Karpuzun Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karpuzun Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi

Karpuz: Sağlıklı Yaşamı Destekleyen Meyve!

Karpuz, Cucurbitaceae familyasına ait Citrullus cinsinden olan bir meyvedir. Bilimsel adı Citrullus lanatus olan bu meyve, genellikle yaz aylarında sıcak iklimlerde yetişir ve geniş bir su içeriğine sahiptir. Karpuzun meyve eti genellikle tatlı ve sulu olup, genellikle kırmızı veya pembe renkte olur. Ancak bazı türlerde sarı, yeşil veya beyaz renkte karpuzlar da bulunabilir.

Günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce ilk kez yetiştirilen ve zaman içinde Akdeniz’e yayılan karpuz; lezzetiyle, içerdiği besinlerle, zengin vitaminleriyle ve az kalorili olmasıyla yaz mevsiminde sıklıkla tüketilir.

Peki, karpuz yemek neye iyi gelir, karpuzun faydaları nelerdir? Birlikte inceleyelim:

Karpuzun Faydaları

  • Kan basıncını düzenler.
  • Sıvı kaybını önler.
  • Antioksidan kaynağıdır.
  • Kabızlığa iyi gelir.
  • Cildi nemlendirir.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Kanser riskini önler.
  • Kas ağrılarını azaltır.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Bazı bünyeler karpuza karşı hassas olabilir.

Kullanım öncesi sağlık profesyoneline danışınız.

Kan Basıncını Düzenler

İçeriğindeki potasyum kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Bu da koroner kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir. Potasyum, sodyumun etkilerini dengeleyerek kan basıncını düşürebilir. Potasyumun düzenli alımı, hipertansiyon riskini azaltabilir.

Karpuz, arginin adlı bir amino asit içerir. Arginin, nitrik oksit üretimini artırabilir. Nitrik oksit, kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürebilir. Araştırmalar, arginin takviyelerinin kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir.

Sıvı Kaybını Önler

Karpuz %92 oranında su içeren bir yaz meyvesidir. Bu özelliği ile sıvı kaybını önleyebilir, vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarının bir kısmını karşılayabilir.

Antioksidan Kaynağıdır

Karpuz, likopen gibi güçlü antioksidanlar içerir. Likopen, hücre hasarını azaltmaya yardımcı olabilir ve bağışıklık sistemini destekleyebilir.

Kabızlığa İyi Gelir

Karpuz, büyük bir su içeriğine sahiptir (yaklaşık %92). Su, dışkının yumuşamasına ve kolay geçişine yardımcı olabilir, böylece bağırsaklardaki hareketlilik artar.

Karpuz, özellikle çekirdeklerinde bulunan lif içerir. Lif, bağırsak hareketlerini uyarabilir ve dışkının hacmini artırarak kabızlık riskini azaltabilir.

Cildi Nemlendirir

Karpuz dilimi içeriğinde bulunan likopen cildi zararlı UV ışınlarından korur. Doğal bir antioksidan olan A vitamini karpuz içinde bulunur. 100 gram karpuz, günlük A vitamini ihtiyacının %19’unu karşılar. A vitamini cilt sağlığı için önemli bir kaynak oluşturur. 1 dilim karpuz günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini karşılayabilmektedir.

C vitamini, karpuzun cilt sağlığını destekleyen bir antioksidan içermesini sağlar. Ciltteki serbest radikallerle savaşarak genç görünümü koruyabilir.

Uyku Kalitesini Artırır

Karpuz, magnezyum içerir. Magnezyum, kasları gevşetmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu özellikleriyle magnezyum, uyku kalitesini artırma potansiyeline sahip olabilir.

Karpuzun içerdiği likopen ve diğer antioksidanlar, hücresel stresi azaltabilir ve vücudu rahatlatarak uyku kalitesini olumlu yönde etkileyebilir.

Kanser Riskini Önler

Karpuz dilimi içinde yer alan likopen, beta karoten, lutein gibi antioksidanlar kolon, prostat, göğüs ve akciğer kanserlerine karşı koruma sağlayabilir.

Likopen özellikle karpuzda bulunan bir karotenoiddir ve kırmızı renkteki meyve ve sebzelerde yaygındır. Likopenin antioksidan özellikleri olduğu düşünülmekte ve bazı araştırmalar, likopenin kansere karşı koruyucu olabileceğini öne sürmektedir.

Kas Ağrılarını Azaltır

Karpuz, magnezyum mineralini içerir. Magnezyum, kasların gevşemesine yardımcı olabilir ve bu da kas ağrılarına karşı rahatlama sağlayabilir.

Karpuz, likopen ve diğer antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, hücre hasarını azaltabilir ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde kas iltihabını hafifletebilir.

karpuzun faydaları

Karpuzun Faydaları Hakkında Bilimsel Çalışmalar

Likopen ve Antioksidan Etkileri

Çalışma: Birçok araştırma, karpuzun içerdiği likopenin, antioksidan özelliklere sahip olduğunu ve serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabileceğini göstermektedir.

Kaynak: Brown MJ, Ferruzzi MG, Nguyen ML, et al. (2008). Carotenoid bioavailability is higher from salads ingested with full-fat than with fat-reduced salad dressings as measured with electrochemical detection. The American Journal of Clinical Nutrition, 88(5), 1286–1297.

 

Hidrasyon ve Spor Performansı

Çalışma: Su içeriği yüksek olan karpuz, sporcuların hidrasyonunu artırabilir ve egzersiz performansını destekleyebilir.

Kaynak: Tarazona-Díaz MP, Alacid F, Carrasco M, et al. (2013). Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(31), 7522–7528.

 

Kardiyovasküler Sağlık

Çalışma: Karpuzun içerdiği likopen ve arginin, kan basıncını düşürebilir ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilir.

Kaynak: Figueroa A, Sanchez-Gonzalez MA, Perkins-Veazie PM, Arjmandi BH. (2011). Effects of watermelon supplementation on arterial stiffness and wave reflection amplitude in postmenopausal women. Menopause, 18(12), 1336–1343.

 

Anti-İnflamatuar Etkiler

Çalışma: Karpuzun içerdiği bileşenlerin, iltihaplanmayı azaltabileceğini ve inflamatuar durumlarla mücadele edebileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Kaynak: Zhu QY, Hackman RM, Ensunsa JL, Holt RR, Keen CL. (2003). Antioxidative activities of oolong tea. The Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(22), 6562–6565.

Bu çalışmalar, karpuzun içerdiği besin maddeleri ve antioksidanların sağlık üzerinde olumlu etkilerini desteklemektedir. Ancak, her sağlık durumu bireyseldir ve bu tür faydaların kişiden kişiye değişebileceğini unutmamak önemlidir.

karpuz faydaları

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Karpuzun kendisi kadar çekirdeklerinin de insan sağlığına faydaları bulunur:

  • Karpuz çekirdeği içinde yer alan cucurbocitrin adındaki madde, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Karpuz çekirdeği faydaları arasında bir diğer madde de içeriğindeki magnezyumun kalp sağlığına olumlu katkısı olarak bilinir.
  • Karpuzun içeriğindeki B vitamini bağışıklığı güçlendirir.
  • Doymamış yağlar vücuda enerji sağlamaktadır.

İlginizi çekebilir: Karpuz Çekirdeği Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

karpuz çekirdeği faydaları

Karpuz Kalori ve Besin Değerleri

Özellikle prostat kanseri ve kalp rahatsızlıklarıyla savaştığı bilinen likopen, karpuzda domatesten %40 daha fazla yer alır. Karpuz besin değeri tablosu, diyet menülerine uygunluğuyla bilinir. 100 gram için karpuz besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Öğesi Miktar (100 gram)
Kalori 30 kcal
Su 91.45 g
Protein 0.6 g
Yağ 0.2 g
Karbonhidrat 7.6 g
Lif 0.4 g
Şeker 6.2 g
Kalsiyum 7 mg
Demir 0.2 mg
Magnezyum 10 mg
Fosfor 11 mg
Potasyum 112 mg
C Vitamini 8.1 mg
A Vitamini 569 IU

İlginizi çekebilir: Karpuz Kaç Kalori? Besin Değeri

karpuzun faydaları

Diyette Karpuz Yenir Mi?

Karpuz diyet içinde tüketilebilecek düşük kalorili bir meyvedir. Karpuzun yüksek bir su içeriği vardır ve düşük kaloriye sahiptir; bu da onu kilo kontrolü sağlamak isteyenler için ideal bir seçenek yapar. Aynı zamanda lif içeriği de bulunmaktadır, bu da tokluk hissi sağlayarak diyet sürecine katkıda bulunabilir.

Karpuzda meyve şekeri fruktoz bulunur. Dolayısıyla ‘Karpuz zayıflatır mı?’ sorusuna verilecek yanıtı bu perspektiften değerlendirmek gerekir. Sadece karpuz yiyerek zayıflamak yerine bu şekilde kilo alınabileceğini unutmamak gerekir. Ancak karpuz, 100 gramında yalnızca 0.2 gram yağ içerir. Düşük yağ oranına karşılık %92 oranında su içeren bir meyve olması nedeniyle diyet beslenmesinde ölçülü şekilde yer alabilir.

Şeker ve böbrek hastaları tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

karpuz neye iyi gelir

Karpuz Zararları ve Yan Etkileri

Her gıda ürününde olduğu gibi karpuzun fazla tüketilmesinin de yan etkileri bulunur. ‘Karpuz ishal yapar mı?’ ya da ‘Karpuz gaz yapar mı?’ sorularına yanıt vermek gerekirse çok fazla tüketildiğinde bu rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Karpuzu yemeklerden önce tüketmek gerekir. Yemek sonrası tüketim şişkinlik yapabilir. 150 gramlık karpuz şeker oranı 10 gram olarak hesaplanır. Bu nedenle şeker hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekir.

karpuz neye iyi gelir

Karpuz Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Karpuz Gaz Yapar Mı?

Sorbitol içeren karpuz meyvesi, fazla tüketildiği zaman gaz yapabilir. Sorbitol, gaza neden olabilen bir çeşit şekerdir. Gaz problemleri yaşıyorsanız günlük karpuz tüketiminizi sınırlandırabilirsiniz.

Karpuzda Hangi Vitaminler Var?

Yaklaşık 152 gram olan 1 dilim karpuzda:

  • %16 C vitamini,
  • %7 B5 Vitamini,
  • %7 bakır,
  • %5 A Vitamini,
  • %5 potasyum,
  • %5 biotin,
  • %4 magnezyum,
  • %4 B6 vitamini,
  • %4 B1 vitamin bulunur.

Karpuz vitaminleri ve mineralleri arasında yer alan antioksidan özellikteki likopen ve aminoasit olan sitrulin de bu yaz meyvesini besleyici kılar.

Karpuz Kanı Temizler Mi?

Karpuz su içeriği %92 oranındadır. Antioksidan özelliği ile de dikkat çeker. Su kapasitesi ve antioksidan özelliği ile karpuz tüketimi kanı temizlemeye destek olabilir. Ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

karpuz faydaları

Sarı Karpuz Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Karpuz Kilo Yapar Mı? Diyetisyen Cevapladı

5 Pratik Adımda Karpuzun İyisi Nasıl Seçilir?

1 Haftada 5 Kilo Zayıflatan Karpuz Diyeti Listesi

Resimli 3 Adımda Karpuz En Kolay Nasıl Kesilir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri