Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri, Zayıflatır Mı?

Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri, Zayıflatır Mı? Tarifi

Karnabahar Yemek Neye İyi Gelir?

Karnabahar, kış mevsiminin en özel sebzelerinden biridir. Kendine özgü kokusu ve lezzeti ile kış sofralarının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Yemeğinin yanı sıra turşusu, salatası, kısırı, kızartması ve mücveri gibi çeşitli biçimlerde değerlendirilebilen karnabahar, kış mevsiminin müjdecisidir. Ekim ayından itibaren raflarda ve pazarlarda yerini almaya başlayan sebze, estetik görüntüsü ve bembeyaz rengi ile oldukça sevimlidir.

Hemen hemen her şekilde pişirilebilen karnabahar ile yapılan yemekler arasında kıymalı karnabahar yemeği, karnabahar graten, karnabahar köftesi, fırında beşamel soslu karnabahar, karnabahar salatası, karnabahar çorbası ve karnabahar kızartması en sık yapılan karnabahar tarifleri olarak dikkat çeker.

Karnabahar besin değeri yüksek ve lifli bir sebzedir. Karnabaharda bulunan gefernato maddesi antioksidan özelliği ile başta kolon kanseri olmak üzere, ülsere ve gastrite faydalıdır. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde de vücudu destekleyici rol oynar.

karnabahar

Karnabahar Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Ana vatanı Doğu Akdeniz havzası olan karnabahar, turpgiller familyasına ait lahanadan türeyen bir kış sebzesidir. Karnabahar ya da karnabit olarak da bilinen karnabahar çiçeği yenen, beyaz, pembe, mor ve sarı çiçeklere sahip olan, kendine has aroması bulunan ve faydaları ile dikkat çeken bir bitkidir.

Ülkemizde kışlık, mart ve turfanda karnabahar olmak üzere üç çeşit karnabahar yetiştirilir. Diğer karnabahar çeşitleri ise Fremont F1, Barkha F1, Baldo F1, Arizona F1 ve Amiata F1 olarak sayılabilir.

karnabahar nedir

Karnabahar Kalori ve Besin Değerleri

Kalori değeri oldukça düşük bir bitkidir. 100 gram karnabahar 27 kalori ve 5,2 gram karbonhidrat içerir. Protein içeriği açısından diğer sebzelere göre daha zengindir, 100 gram karnabaharda 2,7 gram protein bulunur.

100 gramında 1 gram lif bulunan karnabahar vitaminler açısından da iyi bir kaynaktır. A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve C vitamini içerir. Ayrıca fosfor, folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyumdan da zengin olan karnabahar vitamin K, Omega -3 yağ asidi ve sülfür içeriği ile de dikkat çekmektedir.

Detaylı bilgi için: Karnabahar Kaç Kalori?

Karnabahar Faydaları Nelerdir?

  • Karnabahar, kalp hastalıkları riskini azaltır ve cinsel gücü arttırıcı özellik gösterir.
  • Kan şekerinin düzenlenmesinde etkin bir rol oynayan karnabahar ayrıca karaciğerin görevlerini yapmasında yardımcı olur.
  • Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler.
  • Karnabaharın faydaları arasında detoks etkisi de bulunmaktadır. Toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Karnabahar, beyin fonksiyonlarının gelişimini destekleyerek zekâyı geliştirir. Alzheimer’e karşı koruyucu görev üstlenir.
  • Sağlıklı kemik gelişimini destekleyen karnabahar, romatizma ve eklem ağrılarının tedavisine yardımcıdır.

Karnabahar Kürü Zayıflatır Mı?

Karnabahar kürü, 250-300 gram karnabahar ile 750 mililitre suyun kaynatılması ile elde edilen karnabahar suyu karışımıdır.

Her gün taze olarak tüketilmesi önerilen karnabahar suyu zayıflatır mı? Karnabahar suyunun antioksidan içeriği metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Kronikleşen idrar yolları enfeksiyonlarını tedavi eden karnabahar kürünün faydaları arasında kanser hücrelerinin yayılmasını önleme etkisi de yer almaktadır.

Karnabahar Diyeti Nasıl Yapılır?

Karnabahar kalorisi düşük bir sebzedir. Bu özelliğinden dolayı karnabahar diyet listelerinde en çok tercih edilen sebzeler arasında yer alır. 1 küçük karnabahar iri parçalara bölünür ve 15 dakika soğuk su içinde bekletilir. Soğuk sudan çıkarılan karnabaharlar tencereye konularak haşlanır ve üzerine sarımsaklı yoğurt eklenerek tüketilir.

Faydaları ile ön plana çıkan karnabahar zayıflatır mı? Hazırlanan karnabahar yemeği kalori açısından oldukça düşüktür ve yemeklerden önce birer kâse tüketildiğinde ana yemekten fazla yenmesini önleyerek zayıflamaya yardımcı olur. Karnabahar ile zayıflayanlar tekrar kilo almamak için ayda 1 kaç kez bu diyeti yapmalıdır.

Karnabahar Nasıl Temizlenir, Doğranır?

Karnabahar yemekleri hazırlayabilmek için karnabaharın yıkanıp, ayıklanması gerekir. Karnabahar yaprağı da yenilebilen bir sebzedir. Yapraklarını yemeklerinize ekleyebilir ve daha sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz. Dış yapraklarını kopardığınız karnabaharı doğrayabilmek için saplarının birleştiği noktadan ayırmalısınız.

Karnabaharın kenarlarında kahverengi lekeler var ise ayıklamalı ve kurt çıkabilme ihtimaline karşı pişirmeden 15 dakika önce tuzlu ya da sirkeli suda bekletmelisiniz. Karnabaharı çiçek kısımlarından tek tek veya istediğiniz boyutlarda ayırarak doğrayabilirsiniz.

Peki, karnabahar nasıl haşlanır ve karnabahar nasıl yapılır? Çiçek dallarına ayırdığınız karnabaharı su dolu tencere içine bir iki dilim limon ile birlikte haşlayabilirsiniz, limon karnabaharın renginin daha da beyaz olmasına yardımcı olur.

Karnabahar Nasıl Saklanır?

Karnabahar mevsimi içinde tüketildiğinde çok daha sağlıklıdır. Satın alınan karnabahar hemen kullanılmayacaksa, buzdolabında kâğıt ya da plastik bir torba içinde bir hafta boyunca saklanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise karnabaharın nemden etkilenmemesi için, köküyle birlikte muhafaza edilmesidir.

Karnabahar çiçeklerine ayrılarak buzdolabına konulduğunda bir iki gün içinde tazeliğini kaybeder. Bu sebeple hemen tüketilmeli ve yemeği yapıldıktan sonra en geç iki-üç gün içinde bitirilmelidir.

Uzmanlar tarafından kış mevsimlerinde mutlaka tüketilmesi önerilen karnabahar zararları da olan bir sebzedir. Özellikle akut bağırsak hastalığı olanlar ve gut hastalarının karnabahar tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilen karnabahar tiroit fonksiyon bozukluğu olanlar tarafından da sınırlı olarak tüketilmelidir.

Karnabahar Nasıl Yazılır?

Karnabahar konusunda merak uyandıran bir diğer nokta ise karnabahar nasıl yazılır sorusudur. Günlük hayatta karnıbahar olarak kullanılmasına rağmen Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “karnabahar” olarak kabul edilir.

karnabahar nasıl yazılır

Karnabahar Fiyatı Ne Kadar?

Karnabahar yetiştiriciliği için en temel koşul uygun sıcaklık aralığıdır. Karnabahar fidesi -10 derece sıcaklığa kısa süreli olarak dayanır ancak hasat mevsimi yaklaştıkça 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda karnabaharın taç kısımları oluşumlarını tamamlayamaz.

Karnabahar tohumu nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında ılık ve soğuk yastıklara ekilir. Yetiştiriciliği oldukça kolay olan karnabahar fiyatları mevsimine, o seneki ürün hasadına göre değişiklik gösterir. Genel olarak tane şeklinde satılan karnabahar fiyatı tane başına 5 lira ile 12 lira arasında değişir.

En Beğenilen 10 Leziz Karnabahar Yemeği

1) Karnabaharın En Lezzetli Hali: Karnabahar Kızartması

Karnabahardan yapılan en pratik yemeklerden biri olan karnabahar kızartması lezzeti ve çiçek şeklindeki muhteşem görüntüsü ile sofralarınızda fark yaratır.  Karnabahar Kızartması

Tarif: Karnabahar Kızartması

2) Karnabaharın En Sağlıklı Hali: Beşamel Soslu Karnabahar

Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan karnabaharın en sağlıklı pişirme yöntemlerinden olan fırında beşamel soslu karnabahar hem ana yemek hem de yardımcı yemek olarak sofralarınız süsler. Fırında Beşamel Soslu Karnabahar

Tarif: Fırında Beşamel Soslu Karnabahar

3) Sofranın Assolisti: Karnabahar Köftesi

Karnabahar, yumurta, soğan, maydanoz, pirinç ve baharatlardan oluşan karnabahar köftesi muhteşem lezzeti ile sevmeyenlerin bile iştahını açar. Farklı bir sofra deneyimi yaşamak için karnabahar köftesi yapabilirsiniz. Karnabahar Köftesi

Tarif: Karnabahar Köftesi

4) Sofralarınızda Bembeyaz Bir Görüntü: Karnabahar Salatası

Karnabahar, mayonez, yoğurt, sarımsak kullanılarak hazırlanan karnabahar salatası sağlıklı olmasının yanı sıra sofraya getirdiği bembeyaz görüntüsüyle iştahınızı açar. Karnabaharın alternatif bir kullanımı olan karnabahar salatasını mutlaka denemelisiniz. Karnabahar Salatası

Tarif: Karnabahar Salatası

5) Toksinlerden Kurtulmanın En Lezzetli Yolu: Karnabahar Salatası

Dereotu, karnabahar, yoğurt, mısır ve sarımsak kullanılarak hazırlanan karnabahar salatası lezzeti bir yana vücudu toksinlerden arındıran özelliği ile sofralarınıza sağlık getirir. Misafirlerinizi sağlık dolu karnabahar salatası ile ağırlayabilirsiniz. Karnabahar Salatası

Tarif: Karnabahar Salatası

6) Karnabaharın En Puf Hali: Karnabahar Mücveri

Muhteşem lezzeti ve puf puf kabaran görünümü ile özellikle çocukların dikkatini çeken karnabahar mücveri, çay saatlerinde ve kahvaltılarda tüketilebilir. Kolay ve pratik bir çay saati çözümü olan karnabahar mücveri deneyebilirsiniz. Puf Puf Karnabahar Mücveri

Tarif: Puf Puf Karnabahar Mücveri

7) Karnabaharın En Çiçek Hali: Fırında Bütün Karnabahar

Yoğurt, yağ ve sıvı yağ kullanılarak hazırlanan fırında bütün karnabahar yavaş yavaş pişerek lezzetini her hücresine yedirir. Karnabaharın bütün olarak fırına atıldığı fırında bütün karnabahar ile lezzetli, pratik ve muhteşem bir görünüme sahip öğünlere sahip olabilirsiniz. Fırında Bütün Karnabahar

Tarif: Fırında Bütün Karnabahar

8) Karnabaharın En Kalorisiz Hali: Karnabahar Kısır

Bulgur yerine karnabahar kullanılarak hazırlanan karnabahar kısırı, karbonhidrat içermediğinden dolayı Dukan diyeti yapanların gözdesidir. Çay saatlerinizi düşük kalorili karnabahar kısırı ile daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Dukan Diyetine Uygun Karnabahar Kısırı

Tarif: Dukan Diyetine Uygun Karnabahar Kısırı

9) Karnabaharın En Beyaz Hali: Kıymalı Karnabahar Graten

Karnabahar, kıyma, soğan salça ve beşamel sos ile hazırlanan karnabahar graten kış aylarında sofralarınızı süsleyen sımsıcak bir yemektir. Bembeyaz görüntüsü ve lezzeti ile sofralarınıza sağlık getiren karnabahar graten her kaşıkta sağlığınızı da korur. Kıymalı Karnabahar Graten

Tarif: Kıymalı Karnabahar Graten

10) Karnabaharın En Şaşırtan Hali: Fırında Börek Tadında Karnabahar

Karnabahar, yumurta, un, baharat ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan fırında karnabahar böreği farklı lezzeti ile misafirlerinizi şaşırtır. Çay saatlerinizi sağlıklı bir hale getirmek için fırında karnabahar böreğini denemelisiniz. Fırında Börek Tadında Karnabahar

Tarif: Fırında Börek Tadında Karnabahar

Karnabahar ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Benim Fırında Karnabaharım Tarifi

Benim Fırında Karnabaharım

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Brokoli Ve Karnabahar Salatası Tarifi

Brokoli Ve Karnabahar Salatası

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Brokoli Ve Karnabahar Salatası Tarifi

Brokoli Ve Karnabahar Salatası

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Karnabahar Ve Brokoli Salatası Tarifi

Karnabahar Ve Brokoli Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Patates Ve Havuçlu Karnabahar Tarifi

Patates Ve Havuçlu Karnabahar

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Karnabahar Ve Brokoli Salatası Tarifi

Karnabahar Ve Brokoli Salatası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Brokoli Ve Karnabahar Tarifi

Fırında Brokoli Ve Karnabahar

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Karnabahar Ve Brokoli Kızartması Tarifi

Karnabahar Ve Brokoli Kızartması

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri