Koronavirüs Hastalığı Sonrası Nasıl Beslenmeli?
Hastalığı yendikten sonra asıl önemli kısım başlıyor. Bu dönemde hedefimiz bedenin eski sağlığına ve konforuna kavuşmasıdır. Covid-19 virüsünde gördüğümüz en baskın etki ağızda tat kaybının yaşanmasıdır.
Hastalık sonrası da bu etki bir süre devam ediyor. Bunun yerine gelmesi için tek bir yöntem ya da bir besin bulunmasa da düzenli olarak su tüketimini artırmak, renkli meyve ve sebzelerden zengin beslenmek, alkol tüketmemek, sınırlı veya hiç kafein alımı gibi alışkanlıkları hayatımıza dahil edebiliriz.
Hastalığı yendikten sonraki ilk ve en büyük yanılgı ağız tadının yerine gelmesi için alkol tüketimi yapmaktadır. Alkol bu dönemin hiçbir aşamasında tercih edilecek bir besin değildir. Bağışıklık sistemini ciddi anlamda baskılayarak tam tersi etkiye neden olmaktadır.
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
Beslenme tavsiyeleri yalnızca öneri amaçlıdır; en doğru beslenme teknikleri için uzmana başvurunuz.
Covid19 Pozitif Hastalar Nasıl Beslenmeli?

1) Enerjiyi Geri Kazanmak İçin Su Tüketimi Artırılmalı
- Vücudumuzdaki bütün metabolik olaylar suyun varlığında gerçekleşiyor.
- Ağız tadının kaybolması, enerjinin düşmesi ve ilaç tedavisinin etkisi ile su tüketimi ciddi anlamda azalmış olabilir.
- Bu aşamadan sonra hızla enerjiyi yerine getirmek adına su tüketimi mevcut tüketimin + 500 ml üzerine çıkmalıdır.
- Örneğin şu an sadece 1 litre tüketiyorsanız hemen 2-2,5 litre için zorlamadan 500 ml artırarak vücudun susuzluğu kavrayıp size bildirmesine izin verebilirsiniz.
Covid19’a Karşı Güçlenmek İçin Ne Yemeli?

2) Yeniden Toparlanmak İçin Protein Tüketimine Özen Gösterilmeli
Bu dönemde protein tüketimi yine yüksek tutularak kg başına 1-2 gr alınmalıdır. Hastalığı atlatan bireylerde yine özellikle damak tadının değişmesi ile proteinli besinlere karşı soğuma olduğu görülüyor. Bu durumda protein kaynaklarını diğer besinlerle karıştırarak tüketime başlanabilir.
- Yumurtalı tam buğday makarna
- Kıymalı omlet
- Peynirli salata
- Et tavuk suyunu yapılmış çorbalar tercih edilebilir.
- Bitkisel protein kaynağı olarak kuru baklagiller yine bu dönemde tercih edilecek bir diğer faydalı besin grubudur.
- Özellikle baklagilleri karışım olarak kullanıp tahıllarla birleştirdiğinizde maksimum etki alıyoruz. Örneğin sadece bir mercimek salatası yada nohut yemeği değil de birkaç farklı baklagil karışımından bir salata veya yemek hazırlamak daha etkili olacaktır.
- Kuru baklagil tüketirken yanında bulgur, tam buğdaylı ürünler tercih ederek eksik olan bütün amino asitleri tamamlayabilirsiniz.
Terbiyeli Tavuk Suyu Çorbası (Videolu)

3) C Vitamini Takviyesi İçin Mevsiminde Meyve Sebze Tüketilmeli
- Bu dönemde faydalı veya C vitamini yüksek diye mevsimi olmayan meyve ve sebzeleri tercih etmek yerine o mevsimin C vitamini yüksek besinlerini tüketmeye özen gösterin.
- Kivi, maydanoz, yeşil biber, mandalina, portakal gibi besinleri mevsiminde kullanmaya özen gösterin.
- Aşırı meyve tüketiminden kaçınmakta da fayda var.
- Özellikle C vitamini depolanmayan ve idrarla atılan bir vitamin grubudur. Bu yüzden kontrollü gitmekte fayda var.
C Vitamini En Yüksek 12 Süper Meyve

4) Lif Deposu Kuru Baklagillere Her Gün Yer Verilmeli
- Kuru baklagiller hem her mevsim tüketilebilecek hem de saklaması rahat olan bir besin grubudur.
- Protein ve karbonhidratı bir arada bulundurması ile tek başına bile besin değeri oldukça yüksektir.
- Salatalara ekleyebilir, köfte yapabilir (falafel, mercimek köftesi vb.) veya yemeklerini yapabilirsiniz.
- Evde hazırlanamadığı durumlarda konserve tercihlerinde etiket okuması yaparak katkı maddesi olmayan ve düşük tuz içerikli olanları tercih edebilirsiniz. Tüketmeden önce iyice sudan geçirip fazla tuzundan arındırabilirsiniz.

5) Omega-3 Desteği İçin Haftada 2 Kez Balık Tüketilmeli
- Omega-3 ün en iyi kaynaklarından olan balık tüketimine mevsiminde olan balıklar ile yer verilmelidir.
- Yanında mutlaka bol yeşil yapraklı salatalar eşlik etmelidir.
- Taze bulunamadığı durumlarda konserve veya donmuş versiyonları tercih edilebilir.
- Konservede olanlarda light olanlar veya poşette kendi suyunda saklananlara öncelik vermekte yarar var.
Omega 3 Faydaları ve Görevleri, Omega 3 İçeren Besinler Listesi

6) Ara Öğünlerde Kuru Yemişler Tüketilebilir
- İçerdiği sağlıklı yağlar, Omega-3 ve protein açısından beslenmede önemli yer olan yağlı tohumlar (keten tohumu, chia, çörekotu vb.) ve kuru yemişleri (ceviz, badem, fındık, kaju vb.) bu dönemde sık sık tüketmekte fayda var.
- Özellikle ara öğünlerde kuru yemişleri kahvaltılarda yumurta üzerine öğünlerde salata içerisine yağlı tohumları ekleyerek beslenmenizi zenginleştirebilirsiniz.
Sağlıklı ve Tok Tutan 5 Ara Öğün Önerisi

7) Kemikleri Güçlendirmek İçin Süt ve Süt Ürünleri Tüketilmeli
- Son dönemlerde süt ve peynire karşı orta çıkan bilgi kirliliğinin maalesef bilimsel bir açıklaması yoktur.
- Süt ve süt ürünleri (ayran, yoğurt, kefir, süt, peynir ) hem çocuklar hem de yetişkinler için en iyi kalsiyum kaynağıdır.
- Günlük en az 3 porsiyon tüketmek sizi birçok hastalığa karşı koruyacaktır.

Covid19 Hastalığı Sonrası Ne Yememeli?
- Tuz: Ülkemizde tuz tüketimi kişi başı 18 gramdır. Ancak günlük tuz ihtiyacımız 5 gr yani 1 tatlı kaşığıdır. Bunu tükettiğimiz ekmek, peynir, zeytin veya diğer besinlerden çok rahat karşılayabiliyoruz. Bu yüzden yemeklere ekstra eklememek veya paketli ürünlerde miktarını kontrol etmeyi unutmayın.
- Basit Şeker: Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günlük aldığımız enerjinin % 5’i basit şekerden gelebilir. Bu yüzden eğer seviyorsanız tamamen hayatınızdan şekeri çıkarmaya gerek olmadan kısıtlayarak devam edebilirsiniz. Bunun üzerine çıkmamakta fayda var.
- İşlenmiş Gıdalar: Paketli gıdalar çok fazla işlem ve katkı maddesine maruz bırakıldığı için bağışıklık sistemi üzerine bir çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Çok mecbur kalmadıkça paketli ürün tüketmemeye özen gösterin. Cips, kek, pasta, kurabiye, şekerleme gibi ürünlere özellikle bu dönemden başlayarak beslenmenizde genel olarak yer vermemeye özen gösterin.
- Asitli İçecekler: Asitli şekerli içecekleri mümkün olduğunda hayatınızdan çıkarmaya özen gösterin. Maalesef sıvı formda olduğundan içerisine eklenen eklenti şeker miktarı çok fazla oluyor.

Diyetisyen Eda ARSLANTAŞ
Instagram: dyt_edaarslantas
Youtube: Eda Arslantaş
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
Göğüs Ağrısına İyi Gelen 8 Doğal Tedavi
Vücut Kırgınlığına İyi Gelen 15 Bitkisel Çözüm
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Listesi
Ateşi Ne Düşürür? Evde Ateş Düşürmek İçin 9 Etkili Yöntem
Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Evde Tedavisi, Şifalı Doğal Şuruplar
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.