İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri, Bitkisel Tedavisi, Evde Çözümler

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri, Bitkisel Tedavisi, Evde Çözümler Tarifi

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Neden Olur, Nasıl Anlaşılır, Ne İyi Gelir?

İdrar yolu enfeksiyonu kadın ve erkeklerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanır. İdrar yolu enfeksiyonunu sıkça yaşayan kişilerde, buna bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bunu önlemek adına bu konu hakkında bilinçlenmek gereklidir. Bu yazımız da idrar yolu enfeksiyonuna dair merak edilenlerin cevaplanması için hazırlandı.

İdrar yollarında çeşitli nedenlerle oluşan iltihaplanma idrar yolu enfeksiyonu olarak adlandırılır. Bitkisel tedavilerle ve ilaç desteği ile bu durumun önüne geçilebilir.

bakteri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

  • İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan temel faktörler bakterilerdir. Bakteriler vücudunuzda idrar yolundan girmeye başladığı anda idrar yolu enfeksiyonu görülür.
  • Genital temizliğin ihmal edildiği durumlarda idrar yolu enfeksiyonu görülme ihtimali daha çoktur. Günlük çamaşır değişimini ve tuvalet temizliğini önemsemeyen kişilerde sıkça yaşanan bir durumdur.
  • İdrar yolunun kapandığı durumlarda da idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Bu durum böbrek taşları oluştuğunda yaşanır. Böbrek taşları idrar yolunu kapattığı anda bakterilerin çoğalması için uygun ortamı hazırlar.
  • Mesanenin tam boşalmadığı durumlarda yani tuvalet ihtiyacınızı tam olarak karşılayamadığınız dönemlerde, idrar yolu enfeksiyonunu yaşamanız normal olacaktır. Bu nedenle mesanenin tam olarak rahatlaması gerekecektir.
  • Bağırsak problemlerinden olan kabızlık da, idrar yolu enfeksiyonuna neden olan etkenler arasında yer alır. İdrara çıkma düzeniniz bozulduğunda bu hastalığı yaşayabilirsiniz.
  • Bağışıklık sisteminiz çok zayıfsa, idrar yolunda oluşan bakterileri yok etmeniz zor olacaktır. Bunun sonucunda da idrar yollarınız enfeksiyon alacaktır.
  • Az su içen insanlarda idrar yolu enfeksiyonunun görülme riski daha yüksektir. Su vücudunuzu arındıran bir ihtiyaçtır. İdrar yolunuzun temiz olması da suya bağlıdır.
  • Cinsel ilişkide yapılan ihmaller de idrar yolu enfeksiyonuna neden olur. Vajinanın yeterince hijyenik olmaması, idrar yolunda enfeksiyon oluşmasına ortam hazırlayacaktır.

idrar yolu enfeksiyonu

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonundan şüphelendiğiniz anda listede yer alan belirtilere bir göz atabilirsiniz. Bir veya birkaçı görülüyorsa, idrar yolu enfeksiyonu sizi de uzun süre rahatsız edecektir:

  • İdrara çıkma aralığınız eskisine göre artış gösterdiyse,
  • İdrar yaparken yanma hissediyorsanız,
  • Yanma ile beraber ağrı yaşıyorsanız,
  • Zaman zaman idrarınızdan kan geliyorsa,
  • İdrarınızı yaparken bitmemiş hissi oluşuyorsa,
  • İdrar renginde bulanıklaşma ve koku fark ediliyorsa,
  • Bu belirtilerle beraber idrar yolu enfeksiyonu akıntı işareti ile de kendini belli edecektir.
  • Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu mide bulantısı gibi bir duruma neden olabilir. Bu durum da bağışıklık sisteminin güçsüz kaldığı anlarda ortaya çıkar.

elma sirkesi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi, Evde Doğal Çözümler

İdrar yolu enfeksiyonu evde çözüm önerileri ile kısa sürede rahatsızlığı yok edebilirsiniz. İlaçlarla giderildiği gibi idrar yolu enfeksiyonu bitkisel çözümler ile de sağlıklı şekilde atlatılabilir. Evinizde tuvalet ve banyo temizliğine önem vererek bu hastalığın riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Nemli ve ıslak çamaşırlardan uzak durmalısınız. Bu nedenle rahatsız olduğunuz her durumda, yeni iç çamaşırı giymeniz daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca sıcak günlerde duş almayı da ihmal etmemelisiniz.

  • Elma Sirkesi: İçme suyunu elma sirkesi ile gün içinde 1 bardak olacak şekilde içerseniz, idrar yollarında oluşan bakterilerin kısa sürede yok olmasını sağlarsınız. İdrar yolu enfeksiyonu elma sirkesi ile vücudunuzdan atılacaktır.
  • Maydanoz: Antioksidan ve antibakteriyel bir bitkidir. İçerdiği maddeler sayesinde vücudunuzu zararlı toksinlerden temizler. İdrar yollarında oluşan bakterileri de gün içinde maydanoz tüketerek ve maydanoz çayı içerek, vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz.
  • Kızılcık Suyu: İdrar yolu enfeksiyonu bitki çayı listesinde yer alabilir. Var olan enfeksiyonun yayılmasını önler. İdrar yollarında oluşan parazitlerin kısa sürede temizlenmesi için kızılcık suyu içebilirsiniz.
  • Çay Ağacı Yağı: Antibakteriyel bitki yağlarındandır. Çay ağacı yağını mesane bölgesine ardıç yağı ile karıştırarak uygulayabilirsiniz. Banyo esnasında iki üç damla çay ağacı yağını banyo suyuna ekleyerek bir süre suda oturun. Bu iki yöntemle idrar yolu enfeksiyonunu yok edebilirsiniz.
  • Karbonat: İdrarınızın asit ve baz dengesini kontrol eder. Gün içinde karbonatlı su içerseniz, idrarınızla beraber gelen yanma hissini dindirebilirsiniz.
  • Yaban Mersini: Bakterileri önleyen bitkisel ürünler listesine yaban mersini de eklenebilir. Yaban mersini tüketerek idrar yolunuzda oluşan parazitlerin yayılmasını ve çoğalmasını önleyebilirsiniz.
  • Limon: İdrar yollarında bulunan bakterileri temizlemek için oldukça etkilidir. Enfeksiyon günlerinizde bol limonlu su tüketerek bu süreci atlatabilirsiniz.
  • Soğan Suyuİdrar yolu enfeksiyonu soğan suyu içerek giderilebilir. Soğan doğal bir antibiyotiktir ve vücudunuzdaki zararlı bakterileri öldürücü etkiye sahiptir. Enfeksiyon yaşadığınızda soğanı kaynatıp suyunu içmeniz tavsiye edilir. Ayrıca çiğ soğan tüketimi de oldukça etkilidir.
  • Maydanoz Buharı: Evinizde uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de buhar tedavisi olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonu maydanoz buharı deneyebilirsiniz. Bir bağ maydanozu kaynatın ve buharına 10 dakika oturun. Düzenli olarak uyguladığınızda idrar yollarında oluşan enfeksiyon tedavi edilecektir.
  • Karnabahar Kürü: İdrar yolu enfeksiyonu Saraçoğlu tavsiyeleri ile de iyileştirilebilir. İbrahim Saraçoğlu’na göre enfeksiyondan kurtulmanız için karnabaharı kaynatıp suyunu içmelisiniz. Günde 3 defa olacak şekilde 3 bardak karnabahar suyu, idrar yolu enfeksiyonunu giderecektir.
  • Sigara ve alkol kullanımı, idrar yollarını tahriş eden faktörlerdendir. Bu nedenle sigara ve alkol alışkanlığından bir süre uzak durmanız, sağlığınız açısından iyi olacaktır.

Detaylı bilgi için:

idrar yolu enfeksiyonu ilacı

İdrar Yolu Enfeksiyonu İlaçları Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi öncelikle ilaçla başlayacaktır. Kesin çözüm için idrar yolu enfeksiyonu antibiyotiği kullanmanız daha etkili olacaktır. Bu nedenle doktorunuz tarafından verilen Sedox film tablet vücudunuzdaki bakterileri yok etmek için iyi bir tercih olabilir.

  • Ecsery
  • Sefpotec
  • Cruter
  • Seftech
  • Sefsidal
  • Infex gibi ilaçlar, bu süreci daha hızlı atlatmanızda etkili olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonunun atlatılması için ilaç kullanacağınızda öncelikle doktora görünmelisiniz. Doktor kontrolü dışında kullanılan antibiyotikler farklı rahatsızlıklara neden olabilir.

idrar yolu enfeksiyonu tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Hangi Bölüm Bakar?

İdrar yolları enfeksiyonu belirtileri sizde görülüyorsa, bir an önce gerekli tedavinin başlaması için hastaneye gidip “Üroloji” doktoruna şikayetinizi anlatmalısınız. Gerekli kontroller ve muayenelerden sonra doktorunuzun uygun gördüğü ilaçlarla tedavi süreciniz başlayacaktır.

“İdrar yolu enfeksiyonu hamileliğe engel mi?” diye düşünebilirsiniz. Enfeksiyonlar gebelik ihtimalini düşürecektir. Bu nedenle enfeksiyonu vücudunuzdan tamamen attıktan sonra hamile kalmayı düşünmelisiniz. Doktorlar bu konuda gereken testlerin ve tahlillerin yapılmasını önermektedir. Tedavilere geç kalındığında idrar yolu enfeksiyonu, kronik bir hal alacaktır.

idrar yolu enfeksiyonu neden olur

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı?

İdrar yolu enfeksiyonu bulaşıcı bir hastalıktır. Eşler arasında bulaşıcı olması sıkça görülmektedir. Ortak kullanım alanlarında özellikle alışveriş merkezlerinin veya otellerin tuvaletleri yeterli hijyene sahip olmadığından, bu ortamlarda bulaşma riski çok fazladır. Aynı durum evler için de geçerlidir. Temizliği yapılmayan ortak alanlarda risk daha da artar. Halka açık yerlerde idrar yolu enfeksiyonu ihtimali her zaman vardır. Bu durumu göz önüne alarak kişisel temizliğinize önem vermeniz tavsiye edilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Nar Ayıklamanın Pratik Yolu Tarifi

Nar Ayıklamanın Pratik Yolu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Antibiyotik (Videolu) Tarifi

Bitkisel Antibiyotik (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Öksürük Şurubu Tarifi

Bitkisel Öksürük Şurubu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Çaylı Muhallebi Tarifi

Bitkisel Çaylı Muhallebi

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Efnan Bitkisel Karışımlı Süt Turtası Tarifi

Efnan Bitkisel Karışımlı Süt Turtası

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bayat Ekmek Değerlendirmenin En Güzel Yolu Tarifi

Bayat Ekmek Değerlendirmenin En Güzel Yolu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Etli Sebzeli Kebap (Karıştır Fırına Yolla ) Tarifi

Etli Sebzeli Kebap (Karıştır Fırına Yolla )

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri