Karayemişin Faydaları Nelerdir?

Karayemişin Faydaları Nelerdir? Tarifi

Karayemiş Meyvesi ve Tüketimi

Karayemişin adını ilk kez duyduysanız ya da adını duyup henüz yemediyseniz bu özgün meyveyi vakit kaybetmeden denemelisiniz. İçeriğindeki birçok madde ile tam bir sağlık deposu olan karayemiş mayhoş tadı ile de oldukça farklı bir lezzet sunar. Karadenizde oldukça yaygın olan bu meyve, taze hali, kuru hali ve pekmez gibi ürünleriyle sofra alışkanlıklarınızın önemli bir parçası olacaktır.

Karadeniz yöresi dışında yeteri kadar bilinmeyen karayemiş çeşitleri yüksek besin değeri ile daha fazla popüler olmayı hak etmektedir. Karayemiş meyvesi birçok yörede “taflan” ismiyle de anılır. Görünüş olarak kiraza benzemesine rağmen buruk bir tadı vardır. Meyveleri olgunlaştıkça koyu kırmızı, koyu mor ve siyah renge dönüşür. Bu sulu meyvenin değişik ve hoş tadına bir alıştığınızda bırakmak istemeyeceksiniz.

Beslenmenize dikkat ediyor ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösteriyorsanız, karayemiş meyvesini es geçmeyin. Sindirimi kolay olan meyve taze haliyle rahatlıkla yenilebilir. Turşusu da yapılan karayemiş meyve çeşitlerine Karadeniz sofralarında bolca rastlanmaktadır. Yoğun aromasıyla fark yaratacak karayemişin reçeli de kahvaltı sofranızı zenginleştirmek için çok iyi bir tercih olacaktır.

Evinizde yapabileceğiniz karayemiş marmelatı ya da pekmeziyle bu güzide meyveyi dilediğiniz an keyifle tüketebilirsiniz.

karayemiş meyvesi

Karayemiş Ağacı Nedir? Ne Zaman Meyve Verir?

Gülgiller familyasından olan karayemiş bitkisi beyaz renkli çiçekler açar. Temmuz ayı civarı meyve veren karayemiş, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Ağacın gövdesi grimsi ya da donuk siyah renginde olur. Odun dokusu sert olan karayemiş ağacının dal sistemi de kuvvetlidir. Genellikle dik ve düzgün bir şekilde büyüyen ağacın kökleri de oldukça derinlere gidebilir.

Karayemiş çiçeği salkımları açtığında, beyazlığıyla göze hoş gelen bir görüntü ortaya çıkarmaktadır. Karayemiş ağacı erken çiçek açan bir bitki türüdür. Karayemişlerin çiçek açma mevsimine denk gelirseniz, eşsiz güzellikteki beyaz çiçeklerini hemen fark edebilirsiniz.

Karayemiş fidanı besin bakımından bol topraklarda ideal biçimde yetişebilen bir fidandır. Toprak türü olarak çok fazla seçici olmayan fidanları büyüyüp ağaç olduğunda ortalama 6 metre uzayabilmektedir.

Karayemiş Meyvesi Nerede Yetişir?

Karayemişler çoğunlukla gölge ve rutubetli yerlerde yetişmeyi seven bir yapıya sahiptir. Ağaçları genel olarak her çeşit toprakta büyüyebilse de derin topraklarda alınabilen verim çok daha fazladır.

Meyvesinin tadı ve kalitesi bakımından alt çeşitlerin göre bazı ufak değişiklikler gösterir. Ilıman iklimi seven bitkiye karadenizin sahil kuşağında yoğun bir şekilde rastlayabilmek mümkündür. Doğal yaşama alanı olarak yer aldığı bu bölgede, birçok tarlanın farklı köşelerinde kendiliğinden büyümüş karayemiş ağaçlarına denk gelebilirsiniz.

Çiçekleri, ağaç yapısı ve meyvesinin lezzetiyle kendine has bir yapısı olan karayemiş, karadenizin özgün havasını yansıtır. Karadeniz bahçelerinin vazgeçilmezi olan karayemiş, nam-ı diğer “taflan”, yörenin bereketli ürünleri arasında öne çıkar. Görünüş olarak tanıdık gelebilecek bu meyvenin kendine has aroması, onu ilk kez deneyenleri gerçekten etkileyecektir. Estetik açıdan da oldukça güzel görünen karayemiş ağacı, bahçelerin görüntüsünü güzelleştirmek için de yetiştirilebilir.

Karayemişin Faydaları Nelerdir?

  • Hastalıklara karşı koruma sağlayan antioksidan yapısı, karayemişin faydaları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
  • Olgun karayemiş meyvelerinin tüketimi sindirimin düzene girmesini sağlar.
  • Karayemiş meyvelerinin taze ya da kuru şekilde tüketilmesinin şeker hastaları için yararlı olduğu düşünülmektedir.
  • Karayemişin içindeki birçok vitamin ve mineral, sinir sisteminin rahat çalışmasına destek olma gibi bir etkiye sahiptir.
  • Kurutulan ya da pekmez haline getirilmiş karayemişin kış mevsiminde tüketilmesi de soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesi sürecine yardımcı olacaktır.
  • Uygun miktardaki karayemiş tüketimi, kemik yapısı ve kasların düzenli çalışması gibi süreçlerde birçok yarar sağlamaktadır.
  • Karın ağrılarının ve bulantıların giderilmesi için de karayemiş kullanılabilmektedir.
  • İçeriğindeki yüksek demir sayesinde bu mineralin vücuttaki eksikliğini gidermeye yardım eder.
  • Karayemiş, bağırsak tembelliği sorununun çözülmesine destek olur.
  • Karayemiş meyvesinin içerisinde bulunan magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller, vücudun direncini korumayı kolaylaştırır.
  • Birçok konuda iyileştirici etkisi bulunan karayemişlerin idrar söktürücü özelikleri olduğu da bilinmektedir.
  • Egzama benzeri cilt hastalıklarında karayemiş kullanımı yararlı olabilmektedir.
  • Meyve ile birlikte kurutulan karayemiş çekirdeğinin faydaları, özellikle solunum yolu rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılmasını sağlar. Solunum yolundaki veya vücuttaki diğer rahatsızlıklarda tedavi amaçlı karayemiş kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Karayemiş Nasıl Kurutulur?

Karayemişler, taze halinin yanı sıra kurutulmuş şekilde de tüketilebilir. Karayemiş kurusu vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan yoğun biçimde kullanılmaktadır. Diğer meyvelerdekine benzeyen gelenekseli kurutma süreçleriyle, yazın toplanan ürünler yıl içinde kuru halde rahatça yenilebilir. Kurutma yöntemi, karayemişler için oldukça ideal bir saklama yöntemi de olmaktadır. Tıpkı taze ve sulu hali gibi, kuru hali de tok tutma konusunda oldukça başarılıdır.

Karayemiş kaç kalori sorusuna cevap vermek gerekirse, 100 gramında yaklaşık 75 kcal enerji bulunduğu söylenebilir. Turşusundan reçeline kadar birçok tüketim şekli sunan karayemiş ya da yerli adıyla taflanı, kuru olarak gün içinde zevkle tüketebilirsiniz.

karayemiş

Karayemiş Nasıl Tüketilir?

Alışılmışın dışında lezzetler arayanlar için karayemiş bulunmaz bir nimettir. Taze haliyle tek başına ya da kurusu çerez olarak cevizle ya da fındıkla beraber yenilebilmektedir. Özellikle Karadeniz civarında yapılan turşusu, soğan ile birlikte kavrularak yemeklerin yanında servis edilir. Reçeli de çok lezzetli bir kahvaltılık olan karayemişlerin pekmezi de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Tatlı ve acı arasında buruk bir tat sunan karayemişlerin kompostosu da yapılabilmektedir.

Karayemişler, özgün tatları ve kokuları sayesinde keklerde ve pastalarda da kullanılan meyveler içinde yer almaktadır. Çayı da yapılan karayemiş yaprağının özellikleri arasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Karayemiş yaprağı zehirli bazı maddeler içerdiğinden dolayı, çay hazırlarken kesinlikle taze yapraklar kullanılmamalıdır. Uzman kişilerin tarafından, özel yöntemlerle kurutulmuş yapraklarla hazırlanacak karayemiş yaprağı çayı, sadece doktorlara danışılarak içilmelidir.

Karayemiş Nerede Satılır?

Karayemiş meyvesi, Karadeniz bölgesi dışında çok iyi bilinen bir meyve olmamakla birlikte bazı manavlarda bulunabilmektedir. Karadeniz’de ise özellikle hasat mevsiminde pazarlarda ve yol kenarlarında çokça satılmaktadır. Özel olarak üretildiği bahçeleri çok fazla bulunmamakla birlikte genelde yerel çiftçilerin fındık veya benzeri ürünleri yetiştirdikleri tarlalarda kendiliğinden büyür.

Birçok yararlı özelliği bulunan karayemişi farklı şekillerde satın alıp tüketebilmeniz mümkündür. Pekmezini ya da reçelini satın alabileceğiniz gibi, kurusu ile de bu meyvenin faydalı etkilerinden yararlanabilirsiniz. Her meyvede odluğu gibi karayemişi de dikkatli bir şekilde tüketmek gereklidir. Sindirim sisteminiz hassas bir yapıya sahipse ve aklınızda karayemiş gaz yapar mı gibi sorularınız varsa, bu meyveyi doktorunuza danışmadan tüketmemeniz gerekir.

Karayemiş Fiyatları Nelerdir?

Karayemiş fiyatı yöreden yöreye farklık gösterebilmekle birlikte ortalama 10 tl fiyattan satılmaktadır. Karayemiş kurusu biraz daha fazla tutabilmekle birlikte, Karadeniz bölgesinde daha uygun şekilde satıldığı pazarlar bulunabilir. Karadeniz’e yapacağınız ziyaretlerde ya da gezilerde bolca karşılaşabileceğiniz karayemişi taze taze yiyebilir ya da kış için çeşitli biçimlerde satın alabilirsiniz.

Fiyat olarak diğer meyvelerin pekmez ve reçellerine yakın olan bu ürünler de içerdikleri yüksek besin değerleri ile öne çıkmaktadır.

Güne Başlarken Ağzını Tatlandıracak Şifa Kaynağı Karayemiş Reçeli Tarifleri

Karayemiş reçeli kahvaltı sofralarına zenginlik katacak tadıyla yoğun olarak tercih edilmektedir. Bu yemişi her mevsim tüketebilmek adına leziz seçenekler sunuyoruz:

Tarif: Karayemiş Reçeli
Tarif: Karayemiş Reçeli

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri