Havlıcan Nedir? Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Havlıcan Nedir? Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Tarifi

 Mutfağınızda Yer Açmaya Hazır Olun

Havlıcanın Faydaları ve Kullanım Alanları

Havlıcan, güzel çiçekler açan çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Doğu Asya’da yetişen bitkinin kök sap kısımları, baharat üretiminde kullanılır. Çünkü hafif acımsı bir tadı vardır. Alpinol ve alpinin maddelerini bünyesinde barındıran havlıcan bitkisi şifalı ve ıtırlı bir bitkidir. Çin zencefili olarak da isimlendirilen bitki, görünüm olarak zencefili andırsa da tadı ona benzemez.

Havlıcan Nedir?

Latince adı Alpina officinarum olan havlıcan otu Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. 150 kadar çeşidi olan bitkinin yaprakları ince ve uzun şeritler halindedir. 3 metre yüksekliğe kadar uzayan türleri vardır.

Salkımlar halindeki pembe veya beyaz çiçekleri, görenleri adeta büyüler. Uçucu yağ içeren kök sapları havlıcan baharatı olarak kullanılır. Bitki gıda sektöründe; hamur işleri, çikolata, dondurma, şekerleme ve meşrubat yapımında kullanılır. Havlıcanın asıl kullanılan kısmı, yer altında kalan kök bölümüdür.

Hindistan ve Güneydoğu Asya mutfaklarında çok kullanılan havlıcan faydaları olan bir bitkidir. Bu şifalı bitkinin kök kısmı; çay olarak ve doğal ilaç yapımında kullanılır. Nişasta, rezin, uçan yağ ve tanen içerir. Su ile damıtılarak elde edilen havlıcan yağı da bitkisel ilaç olarak kullanılan bir yağdır.

Ortaçağ’da Avrupa mutfak kültüründe yer almış olan havlıcan, günümüzde en çok Güneydoğu Asya ve Endonezya mutfaklarında kullanılır. Havlıcan bitkisi hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilir. Kökü, yaprağı ve yağıyla insanlara şifa dağıtan havlıcan bitkisinin faydaları ve nerelerde yetiştiği hakkında ayrıntılı bilgiler sunalım:

Havlıcan Bitkisi Nerede ve Nasıl Yetişir?

Bu bitkinin verimli olarak yetişebilmesi için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. Her şeyden önce havlıcan sıcak ve nemli iklimlerde yetişir. Tropikal ya da subtropikal iklim bölgelerinin bitkisidir. Hava tüm yıl boyunca sıcak olmalıdır ki bol verim alınabilsin. Kar ve don olaylarının görülmediği yerlerde yetişir.

Toprak seçimi yapmayan bitki, organik madde açısından zengin olan topraklarda daha iyi sonuçlar verir. Sıcak havada büyüyen havlıcanın düzenli olarak sulanması gerekir. Ülkemizde sağlıklı olarak yetişebileceği yer ise Akdeniz sahilleridir. Ege ve Marmara’nın yıllık sıcaklık ortalaması yüksek olan kısımlarında da yetiştirilebilir.

Ana vatanı Hindistan, Çin, Laos gibi ülkelerdir. En çok Güneydoğu Asya mutfağında kullanılır. Avrupa başta olmak üzere diğer dünya ülkelerinde de yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Çok güzel görünümlü çiçekler açan bir bitki olduğu için onu parklarda, evlerin balkonlarında ve bahçelerde yetiştirmek hiç fena bir fikir değildir.

Havlıcan Faydaları Nelerdir?

Farklı kullanım şekilleriyle pek çok hastalığa şifa olur. Krampları giderici ve mikrop öldürücü etkisi olduğu söylenir. İnsan sağlığına zararı olan prostaglandin üretimine karşı direnç gösteren havlıcan, iştah açıcı özellik taşır. Hazımsızlık sorununa iyi gelir. Bu şifalı bitkinin diğer faydalarını şöyle sıralayabiliriz.

  • Havlıcan otunun kökü ile yapılan çayı vücuda güç ve kuvvet verir.
  • Ağrıları geçirme özelliği vardır. Romatizma ağrıları için çok faydalıdır.
  • Mideyi güçlendirmeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yarar.
  • Mide ekşimesine iyi gelir. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Oluşmasını engeller.
  • Baş ağrılarına ve baş dönmelerine karşı havlıcan çayı faydalıdır.
  • Üşütme nedeniyle oluşan göğüs ağrılarına faydalıdır. Göğsü yumuşatır ve balgam söktürücü özelliği vardır.
  • Ağız kokularını giderir. Bunun için havlıcan bitki kökünün çiğnenmesi önerilir.
  • Sinirleri güçlendirir. İdrar söktürücü etkisi vardır.
  • Çocukların alt ıslatma sorunlarının giderilmesinde fayda sağlar.

Havlıcan faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle vurgulanır.

Havlıcan Çayı Nasıl Yapılır? Neye İyi Gelir?

Bitkinin kökünden yapılan havlıcan çayı kullanımı oldukça yaygındır. Demleme yöntemiyle hazırlanan çayı, birçok hastalığın tedavisine yardımcı olur. Bitki çaylarını kür şeklinde içmeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Havlıcan çayı hazırlarken, ince kıyılmış köklerden oluşan belli miktar bitki, kaynamış suya konularak bir süre demlenmeye bırakılır. Daha sonra da balla tatlandırılarak içilir. Peki, havlıcan çayı nelere iyi gelir?

  • Kilo almak isteyenler için iyi bir iştah açıcıdır.
  • Özellikle kış aylarında sıkça karşılaşılan grip ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur.
  • Havlıcan cinsel güç artırıcı bir bitkidir. Bunun için sabah aç karnına süt ve havlıcanın karıştırılarak içilmesi önerilir.
  • Mantara, iltihabi ve zührevi hastalıklara iyi geldiği de düşünülür.
  • Öksürük kesici olduğu ve zekayı güçlendirdiği yönünde bilgiler vardır.
  • Gut hastalığına faydalıdır. İltihabı önler ve hastalığın tedavisinde kullanılır.
  • Hıçkırığı kestiği ve sindirim yollu enfeksiyonlarından koruduğu söylenir.
  • Ballı havlıcan macunu faydaları oldukça çoktur. Havlıcan bitkisi hurma ve balın karıştırılmasıyla macun haline getirilerek tüketilir.

Havlıcan Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Havlıcan öncelikle bir baharat olarak kullanılır. Hafif acımsı tadıyla yemeklere farklı lezzetler katar. Şifalı bitki olarak kullanımı yaygındır. Havlıcanın kökü ve yaprakları ile yapılan çayı şifa dağıtır.

Bitkinin havlıcan tozu olarak tüketimi de yapılır. Havlıcan çayı başka bitkiler ile karıştırılarak hazırlanabilir. Günde 2 ya da 3 fincan çay kullanımı bitkinin etkisini artırır. Tüm bitki çaylarında olduğu gibi havlıcan çayını da taze taze demleyip içmeniz önemlidir.

Yapraklarından hazırlanan çayında ise ince kıyılmış ve kurutulmuş havlıcan yaprakları kullanılır. Yaprağı ile yapılan çayını, grip ve soğuk algınlığında kullanmak isterseniz ıhlamur ile birlikte demleyebilirsiniz.

Havlıcan çayını balgam ve idrar söktürme ya da mide ekşimesi gibi sorunlar için içecekseniz bal ile tatlandırarak kullanabilirsiniz.

Havlıcan cinsel güç artırıcı olarak şu şekilde kullanılır: 3 gr havlıcan tozu 1 fincan süt eşliğinde her sabah aç karnına içilir.

Havlıcan Zararları Nelerdir?

Çok güçlü bir baharat olduğu için bazı yan etkileri ve zararları vardır. Ciddi anlamda mide yanması ve mide şişkinliği, reflü gibi hastalıkları olanların kullanması önerilmez. İştah açıcı olduğu için kilo aldırabilir. Yani havlıcan zayıflatır mı sorusunun yanıtı hayırdır.

İdrar söktürücü özelliği ile vücuttan ödem atarken vücudun susuz kalmasına da neden olabilir. Havlıcanın, böbrek ve karaciğerin su emilimini yavaşlatma etkisi vardır. Her gün düzenli olarak tüketilmesi kan şekeri ile hipertansiyon sorunlarına neden olabilir.

Acı bir tadı olduğu için şeker veya bal ilave edilerek tüketilmesi önerilir. Çay olarak içilen bitkiyi, macun, toz ve tentür şeklinde de kullanabilirsiniz. Bitki uzmanları tarafından, fazla miktarda havlıcan tüketiminin, mide sorunlara neden olabileceği söylenir.

Tehlikeli bir yan etkisi olmamasına rağmen acımsı bitki olmasından dolayı, az miktarda tüketilmesi önerilir. Bir de havlıcan hamilelikte zararlı mı sorusunun yanıtı ise bu dönemde kullanımı sakıncalı şeklindedir. Ayrıca havlıcanlı sirke tüketiminin ne denli sağlıklı olduğu konusu da netlik kazanmış değildir.

Havlıcan bitkisini doktorunuza danışarak kullanmaya özen göstermelisiniz.

Havlıcan Nerede Satılır? Fiyat Bilgisi

Bu bitkiyi aktarlarda, organik gıda merkezlerinde ve şifa marketlerde bulabilirsiniz. Büyük market zincirlerinin baharat reyonlarında ona rastlayabilirsiniz. İnternet aracılığıyla, ünlü markaların ve bitki uzmanlarının sunduğu, bitkisel ürünlerin içerisinde havlıcan ürünlerini bulabilirsiniz.

İnternet üzerinden kolayca satın alabileceğiniz havlıcan çayları ve diğer havlıcan ürünlerini güvenilir markalardan seçmeye önem vermelisiniz. Ulaşılabilir fiyat seçenekleri ile satılan havlıcanı güvendiğiniz bir aktardan da satın alarak kullanabilirsiniz. Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, evinizde saksı içinde yetiştirebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri