Glisemik İndeks Diyeti: Sağlıklı, Kolay Zayıflama
Sağlıklı beslenme listelerinde çoğu zaman glisemik indeksi düşük besinler önerilir. Glisemik indeks, karbonhidrat içeren besinler kan şekerini etkileme hızıdır. Eğer glisemik indeksi yüksek besinler tüketirseniz kan şekeriniz çok kısa sürede yükselir ve çeşitli yan etkileri hissedilir. Bu nedenle uzmanlar öğünlerinize glisemik indeksi düşük olan besinleri eklemenizi önerir. Daha çok doygunluk hissiyle, az kalori almanızı tavsiye ederler.
Düşük glisemik indeksine sahip olan besinler, yavaş sindirilir ve uzun süre tokluk sağlar. Besinlerin glisemik indeksi birbirinden farklı olacağı için uzmanlar tüm besinlere 1 ile 100 arasında puan vermektedir. 100’e doğru yaklaşan besinler sağlığınızı yakından tehdit eden gıdalar olarak bilinir.
Glisemik indeksi yüksek olan besinlere örnek verecek olursak; beyaz ekmek, mısır, patates, makarna ve muz akıllara gelebilir. Düşük glisemik indeksli besinler ise yulaf, süt, bezelye, nohut ve havuç örnek olacaktır.
Ölçülü ve sağlıklı beslenmek için glisemik indeks diyeti önerilmektedir. Eğer kilo vermekte zorlanıyorsanız ve sağlığınızı korumak için bir diyet listesine ihtiyacınız varsa sizlere glisemik indeksi diyeti listesi sunacağız.
Glisemik indeks diyeti sağlıklı zayıflamanın kolay yolu olarak bilinir ve pek çok kişi tarafından uygulanır. Tartıda eksilen rakamları görmek için sabırsızlanıyorsanız bir an önce bu yazımızı okumanızı öneriyoruz. Çünkü bu satırlarda glisemik indeks diyetine dair merak edilen sorular yanıtlandı.
Glisemik İndeks Nedir? Değer Tablosu, Besin Listesi
Glisemik İndeks Diyeti Nedir?
- Glisemik indeks diyeti Osman Müftüoğlu gibi uzmanlar tarafından gündeme getirilmiştir.
- Bu diyetin amacı kan şekerini dengelemek ve yükselmesine engel olmaktır.
- Kan şekerinin yükselmesi diyabet hastalarını korkutan bir durumdur. Kan şekerini ideal seviyede tutmak için glisemik indeksi düşük besinler tüketilmelidir.
- Glisemik indeksi diyeti de düşük kalorili yiyeceklerle yapılan bir beslenme programıdır.
- Glisemik indeksi diyetini zayıflamak için uygulayabilirsiniz. Diyabet hastalığınız varsa, bu hastalığı kontrol altına almak için de deneyebilirsiniz.
- Eğer yemek yedikten sonra uyku hissi oluşuyorsa, yemeklerin ağır geldiğini düşünüyorsanız ve kilo verme sorunu yaşıyorsanız glisemik indeksi diyetini uygulayarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
- Bir uzmandan destek alarak kendiniz için glisemik indeks diyeti örnek menü hazırlayabilirsiniz.
Hafta İçi Beslenme Menüsü
- Sabah: 30 g tam tahıllı gevrek + 1 sb süt + 1 porsiyon meyve + Bir tutam tarçın
- Ara Öğün: 1 kutu yoğurt
- Öğle: 2 dilim tam tahıllı ekmek arasına 100 g süzülmüş ton balığı veya taze balık + 1 bardak salata ( içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağ ve 1 dilim peynir)
- Ara Öğün: 1 porsiyon meyve + 30 gr çiğ badem ve ceviz karışık
- Akşam: 100 g kırmızı et + yarım bardak pişmiş basmati pirinci veya bulgur, 2 bardak pişmiş karışık sebze (lahana, havuç, mantar, biber vb.) ( 1 çay kaşığı zeytinyağ ile pişecek)
Hafta Sonu Beslenme Menüsü
- Sabah: 2 yumurtadan omlet (içine 1 dilim (20g) yarım yağlı peynir, domates ve mantar) ( 1 tatlı kaşığı yağ ile) + 2 dilim çok tahıllı ekmek + 1 küçük boy latte veya cappuccino
- Öğle: Etli noodle salatası ( 100 gr et, yarım bardak pişmiş noodle, 2 bardak salata (domates, salatalık, roka, havuç, fasulye filizleri vb.) + 1 kutu yoğurt + 150 g kırmızı meyve (böğürtlen, ahududu, yaban mersini vb.)
- Akşam: Sebzeli tavuk ya da hindi sote (100 gr tavuk göğsü, 2 bardak pişmiş sebze (mantar, havuç, brokoli) (1 çay kaşığı zeytinyağ ile) + yarım bardak pişmiş kuskus + 150 g taze meyve
- Ödül Öğünü: Gün içinde 1 çay bardağını geçmeyecek ölçüde bir kaçak hakkı
Glisemik İndeks Diyeti Nasıl Yapılır?
Glisemik indeks diyeti yaparken bazı hususlara dikkat etmeniz, kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. Bakın, beslenme uzmanları hangi püf noktalarını öneriyor?
- Bu diyeti uygularken, besinlerin glisemik indeksini öğrenmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
- Besinler arasında değişim yaparken, glisemik indeksi düşük olanları tercih ederseniz diyet süreciniz daha sağlıklı şekilde ilerler.
- Diyet döneminde su tüketimini asla ihmal etmeyin. Özellikle de sıcak günlerde kilo vermek istiyorsanız su size ilaç gibi gelecektir.
- Beyaz ekmek ve beyaz unlu yiyeceklerin glisemik indeksi yüksek olduğu için bu tür gıdalardan uzak kalmanız önerilir.
- Şeker hastalarının diyeti denemeden önce doktoruna danışması önerilir.
- Kan şekeriniz çok düşükse, diyete başlamadan önce doktorunuzdan onay almalısınız.
- Glisemik indeksi diyetini yapacağınız süreçte aktif olmanız sağlığınıza faydalı olacaktır.
- Glisemik indeksi diyetinde önerilen öğünler 3 ana, 3 ara şeklindedir. Ara öğünlerde hafif ve doyurucu besinler tercih edilmelidir.
- Hazır, paketlenmiş, işlenmiş gıdaların glisemik indeksi yüksek olduğu için kaçınmanız gerekir.
- Diyet döneminde akşamlar hafif, sabah ve öğle öğünlerinde doyurucu yemeniz önerilir.
Glutensiz Diyet Listesi – Örnek Menü
En Hızlı Bel İncelten 10 Sağlıklı Çözüm
Akupunktur ile Zayıflama, Diyet Listesi
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.