Dut Pekmezinin Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Pekmezinin Faydaları: Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Pekmezi: Demir Kaynağı, Enerji Deposu!

Türkiye’de Bursa başta olmak üzere Marmara, Doğu Anadolu, Karadeniz, İç Anadolu ve ege bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen dut, beyaz ve karadut olmak üzere ikiye ayrılır. Yüksek C vitamini, karbonhidrat ve antioksidan bileşenler içeren dut meyvesi taze olarak tüketilir. Ancak taze olarak çok çabuk bozulan dutun kaynatılması sonucu oluşan dut pekmezi her mevsim tüketilebilir.

Dutun ezilerek şıra adı verilen sıvıya dönüştürülmesi ve daha sonra bu sıvının kaynatılarak koyu bir şuruba dönüşmesi sonucu oluşan dut pekmezi faydaları ile ön plana çıkmaktadır. Peki, dut pekmezi yemek neye iyi gelir?

Dut Pekmezi Faydaları

  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Çocukların büyüme ve gelişiminde etkindir.
  • Anne sütünü artırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Boğaz enfeksiyonuna ve öksürüğe iyi gelir.
  • Sindirim sistemini rahatlatır.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Spor yapanlar için enerji kaynağıdır.
  • Besleyicidir; demir, vitamin ve mineral deposudur.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • İştahı artırır, kilo almayı destekler.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

dut pekmezi faydaları

Bazı bünyeler dut pekmezine karşı hassas olabilir.

Kullanım öncesi sağlık profesyoneline danışınız.

Kansızlığa İyi Gelir

Dut pekmezi, demir minerali bakımından zengindir. Demir, vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve oksijen taşıma kapasitesi için önemlidir. Kansızlık durumlarında demir eksikliği sık görülür, bu nedenle demir içeren gıdaların tüketilmesi önerilir.

Çocukların Büyüme ve Gelişiminde Etkindir

Dut pekmezi çocuk gelişimine olumlu katkılarda bulunabilir. Dut pekmezi, çocukların büyüme ve gelişimi için gerekli olan bazı besin öğelerini içerir. İşte, dut pekmezinin çocuk gelişimine olası faydaları:

  • Demir ve B vitaminleri
  • Kalsiyum ve magnezyum
  • Antioksidanlar
  • Doğal şeker kaynağı

Anne Sütünü Artırır

Dut pekmezinin faydası arasında anne sütünü arttırıcı özelliği yer almaktadır. Dut pekmezi, geleneksel olarak anne sütünü artırdığına inanılan besinlerden biridir. Dut pekmezi içeriğinde demir, folat, B vitaminleri, kalsiyum gibi besin öğelerini bulundurması nedeniyle genel sağlığa olumlu etkiler sağlayabilir. Bu besin öğeleri, bir anne için besleyici olabilir. Emzirme süreci kritiktir; doktor onayı alınması elzemdir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kış aylarında soğuğa karşı vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirebilir; çünkü dut pekmezi içeriğinde C vitamini ve antioksidan bileşenler yer almaktadır.

Boğaz Enfeksiyonuna ve Öksürüğe İyi Gelir

Bronşit ve astım hastalığının tedavisinde yardımcı olabilir. Öksürük ataklarında veya boğaz ağrılarında tüketilmesinin boğaz yolunu yumuşattığına dair görüşler yer almaktadır.

Sindirim Sistemini Rahatlatır

Faydaları ile ilgili en sık sorulan dut pekmezi mideye iyi gelir mi sorusudur. Özellikle gastrit ve ülser gibi mide hastalıkların tedavisini destekleyebilir. Ayrıca lif içeriği nedeniyle dut pekmezi kabızlık etkilerini hafifletebilir.

Cinsel Gücü Artırır

Dut pekmezi, doğal şeker içerir ve enerji sağlamak için kullanılabilir. İçerdiği karbonhidratlar, hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Cinsel performans artırıcı olarak tek başına veya kuru yemişler eşliğinde tercih edilebilir.

Spor Yapanlar İçin Enerji Kaynağıdır

Sporcular için sağlıklı bir enerji deposudur. Dut pekmezi doğal bir şeker kaynağıdır ve egzersiz öncesi veya sonrasında enerji sağlamak için kullanılabilir. Egzersiz öncesinde tüketilen karbonhidratlar, enerji depolarını doldurabilir ve performansı artırabilir. Egzersiz sonrasında ise karbonhidrat alımı, glikojen depolarını yeniden doldurabilir ve kas iyileşmesini destekleyebilir.

Besleyicidir; Demir, Vitamin ve Mineral Deposudur

Dut pekmezi, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller ile C vitamini içerir. Bu, kemik sağlığı, kan oluşumu, kas fonksiyonları ve genel vücut sağlığı için önemlidir.

Kemikleri Güçlendirir

Dut pekmezi kemik sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapabilir. Çünkü aşağıdaki besin öğelerini barındırır:

  • Demir
  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Magnezyum

İştahı Artırır, Kilo Almayı Destekler

Yüksek enerji içeriği nedeniyle kilo alımına yardımcı olabilir. Dut pekmezi genellikle tatlı ve lezzetlidir, bu nedenle bazı kişilerde iştah açıcı bir etki yapabilir. Ancak, bu kişisel tercihlere ve damak zevkine bağlı olarak değişebilir.

Dut Pekmezi Nedir?

Genellikle karaduttan yapılan dut pekmezi kendine has rengi ve damakta bıraktığı farklı aroması ile en çok beğenilen pekmez çeşitlerinden biridir. Soğuk kış günlerinde vücut ısısını yükselterek enerji veren dut pekmezi dutların olgunlaşması ile birlikte yapılmaya başlanır. Dut pekmezi nerede meşhur? Dut pekmezi Artvin, Kastamonu, Tokat, Ankara, Elazığ, Malatya ve Yalova illerinde oldukça meşhurdur.

dut pekmezi neye iyi gelir

Dut Pekmezi Neye İyi Gelir?

Pekmez denilince ilk akla gelen besinlerden olan dut pekmezi kan yapar mı? Yüksek enerji verici özelliğe sahip olan dut pekmezi halsizliğe, yorgunluğa ve kansızlığa iyi gelebilir. Karaciğer ve böbrekleri güçlendirici etkiye sahiptir ve basur, siyatik ve mide hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Antioksidan bileşik içeriği vücudun güçlü kalmasını destekler. Vücutta biriken toksin maddelerin dışarı atılmasını sağlayarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Ödem atıcıdır ve karaciğeri temizleyebilir. Damar sertliğine iyi gelen dut pekmezi kan dolaşımının düzenini sağlar.

Peki, dut pekmezi öksürüğe iyi gelir mi? Balgam söktürücü özelliğe sahip olan dut pekmezi öksürüğe karşı da etkin bir rol oynamaktadır. Dut pekmezi ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise dut pekmezi reflüye iyi gelir mi sorusudur. Gaz sökücü özelliğinden dolayı dut pekmezi reflü problemlerine iyi gelebilir.

dut pekmezi ne işe yarar

Dut Pekmezi Kalori ve Besin Değerleri

100 gram dut pekmezi yaklaşık olarak 273 kalori içerir. %70’i karbonhidrat olan dut pekmezi kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir mineralleri içermektedir. A vitamini, B1 ve B2 vitamini içeren dut pekmezi yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı yoğun bir enerji vericidir.

Besin Değeri (100 gr) Miktarı
Enerji (Kalori) 273 kcal
Protein 2.18 g
Yağ 0.39 g
Karbonhidrat 71.27 g
Lif 4.0 g
Şeker 51.42 g
Kalsiyum 55 mg
Demir 3.7 mg
Magnezyum 24 mg
Fosfor 30 mg
Potasyum 940 mg
Sodyum 5 mg
C Vitamini 8.0 mg
dut pekmezinin faydaları

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Dut pekmezi yapımı kolay ve pratiktir. Dut pekmezi evde nasıl yapılır?

  • Evde dut pekmezi için 1 ölçü suya 1 ölçü dut kullanılır.
  • Dutlar ve su geniş bir tencereye alınır ve kaynatılır.
  • Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpük kevgir ile alınır.
  • Kaynama işlemine dutun tüm tadını suya verinceye kadar devam edilir.
  • Yaklaşık 45 dakika süren kaynatma işleminde dutların dağılmaması önemlidir.
  • Ağır ateşte ve çok karıştırılmadan kaynatılmalıdır.
  • Kaynatma işleminden sonra süzgeçle karışımın suyu süzülür.
  • İyice süzülen su tencereye alınarak kaynatmaya devam edilir.
  • 10 dakika kadar daha kaynatılan su geniş ve yayvan kaplara alınır.

Dut pekmezine toprak katılır mı?

Dut pekmezinin ekşiliğini alması için marın denilen ak toprak yapım aşamasında eklenir ya da dut pekmezinin koyulacağı kaplar külle ovularak pekmezin ekşiliği alınır. Yayvan kaplardaki dut pekmezleri güneş alan bir ortamda 2-3 gün beklemeye alınır. Daha sonra tülbentten süzülerek kavanozlara koyulur.

dut pekmezi nasıl yapılır

Dut Pekmezi Nasıl Tüketilir?

Yüksek besin değerine sahip dut pekmezi nasıl kullanılır?

  • Kendine has bir aromaya ve lezzete sahip olan dut pekmezi özellikle soğuk kış günlerinde kahvaltıların baş tacıdır.
  • Tahin ile karıştırılabilir; ekmek üstü sürmelik tatlı sos olarak tüketilebilir.
  • Enerji verici özellikleri ve vücut ısısını yükselten yapısı ile kahvaltılarda tercih edilen dut pekmezi ile kek, kurabiye ve çörekler hazırlayabilirsiniz.
  • Süt veya sütlü smoothie karışımlarında tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.
  • Çay ya da kahve gibi sıcak içeceklerde de tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.
  • Hakiki dut pekmezi özellikle ağız ve boğaz enfeksiyonlarına iyi geldiği için gargara yapılarak ya da sıcak suyun içinde eritilerek tüketilir.

Dut pekmezi günde ne kadar tüketilmeli?

Kullandığınız düzenli bir ilaç veya diyabet rahatsızlığınız yoksa, gün içinde 1-2 kaşık dut pekmezi tüketebilirsiniz. Tahin ile pekmezin birlikte tüketimi de yaygındır.

Tarif için: Dut Pekmezinden Cevizli Sucuk

Dut Pekmezinden Cevizli Sucuk

Dut Pekmezi Zararları ve Yan Etkileri

Yüksek oranda karbonhidrat içeren dut pekmezi şeker hastaları tarafından sınırlı tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Kan şekerini yükselten dut pekmezi, insülin salınımını artırarak diyabet hastalarında problem yaşanmasına sebep olabilir.

Dut pekmezi alerji yapar mı? Dut pekmezi bazı alerjik bünyelerde alerji yapabilir. Özellikle fruktoz intoleransına sahip kişilerde alerji görülme olasılığı yüksektir.

Aşırı tüketimi sindirim sisteminde problemlere yol açarak ishale ve kusmalara neden olmaktadır. Pekmezin bu zararlı etkilerinden minimum etkilenmek için evde yapılan doğal dut pekmezi kullanmanız önerilmektedir. Ayrıca hamilelerin veya emzirme sürecindeki annelerin doktoruna danışmasında fayda vardır.

dut pekmezi nelere iyi gelir

Dut Pekmezi Nasıl Saklanır?

Dut pekmezi hava geçirmeyen ağzı kapalı kaplarda uzun süre muhafaza edilebilir. Satın alınan ticari amaçlı hazırlanan dut pekmezleri ambalajını açmadığınız takdirde son kullanım tarihine kadar güvenle kullanılabilir. Ancak ağzı açılan dut pekmezleri serin, güneş almayan ve kuru bir yerde 6 ay kadar saklanabilir. Dut pekmezinin saklanabileceği en ideal ortam buzdolabıdır. Buzdolabı koşullarında bakteri üremesi oldukça yavaş gerçekleşir.

Dut pekmezi bozulur mu?

Uygun koşullar sağlanmadığında dut pekmezi bozulabilir. Dut pekmezinin bozulduğunu kıvamından, tadında ortaya çıkan değişikliklerden ve oluşan tortulardan anlayabilirsiniz. Dut pekmezinin bozulduğunun en büyük kanıtı ise üzerinde oluşan küf tabakasıdır. Küflenen pekmezin küflerin alınıp tüketilmesi önerilmemektedir. Pekmezde oluşan herhangi değişik bir koku ya da ekşime halinde atılması tavsiye edilir.

dut pekmezi ne işe yarar

Hurma Pekmezi Faydaları, Nasıl Yapılır?

Karadut Pekmezinin Şifa Niyetine 10 Faydası

Mucizevi Tahin Pekmezin 10 Besleyici Faydası

Üzüm Pekmezi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Pekmez Kreması Zile Pekmezi Tarifi

Pekmez Kreması Zile Pekmezi

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Dut Reçeli Tarifi

Dut Reçeli

1-2 kişilik,
Dut Reçeli Tarifi

Dut Reçeli

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Dut Reçeli Tarifi

Dut Reçeli

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri