Koku Giderici Bir Baharattan Daha Fazlası!
Karanfil ve Faydaları
Karanfil deyince akla iki ayrı bitki gelir; biri Syzygium aromaticum ağacından elde edilen baharat, ikincisi ise Dianthus petraeus bitkisinden elde edilen karanfil çiçek ürünleridir. Özellikle kırmızı karanfil toplumumuzda gerek üzerine yüklenen anlamları gerekse yaygın olarak kullanılması dolayısıyla bilinen ve sevilen bir çiçek türüdür. Söz konusu çiçeklerin kokusu yazımızda üzerinde duracağımız baharat yapısındaki karanfilin kokusuna hayli benzediği için onlara bu isim verilmiştir.
Karanfil Nedir?
Karanfil bitkisi kelime kökeni Fransızca’da “çivi” anlamında kullanılan clou’dan gelir. Bunun sebebi ise tomurcukların görüntü itibariyle küçüklü büyüklü çivileri andırmasıdır. Ağacın çiçek tomurcuklarından elde edilen baharatı koyu renklidir; sert, odunumsu bir yapıya sahiptir. Karanfil yemek tariflerine dahil edilerek olduğu kadar haricen de kullanılır. Ağızda ekşi – acı arası bir tat bırakır.

Karanfilin Faydaları Nelerdir?
Halk arasında karanfil çiğnemek daha çok ağız kokusunu giderici etkisiyle bilinir. Öne çıkan bu özelliğinin yanında hayli güçlü bir aromaya sahip olan karanfilin pek çok faydası bulunur. İçeriğinde A, K, E ve B6 vitaminlerini, ayrıca Omega 3 ile Omega 6 bulunduran, güçlü bir kalsiyum, potasyum, sodyum, manganez deposu olan karanfil, asırlardır pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.
Günümüzde karanfilin bilinen belli başlı faydaları arasında şunlar vardır:
- Antiseptik özelliği ile ağız ve diş bakımınıza yardımcı olur
- Ağrı kesici etkisiyle özellikle karanfil yağı diş ağrıları için birebirdir.
- Gaz probleminin giderilmesinde etkilidir.
- Sinüzit ve soğuk algınlığı tedavisine yardımcıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir
- Cilt dostudur, akne ve lekelerin yok edilmesine yardımcı olur.
- Saçı güçlendirip canlandırır.
- Karanfil tüketimi diyabetik rahatsızlıklardan doğan şikayetlerin azalmasını sağlar.
- Kemik sağlığının korunmasında etkilidir.

Karanfilin Zararları Nelerdir?
Genel manada sağlıklı olarak kabul edilen karanfil de tüm diğer gıda maddeleri gibi belirli hallerde ya da aşırı miktarda tüketildiği taktirde kişiye faydadan çok zarar getirebilir.
Örneğin ‘karanfil yağı neye iyi gelir’ sorusunun pek çok cevabı bulunmasına ve karanfil yağı içerik bakımından son derece zengin bir yapıya sahip olmasına karşın bu yağın doğrudan ağız yoluyla alınması son derece sakıncalıdır. Özellikle de çocukların bir biçimde ağız yoluyla karanfil yağına temas etmeleri halinde karaciğer hasarına sebebiyet verme ihtimali vardır. Alerjik reaksiyonlar da karanfile hassasiyeti olan kişilerde rastlanabilecek olumsuz durumlardan biridir. Bu nedenle karanfil yağı, karanfil kürü, karanfil suyu gibi ürünleri kullanmadan önce alerji testi yaptırmanız gerekebilir. Ayrıca cilt problemleriniz için kullandığınız karanfil cildinizde aşırı hassasiyet oluşmasına sebep olabilir. Bu durum da cildinize yarar sağlamaktan çok zarar verecektir.
Bunların dışında karanfilin aşırı ve bilinçsizce kullanımı kişide karaciğer, böbrek, solunum yolu gibi ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu tehlikelere bağlı olarak en doğrusu karanfil kullanımından önce ilgili bir uzmana danışmaktır.
Karanfil Nerede Yetişir?
Karanfil ağacı çok fazla rüzgar ve güneş almayan tropik iklim kuşağında daha iyi bir gelişim gösterir. Nemli ortamları ve zengin içerikli toprakları seven, anavatanı Endonezya, Moluk adaları olan karanfil Hindistan ve Sri Lanka gibi bölgelerde de yetiştirilir. 20 metreye kadar uzayabilen ağacın çiçeklenip karanfil vermesi ortalama 8 yıl kadar bir süre ister. Karanfil tohumu başta açık renklidir, çan şeklinde ve pembe rengindeki çiçeğin tomurcukları kurutulur ve zamanla rengi koyulaşır. Ortalama 1.5 – 2 cm. uzunluğuna eriştiğinde hasat edilebilir hale gelir.

Karanfil Nerede Satılır? Karanfilin Fiyatı Ne Kadar?
Günümüzde pek çok diğer bitki ve baharat ürünü gibi karanfili de marketlerde veya aktarlarda bulmanız mümkün. Ülkemizin hemen her bölgesinde kolaylıkla bulabileceğiniz bu baharatı satın alırken dikkat etmeniz gereken nokta ürünün taze olmasıdır. Bunun için eğer mümkünse sürekli alışveriş yaptığınız bir satıcıdan temin etmeniz en doğrusudur. Karanfil fiyatı ise bölgelere ve ürünün satıldığı mekana göre değişiklik gösterir.

Karanfil Nasıl Saklanır?
Kuru karanfil güneşin direk ışınlarına maruz bırakılmadan karanlık bir mekanda tutulmalıdır. Ayrıca bulunduğu ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olmaması, genel olarak serin bir atmosferde bekletilmesi de ürünün tazeliğini korumasına ve kullanım ömrünün uzamasına yardımcı olur. Karanfil dişlerini hava alan açık bir dolapta uzun süre bırakmak kısa sürede kullanılmaz hale gelmesine sebep olabilir. Bu nedenle hava almayan ve mümkünse cam bir kap içinde tutmanız daha iyi olur. Karanlık, serin ve kuru bir yerde, hava almayan cam bir kavanoz içinde saklanan karanfil bu şekilde ortalama 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey öğütülmüş karanfilin diş karanfile göre ömrünün ortalama yarı yarıya daha kısa olduğudur. Dolayısıyla öğütülmüş karanfili en çok 6 ay içinde tüketmeye özen gösterin.
Eğer yaşam alanlarınızda söz konusu koşulları sağlamanız mümkün değilse ikinci bir yol olarak buzdolabında tutmayı da deneyebilirsiniz.

Karanfil Zayıflatır mı?
Günümüzde zayıflamak için deneyebileceğiniz çok sayıda metot ve uygulayabileceğiniz diyet programları mevcuttur. Bunlar arasında en sağlıklı ve kalıcı sonuç alabileceğiniz yöntemler doğal ürünler aracılığıyla uygulanır. Karanfilli su, karanfil çayı gibi içecekleri düzenli olarak tüketerek hızlı bir şekilde kilo vermeniz mümkündür. Farklı metabolizmalarda farklı sonuçlar ortaya çıkacak olmasına karşın karanfilli su ve çay düzenli olarak kullanıldığında haftada 2 kiloya kadar zayıflama olanağı bulunmaktadır. Tabi bu arada diyet programınıza da uymaya devam etmeli, yediklerinize mutlaka dikkat etmeli ve spor yapmalısınız.
Metabolizmayı hızlandıran, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan ve yağ yakma özelliğiyle öne çıkan karanfil bu sayede sizi fazla kilolarınızdan kurtarmaya yetkin bir bitkidir. Karanfil zayıflama aracı olarak kullanılırken aynı zamanda sağlık açısından pek çok faydasından da yararlanılabilir.

Karanfil Çayı Nasıl Yapılır?
Zayıflamayı kolaylaştıran karanfil çayını hazırlamak için size gerekli olan malzemeler bir kaç diş karanfil, bir iki adet çubuk tarçın ve iki bardak sudan ibaret.
- Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alın ve içine karanfil ve tarçını ilave ederek demlemeye bırakın.
- Tarçın metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcı olurken çayınızın daha tatlı ve lezzetli olmasını da sağlar.
- Tarçın karanfil çayı tüketilmeye hazır duruma getirildikten sonra günde iki kez sabah ve akşam yemeklerinden yarım saat kadar önce içilebilir.
Detaylı bilgi için: Karanfil Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır Mı?

Karanfil Kürü Nasıl Uygulanır? Neye İyi Gelir?
Karanfil saç bakımı için son derece faydalı bir bitkidir. Karanfil kürü uygulaması saça hacim kazandırır, saç dökülmelerini engeller, saçların hızlı uzamasına yardımcı olur, canlılık ve parlaklık kazandırır, saçlardaki yıpranma ve elektriklenme gibi sorunların oluşmasını önler, yıpranmış saçları onarır, saç köklerini güçlendirir.
- Karanfil kürünü hazırlamak için bir bardak suyu kaynatın.
- Kaynamış suyun içine yaklaşık 15 adet karanfili atın ve hazırladığınız bu karışımı kapağı sıkıca kapalı bir kapta 15 dakika kadar demlemeye bırakın.
- Hazırladığınız kürü saç köklerinize, bir sprey şişesi yardımıyla uygulayabilirsiniz.
- Akşam yatmadan önce saç derinize uygulayacağınız bu karışım ile kısa sürede canlı ve sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.
Karanfilli Suyun Faydaları Nelerdir? Karanfilli Su İçmek Zayıflatır Mı?
Karanfil Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
--
Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.