Gaziantep’te Ne Yenir? Kesinlikle Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzet

Gaziantep’te Ne Yenir? Kesinlikle Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzet Tarifi

UNESCO Tescilli Gastronomi Cenneti

Gaziantep Yemekleri ve Mutfak Kültürü

Gaziantep, Zeugma Müzesi başta olmak üzere Gaziantep Kalesi, Hamam Müzesi ve Şahinbey Savaş Müzesi gibi tarihi, kültürel yerlerin yanı sıra Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten Çarşısı gibi kendine has bir ruha sahip mekanlara da ev sahipliği yapmaktadır. Milyonlarca turiste ev sahipliği yapan şehir, her noktasında ayrı bir lezzet de sunar.

Uygarlıkların beşiği olan Mezopotamya’nın en önemli şehirlerinden ve ülkemizin gastronomi merkezlerinden biri olan Gaziantep; misafirperver insanı, her köşesinden tarih fışkıran mabetleri, göz kamaştırıcı doğası ve UNESCO tarafından tescillenen kusursuz, benzersiz mutfak kültürü ile dikkat çeker. Gaziantep yemekleri neredeyse tüm dünya tarafından biliniyor, şehrin muhtelif yerlerindeki Gaziantep lokantaları misafirleri adeta mest eder. Gaziantep mutfağı, herkes tarafından oldukça beğeni toplar.

Tarih boyunca birçok medeniyet gelip geçiren Gaziantep, her kültürden ayrı bir lezzeti sahiplenmiş, kültürler mozaiği olan şehir adeta benzeri olmayan bir mutfak kültürü yaratmış. Türkiye’nin evrensel değerlerinden biri olan Gaziantep mutfak kültürü, hemen herkesin damak tadına uyan ve herkes tarafından beğenilen yemekleri ile dünya mirasları listesinde yerini almış.

Gaziantep’in Damak Çatlatan Mutfağından 10 Efsane Geleneksel Lezzet – Meşhur Mekanlar

Gaziantep’in tüm yemekleri leziz, tüm lezzetleri kusursuz denebilir. Ancak öyle efsane geleneksel lezzetleri var ki şehrin, adeta damak çatlatır. İşte sizler için hazırladığımız Gaziantep’in en leziz, en efsane 10 geleneksel lezzeti ve bu lezzetleri yerinde tadabileceğiniz meşhur mekanları!

1) Gaziantep Baklavası

Gaziantep mutfağı denildiğinde herkesin aklına kuşkusuz Gaziantep baklavası gelir. Ülkemizin gurur duyduğu lezzetlerin başında gelen ve yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada meşhur olan baklava, ana vatanı Gaziantep’te bir başka olur.

Baklava konusu genel itibarıyla Gaziantep’e mal edilmiş evrensel bir lezzet olarak görülse de herkes ayrı bir yorum katar baklavaya, farklı usullerle yapar. Kimi baklavalarda tereyağı tadı ve kokusu baskın olur, kiminde ise nispeten daha az kullanılır. Baklava konusunda herkesin hemfikir olduğu konu ise hamurunun inceliği, malzemenin bolluğu, yılların verdiği tecrübe ve nesilden nesle aktarılan bilgi ve özel ayrıntılar olur.

Gaziantep’te baklava yapan yer haliyle oldukça fazla. Her noktada ayrı bir baklavacı bulunan şehirde tavsiyemiz, imkanlar el verdiği ölçüde farklı farklı mekanlarda baklavaları tatmanız yönünde olacaktır.

Ancak özel tavsiyeler vermek gerekirse şehirdeki en meşhur baklavacılar: İmam Çağdaş Baklava ve Koçak Baklava.

  • İmam Çağdaş Baklava: Şekeroğlu mah Gümrük Caddesi, Uzun Çarşı No:49, 34200 Şahinbey
  • Koçak Baklava: Ali Fuat Cebesoy Bulv., Ş. M. Engin Özdinç Sok. No:3, Şehitkamil
baklava

2) Lahmacun

Birçok lezzetin çıkış noktası olan Gaziantep lahmacun konusunda da adeta lider denebilir. Neredeyse tüm Türkiye’de sıkça yenir lahmacun, ancak Gaziantep’te bir farklıdır. Gaziantep lahmacununda soğan bulunmaz, sarımsak bulunur. Klasik lahmacunlar yaklaşık %30 kıyma oranına sahipken Gaziantep lahmacununda kıyma oranı %60-65 civarındadır. Ayrıca Gaziantep lahmacunu taş fırında pişer, közlenmiş ve soyulmuş patlıcan ile birlikte servis edilir.

Şehre gelen herkese lahmacun için Üçler Kebap Lahmacun ya da Çıtır Lahmacun Salonu önerilir.

  • Üçler Kebap Lahmacun: Sarıgüllük Mahallesi, Zübeyde Hanım Blv. 16/C, 27060 Şehitkamil
  • Çıtır Lahmacun Salonu: Bey Mahallesi, Sacır Sk. D:No:19 D:2, 27010 Şahinbey
lahmacun

3) Küşleme

Gaziantep kebap konusunda birçok alternatife sahiptir ancak Gaziantep’te en çok tercih edilen etli yemeğin küşleme olduğu söylenebilir. Küşleme, genel olarak koyun ya da kuzunun omurga bölgesinden yapılır, yaklaşık 15 cm’lik bir parçadır. Oldukça yumuşak bir bölge ve sinirlere sahip olmadığı için terbiye edilmesine gerek yoktur, sadece tuzlanarak mangalda pişirilir.

Gaziantep’e gidip de küşleme yemek isteyenler, Kebapçı Halil Usta ya da Kadir Usta restoranlarını tercih edebilir.

  • Kebapçı Halil Usta: Karşıyaka Mah., Tekel Cad. Öcükoğlu Sok. No:6, 27500 Şehitkamil
  • Kadir Usta: Bey Mh., Eblehan Caddesi No:25, 27010 Şahinbey

Tarif için: Dillere Destan Küşleme Lokum

Dillere Destan Küşleme Lokum

4) Katmer

Beş asırlık köklü bir tarihi olan ve şehrin geleneksel lezzetlerinin başında gelen Gaziantep katmeri, herkesin mutlaka denemesi gereken bir değerdir. Katmer Gaziantep kahvaltı alternatiflerinden biridir ve genellikle sabahları tüketilir. Katmer yapmak için baklava hamuru kullanılır. Hamur öyle ince açılır ki mutlaka arkası görünmelidir. Hamur açıldıktan sonra içine bolca fıstık, bolca toz şeker ve doğal kaymak koyulur, katlanılır ve fırına verilir.

Genellikle sıcak ya da ılık süt ile birlikte servis edilen katmer için Katmerci Zekeriya Usta ya da Metanet Katmer tavsiye edilir.

  • Katmerci Zekeriya Usta: Çukur Mahallesi, Bay Hilmi Gç. No:16/C-D, 27010 Şahinbey
  • Metanet Katmer: Karatarla Mahallesi, Kunduracılar Çarşısı Sk. No:4/A, 27100 Şahinbey
katmer

5) Beyran Çorbası

Gaziantep çorbası olarak da bilinen beyran çorbası, kusursuz lezzetinin yanı sıra bir şifa kaynağı olarak da kabul edilir. Kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve salça ile yapılan çorba, Gaziantep’te adeta ilaç niyetine içilir. Beyran çorbasının hasını içmek için acele etmelisiniz, çünkü öğle saatlerinde şehrin neredeyse hiçbir yerinde beyran çorbası kalmaz. Çorbanın yapımı yaklaşık 13 saat sürer, yoğun emek harcanarak yapılan bu çorba sabahın erken saatlerinde tüketilir.

En iyi beyrancı Metanet Lokantası olarak bilinir, bu lokantanın dışında Sakıp Usta’nın beyran çorbası da oldukça beğeni toplar.

  • Metanet Lokantası: Kozluca Mah, Caddesi No:11, 27400 Şahinbey
  • Sakıp Usta: Alleben Mahallesi, Kemal Köker Cd. 55-53, 27010 Şahinbey
beyran

6) Künefe

Hem etli yemeklerde hem de tatlılarda nirvanayı yaşatan Gaziantep künefe gibi benzersiz bir lezzeti de sunar. Künefe, Hatay’a ait olarak kabul edilse de Gaziantep’in künefeleri de bir başka olur. Peynir, fıstık, şerbet ve kadayıf birleşiyor, yılların verdiği ustalık ve birikim ile birlikte ortaya künefe çıkar. Sıcak yenilmesi makbul olan künefe, Gaziantep’e giden herkesin mutlaka yemesi gereken tatlıların başında gelir.

Gaziantep’e gidip de künefe yemek isteyenler, Cumba Künefe ya da Özikizler Künefe’yi tercih edebilir. Bu iki yer de künefeyi mükemmel yapar.

  • Cumba Künefe: Emek Mahallesi, Ali Nadi Ünler Blv. 71/A, 27060 Şehitkamil
  • Özikizler Künefe: Batıkent Mah. Kürşat Tüzmen Bul. No: 31/A Şehitkamil
künefe

7) Kahke

Gaziantep kahkesi, şehre özgü lezzetlerden bir diğerini oluşturur. İlk bakışta kurabiye mi yoksa kandil simidi mi şeklinde bir tereddütte kalabilirsiniz; ancak genellikle kurabiye olarak kabul edilir.

Akşam keyiflerinde çayın, kahvenin yanına eşlik eden Gaziantep kahkesi; mahlep, nohut mayası ve sıvı yağ ile yapılır. Kahkenin en iyisi ise Akşam Simit Fırını’nda yapılır.

  • Akşam Simit Fırını: Batıkent Mahallesi Adnan İnanıcı Caddesi Sakıcı Plaza No:13/L, 27470 Şehitkamil

Tarif için: Gaziantep Ramazan Simiti (Halep Kahkesi) (videolu)

8) Nohut Dürüm

Nohut dürüm, yalnızca Gaziantep’te değil, o yöredeki her yerde bulunabilen ve oldukça lezzetli olan bir yemektir. Pidenin içine nohut, maydanoz ve limon konularak yapılan nohut dürümü için bir fast food sınıflandırması yapmak yerinde olacaktır. Nohut dürüm oldukça basit bir şekilde yapılır, hızlı bir şekilde yenir ancak tadı adeta damağınızda kalır.

Gaziantep’e gitmişken nohut dürümü de bir denemeli, bir turist gibi değil de orada yaşayan biri gibi hissetmelisiniz. Bu leziz yemeği denemek için Recep Usta’yı ya da Nizipli Nohut Dürümcü’yü tercih edebilirsiniz.

  • Recep Usta: İncili Pınar Mahallesi, 36001. Sk. No:4, 27090 Şehitkamil
  • Nizipli Nohut Dürümcü: 25 Aralık Mahallesi, 33004. Sk. No:14, 27100 Şahinbey
nohut dürüm

9) Patlıcan Kebabı

Gaziantep’te kebap türü boldur, oldukça zengin bir kebap kültürü vardır. Bu kebaplar içinde en lezzetli ve en popüler kebaplardan biri de patlıcan kebabıdır. Lahmucunu bile patlıcan ile servis eden Gaziantepliler, patlıcan kebabını da kusursuz yapar. Etler yumuşacık, lokum gibi olur ve patlıcanlar da en özellerinden seçilir.

Antep’te patlıcan kebabı için Çulcuoğlu Lokantası en sık tercih edilen mekanların başında gelir.

  • Çulcuoğlu Lokantası: Şahinbey Mahallesi, Kalender Sk. No:6, 27410 Şahinbey
patlıcan kebabı

10) Menengiç Kahvesi

Gaziantep’in kebaplarını, etli yemeklerini, tatlılarını ve hatta atıştırmalıklarını sıraladık, sıra geldi içeceğine. Gaziantep’e geldikten sonra leziz yemekleri tadıp şehri gezdiniz, artık bir yorgunluk kahvesini hak ettiniz. Türk kahvesine kıyasla oldukça yumuşak, rahat bir içime sahip olan menengiç kahvesini mutlaka denemeli, vitaminlerinden faydalanmalısınız.

Tarihi Tahmis Kahvesi ya da çarşı içindeki pek çok kahveci, menengiç kahvesini oldukça lezzetli yapar.

  • Tarihi Tahmis Kahvesi: Suyabatmaz Mahallesi, Buğday Pazarı Sk. No:8, 27400 Şahinbey

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Antep Mutfağı Yemekleri 11 Yöresel Tarif

Adana’da Ne Yenir? Nereye Gidilir? Kebap Cennetinde En İyi 10 Restoran

Şanlıurfa’da Ne Yenir? Dillere Destan 11 Yöresel Lezzet – En İyi Mekanlar

Mardin’de Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Yöresel Lezzet Durağı

Mersin’de Ne Yenir? Tantuni ve Cezerye Cennetinde En İyi 10 Mekan

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri