi ihmal edilirse, bazı kadınların anne olmayı hayali de ne yazık ki gerçekleşemeyebilir.

Çikolata kisti tehlikeli midir? Evet çikolata kisti doğurganlık döneminde olan kadınların hem sosyal hayatını hem de biyolojik faaliyetlerini doğrudan etkilemektedir. Büyüyen kist yırtılıp patlayabilir.

Çikolata Kisti Patlaması Nelere Yol Açar?

Çikolata kisti patlaması kistin yırtılması durumuna denilmektedir. Zamanla büyüyen kist, dokusunu yırtar ve içindeki sıvı dışarı boşalır. Çok nadir rastlanan bir durumdur. Kimi zaman spor esnasında kimi zaman cinsel ilişki sırasında kistin yırtılması yaşanabilir. Sıvıyı boşaltan kist, hastada mide bulantısı ve kusma gibi yan etkiler meydana getirir. Kistin patlaması şiddetli karın ağrısını da oluşturur. Bu gibi durumlarda derhal doktora gidip kistin temizlenmesi sağlanmalıdır.

çikolata kisti ile hamile kalanlar

Çikolata Kisti Hamileliğe Engel Mi?

Çikolata kisti, yumurtalığı zamanla tıkalı hale getirir. Fallop tüplerinin tıkandığı durumlarda hamile kalma riski de düşer. Çünkü spermin geçişini engelleyen kist, yumurtalığın işlevini yerine getirememesine neden olur. Ayrıca çikolata kisti döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesine de engel olarak hamileliği önler. Kadınların hamile kalamama nedenleri arasında en sık yaşanan sorun çikolata kistidir.

Çikolata kisti olup hamile kalanlar, doğal yöntemlerle hamile kalabilir. Sağlıklı ve bilinçli bir gebelik dönemi için doktor takibi gereklidir. Çikolata kistinin erken tedavisi yapıldığında, sağlıklı ve sorunsuz şekilde gebelik yaşanacağı ifade edilmektedir.

çikolata kisti nedir

Çikolata Kisti Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Çikolata kisti olan kadınların bir an önce sağlıklı beslenme şekli ile hayatına devam etmesi gereklidir. Sağlıklı meyve ve sebzeler tüketildiğinde, çikolata kistinin etkileri daha az hissedilir. Sigara alışkanlığı olan kadınlar ise sigaradan uzak durmalıdır. Sigara çikolata kistinin oluşumunu hızlandırır.

Çikolata kisti 18 ve 45 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir. Regl düzensizliği yaşayan genç kadınların olası bir riski önlemek için doktora gitmeleri gerekir. Boyutu ufak olan kistin büyümemesi ve ciddi bir sorun haline gelmemesi için zaman zaman kontrole gitmesi tavsiye edilir.

Polikistik Over Sendromu Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Diyeti

Sol Kasık Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri