Çörek Otu Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Çörek Otu Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi

Çörek Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Çörek otu, bilimsel adıyla “Nigella sativa” olan bitkinin tohumlarından elde edilen ve çeşitli tıbbi ve mutfak amaçları için kullanılan bir baharat ve bitkisel ilaçtır. Çörek otu, farklı kültürlerde farklı isimlerle anılmaktadır; örneğin, siyah çörek otu, siyah tohum, çekirdek otu veya çörek otu tohumu gibi adlarla bilinir.

Peki, çörek otu yemek nelere iyi gelir? Çörek otunun faydaları listesini sizler için derledik:

Çörek Otu Faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kan basıncını düşürebilir; kolesterolü dengeler.
  • Karaciğer sağlığını destekler.
  • Astım, alerji ve saman nezlesi semptomlarını hafifletebilir.
  • Mideyi korur; sindirimi rahatlatır.
  • Akne ve sivilceli cildi yatıştırır.
  • Zayıflamaya yardımcıdır.
  • İltihaplı hastalıklara iyi gelir.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Kanser riskini düşürür.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

1) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Çörek otu, antioksidanlar açısından zengindir. Çörek otu, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve inflamasyonla mücadele edebilir. Çörek otunun içerdiği bileşenler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bu, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı koruyabilir.

2) Kan Basıncını Düşürebilir; Kolesterolü Dengeler

Çörek otu, kan basıncını düşürebilir ve kolesterol seviyelerini düzeltebilir. Bu, kalp ve damar sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyona iyi gelir ve kolesterolü dengeleyerek kalp hastalıklarına karşı koruma sunar. İçindeki timokinon maddesi sayesinde homosistein oranını düşürdüğü için kalpı koruyucu özellik taşır.

3) Karaciğer Sağlığını Destekler

Çörek otu, karaciğer sağlığını destekleyebilir ve karaciğer enzimlerinin düzeltilmesine yardımcı olabilir. Karaciğer, vücuttaki toksinleri temizleme görevini üstlenir. Çörek otu, karaciğerin bu temizleme işlemini desteklemeye yardımcı olabilir.

4) Astım, Alerji ve Saman Nezlesi Semptomlarını Hafifletebilir

Çörek otu, astım semptomlarını hafifletebilir ve alerjik reaksiyonları azaltabilir. Alerji nezlesi, alerjenlere karşı aşırı duyarlılık nedeniyle burun ve gözlerin iltihaplanması ve kaşınması gibi semptomlarla karakterize bir durumdur. Çörek otu, anti-alerjik ve anti-iltihap özellikleri nedeniyle alerjik rinit semptomlarını hafifletebileceği düşünülmektedir.

Çörek otu yağının, astım semptomlarını ve bronşiyal kas spazmlarını azaltmada etkili olduğuna dair bazı araştırmalar ve raporlar bulunmaktadır.

5) Mideyi Korur; Sindirimi Rahatlatır

Çörek otu, mide rahatsızlıklarını hafifletebilir ve sindirim sistemini rahatlatabilir. Çörek otu, sindirim sürecini düzenlemeye yardımcı olabilir ve böylece hazımsızlık semptomlarını azaltabilir.

6) Akne ve Sivilceli Cildi Yatıştırır

Çörek otu, vücuda antioksidanlar sağlayan bileşikler içerir. Bu antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize ederek hücresel hasarı azaltabilir ve yaşlanmayı geciktirebilir. Çörek otu, cilt sorunlarını hafifletmek için kullanılabilir. Akne, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

7) Zayıflamaya Yardımcıdır

Bazı araştırmalar, çörek otunun kilo kaybını destekleyebileceğini ve iştahı azaltabileceğini göstermiştir. Bazı insanlar çörek otu tüketiminin iştahlarını azalttığını ve tokluk hissini artırdığını bildirmişlerdir. Çörek otu yağı veya tohumlarını tüketmek, mide dolgunluğu hissi yaratarak yeme isteğini azaltabilir.

Çörek otu, bazı araştırmalarda metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabileceği düşünülen bileşenler içerir. Bazı çalışmalar, çörek otu yağı veya ekstraktlarının vücuttaki yağ yakımını artırabileceğini göstermiştir. Bu özellikleri ile çörek otu zayıflamaya yardımcı olabilir.

8) İltihaplı Hastalıklara İyi Gelir

Çörek otu, iltihapla ilişkilendirilen durumların yönetimine yardımcı olabilir. İltihaplı hastalıkların semptomlarını hafifletebilir. İyi bir kalsiyum kaynağı olduğu için kemiklere iyi gelen çörek otu, eklem ağrısı ve eklemlerde şişmeye karşı faydalıdır.

9) Kan Şekerini Dengeler

Bazı araştırmalar, çörek otu yağı veya tohumlarının kan şekerini düşürebileceğini göstermektedir. Çörek otu, kan şekeri düzenlemesine yardımcı olabilecek aktif bileşenler içerir. Bu, özellikle tip 2 diyabet hastaları için potansiyel olarak faydalı olabilir.

10) Kanser Riskini Düşürür

Çörek otu, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, hücresel hasarı ve DNA mutasyonlarını azaltarak kanser riskini azaltabileceği düşünülen serbest radikalleri nötralize edebilir. Ancak, bunun insanlarda kanserin tedavisi veya önlenmesinde etkili olduğuna dair kesin bilimsel kanıtlar eksiktir.

Bazı bünyeler çörek otuna karşı hassas olabilir. Kullanım öncesi sağlık profesyoneline danışınız.

çörek otu faydaları

Çörek Otu Nedir?

Düğün çiçeğigiller familyasından gelen çörek otu, ince yapraklı bir bitkidir. Ortalama 20 – 30 cm boy atan otsu bir bitkidir. Genellikle tohumlarından yetiştirilir ve çimlenme döneminden sonra çiçeklenme döneminde mavi küçük çiçekler açar. Çörek otu olarak bilinen küçük siyah taneler, bitkinin ince otsu dallarının tepesindeki kapsüllerin içinde bulunur. Kapsüller içindeki bu taneler ilk yetiştiği dönemde yeşildir ve olgunlaşmayla birlikte renkleri siyaha döner.

Çörek otu tohumları, özellikle Orta Doğu, Hindistan ve Akdeniz mutfağında baharat olarak kullanılır. Bu tohumların lezzeti hafif acımsıdır ve tarçın ve karabiber gibi baharatlarla benzerlik gösterebilir. Çörek otu, yemeklere, ekmeklere, çörek ve tatlılara tat ve aroma katmak için kullanılır.

çörek otu nedir

Çörek Otu Kalori ve Besin Değerleri

100 gram çörek otunun besin değerlerini içeren bir tabloyu sizler için derledik:

Besin Değeri Miktar
Enerji 375 kcal
Karbonhidrat 44.24 g
– Diyet Lifi 10.3 g
Protein 16.91 g
Yağ 23.85 g
– Doymuş Yağ 2.7 g
– Tekli Doymamış Yağ 11.6 g
– Çoklu Doymamış Yağ 8.7 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 168 mg
Potasyum 1,690 mg
Kalsiyum 931 mg
Demir 88.96 mg
Magnezyum 366 mg
Fosfor 499 mg
Çinko 4.8 mg
C Vitamini 12 mg
çörek otu faydaları

Çörek Otu Bitkisi Nerede Yetişir?

Asıl vatanı Batı Asya olan çörek otu, bugün uygun iklim koşullarının bulunduğu her yerde yetiştirilir. Avrupa ülkelerinde, Afrika ülkelerinde ve Hindistan’ın bazı kesimlerinde büyüyen bitki, Türkiye’de oldukça geniş bir alanda yetişme imkanına sahiptir. Trakya, Kuzey Anadolu, İç Batı Anadolu, Göller Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi bu alanlar içerisinde yer alır.

Özellikle ılıman karasal iklimin hakim olduğu çevrelerde kolaylıkla yetişir. Çimlenme döneminden sonra güneş isteği yüksek olduğu için güneşli iklimi sever. Tarla bitkisi olarak yetiştirilmesinin yanında evlerde saksı içine ya da bahçelere dikilebilir.

çörek otu nerede yetişir

Çörek Otu Kullanımı: Çörek Otu Nerede Kullanılır?

  • Tüketmek için: Çörek otu tohumları doğrudan ağız yoluyla tüketilebilir. Ancak tadı yoğun ve baharatlıdır, bu nedenle bazı insanlar için alışılması zor olabilir. Bir çay kaşığı kadar çörek otu tohumu yemek veya yemeklerinize eklemek bir seçenektir.
  • Ezmek veya Toz Haline Getirmek: Tohumları öğütüp toz haline getirerek veya bir havanda ezerek kullanabilirsiniz. Bu tozu yemeklerinize, smoothielere veya yoğurda ekleyebilirsiniz.
çörek otu nasıl kullanılır

Çörek Otu Zararları ve Yan Etkileri

  • Çörek otuna karşı alerjik reaksiyonlar nadir olmakla birlikte, bazı insanlar bu bitkiye karşı hassas olabilirler.
  • Çörek otu tohumlarının aşırı tüketimi ishal, mide rahatsızlığı ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Önerilen günlük miktarları aşmaktan kaçının.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde çörek otunu aşırı tüketmek veya çörek otu takviyelerini kullanmak konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu dönemlerde doktora danışmak önemlidir.
  • Çörek otu, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve ilaçların etkisini değiştirebilir. Özellikle kronik bir sağlık sorunu veya reçeteli ilaçlarınız varsa, çörek otu kullanmaya başlamadan önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz.
  • Çörek otunu sağlığınıza katkı sağlayacak bir besin olarak tüketmek istiyorsanız, önerilen dozlara dikkat etmeli ve herhangi bir olumsuz etkiyi takip etmelisiniz. Herhangi bir şüphe veya yan etki durumunda, bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.

Çörek Otu En Faydalı Nasıl Tüketilir?

Çörek otunun 1 çay kaşığı kadar miktarını çiğneyerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz çörek otunu yoğurtla veya smoothie karışımı içinde tüketebilirsiniz.

Çörek Otu Her Gün Yenir Mi?

Çörek otunun aşırı tüketimi bazı bünyeler için yan etkiler doğurabilir. Günlük 1 çay kaşığını aşmamak faydalı olacaktır. Vücudunuzda herhangi bir etki gözlemlediğinizde sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Aç Karnına Çörek Otu Yutmak Ne İşe Yarar?

Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.

çörek otu faydaları

Çörek otu ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Susamın Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Yağı Faydaları, Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Keten Tohumu Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? Tüm Faydaları Burada!

Bamya Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri