Kalkan Balığı Nasıl Yapılır? Faydaları, Mevsimi, Av Teknikleri

Kalkan Balığı Nasıl Yapılır? Faydaları, Mevsimi, Av Teknikleri

Kalkan Balığı Hakkında Her Şey

Yassı şekli ve enfes lezzetiyle birçok hayranı olan kalkan balığı yaklaşık 20 ile 70 metre derinlikte yaşayan orta büyüklükte bir dip balığıdır. Neredeyse yuvarlağa yakın bir gövdesi ve pulsuz bir derisi vardır. Gözleri vücudunun sol tarafında bulunur, sağ tarafıyla denizin tabanında tembel tembel yatan bu sevimli balığın boyutları ve ağırlığı yaklaşık 1 metre ve 20 kiloya kadar çıkabilir. Etinde düğme şeklinde kemiğimsi çıkıntılar bulunan kalkan balığının alt tarafı pembe, üst tarafı kahverengi olan derisinden ötürü su yüzeyinde seçilmesi oldukça zordur. Bu renklerinden dolayı kendisini mükemmel bir biçimde kamufle edebilir.

Kalkan balığı deniz dibinde yaşayan, yengeçler ve küçük balıklarla beslenen etobur bir dip balığıdır. Boyları ortalama olarak 50 ve 70 cm ye kadar ulaşır. Dişi kalkan balıkları ilkbahar ve yaz ayları boyuncu denizin 10-40 metre derinliğine yaklaşık olarak 10-15 milyon kadar yumurta döker. Erkek kalkan balıkları bu yumurtaları döllerler ve 7 ile 9 gün sonra bu yumurtalardan kalkan balığı yavrusu çıkar. Bu yavrular 8-10 cm boyutlarına ulaşana ve yassılaşmaya başlayana kadar sığ sularda yaşar ve planktonlarla beslenirler. Beş yıl sonra çiftleşmeye başlayıp üreyebilirler.

kalkan balığı hakkında her şey

Kalkan Balığı Avı ve Mevsimi

Özel olarak kalkan balığı avı ve mevsimi yoktur. “Kalkan balığı neredeyse bütün sezon boyunca avlanabilen tek balık çeşididir.” demek yanlış olmaz. İstanbul Boğazı’nın kuzey tarafı, Karadeniz’in batı tarafı, Sinop ve Samsun yöreleri kalkan avı için elverişli bölgelerdendir.

Kalkan balığı nasıl tutulur?

Bu sorunun cevabı, şimdiye kadar balıkçıların edindikleri tecrübelerden yola çıkılarak bulunabilir. Kalkan balığı gibi iri balıkları yakalamak için özel olta takımlarına ve özel balık tutma tekniklerine ihtiyaç vardır. Balıkçılar deneme yanılma yöntemiyle ve balıkların ne tür yemlere geldikleri konusundaki tecrübeleriyle hangi balığın nasıl yakalanacağını keşfetmişlerdir. Gerekli ekipmanlar sağlandığında amatör bir balıkçının da kalkan balığı yakalaması gayet mümkündür. Kendinize hemen bir kalkan balığı takımı edinerek kalkan balıklarını kolayca avlayabilirsiniz. Kalkan balığı deniz dibinde küçük canlıları ve yengeçleri yiyerek beslendiğine göre, kalkan balığı yemi olarak istavrit, kefal, hamsi veya balık parçaları, kurt, sülünez ve böcekleri kullanmak yerinde olacaktır. Hangi balığın hangi tür yeme geleceğini bilmek çok önemlidir.

Kalkan balığı takımı nasıl yapılır?

Kalkan dipten beslenen bir balık çeşidi olduğu için dip oltası gereklidir. Birkaç tane yemlenmiş iğne ile kalkan balığı avlama şansı ikiye katlanabilir. 50 metre mesafeye dip oltasını salıp iğneyi yatay bir şekilde konumlandırarak beklemeye koyulabilirsiniz. Bundan sonra size kalan tek şey çayınızı kahvenizi içmek, dostlarınızla sosyalleşmek ve sadece sabırla beklemek olacaktır. Kalkan avlamak zor ve sabır isteyen bir süreç olduğu için bazen eve livarlarınız boş olarak da dönebilirsiniz.

Kalkan balığı oltası hazırlamak için  siyah ya da beyaz 5-01 numara arası iğnelerden yapılmış kösteklere sahip 0,30/0,40 misinaya ihtiyaç vardır.. Böylelikle diplerden beslenen kalkan balığını yakalamak için bir dip oltası hazırlanmış olur.

Kalkan balığı hangi saatlerde avlanır?

Kalkan balığını avlamak için özel bir saat yoktur. Günün her saatinde ava çıkılabilir.

Kalkan balığı hangi ayda avlanır?

Kalkan balığı bütün sezon boyunca avlanabilir. Kalkan avlanması zor bir balık türü olduğu için özel kalkan balığı yakalama teknikleri bulunur. Yaklaşık 40 metre uzunlukta bir misinanın ucuna birkaç iğne ve balık yemini takıp denize atarak oltanın dibe ulaşması sağlanır. Kalkan yassı bir balık çeşidi olduğu için oltaya da denizin dibinde yatsı bir pozisyon verilmesi ve balığın yeme yaklaşması sağlanır. Ancak bazı durumlarda oltaya yetişkin kalkan balığın yerine yavru kalkan balıkları takılmaktadır. Oltaya takılan küçük kalkan balıkları avlanmamalıdır ki nesilleri devam edebilsin. Bu yüzden küçük balıkları oltaya geldiğinde denize geri bırakılmalıdır.

kalkan balığı mevsimi

Kalkan Balığı Nasıl Temizlenir?

Kalkan balığı lezzetli olduğu kadar temizlenmesi de zahmet gerektiren bir balıktır. Kalkan balığı temizleme işi için özel kalkan bıçakları işinizi kolaylaştırmaya yarar. Normal bıçakla da temizlemek mümkündür ancak ele zarar verme ihtimali olduğu için kalkan bıçağı kullanmak yerinde olur. Kalkan balığı yakalandıktan sonra 24 saat canlı kalabilir. Bu nedenle temizleme işlemine geçmeden evvel balığın ölmüş olduğundan emin olmak gerekir. İlk olarak kalkan balığının yüzgeçleri kesilir, daha sonra dilim dilim doğranır ve en son olarak iç organlar çıkarılıp ayıklanır. Kan ve ve organ kalmaması ve hijyen sağlamak için bol suyla yıkanır ve arzuya göre pişirilir.

Kalkan Nerede ve Ne Zaman Yenir?

Kalkan balığı pişirme şekli arzuya göre değişir. Kalkan balığı tavalama, kalkan balığı buğulama, kalkan balığı haşlama, kalkan balığı ızgara veya kalkan balığı fırınlama şeklinde kalkan balığını pişirmek mümkündür. Tamamen damak zevkine bağlıdır pişirme şekli.

Kalkan balığı her sezonda yenebilir. Daha çok Marmara’da, Karadeniz’in batısında, Sinop, Samsun taraflarında taze olarak bulunur. Kalkan balığının etinin en lezzetli olduğu dönemler vardır. En lezzetli kalkan balığı zamanı ocak ayının sonundan mart ayının ortalarına kadardır.

Kalkan Balığı Faydaları Nelerdir?

En pahalı ve az bulunan balıklardan biri olan kalkan balığı faydası saymakla bitmez.

  • Kolesterol metabolizmasını ayarlar, Omega 3 ve damar genişletici özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkilidir
  • Kemikler için yararlıdır, süt ve peynirin yanı sıra balıktan da kalsiyum alabilirsiniz çünkü kalsiyum içerir
  • Şeker hastaları için yararlıdır, zayıf düşen bünyeyi kuvvetlendirir
  • Astım tehlikesini azaltır, araştırmalara göre balık yiyen çocuklar balık yemeyenlere oranla daha az astıma yakalanmaktadır
  • Balık yiyen kadınların çocuklarının zeka seviyesi daha yüksek olur; hamilelik esnasında balık tüketimine ağırlık veren annelerin çocuklarının zekalarının daha üstün seviyede olduğu araştırmalarla ortaya konmuştur
  • Kırışıklıklara karşı etkilidir; balık tüketen insanlar daha geç kırışır
  • Prostat kanserini önler, Omega 3 yağlarından zengin bir beslenme, tümör ve metastaz oluşumunu azaltır
  • Balık yemek enerji ve mutluluk verir; yapılan araştırmalara göre depresyon ve tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğu ortaya çıktı.

kalkan balığı faydaları

Kalkan Balığı Fiyatları Ne Kadar?

Yanlış avlanma yüzünden denizlerimizde iyice azalan kalkan balığı az bulunduğu ve zor avlandığı için fiyatı oldukça yüksek seyreden balıklardan birisidir. Genellikle gelir durumu yüksek olan ve kalkan balığına özel merakı olan kesimler tarafından alıcı bulan kalkan balığı fiyatları 2016 yılı itibarıyla 100 tlden satışa sunulmaktadır. Bunun nedeni troll avıyla avlanan yavru balıklar yüzünden yetişkin kalkan balıklarının azalması ve yetişkinlerin de zor avlanmasıdır. En pahalı balıklardan olan kalkan balığı kilosu 100-120 tlden alıcı bulmaktadır. Kalkan balığı az tutulduğu için kalkan balığı ithalatı da az ve pahalı olmaktadır.

kalkan balığı fiyatları

Kalkan Balığı Nasıl Yapılır? Kalkan Balığı Kızartması

Tüm sevdiklerinizin beğenerek yiyeceği kalkan balığı kızartması aynı zamanda ağır misafirleriniz için ve özel davetleriniz için de yapabileceğiniz bir balık tava çeşididir. Evde elinizin altında her daim bulunan malzemelerle yapacağınız kalkan balığı kızartması ile kalkan balığına farklı bir lezzet ve boyut kazandırabilirsiniz. Kalkan Balığı Kızartması

Tarif: Kalkan Balığı Kızartması

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Nanenin Faydaları Ve Yeşil Kurutma Tekniği Tarifi

Nanenin Faydaları Ve Yeşil Kurutma Tekniği

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Salatası Tarifi

Mevsim Salatası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Salatası Tarifi

Mevsim Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Balık Stok (Balık Suyu) Tarifi

Balık Stok (Balık Suyu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Mevsim Salatası Tarifi

Mevsim Salatası

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Kısırı Tarifi

Mevsim Kısırı

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Sebzeleri Tarifi

Mevsim Sebzeleri

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mevsim Salata Tarifi

Mevsim Salata

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Mevsim Salatası Tarifi

Mevsim Salatası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri