Karın Şişliği Neden Oluşur? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Karın Şişliği Neden Oluşur? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Tarifi

Karın Şişliklerini Gideren Etkili Tavsiyeler

Pek çok kişide, çeşitli nedenlerden dolayı karın şişliği ve ağrısı görülmektedir. Bir şekilde asıl nedeni bilinmeyen bu şişlikler, kişiye kimi zaman kısa süreliğine kimi zaman gün boyu rahatsızlık verir. Bazen karın bölgesinde oluşan şişlikler geçici rahatsızlık olurken, bazen başka bir hastalığın habercisi olabilir. İşte bizler de Nefis Yemek Tarifleri ekibi olarak, bu ikilemlere yanıt bulmak için bir yazı hazırladık.

Yazımızı okumayı bitirdikten sonra karın şişliği tedavisi hakkında gereken bilgilere ve karın şişliğine bitkisel çözüm önerilerine ulaşmış olacaksınız. En önemli hazineniz sağlığınızdır diyerek, yazımıza başlıyoruz.

karın şişliği neden oluşur

Karın Şişliği Neden Oluşur?

  • Karın şişkinliğinin en temel sebebi bağırsaklarda oluşan gazdır. Bağırsaklarda gaz oluşumu ise; besinlerdeki karbonhidratların parçalanma esnasında ortaya çıkar. Besinlerin parçalanması dışında yoğun şekilde hava yutmak da karın şişliğine neden olan doğal faktörler arasındadır. Sigara içenlerde ve sürekli sakız çiğneyenlerde hava yutma durumu sıkça gözlemlenir. Bu nedenle karın şişliğinden şikayetçi olanların geneli sigara içen ve sakız çiğneyen kişilerden oluşmaktadır.
  • Karın şişliğinin diğer nedenleri arasında bağırsaklarda oluşan enfeksiyon ve bakteriler de yer alır. Bağırsak hastalıklarına bağlı olarak kullanılan ilaçlar, vitamin ilaçları ve antibiyotikler de karnınızın şişmesine ve rahatsız olmanıza neden olur. Herhangi bir şey tüketmeden de karnınız zaman zaman şişebilir. Bunun sebebi ise duygusal halinizdir. Kimi durumlarda stres ve kaygı midede tepkime oluşmasına neden olur.
  • Regl döneminde hissedilen karın şişliğinin etkisini de unutmamak gereklidir. Karın şişliği adet gecikmesi yaşayan kadınlarda sıkça görülen bir rahatsızlıktır.
  • Ayrıca çölyak karın şişliği belirtisi ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Çölyak hastalığının diğer nedenleriyle beraber karın şişliği görülüyorsa, en kısa sürede doktora gitmeniz tavsiye edilmektedir. Erken teşhis ile pek çok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.
  • Bilinmesi gerekir ki karın şişliği karaciğer yetersizliği ve siroz gibi durumlarda da bir işaretçi olabilir. Karaciğerin işlevini kaybetmemesi için gerekli kontrollerin ihmal edilmemesi gereklidir. Uzun süreli yaşanan şişliklerin ne de olsa geçer düşüncesi ile önemsenmediği bir gerçektir. Buna neden olan bir başka hastalık olabilir. Bu nedenle sizi ciddi boyutta rahatsız eden karın şişliklerinde gerekli önemi göstermelisiniz.
  • Yemek yerken yapılan yanlışlar, karın şişliğini tetikleyen unsurlar arasında yerini alır. Hızlı ve çiğnenmeden yenilen yemekler, bağırsaklardan geçerken zorlanacaktır ve daha çok gaz açığa çıkacaktır. Neredeyse herkesin bir şekilde yaptığı fakat zararının farkında olmadığı bir diğer neden de; fazla yemektir. Fazla alınan besinler mideyi yoracak ve sindirilmesini zorlaştıracaktır. Besinlerin parçalanma sırasında ise fazlasıyla gaz açığa çıkacaktır. Bunun sonucunda da istenmeyen ve çok rahatsız eden karın şişliği görülecektir.
  • Ayrıca karın şişliği mide bulantısı hissini de getirebilir. Bu belirti besinlere karşı oluşan alerji durumunda daha çok görülmektedir. Süt ürünlerinin ve glutenli gıdaların alerji yapması durumunda şişlikle beraber mide bulantısı yaşattığı da bilinmelidir. Bağırsaklarınızda oluşan parazitler de mide bulantısına neden olacaktır.

karın şişliği neden oluşur

Karın Şişliğine Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Öncelikle karın şişkinliği gebelik belirtisi olabilir. Sizlere önerdiğimiz bitkisel çözümleri denemeden önce, eğer gebelik şüpheniz varsa doktora gitmenizi tavsiye ederiz.

  • Karın şişliğinin geçmesi beslenme düzeninin değişmesi ile kısa süre içinde geçebilir. Uzun Öncelikle az az yemeye özen göstermelisiniz. Birden midenize yüklenirseniz, bu durum mide ve bağırsak sağlığınızı olumsuz şekilde etkileyebilir.
  • Gün içinde meyve ve sebze ile beslenmeye dikkat etmelisiniz. Bol sıvı tüketimi besinlerin daha rahat sindirilmesine yardım edecektir. Lifli gıdaların tüketilmesi de bağırsaklarınızın rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Karın şişliğine iyi gelen çözümler arasında hareket etmek de yer alıyor. Hareketsiz kalan kişilerin daha çok karın şişliği problemi yaşadığı görülmektedir.
  • Karın şişliği nefes darlığı gibi durumlara da yol açabilir. Bu nedenle gün içinde 30 dakika da olsa kısa bir yürüyüş bedeninize iyi gelecektir.
  • Bağırsaklarınızın daha rahat çalışması adına kuru erik, kuru kayısı, kuru incir tüketebilirsiniz. Bunlara ek olarak ananas ve ıspanak da karın şişliğini önleyecek ve giderecek besinlerdendir.
  • Yemeklerinize sindiriminizi rahatlatacak baharatlar eklerseniz, yediğiniz besinlerin sindirilmesi daha kolay olacaktır. Böylece yemek sonrasında karın şişliği problemi yaşamazsınız. Kekik, kimyon, pul biberi ve karabiber gibi baharatlar sindiriminizi kolaylaştırabilir.
  • Karın şişliği alkol alışkanlığı sonucunda da meydana gelebilir. Bu nedenle eğer alkol kullanan biriyseniz ve karın şişliğinden şikayetçiyseniz, alkolden uzak durmanız tavsiye edilmektedir. Karın şişliği ile başlayan bu durum karaciğerinizi de çok geçmeden rahatsız edecektir.

karın şişliğine ne iyi gelir

Karın Şişliği Nasıl Giderilir İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri

  • Limonlu su: Karın şişliği İbrahim Saraçoğlu tarafından incelenen ve tedavisi için bitkisel çözümler aranan bir rahatsızlıktır. Karın şişliği şikayeti ile gelen danışanlara öncelikle limonlu su içilmesini tavsiye ediyor. Sabah uyanır uyanmaz ılık su içine bir dilim limon atın ve için. Daha sonra bir süre hareket halinde kalın. Limon antioksidan etkisi ile karnınızda oluşan şişliği yok edecektir.
  • Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir.
  • Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
  • Havuç suyu da yoğurt suyu gibi etkili olacaktır.

Karın Şişkinliği İçin Şifalı Bitkiler

Karın şişkinliği için en iyi yöntem besinlerinizi seçmeniz olacaktır. Bu nedenle karın şişliği bitkisel tedavi önerileri size büyük yardımcı olacaktır. Suna Dumankaya’nın önerisi ile dereotunu çay gibi süzüp içebilirsiniz. Dereotu çayı karın şişliğini yok edebilir.

  • Melisa otu: Spazm yok edici özelliğe sahip bir bitkidir. Çayını demleyip tüketirseniz şişliğe neden olan faktörleri vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz. Sindirim sisteminize büyük yardımı olacaktır.
  • Anason: Mide ve bağırsaklarda oluşan rahatsızlıklar için tüketilmektedir. Karın şişliği durumunda anason çayı içerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
  • Zencefil: Mide problemleri konusunda oldukça adı duyulan bir bitkidir. Uzun zamandır karın şişliği şikayetiniz varsa zencefilli yoğurt veya zencefil çayı size iyi gelecektir.
  • Meyan kökü: İdrar söktürücü özelliği ile dikkat çekmektedir. Böylece şişliğe neden olan maddeleri vücudunuzdan atabilirsiniz.
  • Adaçayı: Ödem ve spazm gibi durumlarda kurtarıcı bir çay olarak karşınıza çıkacaktır. Karın şişliği gaz gibi durumlarda bir fincan tüketmek oldukça iyi gelecektir.
  • Bitki çayları: Karın şişliği kabızlık belirtisi de olabilir. Bu durumu önlemek için yeşil çay tüketebilirsiniz. Papatya çayı da alternatif olacaktır.

karın şişliğine ne iyi gelir

Karın Şişliği Tedavisi: Hangi Doktora Gidilir?

Karın şişliği probleminiz hala ortadan kalkmıyorsa; çok vakit kaybetmeden bir doktora görünmeniz gerekecektir. Gideceğiniz doktora “İç Hastalıkları” bölümünden ulaşabilirsiniz. En kısa zamanda “Gastroenteroloji” uzmanına giderek karın şişliği tedavisi için adım atabilirsiniz.

Doktorunuz karnınızın şişmesine neden olan faktörleri incelemek için öncelikle kan ve idrar testi yaptıracaktır. Tahlil sonuçlarınıza göre uygun görülen gerekli ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Tarifler Geri
Videolar Geri