Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuzun Faydaları Nelerdir? Tarifi

Yaz Mevsimi Denince Akla Hemen Onun Adı Gelir:

Karpuz Karpuzz!

Günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce ilk kez yetiştirilen ve zaman içinde Akdeniz’e yayılan karpuz; lezzetiyle, içerdiği besinlerle, zengin vitaminleriyle ve az kalorili olmasıyla yaz mevsiminde sıklıkla tüketilir. Meyvelerin sebzelerle karıştırılması konusu “Karpuz meyve mi?” sorusu için geçerli olmamaktadır. Pişirilerek tüketilmediği için karpuz meyve kategorisinde yer alır.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

  • Karpuz kalori bakımından diyet yapanların tercih ettiği meyveler arasında yer alır.
  • Doğal bir antioksidan olan A vitamini karpuz içinde bulunur. 100 gram karpuz, günlük A vitamini ihtiyacının %19’unu karşılar. A vitamini cilt sağlığı için önemli bir kaynak oluşturur.
  • Bir dilim karpuz günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini karşılayabilmektedir.
  • Karpuz dilimi içinde yer alan likopen, beta karoten, lutein gibi antioksidanlar kolon, prostat, göğüs ve akciğer kanserlerine karşı koruma sağlar.
  • Karpuz dilimi içeriğinde bulunan likopen cildi zararlı UV ışınlarından korur.
  • İçeriğindeki potasyum kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Bu da koroner kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Karpuzun kendisi kadar çekirdeklerinin de insan sağlığına faydaları bulunur. Karpuz çekirdeği içinde yer alan cucurbocitrin adındaki madde, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Karpuz çekirdeği faydaları arasında bir diğer madde de içeriğindeki magnezyumun kalp sağlığına olumlu katkısı olarak bilinir.

Karpuzun içeriğindeki B vitamini bağışıklığı güçlendirir. Doymamış yağlar vücuda enerji sağlamaktadır. Fakat söz konusu rahatsızlıklara sahip olanların gerek karpuzun kendisini gerekse çekirdeğini tüketme konusunda mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.

Azı Karar Çoğu Zarar: Karpuz Fazla Tüketildiğinde Olası Zararları Nelerdir?

Her gıda ürününde olduğu gibi karpuzun fazla tüketilmesinin de yan etkileri bulunur. ‘Karpuz ishal yapar mı?’ ya da ‘Karpuz gaz yapar mı?’ sorularına yanıt vermek gerekirse çok fazla tüketildiğinde bu rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

Karpuzu yemeklerden önce tüketmek gerekir. Yemek sonrası tüketim şişkinlik yapabilir. 150 gramlık karpuz şeker oranı 10 gram olarak hesaplanır.

Karpuzun İçerdiği Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Yaklaşık 152 gram olan 1 dilim karpuzda %16 C vitamini, %7 B5 Vitamini, %7 bakır, %5 A Vitamini, %5 potasyum, %5 biotin, %4 magnezyum, %4 B6 vitamini, %4 B1 vitamin bulunur. Karpuz vitaminleri ve mineralleri arasında yer alan antioksidan özellikteki likopen ve aminoasit olan sitrulin de bu yaz meyvesini besleyici kılar.

Özellikle prostat kanseri ve kalp rahatsızlıklarıyla savaştığı bilinen likopen, karpuzda domatesten %40 daha fazla yer alır. Karpuz besin değeri tablosu, diyet menülerine uygunluğuyla bilinir. 1 dilim karpuzun 46 kalori değerinde olması, zayıflamak isteyenlerin karpuz diyeti yapmalarına da ilham verir.

Diyet Yaparken Karpuz Tüketmenin Püf Noktası

Karpuzda meyve şekeri fruktoz bulunur. Dolayısıyla ‘Karpuz zayıflatır mı?’ sorusuna verilecek yanıtı bu perspektiften değerlendirmek gerekir. Sadece karpuz yiyerek zayıflamak yerine bu şekilde kilo alınabileceğini unutmamak gerekir.

Karpuz – peynir ikilisini bir arada tüketmek, ‘Karpuz kilo aldırır mı?’ endişesi taşıyanlara tavsiye edilir. Çünkü karpuz ile birlikte tüketilen peynir, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. Fakat sadece bu iki besini tüketmek uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmez. Et, balık, tavuk gibi zengin protein kaynaklarına diyet menülerinde mutlaka yer vermek gerekir. Karpuzun yanında ekmek tüketmek ise yüksek kalori ve karbonhidrat alımı ile birlikte kilo almaya neden olur.

Karpuz Diyeti

  • Sabah bir bardak süt ve müsli,
  • Ara öğün olarak bir adet şeftali, incir ya da dört adet kayısı
  • Öğle yemeğinde yaklaşık 200 gram karpuz, birer dilim beyaz peynir ve buğday ekmeği tüketilir.
  • Ara öğünde bir kutu süt, ayran ya da meyveli yoğurdun yanında 10-15 adet fındık veya badem yenir.
  • Akşam yemeğinde 100 gram ızgara tavuk, et ya da bağlığın yanında dört yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, salata ve bir dilim tam buğday ekmeği önerilir.
  • Son ara öğünde birer dilim karpuz ve beyaz peynir yenir.
  • Yatmadan 2 saat önce yemek yemek kesilir.

Karpuz Nasıl Seçilir?

Karpuz seçme konusunda öncelikle karpuzun kesik, delik, ezik olmamasına dikkat etmek gerekir. Karpuzun ağırlığının büyüklüğü ile orantılı olması da tadını etkiler. Eğer küçük bir karpuz beklenenden daha ağır gelirse, kelek karpuz olabilir.

Büyük bir karpuz beklenenden hafif ise içi geçmiş olma riski yüksek olduğu için böyle ürünleri tercih etmemek gerekir. Karpuz kabuğu üzerindeki lekeler, karpuzun toprağa temas ettiği yerleri gösterir. Bu lekelerin beyaz ve açık yeşil olmaması gerekir. Sarı karpuz lekeleri karpuzun güneş altında olgunlaştığını gösteren belirtilerdir.

Karpuz Kesmenin Püf Noktaları

Özel karpuz bıçağı kullanmak kesme işlemini kolaylaştırır. Fakat buna gerek olmadan da pratik yöntemler uygulanabilir. Bölme işlemi karpuz kesmenin ilk zorlu aşamasını oluşturur. Ortadan ikiye kesilen karpuzun kabuklarını soyduktan sonra dilimlemek kolaylaşır. Enine iki parçaya ayırdıktan sonra iki santimlik halkalar keserek bu halkaları dilimlemek de pratik bir yöntem olabilir.

Karpuz Nerede ve Nasıl Yetişir?

Karpuz anavatanı Mısır olarak bilinir. Fakat Kuzey Afrika’dan dünyaya yayılan bu lezzetli meyve dünyanın birçok bölgesinde yetişebilir.

Güney yarımküredeki tropikal bölgelerde genellikle kuru kış mevsiminde karpuz yetiştirilir. Güneydoğu Anadolu’da Diyarbakır, başta Adana olmak üzere Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi ‘Kuzey yarım kürede yer alan Türkiye’de karpuz hangi bölgede yetişir?’ sorusunun yanıtı olarak verilebilir.

Karpuz tohumu ekildikten sonra, karpuz fideleri meyveye dönüşene kadar yaklaşık üç aylık sürede ortalama 20 – 25 derece sıcaklığa ihtiyaç olur. Eğer karpuz tarlası daha sıcak bir bölgede yer alırsa, meyveler daha kısa sürede olgunlaşabilir. Bol su ve zengin toprak da ürünlerin kalitesini olumlu yönde etkiler.

Karpuz Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

İyi ürün yetiştirmek için öncelikle ekim zamanını iyi belirlemek gerekir. ‘Karpuz ne zaman ekilir?’ sorusunun yanıtı, Türkiye için nisan sonu ve mayıs başı olarak verilir. Karpuz ekimi yapıldıktan sonra çıkan fidelere düzenli sulama ve gübreleme yapılması gerekmektedir.

Çapalama ve yabancı otların temizliği gibi bakım işlemleri verimli ürün elde etmek için yapılması gerekenlerin başında gelir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karpuz Rüyası Tarifi

Karpuz Rüyası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Karpuz Dondurma Tarifi

Karpuz Dondurma

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Karpuz Pasta Tarifi

Karpuz Pasta

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Karpuz Frozen Tarifi

Karpuz Frozen

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Karpuz Kek Tarifi

Karpuz Kek

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Karpuz Pasta Tarifi

Karpuz Pasta

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Karpuz Kek Tarifi

Karpuz Kek

10-12 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Karpuz Kek Tarifi

Karpuz Kek

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir? Tarifi
Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir?

Evde Hamsi En Kolay Nasıl Ayıklanır? Karadeniz mutfağını şekillendiren balıklardan biri olan hamsi, hemen hemen…

Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması Tarifi
Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması

Yılbaşı Kaktüsü Evde Nasıl Yetiştirilir? İçinde bulunduğumuz bu günler sadece yeni yılın habercisi değil, aynı…

Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu Tarifi
Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu

Yılbaşı Masası: Yeni Yıla Nefis Başlangıç! Ne derler bilirsiniz; yeni yıla nasıl girerseniz bütün bir…

Yılbaşı Hediyeleri: En İyi Fikirler, 2024 Özel Tarifi
Yılbaşı Hediyeleri: En İyi Fikirler, 2024 Özel

Yılbaşı Hediyeleri ile Yeni Yılda Mutlu Sürprizler Uzun bir kış gecesinde gireceğimiz yılbaşı yeni yıl…

Yılbaşı Gecesi Evde Ne Yapılır? En İyi 20 Aktivite Tarifi
Yılbaşı Gecesi Evde Ne Yapılır? En İyi 20 Aktivite

Yılbaşı Gecesi Evde Yapılabilecek Aktiviteler Yılbaşı gecesi evde olacaklar için birbirinden eğlenceli aktivite önerilerimizle geldik!…

Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı Tarifi
Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı

Kokina: Yılbaşının Şans, Mutluluk, Huzur Çiçeği Her yıl aralık ayının son haftasında pek çok evi…

Bütün Tavuk Tarifleri: Davet Sofralarına Özel 20 Çeşit Tarifi
Bütün Tavuk Tarifleri: Davet Sofralarına Özel 20 Çeşit

Davetlerin, özel günlerin aranan yemeği, bütün tavuk tarifleri listesindesiniz. Çoğunlukla fırında pişirilmesi tercih edilen ve…

Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir? Tarifi
Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir?

Evde Hamsi En Kolay Nasıl Ayıklanır? Karadeniz mutfağını şekillendiren balıklardan biri olan hamsi, hemen hemen…

Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması Tarifi
Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması

Yılbaşı Kaktüsü Evde Nasıl Yetiştirilir? İçinde bulunduğumuz bu günler sadece yeni yılın habercisi değil, aynı…

Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu Tarifi
Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu

Yılbaşı Masası: Yeni Yıla Nefis Başlangıç! Ne derler bilirsiniz; yeni yıla nasıl girerseniz bütün bir…

Yılbaşı Hediyeleri: En İyi Fikirler, 2024 Özel Tarifi
Yılbaşı Hediyeleri: En İyi Fikirler, 2024 Özel

Yılbaşı Hediyeleri ile Yeni Yılda Mutlu Sürprizler Uzun bir kış gecesinde gireceğimiz yılbaşı yeni yıl…

Yılbaşı Gecesi Evde Ne Yapılır? En İyi 20 Aktivite Tarifi
Yılbaşı Gecesi Evde Ne Yapılır? En İyi 20 Aktivite

Yılbaşı Gecesi Evde Yapılabilecek Aktiviteler Yılbaşı gecesi evde olacaklar için birbirinden eğlenceli aktivite önerilerimizle geldik!…

Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı Tarifi
Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı

Kokina: Yılbaşının Şans, Mutluluk, Huzur Çiçeği Her yıl aralık ayının son haftasında pek çok evi…

2024 Yılbaşı Filmleri: Yeni Yıl Temalı En İyi 46 Film Tarifi
2024 Yılbaşı Filmleri: Yeni Yıl Temalı En İyi 46 Film

2024 Yeni Yıl Akşamında Soluksuz Film Keyfi! Yılbaşında insanlar ikiye ayrılır: Evde girenler ve dışarıda…

Yılbaşı Şarkıları: En İyi Çalma Listesi 2024 Tarifi
Yılbaşı Şarkıları: En İyi Çalma Listesi 2024

Klasik, Eğlenceli Yılbaşı Şarkıları: 2024 Özel Nefis Yemek Tarifleri ekibi olarak yılbaşı akşamınıza renk ve…

Yılbaşı Ne Zaman? 2024 Yılbaşı Tatili Kaç Gün? Tarifi
Yılbaşı Ne Zaman? 2024 Yılbaşı Tatili Kaç Gün?

2024 Yılbaşı Tarihi ve Yeni Yıl Tatil Takvimi Bir yılı daha geride bırakmaya hazırlandığımız günlerdeyiz...…

Dünya Türk Kahvesi Günü: UNESCO Onayladı! Tarifi
Dünya Türk Kahvesi Günü: UNESCO Onayladı!

Türk Kahvesi Günü: Kültürel Miras! Türk kahvesi, Türkler’in geçmişinde oldukça önem taşıyan bir sıcak içecektir.…

Uluslararası Kurabiye Günü: Tatlı Bir Gelenek! Tarifi
Uluslararası Kurabiye Günü: Tatlı Bir Gelenek!

Dünya Kurabiye Günü: Merhaba Susam Sokağı! Dünya genelinde kutlanan özel ve eğlenceli günlerden biri olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri