Ferritin Düşüklüğü Tehlikeli Midir? Neden Olur? Bitkisel Tedavisi

Ferritin Düşüklüğü Tehlikeli Midir? Neden Olur? Bitkisel Tedavisi Tarifi

6 Soruda Ferritin Düşüklüğü Hakkında Her Şey

Sağlıklı bir beden için vücudunuzun ihtiyacı olan mineralleri, ideal dengede tutmanız gereklidir. Yaşamsal faaliyetleri sürdüren organlar, kanınızda bulunan değerler sayesinde çalışmaktadır. Yaşınıza ve cinsiyetinize bağlı olarak kan değerlerinde değişimler görülebilir. Olması gereken rakamlar da yine bu şartlara göre farklı olacaktır. Şimdi sizlere bu yazımız aracılığı ile, kanınızda bulunan demiri biraz daha yakından tanıtacağız. Vücutta demirin depolandığı ana merkeze biraz daha yaklaşıp ferritin düşüklüğü durumunda oluşabilecek tehlikeleri anlatacağız.

Yazıya giriş yapmadan önce “Ferritin nedir?” bir hatırlamak gereklidir. Demir mineralinin depo şekli olmaktadır. Bir çeşit depo proteinidir. Neredeyse tüm vücut hücrelerinde bulunur ve asıl görevi demiri saklamak, depolamaktır. En çok karaciğer ve bağışıklık sistemi hücrelerinde yer alır. Gerekli olduğu durumlarda demiri depolayan ferritin, yine gerekli olduğu zamanlarda demiri serbest bırakır ve yeterli hemoglobin üretilmesi için çalışır.

1) Ferritin Düşüklüğü Nedir?

Yapılan kan testlerin sonucunda normal rakamların altında olan ferritin oranı, ferritin düşüklüğü olarak tanımlanır. Vücuttaki demir miktarının azalmasıyla beraber kişide ferritin düşüklüğü oluşur. Çeşitli nedenlerden dolayı kişide ferritin yüksekliği yaşandığı gibi ferritin düşüklüğü de görülebilir.

Kişide ferritin düşüklüğü olup olmadığı biyolojik ve psikolojik işaretlerle anlaşılabilir. Kişi son günlerde:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Gerginlik
  • Duygu geçişleri
  • Tırnaklarda kırılma
  • Dudaklarda çatlama
  • Uçuk
  • Nabız artışı
  • İştah kaybı yaşıyorsa bir doktora görünmekte fayda olacaktır.
ferritin nedir

2) Ferritin Düşüklüğü Neden Olur?

Ferritin düşüklüğü beslenme, biyolojik, genetik gibi çeşitli nedenlerden dolayı yaşanmaktadır. Eğer gün içinde yeterli şekilde beslenmediyseniz ve demir ihtiyacınızı karşılamadıysanız ferritin düşüklüğüne siz de tanık olabilirsiniz. Detaylı şekilde ferritin düşüklüğünün nedenlerini şöyle incelemek daha açıklayıcı olacaktır:

  • Ferritin düşüklüğü kanser tanısı konulan kişilerde sıkça yaşanan bir rahatsızlık olmaktadır. Özellikle kolon ve bağırsak kanseri olan hastalarda ferritin düşüklüğü gözlemlenir.
  • Aspirin ve steroid ilaçların kullanımı kandaki demirin azalmasına neden olur ve bu durumun sonucunda ferritin düşüklüğü yaşanır.
  • Toplumda pek çok kişide görülen demir eksikliği anemisi, ferritin düşüklüğünün bir nedenidir.
  • Alkol ve sigara alışkanlığınız varsa sizde de ferritin düşüklüğü görülebilir. Çünkü bu gibi zararlı alışkanlıklar demirin depolanmasını engellemektedir.
  • Çaysız ve kahvesiz yapamayanlara üzücü bir haberimiz olacak. Yoğun çay ve kahve tüketimi ferritin değerlerini düşürmektedir.
  • Beslenme programınızda C vitaminine yer vermediğiniz zamanlarda, ferritin düşüklüğü riski altında olacaksınız. C vitamini eksikliği bu rahatsızlığı davet eder.
  • Yoğun kan kaybı yaşatan kaza ve yaralanmalar da bir nedendir.
  • Kadınların regl dönemlerinde yoğun kanama yaşanıyorsa, ferritin düşüklüğü yaşanabilir. Yoğun kanama ve kan kaybı ferritin düşüklüğüne neden olur.
  • Kronik enfeksiyon hastalığı olanlar da bu riski taşır.
  • Bağırsaklarda oluşan bir iltihaplanma demir emilimini önler ve kanda ferritin düşüklüğüne ortam hazırlar.
  • Karaciğerde oluşan Hepatit türleri ve diğer karaciğer rahatsızlıkları ferritin düşüklüğü yaşatır.
  • Demir ağırlıklı beslenmenize rağmen sindirim problemleri yaşıyorsanız, siz de ferritin düşüklüğü yaşayabilirsiniz.

ferritin düşüklüğü tehlikeli midir

3) Ferritin Düşüklüğü Tehlikeli Midir?

Ferritin düşüklüğüne bağlı yaşanan demir eksikliğinde kişinin sosyal yaşamını etkileyen durumlar yaşanabilir. Bunlar:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Bacak ağrısı ve bağışıklık sisteminin zayıflaması olmaktadır.

Yukarıda ifade edilen durumları yaşayan kişilerde ferritin düşüklüğü tedavisi yapılmazsa, hastalık kronik bir hal alarak vücut direncini zayıflatacaktır. Kandaki demir oranının gittikçe azalması da çeşitli hastalıklara davet çıkarabilir. Bu nedenle ferritin düşüklüğü kişi için tehlikeli bir durumdur denilebilir. Ferritin düşüklüğü sinir sistemi hastalıklarını da meydana getirebilir.

Ferritin düşüklüğü yaşayan kadınların hamile kalma riski diğer kadınlara göre daha düşüktür. Uzmanlar bu durumun bir engel olmadığını ifade etmektedir. Fakat hamile kalmak isteyen kadınların gebelik öncesinde ferritin değerlerini kontrol ettirmesi gerektiğini vurgularlar. Çocuklarda görülen ferritin düşüklüğü öncelikle gelişimi etkiler. Kas ve kemik gelişimini de olumsuz yönde etkileyeceğinden dolayı çocuklar için de risk taşır.

ferritin düşüklüğü kanser

4) Ferritin Düşüklüğü Kanser Habercisi Midir?

Kanser hastalığına kansızlık neden olmaktadır. Kansızlık ise kandaki demirin yetersiz kaldığı durumlarda görülür. Ferritin düşüklüğü de kişide kansızlığa yol açar. Eğer kansızlık problemi uzun süredir devam ediyorsa kanser riski meydana gelebilir. Özellikle de 40 yaştan sonra görülen kansızlık için bu ihtimal daha yüksektir. Doktorların görüşlerine göre; demir eksikliği anemisi durumlarının derhal incelenmesi gereklidir.

Kansızlık problemi sadece kanser riski için değil tüm bağışıklık sistemi için tedavi edilmelidir. Kan hücreleri yeterli şekilde üretilmediğinde ve tedavi ihmal edildiğinde pek çok ciddi hastalıklar söz konusu olacaktır.

ferritin düşüklüğü neden olur

5) Ferritin Düşüklüğü Saç Dökülmesi Yapar Mı?

Saç dökülmesi hem kadın hem de erkeklerin ortak derdidir. Saçlarda oluşan azalma, cansızlık ve sağlıksız görünüm pek çok kadını ruhsal açıdan etkilemektedir. Hem sosyal açıdan hem de tıbbi açıdan düşünüldüğünde saç dökülmesi, kişiyi stresli bir sürece sokabilecek durumdur. Saç dökülmesinin nedenleri incelendiğinde pek çok hastalık belirtisi olduğu görülür.

Uzmanların ifadelerine göre kadınların saç dökülmesi en çok regl düzensizliği nedeniyle yaşanır. Demir oranı düşük olan kadınlarda ise saç dökülmesi daha sık görülür. Ferritin düşüklüğü adet düzensizliği oluşturmaktadır. Kan oranının yetersiz kaldığı durumlarda görülen regl düzensizliği yaşayan kadınların saç dökülmeleri normal kabul edilmektedir. Ferritin düşüklüğü beslenme ile düzeltildiğinde kan oranı da yükselecektir. Böylece kansızlığa bağlı saç dökülmesi problemi de zamanla ortadan kalkabilir.

ferritin düşüklüğü bitkisel tedavisi

6) Ferritin Düşüklüğü Nasıl Giderilir? Bitkisel Tedavisi

Ferritin düşüklüğünü iyileştirmek için sağlıklı beslenme ve takviye ilaçlar etkili olacaktır. Bu nedenle sizlere bazı tavsiyelerde bulunacağız. Bu sağlık önerilerine kulak verdiğiniz durumda bir süre sonra ferritin seviyeniz normal değerlere ulaşabilir:

  • Taze Meyve: Bol meyve tüketmelisiniz. Meyvede bulunan basit şekerler demir oranını yükseltecektir.
  • C Vitamini: C vitamini ağırlıklı beslenin. Limon, portakal, mandalina gibi besinler demir emilimini destekler. Böylece ferritin düşüklüğü giderilir.
  • Et ve Balık: Öğünlerinize demir oranı yüksek besinleri ekleyin. Kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi et türleri demir miktarını artıracaktır. Demirin daha çok depolanmasını bu şekilde sağlayabilirsiniz.
  • Demir Takviyesi: Doktor reçetesi ile kullanabileceğiniz demir ilaçları da bu konuda size yardımcı olacaktır. Gerekli testler sonucunda doktorunuzun size verdiği demir ilaçlarını düzenli şekilde kullanmalısınız. Ferritin düşüklüğü bitkisel tedavi ve ilaç tedavisi ile giderilebilir.
  • Yeşil Yapraklı Sebzeler: Sofranıza koyu yeşil renkli sebzeleri ekleyin. Brokoli, ıspanak, lahana, tere, roka, maydanoz, Brüksel lahanası tüketebilirsiniz.
  • Kuru Yemiş: Gün içinde mutlaka kabuklu kuru yemiş ve kuru meyve tüketmeye özen gösterin. Demir oranını yükselten bu besinlere badem, kuru kayısı, kuru şeftali, üzüm örnek verilebilir.
  • Baklagiller: Tahıl tüketmeye çalışın. Nohut, fasulye, kırmızı mercimek, börülce, bezelye gibi kuru baklagiller ve buğday, arpa, yulaf gibi tahıllar ferritin düşüklüğü yaşayan kişilerin en doğal ilacı olacaktır.
  • Deniz Mahsulleri: Mevsiminde tüketilen deniz ürünleri de demir emilimini artırıp bu rahatsızlığı iyileştirecektir.
ferritin düşüklüğü saç dökülmesi

Ferritin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği, Yaşa Göre Normal Değeri

Demir Eksikliği Belirtileri, Ne İyi Gelir? Demir Oranı Yüksek Besinler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bitkisel Şurup Tarifi

Bitkisel Şurup

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Antibiyotik (Videolu) Tarifi

Bitkisel Antibiyotik (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Anne Ekmeği Mi Fırın Ekmeği Mi? Tarifi

Anne Ekmeği Mi Fırın Ekmeği Mi?

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bulamaç (Denemeyen Pişman Olur) Tarifi

Bulamaç (Denemeyen Pişman Olur)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Mantı Dediğin Böyle Olur Tarifi

Mantı Dediğin Böyle Olur

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 10dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Pişmaniye Kurabiye (Denemeyen Pişman Olur) Tarifi

Pişmaniye Kurabiye (Denemeyen Pişman Olur)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Tarifler Geri
Videolar Geri