Gaz Sancısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir? Evde Bitkisel Çözüm

Gaz Sancısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir? Evde Bitkisel Çözüm Tarifi

Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Gaz sancısı problemiyle herkes hayatının bazı dönemlerinde karşılaşsa da bazı insanlarda bu sorun daha sık görülür. Gaz sancısının sık sık ortaya çıkması ağrıya, sosyal sorunlara ya da günlük hayatın aksamasına neden olur ve bunun önüne geçebilmek için bazı önlemlerin alınması gerekir. Beslenme düzenine dikkat ederek ya da gaz sancısına iyi gelen besinleri tüketerek gaz sancısının azalmasını ya da ortadan kalkmasını sağlamak mümkün.

Şiddetli gaz sancısı çeken insanlarda bağırsakların ve midenin rahatlatılması için bazı ilaçlar kullanılabilir. Ancak doğal yöntemlerle gaz sancısından kurtulmak isteyenler de birçok yöntem deneyebilir. Elma sirkesi, tarçın ve zencefil gibi besinler doğru şekilde hazırlandığında gaz sancısının hafifletilmesine yardımcı olur.

1) Tarçın

Mideyi yatıştırıcı etkiye sahip olan tarçın, mide ağrılarına iyi geldiği gibi, gaz sancının da azalmasını sağlar. Bir bardak ılık süt ile yarım çay kaşığı tarçının karıştırılıp içilmesi, sancının hafiflemesini sağlar.

2) Elma Sirkesi

Sindirim sistemi ile ilgili sorunların giderilmesinde sıklıkla kullanılan elma sirkesi, gaz sancısının da ortadan kalkmasına yardımcı olur. İki çay kaşığı elma sirkesinin bir bardak ılık suda bekletildikten sonra içilmesi, sancının azalmasına yardımcı olur. Ancak bu karışımın çok fazla tüketilmesi, mideye zarar verebilir.

3) Zencefil

Bağışıklık sistemini güçlendiren etkisiyle bilinen zencefil, gaz sancılarına karşı da iyi bir besindir. Yemeklerden sonra, küçük bir parça zencefil çiğnenmesi gaz probleminin azalmasını sağlar. Ancak zencefilin aşırı tüketimi, mide ağrılarına neden olabilir.

4) Sarımsak

Gaz sancısı ve kabızlık gibi sorunlara karşı sarımsak tüketmek hızlı bir etki sağlar. Sarımsağı kaynatmak ya da az miktarda sarımsak suyu içmek, gaz sancılarının azalmasına yardımcı olurken bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Gaz Sancısı Bitkisel Çözüm Önerileri

Doğal gaz sancısı tedavisi için birçok insan bitkisel çözüm önerilerine başvurur. Mide ya da bağırsakta oluşan sancıdan kurtulmak isteyenler için birçok bitkisel tedavi yöntemi mevcut:

  • Nane
  • Probiyotik gıdalar
  • Papatya
  • Rezene
  • Anason
  • Kakule gibi bitkiler, gaz sancısının hafifletilmesine yardımcı olur.

Ayrıca ajowan kimyonu da gaz sıkışmasının ortadan kaldırılmasını sağlayan bitkisel tedaviler arasında yer alır. Gaz sancısı kimyon gibi baharatların yemeklerde düzenli olarak kullanılması durumunda ortadan kaldırılabilir.

Doğal yöntemler ile gaz sancısından kurtulmak isteyenlerin aşırı gaz oluşumuna neden olan gıdalardan kaçınmaya dikkat etmeleri de önem taşır.

Gaz Sancısı Nedir?

Sürekli hava yutma, yüksek lifli gıdalarla beslenme gibi nedenlerle ortaya çıkan ya da bağırsak hastalıklarının sonuçlarından biri olan gaz sancısı, midede ya da bağırsakta ortaya çıkabilir. Gaz sancısı çoğunlukla mide bulantısı, ishal ya da kabızlık gibi sorunları da beraberinde getirir.

Aynı zamanda karında ve rahimde de kramp ya da sancı şeklinde ağrılar da oluşabilir. Genellikle sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanan gaz sancısı hemen her yaşta ve her insanda görülebilir. Bebeklerde süt sindiriminin yapılamaması ile ortaya çıkan sancı, yetişkin insanlarda çeşitli alerjiler ya da sindirilmesi zor olan besinler nedeniyle meydana gelebilir.

Gaz sancısı kalp krizi gibi durumlara dahi neden olabildiğinden, sürekli tekrar ettiğinde dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Özellikle ilaç kullanmak konusunda endişeli olan insanlar için gaz sancısı bitkisel tedavi yöntemleri kullanılarak bu sorundan kurtulmak mümkündür.

Gaz Sancısı Nasıl Olur?

Gaz sıkışması ya da sancının nasıl ortaya çıktığı, gaz sancısı belirtileri doğrultusunda değişiklik gösterir. Bazı besinlerin sindirimi sırasında ya da sonrasında mide veya bağırsaklarda gaz oluşur. Bu durum son derece normaldir. Özellikle süt, peynir gibi hayvanlardan alınan besinlerde ya da fasulye, barbunya gibi bakliyatlarda sindirim sürecinde sıklıkla gaz oluşur. Bağırsakta oluşan gaz sancısı genellikle ishale neden olurken midede oluşan gaz sancısı mide bulantısı gibi belirtilere yol açar.

Gaz sancısı yalnızca tüketilen gıdalar nedeniyle ortaya çıkmaz. İltihabi hastalıklar, sindirim sisteminin çalışma hızının hormonal değişikliklere bağlı olarak değişmesi gibi nedenlerle de gaz sancısı oluşabilir.

Dolayısıyla gaz sancısı tedavisi yapılırken sancının nedenlerinin araştırılması ve bu doğrultuda gaz sancısı ilacı ya da alternatif tedavilerin uygulanması gereklidir.

gaz sancısı belirtileri

Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Midede doluluk hissi, ağrı, sık tuvalete çıkma isteği gibi durumlar, gaz sancısının sık görülen belirtileridir. Ayrıca bebeklerde gaz sancısı, bebeğin huysuz davranmasına, uykuya dalmada zorlanmasına neden olabilir.

Gaz sancısı ve karın ağrısı, genellikle ishal ve kabız gibi sindirim sistemi sorunlarını beraberinde getirir. Ayrıca reflü gaz sancısı nedeniyle ortaya çıkan ağrı ve krampların artmasına neden olabilir. Bu nedenle reflü ya da ülser gibi mide sorunları olan insanlarda gaz sıkışması daha ağrılı yaşanabilir.

Gaz sıkışmasının en sık görülen belirtileri şöyledir:

  • Yemeklerden sonra karında aşırı şişlik,
  • Midede doluluk hissi,
  • Karın bölgesinde ağrıya neden olan kısa süreli kramplar,
  • Kasıklarda baskı hissi,
  • Sırt bölgesinde ağrı oluşması,
  • Mide bulantısı ve ishal

Gaz sancısı kasık ağrısı yapar mı, sorusu çok sık merak edilir. Zira gaz sıkışması yaşayan insanların kasıklarında kramp ve ağrı gibi şikayetlere sık rastlanır. Kasık ağrısı gaz sancısının doğrudan bir sonucu olmasa da karın ve bağırsaklarda oluşan baskı nedeniyle kasık ağrısı oluşması normaldir. Bununla birlikte gaz sancısı ve ishal birlikte görüldüğünde de halsizlik, ateş gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Gaz Sancısı Nerede Olur?

Gaz sancısı genellikle mide ve bağırsakta ağrı şeklinde hissedilir. Ancak rahimde gaz sancısı oluşumuna da sıklıkla rastlanır. Aynı zamanda gaz sıkışması yaşayan birçok insan gaz sancısı sırta vurur mu, diye merak eder.

Rahim ya da kasık ağrısına neden olan gaz sıkışması sırt ağrılarına da yol açabilir. Mide ya da bağırsakta ortaya çıktığı halde tüm vücudu etkileyen gaz sancılarının ortadan kaldırılması için önlem almak ve beslenme düzenini değiştirmek önemlidir.

Gaz sancılarının sürekli tekrarlaması ishal, kabızlık, kasık ağrısı gibi sorunlara yol açacağı gibi, sosyal yaşamı da olumsuz etkiler. Bununla birlikte, gebelik sürecinde sık tekrarlayan gaz sancıları da anne adayının sorun yaşamasına neden olabilir.

Hamilelik boyunca değişen hormon düzeyleri nedeniyle gaz sıkışması yaşanabilir. Birçok anne adayı, hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verir mi, diye merak eder. Gaz sıkışması ya da sancılar bebeğe doğrudan zarar vermese bile annenin beslenme ve uyku düzenini etkilediğinden, çeşitli sorunlara neden olabilir.

gaz sancısı belirtileri

Gaz Sancısı Ne Kadar Sürer?

Mide ve bağırsak ile ilgili sorunlar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Akut durumlarda bu süre uzadığı gibi, ilaç tedavisi ya da bitkisel yöntemlerle uygulanan tedaviler sayesinde iyileşme süreci hızlandırılabilir.

Gaz çıkaramama nedeniyle oluşan gaz sancısı, genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak sürekli hava yutan insanlarda bu sorun hava yutma alışkanlığı tekrarlandığı sürece devam edebilir.

gaz sancısı belirtileri

Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Mide ve bağırsak sorunlarından muzdarip olan insanlar, gaz sancısı için dua okuma gibi yolları dahi sıklıkla dener. Ayrıca gazın vücuttan daha kolay atılması için gaz sancısı egzersizleri yapanların sayısı da oldukça fazla.

Gaz sancısından kurtulabilmek için ilaç tedavisi kullanmak ya da bitkisel çözüm önerilerine başvurmak ise çok daha kısa sürede çözüm sağlar. Gıda alerjisi, gaz yapan gıdalarla beslenme gibi durumlarda beslenme alışkanlığının değiştirilmesiyle gaz sancıları azalmaya başlar.

Gaz sancılarının kendiliğinden geçmediği durumlarda doktora başvurmak gerekir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karnabahar Yemeği (Gazı Alınmış) Tarifi

Karnabahar Yemeği (Gazı Alınmış)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bitkisel Şurup Tarifi

Bitkisel Şurup

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
İshal Çözüm Tarifi

İshal Çözüm

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Antibiyotik (Videolu) Tarifi

Bitkisel Antibiyotik (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Tatlı Krizine Çözüm Tarifi

Tatlı Krizine Çözüm

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri