Keçi Peyniri Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Meraklılarına Özel Keçi Peyniri Hakkında Her Şey

Son dönemlerde anne sütüne en yakın besin içeriği ile adından söz ettiren keçi peyniri, kendine has aroması ve lezzeti ile tüm dünyada beğeni ile tüketilmektedir.

Ülkemiz keçi sütü ve keçi peyniri üretiminde dünya ikincisidir. Özellikle kolesterol hastaları, hamileler, emzikliler ve çocuklar tarafından tüketilmesi önerilen keçi peyniri Türk mutfağında özel ve önemli bir yere sahiptir.

Dünyanın en eski peyniri olan ve Arabistan’da üretilen Kishle, keçi peyniridir ve aynı zamanda dünyanın en pahalı peyniri olan ve Fransa’da üretilen Crottin de Chavignal da keçi sütünden yapılan bir peynirdir.

Özellikle kahvaltılarda sevilerek tüketilen keçi peyniri kızartması,yeşillik ve baharatlarla birlikte yemeklerde de servis edilir. Muhteşem aroması ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakan keçi peyniri börek, gözleme, poğaça, çörek gibi hamur işlerinde ve ayrıca makarnalarda da kullanılır.

keçi peyniri hakkında her şey

Keçi Peyniri Nedir?

Çiğ keçi sütü kullanılarak hazırlanan keçi peyniri, karakteristik bir aromaya sahiptir. Memeliler sınıfının boynuzgiller familyasına ait olan keçiden elde edilen süt ile hazırlanan keçi peyniri, az yağlı ve besleyici özellikleri ile dikkat çeker.

Göçebe topluluklarda en çok yapılan peynir türü olan keçi peyniri ağızda dağılan yapısı ve içerdiği aminoasit kompozisyonu ile diğer peynir türleri arasında fark yaratır. Vücudun genel sağlığının korunmasında önemli rolü olan keçi peyniri ülkemizin en çok tükettiği peynir çeşitleri arasında yer alır.

keçi peyniri nedir

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi peyniri yapılışı oldukça kolay ve pratiktir. 70 dereceye kadar ısıtılan keçi peyniri karıştırılarak yapılır. Soğumaya bırakılan süte keçi peyniri yapımı için seyreltilmiş peynir mayası kullanılır. Mayalanan sütte oluşan pıhtılar alınır ve istenilen ölçülerde kesilir. Kesilen parçalar alınır ve süzülür.

Peki, keçi peyniri nasıl tuzlanır? Süzülen peynire miktarı ile orantılı tuz atılarak salamuraya bırakılır. İstenilen yumuşaklığa geldiğinde keçi peyniri üretimi tamamlanmış olur.

Peki, keçi peyniri kaç kilo sütten olur? 1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.

keçi peyniri nasıl yapılır

Keçi Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de üretilen keçi peyniri çeşitleri genel olarak beyaz renklidir. Bazı yörelerde yapılan keçi peynirleri keçi sütü ile inek sütü karıştırılarak yapılır. Her ülke kendi geleneksel biçimlerine göre organik keçi peyniri üretmektedir. Bu yüzden dünya üzerinde yüzlerce farklı keçi peyniri çeşidi vardır.

Türkiye’deki geleneksel keçi peyniri çeşitleri, Doğu Anadolu’da Varto, Akdeniz’de Gazi Paşa, Marmara’da Ezine olarak sıralanabilir.

keçi peyniri çeşitleri

Keçi Peyniri Kaç Kalori? Keçi Peyniri Besin Değeri Nedir?

Keçi peyniri besin değeri açısından zengindir. 100 gram keçi peyniri 21 gram yağ ve 22 gram protein içerir.

Keçi peyniri protein miktarı diğer peynir türlerine göre daha fazladır. Potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum gibi mineral içeriği ile dikkat çeken keçi peyniri yüksek oranda A vitamini ve demir de içerir. Keçi peyniri kolesterol içeriği düşük bir peynir türüdür.

keçi peyniri kaç kalori

Keçi Peyniri Faydası Nedir?

  • Keçi peyniri sindirimi kolay bir besindir. Bu nedenle sindirim sistemi tam gelişmemiş bebeklerde ek besin olarak kullanılır. Ayrıca yaşlı beslenmesinde özel bir yere sahiptir.
  • Yüksek oranda fosfor içeren keçi peyniri özellikle et ve balık tüketmeyenler için iyi bir fosfor kaynağıdır.
  • Daha az kalori içermesi, düşük sodyum miktarına sahip olması, yüksek protein içeriği ile hasar gören vücut hücrelerini desteklemesi, kemik ve diş sağlığını koruması keçi peyniri yararları arasında yer almaktadır.

Keçi Peyniri Nasıl Saklanır?

Keçi peyniri yapılırken kullanılan salamura suyu ile birlikte kapaklı derin bir kapta muhafaza edilir. Serin bir yerde peynirin üstü iyice su ile kaplanarak kapatılan cam bir kavanoz içinde uzun süre saklanabilir.

Bu şekilde buzdolabında aylarca muhafaza edilebilen keçi peyniri, yenmek istendiğinde kapak açılarak dilenildiği kadar alınır ve kapak tekrar iyice kapatılarak depolama alnına geri yerleştirilir. Eğer salamura suyu yok ise kaynatıp soğutulan suyun içine %10 oranında sirke eklenerek keçi peyniri saklanabilir.

Keçi Peyniri Kokusu Nasıl Giderilir?

Keçi peyniri ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de keçi peyniri kokar mı? sorusudur. Keçi peynirinin kendine özgü bir kokusu vardır. Bu koku bazı insanları rahatsız edebilir. Satın alınan keçi peyniri kendine özgü kokusundan farklı olarak hoş olmayan kokular yaymaya başladıysa bu yanlış saklama koşullarından ileri gelebilir.

Keçi peynirinin saklandığı kap süzülerek keçi peynirleri ayrılır ve kabı değiştirilir. Yeni kaba kaynamış ve soğutulmuş su ile birlikte tuz ve sirke eklenerek yeni bir saklama koşulu yaratılırsa keçi peyniri kokusu giderilebilir.

Keçi Peyniri Zararları Nelerdir?

Her besinde olduğu gibi keçi peynirinin de aşırı tüketimi vücutta zararlı etkilere neden olabilir. Keçi peyniri zararları ile ilgili olarak en sık sorulan sorulardan biri keçi peyniri ishal yapar mı? sorusudur. Aşırı keçi peyniri tüketimi bağırsak hareketlerini hızlandırarak ishale neden olabilir. Isıtılmış sütten yapıldığı için keçi peyniri zehirlenmesi yaşanabilir.

Sütlerde bulunan salmonella mikrobunun ölmesi için sütün kaynatılması gereklidir. Çiğ süt ile yapılan keçi peyniri eğer sütte salmonella varsa zehirleyici etkiye sahip olabilir. Keçi sütü proteinine karşı alerjisi olanlar keçi peyniri alerjisi de yaşayabilir. Keçi peyniri faydaları zararları göz önüne alınarak dikkatli tüketilmelidir.

Keçi Peyniri Fiyatları Nedir?

Ülkemiz keçi peyniri üretiminde dünya sıralamasında yer almaktadır. Ülkemizde bol bulunması nedeniyle keçi peyniri fiyat açısından uygundur. Ancak küçükbaş hayvan olmasından dolayı inekten elde edilen süt miktarından daha az keçi sütü elde edilir.

İnek sütü ticari açıdan peynir yapımına daha uygundur. Bu sebeplerden dolayı keçi peyniri inek peynirine oranla daha pahalıdır.

1 kilogram keçi peyniri fiyatları 2016 yılında 25 lira ile 50 lira arasında değişmektedir. 1 kilogram organik keçi peyniri fiyatı ise 60 lira ile 90 lira arasında değişmektedir.

Keçi Peyniri ile Lezzetli ve Pratik 8 Tarif

1) Katmer Katmer Dökülen Keçi Peynirli Poğaça

Keçi peyniri ile hazırlanan katmer poğaça kendine özgü muhteşem lezzeti ile çay saatlerinize farklı bir alternatif olur. Yapımı biraz zahmetli olsa da lezzeti emeğinizin her damlasına değer. Keçi Peynirli Katmer Poğaça

Tarif: Keçi Peynirli Katmer Poğaça

2) Tostun En Lezzetli Hali: Keçi Peynirli Sebzeli Tost

Közlenmiş kırmızıbiber, yeşilbiber, kabak ve keçi peyniri kullanılarak hazırlanan keçi peynirli sebzeli tost, lezzeti ile olduğu kadar besleyici değeri ile de çay keyfinize ve kahvaltılarınıza sağlıklı dokunuşlar getirir. Keçi Peynirli Sebzeli Tost

Tarif: Keçi Peynirli Sebzeli Tost

3) Anne Elinden Keçi Peyniri Yapımı

Evde keçi peyniri yapmaya ne dersiniz? Geleneksel bir lezzet olan keçi peynirini evde yapabilir, kendi emeğiniz ile hazırladığınız keçi peyniri ile enfes lezzetler yakalayabilirsiniz. Keçi Peyniri ve Peynir Altı Suyu

Tarif: Keçi Peyniri ve Peynir Altı Suyu

4) Krema ile Keçi Peynirinin Muhteşem Birlikteliği: Keçi Peynirli Chevre Chaud

Ekmek dilimleri üzerine krema ve keçi peyniri sürülerek fırına verilen Keçi Peynirli Chevre Chaud ile kahvaltılarınızda fark yaratabilirsiniz. Kahvaltılık Chevre Chaud (Keçi Peynirli ve Kremalı Ekmek)

Tarif: Kahvaltılık Chevre Chaud (Keçi Peynirli ve Kremalı Ekmek)

5) Tam Bir Vitamin Deposu: Keçi Peynirli Cevizli Roka Salatası

Roka, ceviz, keçi peyniri, nar ekşisi ve zeytinyağının birlikteliği ile hazırlanan salata tam bir vitamin deposudur. Öğünlerinizi keçi peynirli cevizli roka salatası ile zenginleştirebilir muhteşem lezzeti ile misafirlerinizi büyüleyebilirsiniz. Keçi Peynirli Cevizli Roka Salatası

Tarif: Keçi Peynirli Cevizli Roka Salatası

6) Pastırma ve Keçi Peynirinin Mükemmel Uyumu

Hem görünümü hem de kendine has aroması ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakan pastırmaya sarılan keçi peyniri rulolarını ister meze olarak, ister kahvaltıda isterseniz de çay saatlerinizde yapabilirsiniz. Pastırmalı Keçi Peynirli Hurmalar

Tarif: Pastırmalı Keçi Peynirli Hurmalar

7) Hem Protein Hem Vitamin Deposu: Keçi Peynirli Ispanak Salatası

Yeşil elma, ıspanak, keçi peyniri, ceviz ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan salata, beyaz ile yeşilin bir araya geldiği hem protein hem de vitamin açısından oldukça zengin bir salata çeşididir. Keçi Peynirli Ispanak Salatası

Tarif: Keçi Peynirli Ispanak Salatası

8) Tel Şehriye Keçi Peyniri ile Hayat Buluyor: Keçi Peynirli Tel Şehriye Pilavı

Kendine has aroması ile tel şehriyeye farklı bir lezzet katan keçi peynirli tel şehriye pilavı, ana yemeklerin en özel tamamlayıcısı olarak sofralarınıza lezzet katar. Keçi Peynirli Tel Şehriye Pilavı

Tarif: Keçi Peynirli Tel Şehriye Pilavı

Keçi peynirli tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Keçi Ayağı Tarifi

Keçi Ayağı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Keçi Bacağı Tarifi

Keçi Bacağı

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Peynir Tarifi

Peynir

8-10 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 30dk Pişirme
Peynir Tarifi

Peynir

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ev Yapımı Keçi Yoğurdu Tarifi

Ev Yapımı Keçi Yoğurdu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ispanaklı Keçi Peynirli Kiş Tarifi

Ispanaklı Keçi Peynirli Kiş

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri