Hamilelikte Kilo Alımı Ne Zaman Başlar, Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Kilo Alımı Ne Zaman Başlar, Nasıl Olmalı? Tarifi

Gebelikte Sağlıklı Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte kilo alımı ay ay her anne adayını düşündürmektedir. Günden güne büyüyen bebeğinizle beraber bedeninizde de birtakım değişimler meydana gelecektir. En belirgin değişim ise kilo almak olacaktır. Bu durum kimi anneleri ufak bir strese soksa da alınan kiloların doğum sonrasında kolayca kaybedileceği unutulmamalıdır.

Boy ve yaşa bağlı alınan kilolar da her anne adayı için farklı olacaktır. Sizler için hazırlanan bu yazıda hamilelikte sağlıklı kilo alımı ve anneye etkileri yer alıyor. Sağlıklı beslenerek ideal kiloya gelebilirsiniz. Bebeğinizin sağlığı ve sizin sağlığınız için en iyi besinleri tercih etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü yediklerinizle birlikte bebeğiniz de büyüyecek ve sağlıklı bir doğum meydana gelecektir. O halde şimdi hamilelikte anne adayının alacağı kilolar üzerine biraz konuşma vakti!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

hamilelikte kilo alımı hesaplama

Hamilelikte Kilo Alımı Ne Zaman Başlar?

Bilgilerimizi size sunmadan önce, her anne adayının biyolojik ve metabolik özelliklerinin farklı olduğunu ifade etmek isteriz. Bu özelliklerden dolayı anne adaylarının kilo alımı süresi ve kilo değeri birbirinden farklı olacaktır. Bu yüzden sizinle aynı dönemle hamile olan arkadaşınız ile kilonuzu kıyaslamak çok da doğru olmayacaktır.

Gebeliğin ilk 3. ayında kilo alımı başlayabilir. İlk 3 ay için totalde 1 kilo alımı normaldir. Ancak daha fazlası gereksiz kilo alımı anlamına gelebilir. Çünkü ilk 3 ayda bebek çok küçük boyutlarda olacaktır. Hamilelikte kilo alımı hafta hafta takip edilmelidir. Bu oranlar her anne adayının metabolik faaliyetlerine göre değişkenlik gösterebilir. Tüm hamilelikler için kesin bir bilgi değildir. En doğru bilgiler için doktorunuza danışınız.

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Yaklaşık 40 hafta süren gebelik döneminde anne adayının her hafta belirli bir oranda sağlıklı şekilde kilo alabilir. İlk 3 aylık kritik dönemde anne adayı oldukça az kilo alacaktır. Doğum takibi yapan doktorunuza gittiğinizde 13. haftaya kadar alınan kilonun normal olduğunu ifade edecektir. Bu süreye kadar 1 kilo alabilirsiniz.

Bazı anne adaylarında görülen bulantılar kilo kaybı yaşatabilir. Bu duruma karşı önlem almak için anne adayının bolca sıvı tüketmesi önerilmektedir. Kilo alımını etkileyen bir diğer faktör de gebelik türü olacaktır. Çoğul gebelikte doktor kontrolü ile kilo artışı izlenir. Çok zayıf olan kadınlarda veya çok kilolu olan kadınlarda da alınacak kilo değeri yine birbirinden farklı olacaktır.

Özetleyecek olursak:

  • İlk 3 ayda yaklaşık 1 kilo alımı
  • Devam eden aylarda ayda 1,5 kilo alımı normal görülebilir.
  • Haftalık kilo artışı 400 gramı geçmemelidir.
  • Kilo alımı her hafta düzenli takip edilmelidir.
hamilelikte kilo alımı ne zaman başlar

Hamilelikte Kilo Almak İçin Ne Yapmalı?

Gebelik süresi içinde sağlıklı şekilde kilo almak için listemizdeki beslenme önerilerine göz atabilirsiniz. Ancak en doğru bilgiyi hamileliğinizi takip eden uzman doktor ve diyetisyen verecektir:

  • Süt Ürünleri: Eğer alerjiniz yoksa süt ürünleri tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünleri bebeğinizin kas ve kemik gelişimini desteklediği gibi size de enerji verecektir.
  • Meyve: Ara öğünlerde meyve tüketebilirsiniz. Meyveden alacağınız vitaminler ile hastalıklara karşı önlem almış olursunuz.
  • Kırmızı & Beyaz Et: Et tüketimi de bu dönemde sağlıklı olacaktır. Özellikle de haftada 2 defa balık tüketimi bebeğin zihin gelişimi için önemlidir.
  • Tahıllı Gıdalar: Tam tahıllı ürünler ile ihtiyacınız olan vitaminleri karşılayabilirsiniz. Ekmek tercihini tam buğday ekmekten yana kullanabilirsiniz.
  • Baklagiller: Baklagillere de bu süre içinde önem vermelisiniz. Haftada 2 kez olmak üzere kuru baklagil tüketerek gebelik gelişimini destekleyebilirsiniz.
  • Su: En önemli ihtiyacınız su olacaktır. Su içerek hem kilo almayı kontrol altında tutarsınız hem de sıvı kaybını önlersiniz.

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

hamilelikte kilo alımı nasıl olmalı

Hamilelikte Kilo Almak İstemiyorum, Ne Yapmalıyım?

Genellikle anne adayları bu dönemi bolca yemek tüketerek geçirmektedir. Fakat uzmanlar aşırı kilo alımının da tehlikeli olduğunu belirtir. Bu nedenle gebelik süresi içinde metabolizmanıza uygun en sağlıklı şekilde kilo alabilirsiniz. Hamilelikte kilo alımı süreci uzman doktor tarafından takip edilmelidir. Fazla kilo almamak için ise şu uyarılarımızı dikkate alabilirsiniz:

  • Bolca su tüketin. Su metabolizmanız için en iyi sıvı olacaktır.
  • Sağlıklı besinler tercih edin. Dışarıda yemek yemeye bir süre ara verebilirsiniz. Fast food sağlıksız olduğu gibi kilo alımına da neden olmaktadır.
  • Beyaz unlu mamuller yerine tam buğday unlu mamulleri tüketebilirsiniz.
  • Fazla tuz ödem oluşturmaktadır. Ödem sizi bu dönemde rahatsız edeceği gibi kilo alımını da gerçekleştirir.
  • Şeker konusunda da kendinizi sınırlamalısınız. Gebelik şekerine karşı çok az şeker tüketmelisiniz. Tatlı ihtiyacını en sağlıklı şekilde meyvelerden sağlayabilirsiniz.
  • Gün içinde mutlaka yürüyüş yapmaya çalışın. Hareket halinde oldukça kilo alımını da dengede tutabilirsiniz.
hamilelikte kilo almak istemiyorum

Hamilelikte Az Kilo Almak İçin Nasıl Beslenmeli?

Gebelik türünüze göre alacağınız kilo da değişeceği için en iyi kilo takibini doktorunuzla kontrol edebilirsiniz. Fakat yine de az kilo almak ve sağlıklı kalmak istiyorum diyorsanız sağlıklı beslenme ilkesine göre hareket etmenizde fayda olacaktır. Bu dönemde diyet yapılması tavsiye edilmemektedir. Sağlıklı seçimler ile kilo dengesi sağlanabilir. Bu amaçla:

  • Az az ve sık sık yemeyi tercih edin.
  • Öğünlerde yoğurt tüketmeye çalışın. Mümkünse az yağlı olanlardan tercih etmelisiniz.
  • Su şişenizi yanınızdan eksik etmeyin.
  • Sebze ağırlıklı beslenebilirsiniz. Mevsim sebzelerini taze tüketerek formda kalabilirsiniz.
  • Et tüketecekseniz yağsız olanlardan seçmelisiniz. Daha az yağlı fırında veya ızgarada pişmiş etler kilo alımını kontrol edecektir.
  • Hamur işi ve pasta gibi gıdalardan uzak durdukça kilo alımı da sağlıklı şekilde ilerleyecektir.
  • Yemeklerinizi pişirirken kızartma tekniğinden uzak durabilirsiniz.

Hamilelikte Aşerilen 9 İlginç Yiyecek, Çok Şaşıracaksınız!

hamilelikte kilo alımı hesaplama

Hamilelikte Çok Kilo Almak Bebeğe Zarar Verir Mi?

Tek bebek bekleyen anne adaylarının yaklaşık 15 kilo alması normal kabul edilmektedir. Bu rakam biraz daha artış gösterdiğinde annenin sağlığını ve hareketlerini de etkilemektedir. Eğer vücudun yağ oranı yükselirse kontrol günlerinde bebeğin gözlemi ve ölçümü biraz daha zor olabilir.

Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda kilolu annelerin çocuklarında daha sonra kalp ve damar hastalıklarının görülme ihtimalinin daha yüksek olduğu ifade edilmektedir. Bu demek oluyor ki annenin kilosu bebeği de etkilemektedir.

Hamilelik süreci çok kilolu şekilde ilerleyen annelerin normal doğum yapma şansı da azalmaktadır. Bu nedenle aşırı kilo alan hamilelerin doğumu genellikle sezaryen yöntemi ile gerçekleşir. Fazla kilo sadece bebeği değil anneyi de tehlike altına sokacaktır. Bel ve sırt ağrısını tetikleyip annenin hareketini kısıtlar. Çok fazla alınan kiloların doğum sonrasında verilmesi de zorlaşacaktır. Normal olmayan kilo artışında doğum sürecinizi kontrol eden doktorunuza başvurunuz.

hamilelikte aya göre kilo alımı

Hamilelikte Kaç Kilo Almak İdealdir?

Tatlı telaşlarla geçen gebelik döneminde canınızın istediği yiyecekleri ölçülü şekilde tüketerek karnınızı doyurabilirsiniz. Dolu bir mide ile anlık mutlu da olabilirsiniz. Fakat bu dönemde yediklerinizin bedeninizde kalacağını da unutmamalısınız. Bu nedenle hamile de olsanız sizin için en ideal kiloda kalmaya özen göstermelisiniz.

Uzmanlar hamilelik döneminde alınan kiloların ortalama 12 kiloya ulaşmasını normal kabul etmektedir. Bünyesi çok zayıf kadınlarda bu rakamı 15 kiloya kadar yükseltebilirler. Biraz kilolu kadınların da ortalama 10 kilo alımının sağlıklı olacağını da eklerler. Özetle hamilelikte kilo alımı 10-15 kilo arasında seyredebilir. En ideal rakam yoktur; bu oran anne adayının metabolizmasına göre değişecektir.

hamilelikte kilo alımı

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldırmak İçin Ne Yapılmalı?

Gebelik döneminde bazı durumlarda bebek kilo alamayabilir. Anne adayı kilo almaya devam etse de bebek, haftasına göre daha küçük kiloda kalabilir. Bu duruma karşı tedbir almak için bebeğe kilo aldıran besinlerin ağırlıklı olduğu öğünlerin yapılması tavsiye edilmektedir. Bebeklere kilo aldıran besinleri tüketen anne adayları, kendi kilosunu koruyarak bebeğini beslemeye devam eder.

Protein ve vitamin ağırlıklı öğünler yapılacağı için bebeğin haftasına uyumlu kiloda doğması beklenir. Ayrıca yemeklerde zeytinyağı kullanımı anne adayının kilosunu kontrol ederken bebeğin daha da sağlıklı doğmasına destek olabilir. Bebek sağlığı için tüketmeniz gereken besinleri doktorunuz veya diyetisyeninizle birlikte belirlemelisiniz.

hamilelikte kilo alımı

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Hamilelikte Bel Ağrısı: 6 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Kaçıncı Haftada Anlaşılır?

Hamile Pilatesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Resimli Anlatım

Hamilelikte Mide Bulantısı Hakkında En Popüler 7 Soru ve Cevapları

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Altı Kat Poğaça Nasıl Yapılır?

Altı Kat Poğaça Nasıl Yapılır?

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 35dk Pişirme
Nefis Baş Başı Bulgur Pilavı Tarifi

Nefis Baş Başı Bulgur Pilavı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sarıkanat Zamanı Tarifi

Sarıkanat Zamanı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Baş Kavurması Tarifi

Baş Kavurması

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Turşu Zamanı Tarifi

Turşu Zamanı

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Ispanak Başı Yemeği Tarifi

Ispanak Başı Yemeği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Teremyağlı Ispanak Başı Tarifi

Teremyağlı Ispanak Başı

2-4 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ispanak Başı Yemeği Tarifi

Ispanak Başı Yemeği

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri