Kırların Şifalı Bitkisi: Gelincik Otu
Yeşilin olduğu her yerde çeşit çeşit şifalı bitkiler büyümektedir. Biraz su biraz da toprak bulan bitkiler, insanlığa faydalı olmak için büyümeye ve çoğalmaya devam ederler. Pek çok çiçek ve bitkinin var olduğu ülkemizde de, bilinenlerin yanı sıra bilinmeyen ve keşfedilmeyi bekleyen bitki türleri bulunmaktadır. Her biri ayrı bir derde derman olmak için, sizden bir hareket beklerler.
Türlü türlü renkte ve özellikte olan bu bitkilerin isimleri de manidardır. Kimi bulunduğu familyadan alır adını, kimi ise benzediği bir canlıdan. Bazıları ise geçmişten gelen bir hikaye ile isimlendirilmiştir. Bu yazımızda ele aldığımız gelincik otunun da bir hikayesi vardır. Gelincik çiçeklerinin etrafında yer alan gelincik otu hakkında merak edilenler ve faydaları, bu yazı ile sizlere sunuluyor. Üstelik gelincik otu ile yapabileceğiniz lezzetli yemek fikirleri de burada.
Ege mutfağından gelen gelincik otu salatası, gelincik otu kavurması, gelincik otu yemeği ve daha fazlası şimdi sizlerle. Doğanın şifasına inanın ve ona kulak verin.
Gelincik Otu ve Özellikleri
Gelincik otu, kırlarda ve dağlarda çoğunlukla kırmızı renkte açan gelincik çiçeklerinin etrafında bulunan yeşil otlardır. Hüzün çiçeği olarak da bilinmektedir. Hüzün çiçeği adını almasındaki sebep; Eski Yunan’da aşk acısı çekenlere bu çiçeği ve otu kaynatıp verirlermiş. Aşk acısını ve vücuda verdiği ağrıyı dindirdiğine inanılırmış. Bu yüzden bu bitkinin adı hüzün çiçeği olarak kalmış. Kavuşamayan aşıkların ağrılarını ve acısını dindirmesiyle günümüze kadar kendini tanıtmıştır. İçeriğinde yatıştırıcı maddeler bulunduğu için ağrı kesici olarak kullanılmıştır.
Mitolojik öyküsünün yanı sıra, gelincik otu bahar aylarında kırlarda kendiliğinden yetişen, kırmızı çiçeği ile bulunduğu yeri renklendiren tek yıllık bir bitkidir. Hem besin kaynağıdır hem de doğru kullanımda şifalı bir bitkidir. Gelincik otu verimli bulduğu toprakta 90 cm uzunluğuna erişebilir. Kırmızı ve diğer renklerde olan çiçekleri, bitkisel boya yapımında kullanılır.
Gelincik otu kurutulduktan sonra özellikle de Avrupa’da, fırıncılar tarafından yiyeceklerde kullanılır. Hoş bir aroma katarak ekmekleri ve hamurlu yiyecekleri lezzetlendirir. Gelincik otunun çiçekleri ile şerbet yapılmaktadır. Bu şerbet ağrı kesici olarak da kullanılmaktadır. Eski dönemlerde Bursa’da gelincik şurubu ile tatlılara renk verildiği de bilinen bir özelliğidir.
Gelincik Otu Nerede Yetişir?
Gelincik otunun iklim ve toprak seçiciliği yoktur. Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu bölgelerinde kırlarda kendiliğinden yetiştiği bilinir. Özellikle Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenmeye başlayan gelincik otu, bulunduğu bölgede yeşil ve kırmızı renkleriyle bir ahenk oluşturur. Asya, Avrupa ve Amerika’da kendiliğinden yetişerek tıbbi alanda kullanılmak için toplanır.
Gelincik otunu toplamak için en uygun zaman Haziran ayıdır. Toplanan çiçekler ve otlar güneşte kurutulmaya bırakılır. Kuruyan otlar ufak parçalar haline getirilir ve bir kavanoz içinde güneş görmeyen yerde, daha sonra kullanılmak için muhafaza edilir.
Gelincik Otu Bitkisi Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Geçmiş zamanlarda özellikle Antik Yunan’da gelincik otu ile pek çok derde derman bulunmuştur. Özellikle ağrı kesici olarak kullanılan gelincik otu bitkisi faydaları sizler için listelendi:
- Gelincik otunun rahatlatıcı etkisi asırlardır bilinmektedir. Günümüzde de çiçeklerinden elde edilen şuruplar, sakinleştirici ilaç olarak kullanılır.
- Bu bitkiden elde edilen çay, öksürük kesici ve uyku rahatlatıcı çay olarak tüketilmektedir.
- Solunum yollarındaki rahatsızlıklar için bitkisel bir ilaç olan gelincik otu, solunum yolunu rahatlatır ve daha rahat nefes almayı gerçekleştirir.
- Stresli günlerinizde kendinizi daha rahat hissetmeniz için gelincik otu çayı içebilirsiniz. Bu şekilde stresiniz gidecek ve kendinizi daha sakin hissetmiş olacaksınız.
- Mide rahatsızlıkları için de tercih edilen gelincik otu, mide problemlerini gideren özelliğe sahiptir. Özellikle bağırsak problemlerinde etkili olarak, sindirim sisteminizin daha iyi ve hızlı çalışmasını sağlar.
- Gelincik otunun yemeklerde kullanılması, anne adaylarının faydasına olacaktır. Süt miktarını artırmasıyla halk arasında bilinmektedir.
- Mide, bağırsak, solunum sistemine olan etkisiyle beraber cilde olan faydalarını da eklemek gereklidir. Cilt problemleri için krem olarak kullanıldığında kaşıntı ve soyulma gibi rahatsızlıkları ortadan kaldıracaktır. Gelincik otu ile hazırlanan su, saç dökülmesi gibi problemleri de zamanla ortadan kaldırır.
- Gelincik otunun yaprakları ezilip kanayan yere uygulandığında, kanamayı durdurduğu bilinmektedir.
- Çocuklarda ve yetişkinlerde uyku problemleri için bir sütle kaynatılarak tüketildiğinde, uyku getirici özelliği de bilinir.
- Eklem rahatsızlıklarında da ilaç olarak tercih edilen gelincik otu, macun şeklinde veya eczanelerde satılan kremlerle uygulandığında kemikte oluşan ağrıyı ortadan kaldırır.
- Gelincik otu, güçlü şekilde idrar sökücüdür. Bağırsakları rahatlatıp metabolizmayı harekete geçirmesiyle bilinir.
Gelincik Otu Nasıl Pişirilir?
Şifalı ve sağlığa etkili bitkiler arasında yer alan gelincik otu, mutfakta çeşitli şekilde lezzetli hale getirilir. Toplanıp kurutulduğunda ekmeklerde ve hamur işlerinde kullanılır. Bu şekilde hamura hoş bir aroma verip lezzetlendirir. Sizler de salata, meze, yemek ve böreklerde kullanabilirsiniz. Gelincik otunu mutfakta nasıl kullanırım diyenler için ufak öneriler:
Gelincik otu kavurması: Gelincik otlarını temiz olana ve toprakları gidene kadar yıkayın. Daha sonra temizlenen otları ıspanak doğrar gibi doğrayın. Bir teflon tavaya bir miktar zeytinyağı ilave edin. Zeytinyağı ile beraber bir tane doğranmış soğanı kavurun. Soğanlar biraz renk değiştirince bir kaşık salça ekleyin. Salçadan sonra gelincik otlarınızı ilave edin ve kapağı kapatın. Kendini bırakan ve renk değiştiren gelincik otlarının üzerine tuz ve pul biber gibi baharatları ekleyin. Dilerseniz 1 yumurta kırıp afiyetle tüketebilirsiniz.
Gelincik otu salatası: Gelincik otu ile salata yaparak, yemeklerinizin yanında oldukça faydalı bir bitki sunabilirsiniz. Salatasını yapmak için büyük zahmetlere girmenize gerek yok. Dilediğiniz malzemelerle yaptığınız salata içine temizlenmiş ve ufak ufak doğranmış gelincik otunu ekleyerek tüketebilirsiniz. Zeytinyağı ve biraz limon ile salatanızı daha da lezzetlendirebilirsiniz. Rendelenmiş havuçla yakıştığını söylemeden edemeyeceğiz.
Gelincik otu böreği: Gelincik otu ile böreklerinize farklı bir tat katabilirsiniz. Tadının ıspanak ile benzer olduğunu da ifade edebiliriz. Börek içinde kullanacağınız durumda, bir miktar gelincik otunu güzelce temizleyin ve yıkayın. Daha sonra ufak ufak doğranmış soğan ve rendelenmiş havuç ile beraber kavurmaya bırakın. Kavurduğunuz malzemelerin içine dilerseniz sarımsak da ekleyebilirsiniz. Tuz ve biber gibi baharat atarak daha da lezzetlendirebilirsiniz. Ocaktan aldığınız börek içini soğumaya bırakın ve bir süre sıcağı gittikten sonra böreklerinizde kullanarak lezzetli sonuçlar elde edin.
Gelincik otu yemeği: Gelincik otundan sulu yemek yaparak da faydalanabilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise şu şekilde olacaktır. Bir tencerede doğranmış soğanlar ile salçayı kavurun. Daha sonra bir fincan bulgur ilave edin. Temizlenmiş ve doğranmış gelincik otunu da bu malzemeler üzerine ekleyin. Dilediğiniz baharatları da ekleyip üzerini iki üç parmak geçecek şekilde sıcak su ile doldurun. 20 dakika geçtiğinde gelincik otu yemeğiniz pişmiş olacaktır. Dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Gelincik otu mezesi: Zeytinyağı ile kavurduğunuz gelincik otunu baharatlarla lezzetlendirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine süzme yoğurt döküp afiyetle tüketebilirsiniz.
Gelincik Otu ile Hazırlanmış 3 Lezzetli Tarif
1) Her Menüye Yakışacak Yoğurtlu Gelincik Salatası
Dilediğiniz her saatte iştah ve keyifli tüketeceğiniz yoğurtlu gelincik salatası, bu tarif ile sofranıza geliyor. Gelincik otunun faydalarını, bu lezzetli salata ile almak için tarifimizi denemelisiniz. Yoğurtlu Gelincik Salatası
2) Isparta Güllü Gelincikli Şerbet ile Yaz Sıcaklarına Çözüm
Gelincik otu ile yapılan bu şerbet, yaz sıcaklarında adeta kurtarıcınız olacak. Soğuk şekilde de tüketebileceğiniz gelincikli şerbeti, çok seveceksiniz. Şifa dolu gelincik, bu tarifle içecek olarak karşınıza çıkıyor. Isparta Güllü Gelincikli Şerbet
3) Börek Lezzetleriniz Çeşitleniyor: Gelincik Böreği
Peynirli, kıymalı, patatesli ve ıspanaklı börekler yerine, daha farklı bir lezzette börek tarifi arayanlar için gelincik otundan yapılan börek tarifini sizlere sunuyoruz. Kolay yapımı ve leziz tadı ile bu böreği çok seveceksiniz. Gelincik Böreği
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.