Dizanteri Hastaları Ne Yemeli Ne Yememeli?

Dizanteri Hastaları Ne Yemeli Ne Yememeli? Tarifi

Dizanteri Hastalığında Beslenme Tedavisi

İnsanlık tarihinin en bulaşıcı hastalıklarından biri olan dizanteri bir çeşit sindirim enfeksiyonu hastalığıdır. Her yaş grubunda görülebilmekle birlikte özellikle çocuklarda tehlikeli boyutlara ulaşabildiği bilinir.

Dizanterinin ana nedeni kirli su ve kirli gıda tüketimidir. Hastalığın en belirgin özelliği ise kanlı ve mukuslu dışkıdır. Dizanteri kişiden kişiye çok kolay bir şekilde bulaştığı için görüldüğü bölgede kısa sürede salgına sebep olabilir.

Bu yazımızda sizlere dizanteri hakkında bazı bilgiler aktaracağız. Bilinen dizanteri bitkisel tedavi seçenekleri ve alternatifleri olmamakla birlikte bu süreçte beslenme çok önemlidir. Sindirim sistemini etkileyen bir hastalık olduğundan dizanteri “ne yemeli” sorusu süreç boyunca sıklıkla sorulur.

Dizanteriye dair tüm bilgiler ve detaylar yazımızın devamında sizi bekliyor. İşte dizanteri hastalarının nasıl beslenmesi gerektiğine dair tüm detaylar…

dizanteri

Dizanteri Nedir?

  • Bir çeşit sindirim sistemi hastalığı olan dizanteri, geçmişten günümüze en bulaşıcı hastalıklardan biridir.
  • Kişiden kişiye çok kolay ve hızlı bir şekilde bulaşır.
  • Yaz aylarında görülme oranı daha fazladır.
  • Her yaş grubunda görülebilmekle birlikte sıklıkla 1 ila 5 yaş arasındaki çocukları etkiler. Özellikle bebek ve çocuklar için tehlikeli bir hastalıktır.
  • Genellikle kirli su ve gıda nedeniyle oluşur.
  • Yüksek ateş, kanlı ve mukuslu dışkılama ve kramp şeklinde karın ağrısı en sık görülen belirtileridir. Diğer belirtileri ise mide bulantısı, kusma, halsizlik, bağırsak kontrolünün kaybedilmesidir.
  • Bazı vakalarda günde 100’den fazla dışkılama gözlenmiştir. Kanlı dışkılama nedeniyle bu hastalık halk arasında kanlı ishal olarak anılır.
  • Hastalığın ilk belirtileri zayıftır ancak bu belirtiler günden güne şiddetlenir. İshal nedeniyle vücutta su kaybı yaşanır.
  • Hastalığa neden olan amip, bakteri veya virüs bağırsaklardan kan dolaşımına geçer ve ardından bazı iç organlara yayılır. Bu aşamada hastalık tehlikeli boyuta ulaşır.
  • En sık görülen türü basilli ve amipli dizanteridir. İkisi de klinik olarak birbirine çok benzer, aralarındaki tek fark hastanın ateşinin olup olmadığıdır. Basilli dizanteride enfeksiyon belirtileri genellikle bir hafta içinde ortaya çıkar. Amipli dizanteride ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Amipli dizanterinin biraz daha ağır geçtiğini söylemek mümkündür. Özellikle bağırsak hareketleri daha sancılıdır.
  • Basilli ve amipli dizanterinin tedavi şekilleri farklılık gösterir. Anca her iki türün tedavisindeki ortak amaç ishal nedeniyle kaybedilen sıvının yerine konmasıdır.
  • Hastalığın şiddetine göre hekim uygun bir tedavi planlar. Bu hastalık genellikle antibiyotik ve sıvı desteği ile tedavi edilir. Hastaya ayrıca karın ağrısı, bulantı ve kusmayı önleyici ilaç verilir. İshalin şiddetine göre serum tedavisi uygulanır.
  • Dizanteri, ilaç ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmezse ölüme varan sonuçlar doğurabilir.
  • Bununla birlikte gerekli hijyen koşulları sağlanmazsa hastalık tekrarlayabilir.

Dizanteri Hastaları Ne Yemeli Ne Yememeli?

Dizanteri diyeti var mıdır? Gelin birlikte bu sorunun cevabına bakalım.

  • Dizanteriye yakalanan kişi, istese de normal beslenmesine devam edemeyebilir. Çünkü vücudu su kaybeder ve sindirim sistemi her zamanki gibi çalışmaz.
  • Dolayısıyla hasta ilk olarak kaybettiği sıvıyı yerine koymalı ve bağırsaklarını yormayacak yiyecekler tüketmelidir.
  • Kişi tamamen iyileştikten sonra normal beslenme rutinine geri dönebilir.

Peki dizanteriye ne iyi gelir? Dizanteri beslenme kuralları var mıdır? İşte detaylar…

1) Bol Sıvı Alınmalı

  • Dizanteri hastalığın en belirgin semptomu kanlı ishaldir. Hastalık boyunca ishalle birlikte vücut su kaybeder.
  • Bu nedenle hastalık boyunca kaybedilen suyun geri alınması için bol su ve sıvı tüketilmelidir.
  • Sıvı alımı için kafeinli, gazlı ve şekerli içeceklere yönelmemeli; bol bol su, ayran, taze meyve suları ve çorba tüketilmelidir.
su içmek

2) Sindirimi Kolay Besinler Tüketilmeli

  • Dizanteri bir tür bağırsak enfeksiyonudur. Bu nedenle hastalık boyunca bağırsakları yormayacak, sindirimi kolay besinler tercih edilmelidir.
  • Aşırı yağlı ve yüksek kalorili besinlerden uzak durulmalıdır. Bu süreçte kızartma yerine haşlama yöntemi tercih edilebilir.
  • Süt ve süt ürünleri, baharatlı, katkı maddeli ve işlem görmüş besinler kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Yoğurt, patates püresi, muz, pirinç lapası, elma gibi besinler kolay sindirilen gıdalardır. Dolayısıyla güvenle tüketilebilir.
pirinç lapası

3) Lifli ve Posalı Gıdalardan Kaçınılmalı

  • Lifli gıdalar normal şartlar altında sağlıklı besinlerdir ve her gün tüketilmelidir.
  • Ancak dizanteri hastalığı boyunca zaten artmış olan bağırsak hareketlerini daha çok arttıracağından lifli gıdalar bu süreçte tavsiye edilmemektedir.
lifli yiyecekler

Dizanteri Bulaşıcı Mı?

  • Dizanteri; virüs, bakteri veya amiple enfekte olan kişinin idrar ve dışkısıyla temas eden yiyecek ve içeceklerden bulaşır.
  • Yıkanmamış veya kirli su ile yıkanmış meyve ve sebzelerden hatta kara sineklerin konduğu ve farelerin temas ettiği gıdalardan da bulaşabilir.
  • Bulaşma sonrası dizanteri kişinin bağırsak mukozasına yerleşir ve burada çoğalır. Bağırsakta ödem, iltihap ve ülserasyona yol açar.
  • Dizanteri çoğunlukla kanalizasyon atıklarının temiz su kaynaklarına karıştığı bölgelerde görülür. Kişisel hijyenin sağlanmadığı, el yıkama alışkanlığının olmadığı bölgelerde kısa sürede salgına dönüşebilir. Ayrıca kirli ellerle temas edilen toplu taşıma araçları, asansör düğmeleri, merdiven trabzanları, kapı kolları vb. yüzeylerden de bulaşabilir. Hatta doğum esnasında anneden bebeğe geçebilir.
  • Dizanteriden korunmak için kişisel hijyene dikkat edilmelidir. El yıkama alışkanlığı küçük yaştan itibaren çocuklara kazandırılmalı, başkalarının eşyaları kullanılmamalı, enfekte kişilerle temastan kaçınılmalı, gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.
  • Dizanteri olan hastanın tedavisi sırasında hem hasta hem de hastanın bakımını sağlayan kişi hijyen kurallarına önem göstermelidir.
dizanteri nedir

Dizanteri Neden Olur?

  • Bir çeşit bağırsak enfeksiyonu olan dizanteriye amip, bakteri ve virüsler sebep olur. Ayrıca kirli su ve kirli ortamda bulunan, yeterince temizlenmemiş besinler hastalığın çıkış noktasıdır.
  • Dizanteriye neden olan bakteri, Shigella bakterisidir. Bu bakteri farklı tür ve çeşitlerde ortaya çıkar ancak bu çeşitlerin hemen hepsi benzer yapıya sahiptir. Shigella bakterisi genellikle ağız ve burun yoluyla vücuda girer ve kalın bağırsağa yerleşerek burada çoğalır. Çoğalma eylemi çok hızlı gerçekleşir. Bakteriler çoğaldıkça kandaki alyuvarlar da çoğalır.
  • Dizanterinin bir diğer nedeni ise kirli sudur. Çünkü kirli sularda hastalığa sebep olan bakteri, virüs ve amipler yoğun şekilde bulunur. Kirli su tüketildiğinde bu zararlı mikroorganizmalar vücuda girmiş olur.
  • Kirli sular ile temas eden besinler de hastalığa neden olan mikroorganizmaların vücuda girmesini sağlar.
  • Ayrıca sokakta hijyen kurallarına uygun olmayan yiyecekler, iyi yıkanmayan, kirli ellerle dokunulan, mikroorganizmaları taşıyan fare ve sineklerin temas ettiği besinler de hastalığa sebep olabilir.
dizanteri belirtisi

Bağırsak Enfeksiyonuna İyi Gelen 10 Bitkisel Tedavi

İshali Ne Geçirir? İshali Anında Kesen 10 Doğal Yiyecek

Kabızlığa Anında Çözüm! Bağırsaklarınızı Yumuşatacak 10 Yiyecek

Evde 5 Doğal Bağırsak Temizleme Kürüyle Toksinlerden Hemen Arının

Bağırsakları Ne Çalıştırır? Anında Etki Eden 10 Doğal Yiyecek ve İçecek

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Akıtma Yağsız Ne Hamurunda Ne Tavada Tarifi

Akıtma Yağsız Ne Hamurunda Ne Tavada

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysan Pastası Tarifi

Ne Bulduysan Pastası

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ne Buldum Tatlısı Tarifi

Ne Buldum Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir?

Hurma: İftarın Vazgeçilmez Başlangıcı! Hurma, hurma palmiyesinin (Phoenix dactylifera) meyvesidir ve Asya, Orta Doğu ve…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir?

Hurma: İftarın Vazgeçilmez Başlangıcı! Hurma, hurma palmiyesinin (Phoenix dactylifera) meyvesidir ve Asya, Orta Doğu ve…

2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi

Havaların tatlı bir esintiyle sonbaharı karşıladığı eylül ayının son günü. Ayın son günü demek ise…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Tarifler Geri
Videolar Geri