Kas Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri, İsimleri, Tedavisi

Kas Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri, İsimleri, Tedavisi Tarifi

Kas Hastalıklarına Işık Tutan Faydalı Bilgiler, Bitkisel Çözümler

Myopati de denilen kas hastalıkları, vücudun hareket etmesini sağlayan bölümlerde çeşitli nedenlere bağlı yaşanan sorunları ifade eder. Kas hastalıkları, kas hücrelerinin yapısını ve görevini etkileyerek yürüme, oturduktan sonra kalkma, uzanma ya da saç tarama gibi basit hareketleri kısıtlar ve bu nedenle günlük yaşamı en çok zorlaştıran rahatsızlıkların başında gelir.

kas hastalıkları nelerdir

Kas Hastalıkları Nedir?

Kas hastalıkları, kas liflerindeki çeşitli rahatsızlıklarıdır. Kas liflerindeki problemler çoğu zaman kaslarda güçsüzlük, incelme, ağrı ve kramplarla kendini gösterir. Kas hastalıkları bebeklerden yaşlılara kadar her yaşta kişide görülebilir.

En yaygın kas hastalıkları:

  • Duchenne Müsküler Distrofi
  • Miyantenia Gravis
  • İnflamatuar Miyozitlerdir.

Duchenne Müsküler Distrofi genetik, Miyantenia Gravis ve İnflamatuar Miyozitler genetik olmayan kas hastalıklarına örnektir. Genetik kas hastalıklarının önlenmesi mevcut koşullarda mümkün değildir; ancak ilaçlar ve doğru tedavi ile hastalığın seyri ve hızı yavaşlatılabilir.

Genetik olmayan hastalıklar ise uygun tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilir. 1978 yılında kurulan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği hasta ve hasta ailelerine düzenlediği çeşitli etkinlik ve organizasyonlarla destek olur. Dernek hastalara evde bakım, rehabilitasyon gibi konularda yardımcı olur.

kas hastalıkları belirtileri

Kas Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Her yaşta görülebilen kas hastalıkları, hareket etmenizi sağlayan omurilik, omurilikten çıkan sinirler ve bu sinirlerle beslenen kasları kısıtlar. Yani kas hastalıkları terimi sadece kaslardaki problemleri değil, bu kasları yöneten sinirleri ve sinirlerin omurilikteki başlangıç noktalarını da ifade eder. Bu nedenle kas hastalıkları belirtileri tek tip değildir.

Belirtiler sorunun kaynağına ve kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Ancak tüm kas hastalıklarında ortak belirti kas güçsüzlüğüdür. Güçsüzlük; ayağa kalkarken ya da merdiven çıkarken zorlanma, yürüme güçlüğü, göz kapağında düşüklük ve göz hareketlerinde kısıtlanma gibi durumlarla kendini gösterebilir.

Bir bebeğin kucakta zıplatılırken ayaklarının bastırılamaması güçsüzlük belirtisi olarak kabul edilir. Benzer şekilde çocukların yürürken ya da merdivenlerden çıkarken sürekli kucağa alınmak istemesi güçsüzlük göstergesi olabilir.

Ayrıca:

  • Halsizlik
  • Eklemlere kramp girmesi
  • Ağrı
  • Felç geçirme
  • Kaslarda sertleşme ve normal büyüklükteki bir organın, hücrenin veya dokunun sonraki süreçte kendiliğinden küçülmesi olarak bilinen atrofi yaygın görülen diğer belirtiler arasındadır.
  • Çok yaygın olmasa da kas hastalıkları kalp ve solunum kaslarında da görülebilir. Bu gibi durumlarda hastalık bulguları dikkatlice takip edilmeli ve hastalık ilerlemeden gerekli önlemler alınmalıdır.

kas hastalıkları isimleri

Kas Hastalıkları İsimleri ve Çeşitleri

Günümüzde henüz nedeni net olarak belirlenemeyen yaklaşık 500 tane kas hastalığı mevcuttur. Bunlardan en yaygın olanları:

  • Omuz ya da kalça çevresinde bulunan kaslardaki güçsüzlük sebebiyle hastaların hareketlerinin kısıtlanması ile kendini gösteren Kavşak Tipi Kas Distrofileri,
  • Göz kapaklarında düşüklük, kas ve bacaklarda kuvvetsizlik belirtilerine sahip olan Mitokondriyal Kas Hastalıkları,
  • Distrofin isimli proteinin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan Distrofinopatiler,
  • Erişkin yaşlarda sıklıkla görülen Miyotonik Distrofi,
  • Yüz ve omuz çevresi kaslarında etkili olan Fasioskapulohumeral Kas Distrofisi (FSH),
  • Erken çocukluk döneminde başlayan Emery-Dreifuss Kas Distrofisi
  • Doğumdan itibaren kendini gösteren Konjenital Kas Distrofileri kas hastalıkları isimleri arasında yer alır.

Kas hastalıkları çeşitleri iltihabi kas hastalıkları, yaşam sürecinde belirli bir sebebe bağlı olarak gelişen edinsel kas hastalıkları ve kalıtımsal kas hastalıkları olarak alt türlere ayrılabilir. Ayrıca tiroit hastalıkları, potasyumu ilgilendiren hastalıklar gibi bazı rahatsızlıklar da kas hastalıklarına neden olabilir.

kas hastalıkları tedavisi

Kas Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır? Hangi Doktora Gidilir?

Genetik kas hastalıkları dışındaki kas hastalıkları tedavi edilebilir. Genetik kas hastalıkları genellikle çocuklarda, ergenlerde ve erişkinlerde, nadiren de yaşlılarda görülür. Bu nedenle çocuk ya da ergenlerde yürüme bozukluğu olduğunda, öncelikle genetik olup olmadığı değerlendirilir.

Kalıtımsal olmayan kas hastalıkları tedavisi için ilaç, kortizon, kan değişimi ve IVIG kullanılır. Bazı durumlarda koruyucu tedavi de uygulanabilir. Fizik tedavi kas hastalıklarında kasların güçlenmesine destek olur. Tıbbi gelişmelerin ilerlemesi ile kök hücre tedavisi olanakları artmakta ve kas hastalıkları kök hücre tedavisi uygulanarak da tedavi edilebilmektedir.

Tedaviler hastalığın ne tür bir kas hastalığı olduğuna göre değişiklik gösterir. Örneğin vücutta bir maddenin eksikliğinden kaynaklanan kas hastalıklarının tedavisinde eksik maddenin tamamlanması yolu izlenir. Teşhis ise muayene ve EMG tetkikleri ile koyulur. Ayrıca kas hastalıkları kan tahlili yapılarak da tespit edilebilir. Özel uzmanlık gerektiren kas biyopsisi kas hastalığının teşhisinde çok önemlidir.

Belirtilere göre farklılık gösterebilse de genel kas ağrıları için ilk etapta dahiliye bölümüne başvurulur. Kas hastalıkları doktorları veya kas hastalıkları profesörleri öncelikle kas ağrısının kaynağını teşhis ederek tedavi yöntemini belirler:

  • Ağrıların belirgin nedenleri varsa ilgisine göre nöroloji, ortopedi ya da kalp damar bölümleri tercih edilir:
  • Ağrılarınız zamanla artıyor ve sinir sisteminden kaynaklanıyor ise nöroloji,
  • Hareket ederken vücudunuzu bir yere çarpmanızdan ya da kendinizi zorlamanızdan kaynaklanıyor ise ortopedi bölümünün ilgi alanına girer.

Nedeni bulunamayan ağrılarda kasların daha iyi çalışması ve kaslara destek sağlanması için fizik tedavi bölümleri hastayı rehabilite eder.

kas hastalıkları çeşitleri

Kas Hastalıkları Neden Olur?

“Kas hastalıkları neden olur?” sorusunun cevabı çok çeşitlidir. Öncelikle kalıtımsal hastalıklar genlere bağlı olarak her yaşta kişide görülebilir. Anne veya babada ya da her ikisinde de bulunan hastalık taşıyan genler doğum ile birlikte çocuğa aktarılır. Pompe hastalığı dahil Kas Glikojen Depo Hastalığı, Ailesel Periyodik Felç, mitokondriyum anormallikleri olarak da bilinen Mitakondrial Miyopati ve bacak ve kalça bölgesinde başlayan ve hastaya hareket kabiliyetini kaybettiren Kas Distrofisi, kas hastalığı ile sonuçlanan kalıtımsal durumlara örnektir.

Akraba evlilikleri kas hastalıklarının görülme sıklığını artıran faktörler arasında sayılabilir. Aile bireylerinde hastalık bulunmayan kişilerde de kas hastalığı olabilir. Genetik olmayan bu kas hastalıkları ise enfeksiyonel hastalıklar, toksinlere maruz kalma, endokrin bozuklukları, kas iltihabı, vücudun susuz kalması gibi nedenlerle olabilir.

Ayrıca genlerde kendiliğinden gelişen mutasyonlar, nöron bozuklukları ve inflamatuar hastalıklar da genetik olmayan kas hastalıklarına neden olabilir.

kas hastalıkları bitkisel tedavi

Kas Hastalıkları Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kas hastalıkları için tıbbi tedavi yöntemleri dışında bitkisel yöntemler de kullanılır. Kas hastalıkları için şifalı bitkiler kullanarak kaslarının desteklenmesini ve rahatlamasını sağlayabilir, kas ağrılarınızı azaltabilirsiniz.

  • Örneğin kas hastalıkları sonucunda gelişen kas erimesi için soya fasulyesi, hardal yağı ve biberiye yağı faydalıdır. Soya fasulyesini kaynatarak suyunu içebilir, fasulyeyi de pişirerek tüketebilirsiniz. Hardal yağı ve biberiye yağını kas erimesi olan bölgelere sürdükten sonra birkaç saat streç filmle yağlı bölgeyi sararak bekletebilirsiniz.
  • Ayrıca muz içindeki vitaminler nedeniyle kas ağrıları için faydalıdır.
  • Sirke de kas hastalıkları için doğal çözümler arasında sayılır. Sirkeyi tuzla karıştırarak ağrıyan kaslara sürebilir ya da balla birlikte karıştırarak içebilirsiniz.
  • Zencefil macunu, tere otu macunu, üzerlik tohumu macunu, sinameki macunu ve yoğurt suyu kas hastalıklarının iyileştirilmesini destekler.
  • Ağrıyan bölgeye sedef otu yağı ile masaj yapmak, katran sürmek de kas ağrılarına iyi gelir.
  • Birçok rahatsızlık için en doğal ilaç olan bal, kas ağrıları için de idealdir. Balı merhem gibi rahatsızlık veren bölgeye masaj yaparak sürebilirsiniz.
  • Ek olarak nergis çiçeğinin kökünden lapa yapılarak ağrıyan bölgeye sarılabilir.
  • Akgünlük sakızı, arpa çayı, burçak çayı, ısırgan otu, meyan kökü ve zeytinyağı da kas ağrılarının azaltılmasında kullanılan doğal yöntemler arasında yer alır.
  • Kum banyosu yaz dönemlerinde en pratik doğal tedavilerden biridir. Kaplıca ve kükürtlü banyo da kas hastalıklarına iyi gelir.

Kas Ağrısı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Kas Ağrısına Ne İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Tarifler Geri
Videolar Geri