Kardiyo Hareketleri Yapanlar Nasıl Beslenmeli?

Kardiyo Hareketleri Yapanlar Nasıl Beslenmeli? Tarifi

Kardiyo Antrenmanı Öncesi ve Sonrası Beslenme

Kardiyo sözcüğü, Yunanca kalp anlamına gelir. Aynı zamanda kardiyovasküler kelimesinin kısaltılmış halidir. Kardiyo egzersizleri genellikle sağlıklı ve fit bir vücuda kavuşmak için yapılır. Tabii burada sadece egzersiz yapmak yeterli olmuyor. Bununla beraber sağlıklı bir diyet ve beslenme düzeninin önemi büyük. Özellikle protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek gerekiyor.

Kardiyo hareketleri vücuda giren oksijeni artırır. Bu sayede kalp oksijeni daha etkili kullanabilir. Dolayısıyla akciğer ve kalbi güçlendiren hareketlerdir. Yani kardiyo hareketlerinin vücut için önemi yadsınamaz. Bu hareketlerin dengeli beslenme ile desteklenmesi gerekir. Vücudun karbonhidrat ve yağlardan oluşan enerjiye ihtiyacı var.

Vücut her besini aynı şekilde sindirmiyor. Bu nedenle doğru yiyecekleri doğru zamanda tüketmeniz oldukça mühim bir konu. Biz de bu sebeple buraya kardiyo egzersizi yapanların nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili bilgileri derledik. İşte, kardiyodan sonra kasları inşa etmek için doğru beslenme ipuçları.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için diyetisyen desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

kardiyo öncesi beslenme

Kardiyo Nedir?

Kardiyo ne demek sorusunun cevabı en çok araştırılan konular arasında. Kardiyo, Yunanca kalp demek. Bununla beraber kalp ve kan damarları anlamına da gelir. Ayrıca vücudun dolaşım sistemini ifade eden ‘kardiyovasküler’ kelimesinin kısaltılmış halidir.

Kardiyo egzersizleri ise, kalp, damar, akciğeri yüksek tempoda çalıştırır ve güçlendirir. Kardiyo egzersizleri arasında yüzme, koşma, yürüme, tenis, ip atlama gibi sporlar bulunur. Dolayısıyla bu egzersizler, kardiyovasküler sistemin güçlendirilmesine yardımcı olur. Kişinin nefes alıp verişi de bu sayede düzene girer. Kalp daha sağlıklı bir şekilde kan pompalar.

İlginizi çekebilir: Spordan Önce Ne Yenir? Spor Öncesi Enerji Verecek 8 Besin

Kardiyo Hareketleri Nasıl Yapılır?

Kardiyo nasıl yapılır diyorsanız, cevabı çok basit. Kardiyo yapmak için koşma, yüzme, yürüme, bisiklet sürme, tenis oynama ve ağırlık kaldırma gibi aktivitelerden yararlanabilirsiniz. Ancak kardiyo yapmadan önce çeşitlerini iyi bilmeniz lazım. Peki, kardiyo çeşitleri nelerdir?

  • HIIT kardiyo
  • LISS kardiyo

1) HIIT Kardiyo

Yüksek yoğunluklu ve aralıklı egzersizleri ifade eder. Yüksek ve düşük yoğunluklu olmak üzere ikiye ayrılır. Yüksek yoğunlukta yapılan egzersizlerde kendinizi mümkün olduğunca zorlamalısınız. İkinci aşamada ise antrenmana ara verebilirsiniz. Bununla beraber temponuzu düşürebilirsiniz.

Düzenli verim alabilmek için antrenman süreleri ve aralıkları takip edilmelidir. Yüksek yoğunluklu egzersizlerde nefes alıp verişiniz doğru olmalıdır. Derin ve yavaş nefes almalısınız. Ekipmana ihtiyaç yok. Bu sayede spor salonu olmadan çeşitli yerlerde yapılabilir. HIIT kardiyo şu egzersizleri içerir:

  • Squat Jump
  • Koşma
  • İp atlama
  • Yürüme
  • Jack Knife
  • Bisiklet
  • Reverse Lunge
  • Lunge Jump
  • Mule Burpees
  • High Knees
kardiyo

2) LISS Kardiyo

LISS kardiyo, sürekli ve uzun süreli olarak yapılan düşük ve orta yoğunluktaki aerobik aktivite demek. Büyük efor sarf edilmesine gerek yok. Sürekli artan kalori yakma aktiviteleridir. Uzun süre yapılan düşük yoğunluklu egzersizler kalp ve akciğerin daha fazla kılcal damar üretmesini sağlar.

Bunda uzun ve düzenli egzersiz dönemine ihtiyaç duyulur. Herhangi bir ekipman olmadan yapılabilir. Bununla beraber alet kullanarak da yapılabilir. Süresi ortalama 45-60 dakika arasındadır. Uzun süreli koşu, bisiklete binme ve yürüme egzersizleri LISS kardiyoya örnektir. LISS kardiyo hareketleri ise şunlar:

  • Doğa yürüyüşü
  • Yüzme
  • Koşu
  • Sabit ve orta hızda kullanılan bisiklet
  • Kürek
  • Sörf
  • Paten
  • Kaykay
kardiyo nedir

Kardiyo Hareketleri Yapanlar Nasıl Beslenmeli?

Dengeli beslenmenin olmazsa olmazları; tam tahıllar, baklagiller, zeytinyağı, meyve ve sebze, avokado, baklagiller, fındık, fıstık ezmesi, yumurta, somon gibi yiyeceklerdir. Bunlar vücudun karbonhidrat ve yağ ihtiyacını kaliteli bir şekilde karşılar. Doğru zamanda doğru yiyeceklerle beslenmek için egzersiz öncesi ve sonrası yemeniz gereken yiyecekleri ayırdık.

Kardiyo Öncesi Beslenme

Egzersize başlamadan önce sağlıklı karbonhidrat tüketmenizde yarar var. Ancak karbonhidratlar lif içerir. Sindirilmesi biraz zordur. Bu sebeple ayarında tüketmek lazımdır. Egzersiz öncesi tüketebileceğiniz besinler ise şöyledir:

  • Zeytinyağlı, limon soslu ızgara tavuk salata yanında kepek ekmeği tüketilebilir.
  • Kepekli pirinç ve brokoli ile ızgara somon
  • Haşlanmış sebzeler ve peynirler ile çeşitlendirilmiş kepekli makarna
  • Tavuk, peynir, fıstık ezmesi. Bunlardan biri kepek ekmeği üzerinde tüketilebilir.
  • Egzersiz saatine 60 dakikadan az varsa; yağsız yoğurt, meyve (1 porsiyon), granola bar, 1 avuç çubuk kraker tüketilebilir.
kardiyo öncesi beslenme

Kardiyo Sonrası Beslenme

Egzersiz sonrası beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Çünkü vücut enerji kaybeder ve kaslar yorgun düşer. Dolayısıyla karbonhidrat ve protein oranı yüksek gıdalarla beslenmelisiniz. 4 saat önce yemek yediyseniz yiyecek tüketmelisiniz. Ancak 4 saatten daha kısa mideniz dolduysa şunları tüketebilirsiniz:

  • Humus
  • 1 bardak çikolatalı süt
  • Protein bar
  • Yarım porsiyon tam tahıllı ekmek ile yapılmış hindili sandviç
kardiyo sonrası beslenme

Kardiyo Ne İşe Yarar?

  • Kardiyo yağ yakımını hızlandırmaya yarar. Yağ yakmak istiyorsanız, mutlaka kardiyo yapmanız gerek.
  • Menopoz döneminde sağlıklı olmak için kardiyo yapılmalıdır. Kadınların menopoz dönemini rahat geçirmesini sağlar.
  • Damar tıkanıklıklarını engellemektedir. Böylece kalbiniz daha sağlıklı olmaktadır.
  • Dayanıklılık seviyeniz artar. Bu sayede daha enerjik hissedersiniz. Yorgunluğunuz geçer.
  • Stres ve depresyonu azaltmaktadır. Çünkü kardiyo doğal ağrı kesici endorfini üretmenizi sağlar.
  • Egzersiz, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Böylece daha az hastalanırsınız.
  • Uyku düzenini sağlamanıza yardımcı olur. Bu sayede daha dinç ve mutlu hissedersiniz.

İlginizi çekebilir: Spordan Sonra Ne Yenir? Tam İhtiyacınız Olan En Etkili 10 Yiyecek

kardiyo beslenme

Kardiyo Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Kardiyo bilinçli yapılması gereken bir aktivitedir. Kardiyo sırasında kalp atış hızını kontrol eden bir alet kullanmanız şart.
  • Kalp atış hızının ne kadar sürede normale döndüğüne de bakmanız lazım. Kalp atışınız egzersiz bittikten sonra 1 dakika içerisinde en az 10 atış azalmalı.
  • Protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmelisiniz. Dengeli ve düzenli beslenme listeniz ve programınız olmalı.

Her Gün Kardiyo Yapmak Doğru mu?

Sağlıklı ve kilo vermek için endişeli değilseniz, her gün 20 veya 30 dakika aktivite yapmanız yeterli olacaktır.

Hangi Kardiyo Daha Çok Yağ Yakar?

Koşmak çoğu kardiyo aktivitesinden daha fazla yağ yakmanızı sağlar. Bununla beraber bisiklet ve yüzme de iyi seçeneklerdir. Örneğin, HIIT egzersizleri yağ yakmak için en çok tercih edilenleridir. Bu aktiviteleri yaptığınızda vücudunuz 24 saat boyunca yağ yakmaya devam eder.

İlginizi çekebilir: Crossfit Beslenmenin En Sağlıklı 3 Püf Noktası

kardiyo sonrası beslenme

Karın Kası Yaparken Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Protein Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? 3 Günlük Protein Diyeti Listesi

Protein İçeren Besinler Listesi – Yüksek Protein Kaynağı 13 Yiyecek

Kas Yapmak İsteyenler İçin En Etkili 12 Yiyecek, Beslenme Tüyoları

Sporcu Beslenmesi – Diyetisyen Onaylı En İyi Fit Beslenme Programı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyet Yapanlara Makarna Alternatifi Tarifi

Diyet Yapanlara Makarna Alternatifi

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Diyet Yapanlar İçin Kabak Yemeği Tarifi

Diyet Yapanlar İçin Kabak Yemeği

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Nutella Görünümlü Tahinella Diyet Yapanlara Tarifi

Nutella Görünümlü Tahinella Diyet Yapanlara

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Fit Snickers (Diyet Yapanlar İçin) Tarifi

Fit Snickers (Diyet Yapanlar İçin)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bal Kabağı Diyet Yapanlar İçin Tarifi

Bal Kabağı Diyet Yapanlar İçin

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Diyet Yapanlar İçin Tok Tutan Salata Tarifi

Diyet Yapanlar İçin Tok Tutan Salata

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Fırında Mücver (Diyet Yapanlar İçin İdeal) Tarifi

Fırında Mücver (Diyet Yapanlar İçin İdeal)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Diyet Yapanlar İçin Tok Tutan Omlet Tarifi

Diyet Yapanlar İçin Tok Tutan Omlet

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri