Gece Terlemesi Neden Olur? Tedavisi, Ne İyi Gelir?

Gece Terlemesi Neden Olur? Tedavisi, Ne İyi Gelir? Tarifi

Gece Terlemesi Normal Mi?

Terleme her insanda görülen ve vücut sıcaklığını belirli bir dengede tutmak için gerçekleşen fizyolojik bir durumdur. İnsanlar gün içinde normal zamanlarda 1 litreye kadar ter atabilir. Bu rakam stresli ve hareketli geçen günlerde neredeyse 3 litreye kadar çıkabilir. Terleme biyolojik döngü için gerekli ve faydalı bir eylemdir. Boşaltım sisteminde katkısı çoktur.

Vücutta yer edinmiş milyonlarca ter bezi bulunmaktadır. Kıyafet türüne, kiloya, mevsime göre bu ter bezleri çalışır ve vücuttan ter atılır. Kan dolaşımının hızlandığı anlarda terleme daha çok hissedilir. Gündüz koşuşturma içindeyken ve gece uyurken terlemek her insanın başına gelebilen bir durumdur.

Fakat gece yoğun şekilde terleme meydana geliyorsa, bu konuda bir durup nedenlerini incelemek gereklidir. Çünkü bazı durumlarda gece yatarken terlemek bazı hastalıkların belirtisi olarak kabul edilir. Bu yazımız aracılığıyla gece terlemesi hakkında sizlere bilgi vermek için buradayız. Tüm merak edilenler burada!

İlginizi çekebilir: Aşırı Terlemeye İyi Gelen 6 Doğal Tedavi

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

gece terlemesi

Gece Terlemesi Nedir?

Terlemenin belirli zamanlarda ve belirli mekanlarda gerçekleşmesi normal kabul edilirken; gece uyurken terleme bazen normal bir durum olmayabilir. Uyku esnasında terlemek, gece terlemesi olarak adlandırılır. Çok enerji sarf edilmeyen uyku vaktinde yoğun ve rahatsız edici terleme sizi uykunuzdan alabilir. Bununla beraber sabah uyandığınızda ter kokusu da sizi rahatsız edebilir.

Gece terlemesine önlem almak mümkündür. Seçilen kıyafetler terlemenin önüne geçecektir. Mevsimine göre giyinmek ve doğru nevresimi seçmek sağlıklı bir tercih olacaktır. Gece uyku sırasında aşırı terle uyanıyorsanız teri sık sık silmelisiniz. Vücudunuzda ter kalınca soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olabilir.

Gece terlemesi odanın ısısı, yorgan, nevresim, battaniye, pijama gibi etkenlere bağlı olarak gelişiyorsa normal kabul edilebilir. Ancak geçmeyen, uzun süren ve dış şartlar değişmesine rağmen devam eden gece terlemeleri var ise mutlaka doktor muayenesi gereklidir.

Gece Terlemesi Neden Olur?

  • Gece terlemesi sebepleri arasında öncelikle ilaç kullanımı yer almaktadır. Çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar, gece uyku esnasında terlemeye neden olabilir.
  • Uyku apnesi sorunu olanlar gece terlemeleri yaşayabilir.
  • Kaygı bozukluğu, anksiyete gibi durumlar gece terlemelerini tetikleyebilir.
  • Yoğun alkol kullanımı gece terlemesine sebep olabilir.
  • Her ilaç her insanda aynı yan etkiyi göstermese de; enfeksiyon günlerinde birden fazla alınan ilaçlar uykuda kişiyi terletebilir. Bu sebeple gece terlemesi ve öksürük aynı anda hissedilir. Enfeksiyonu atlattığınızda terleme de ortadan kalkar. Kuru öksürük, faranjit gece terlemesi ile hastayı rahatsız eder.
  • Tiroid bezinin çalışmasında görülen bir rahatsızlık, ısıya karşı daha hassas olmanıza neden olur. Bu durumun sonucunda da herhangi bir sıcaklık olmamasına rağmen uyurken terleyebilirsiniz. Eğer tip 1 diyabet rahatsızlığı yaşıyorsanız, vücudunuzdaki glikoz dengesinin değişmesinden dolayı gece terlemeyle uyanabilirsiniz.
  • Gece terlemesi psikolojik nedenlerden dolayı da yaşanabilir. Stres ve gergin geçen günlerde vücut kasılır. Eller ve avuç içi terler. Stresi yok etmeden uyumak istediğinizde ise terleme devam eder ve gece terlemesi meydana gelir. Bu durum bazı durumlarda korku ve endişe ile de yaşanabilir. Örneğin yeni bir evde tek kalmak, karanlıkta uyumak gibi.
  • Hormonların değişim dönemlerinde gece terlemesi meydana gelir. Özellikle kadınlarda daha sık görülür. Regl ve gebelik dönemi, gece terlemesini tetikler. Menopoz dönemi de aynı şekilde gece terlemesi yaşatmaktadır. Östrojen hormonu seviyesi hızla düştüğünden dolayı terlemeler görülmektedir.
  • Ayrıca kalın kıyafetler ile uyumak, uzun çorap ile yatmak, ağır yorgan örtmek ve çok kalın yataklarda yatmak da gece sırt terlemesi için bir neden olarak ifade edilebilir.

İlginizi çekebilir: Hipertiroid Beslenme Tedavisi, Bitkisel Çözüm

gece terlemesi

Gece Terlemesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Gece terlemeleri ve son zamanlarda sıkça yaşanıyorsa ve nedenini henüz bilmiyorsanız öncelikle bir  İç Hastalıkları doktoruna görünmeniz gerekecektir. Dahiliye bölümünde gerekli muayene sonrasında doktor sizi ilgili birime yönlendirir.

Metabolizmanızla ilgili bir problem varsa metabolizma hastalıkları bölümüne; solunumla ilgili bir aksama varsa göğüs cerrahisine görünmelisiniz. En doğru teşhisi doktorlar verecektir. Gece terlemesi şikayeti olanlar derhal doktora gitmelidir. Geç kalınan tedavi hormonal bozukluğun uzun süre devam etmesine neden olacaktır.

gece terlemesi neden olur

Gece Terlemesi Kanser Belirtisi Mi?

Gece terlemesi her durumda kanser habercisi olmayabilir. Gece terlemesinin birden çok sebebi olabilir. Ancak devam eden terleme problemleri tedavi edilmelidir. Hiperhidroz adı verilen bu durum toplumda sık görülebilen bir rahatsızlıktır.

gece terlemesi

Menopozda Gece Terlemesine Ne İyi Gelir?

Menopoz döneminde yaşanan gece terlemeleri ile mücadele etmek çok kolay. Uykuyu bölen ve kadınlarda strese neden olan gece terlemesini gidermek için şu önerilerimize kulak vermeniz iyi olacak:

  • Düzenli duşlar alın.
  • Pamuklu, bol ve mevsime uygun kıyafetler giyinin.
  • Kızartılmış, ağır ve baharatlı yiyeceklerden, alkolden uzak durun.
  • Günlük düzenli sıvı ve su tüketin.
  • Sağlıklı kilonuza ulaşın.
  • Düzenli egzersiz yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Menopozun Belirtileri ve Menopozda Ateşe İyi Gelen Çözümler

gece terlemesi

Gebelik ve Lohusalıkta Gece Terlemesine Ne İyi Gelir?

Gebelik ve lohusa döneminde gece terlemesi yaşanmaktadır. Bu noktada da hormonlar karşınıza çıkacaktır. Peki gebelik ve lohusa döneminde yaşanan gece terlemesi için ne yapılır?

Çok fazla sıvı kaybı yaşanan bu durumda, bolca su içmelisiniz. Kaybettiğiniz sıvıyı telafi etmelisiniz. Su içmeyi emzirmeden sonra da ihmal etmemelisiniz. Bol su içmek hem süt miktarını yükseltir hem de terlemenin etkisini azaltır.

Odanın günlük olarak havalandırılması da hem oda atmosferini temizleyecektir hem de gece terlemesini önleyecektir. Bu süreçte rahat kıyafetler giymek istersiniz. Terlemenin önüne geçmek için pamuklu kıyafetler tercih etmelisiniz. Uykudan uyanıp su içmek için mutlaka odanızda su bulundurmalısınız.

gece terlemesi

Erkeklerde Gece Terlemesi Neden Olur?

Gece uyurken terlemek hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir durumdur. Tıpkı kadınlarda menopoz dönemi olduğu gibi erkeklerde de andropoz dönemi görülür. Bu dönemde testosteron üretimi azaldığı için geceleri terleme yaşanır.

Özellikle gece baş terlemesi birçok erkeği rahatsız eder. Alkol ve sigara alışkanlığı olan erkeklerin de gece terlemesi şikayeti ile doktora gittiği bilinmektedir. Sigara ve alkol uykuda sizi terleten dış faktörlerdendir.

Erkeklerde de kan şekeri düşüklüğü ve ilaç kullanımı gece terlemesini meydana getirir. Bu durum ile mücadele etmek için düzenli olarak şeker ölçümü yapılması tavsiye edilmektedir. En önemlisi de bol su içerek kaybedilen su yenilenmelidir.

gece terlemesi

Gece Terlemesi Nasıl Önlenir?

  • En iyi önlemi almak için hormon testi yaptırmalısınız.
  • Uyurken rahat kıyafetler seçmelisiniz.
  • Havalandırılmış odalarda uyumalısınız.
  • Sigara ve alkol alışkanlığını en yakın zamanda bırakmalısınız.
  • Uykudan önce duş almalısınız.
  • Acılı ve baharatlı gıdalardan uzak durmalısınız.
  • Gece terlemesini düzenli kan tahlili yaptırarak ve doktorla yola çıkarak önleyebilirsiniz.
  • Gün içinde susuz kalmamalısınız. Su tüketimi sağlığınız için büyük önem arz eder.
gece terlemesi

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Sağlıklı, Uzun Yaşamın 11 Beslenme Sırrı

Karabaş Otu Faydaları Nelerdir? Neye Yarar?

Uyku Getiren Şeyler: Yiyecek, İçecek ve Bitkiler

TSH Düşüklüğü Nedir? Belirtileri ve Doğal Tedavisi

Alıç Faydaları Nelerdir? Yaprağı, Çiçeği ve Çayı ile Mucizevi Meyve

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Koruk Terlemesi Tarifi

Koruk Terlemesi

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Koruk Terlemesi Tarifi

Koruk Terlemesi

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri