Kefal Balığı – Oltadan Sofraya Hakkında Merak Edilen Her Şey

Kefal Balığı – Oltadan Sofraya Hakkında Merak Edilen Her Şey Tarifi

Kefal Balığı 101 – Av, Temizleme, Pişirme Teknikleri

Ülkemizin denizleri ve gölleri birbirinden farklı deniz canlılarına ev sahipliği yapar. Tatlı su ve tuzlu suda yaşayan bu canlılar, sağlık için herhangi bir risk oluşturmuyorsa leziz balık sofralarının baş tacı olur. Şimdi sizlerle çok özel ve lezzetli bir balık üzerine yoğunlaşalım istiyoruz.

Van’dan Akdeniz’e kadar geniş bir alanda yaşamına devam eden kefal balığını, hep beraber tanıyalım. Tanıdıktan sonra da birbirinden lezzetli tarifler ile tadına bakalım. Hazırsanız, kefal, merak edilen tüm yönleri ile sizinle!

kefal balığı hakkında her şey

Kefal Balığı Özellikleri ve Çeşitleri

  • Mugilidae familyasından bir balık türü olan kefal balığı, ortalama 40 cm uzunluğa sahip pullu bir balıktır.
  • Genellikle kirli ve karışık sularda yaşamayı seven bu balık, özel olarak havyar için avlanır.
  • Kefal havyarı ekonomik değeri yüksek lezzetli bir besindir.
  • Canlılığını sürdürebilmesi için yosun, minik deniz canlıları ve omurgasız canlıları tüketir.
  • Akdeniz, Atlantik, Manş Denizi ve Kuzey Denizi’nde sıkça bulunur.
  • Levrek ile aynı lezzete sahip olan kefal balığının birkaç türü bulunur. Bu türlerden en meşhuru Van Gölü’nün incisi İnci Kefali’dir.
  • Diğer türleri ise Has kefal, sarıkulak kefal, altınbaş kefal, mavri kefal, topan kefal, Rus kefali olmak üzere sınıflandırılmıştır.
  • Kış ve bahar aylarında kefal tüketimi sağlıklı ve faydalıdır. Diğer aylarda kefal yumurtlama dönemine girmektedir.
  • Kefal mevsimi olarak belirlenen sonbahar ve kış, omega 3 yağ asitlerini alacağınız en güzel dönemdir.
kefal balığı özellikleri ve çeşitleri

Kefal Avı – Nasıl Tutulur? Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kefal avına çıkacaksanız, dip oltası ile verimli sonuçlar alabilirsiniz. Öncelikle ekmek içi gibi bir kefal yemi hazırlamalısınız. Oltayı atacağınız bölgeyi yemlemelisiniz. Böylece kefaller bölgeye yaklaşacaktır. Kefal yakalamanın püf noktaları kefali bölgeye ekmekle toplamaktır.
  • Kefal balığı yemini emerek alabilen bir balıktır. Bu nedenle iğne ucuna hafif eğik şekilde hamuru takabilirsiniz.
  • Oltada kullanacağınız misinanın özelliği de avınızı etkileyebilir. 0.20 ya da 0.25’lik misina kullanmanız önerilir.
  • Tercih edeceğiniz iğne ise kısa pala çapraz türünden olmalıdır. Bu kriterlerde ava çıkarsanız, birçok kefali tutabilirsiniz.
  • Kefal avına çıkarken bir yöntemi daha uygulayabilirsiniz. Kıbrıs takımı ile yani çoklu olta ile kefal avı keyifli şekilde sonlanabilir.
  • Dip oltası veya çoklu olta kefal takımı ihtiyacınızı giderecektir.
kefal balığı nasıl  tutulur

Kefal Balığı Nasıl Temizlenir?

  • Kefal balığını temizlerken öncelikle pullarını deriden almanız gereklidir.
  • Karın bölgesinin altından bir kesik açarak iç organlarının çıkarılması sağlanır.
  • Temizleme esnasında solungaç ve organların dışarı alınması daha sağlıklı olur. Balığın içine baktığınızda sadece eti görmelisiniz.
  • Son işlemde siyah et parçalarını da aldıktan sonra balığı tüketmek için hazırlayabilirsiniz.

Kefal Nasıl Pişirilir?

Kefal ile lezzetli bir balık ziyafeti yaşamak için birçok seçeneğiniz olacak. Kefal yenir mi diyorsanız, önerdiğimiz yöntemlerden sonra cevabı kendinize verebilirsiniz!

1) Fırında Pişirme Yöntemi

Kefali ortadan ikiye kesip ince bir et haline gelmesini sağladıktan sonra, arzu ettiğiniz baharatları ekleyip fırına verebilirsiniz. Böylece besin değerini kaybetmeden sağlıklı şekilde balık tüketebilirsiniz.

2) Izgarada Kefal

Kefal balığını dilimler halinde ya da ikiye ayırıp ızgarada pişirebilirsiniz. Dilenen baharatlar ile sotelenen kefal, ızgarada da leziz ve sağlıklı olacak diye düşünüyoruz. Kefal ızgara hem zahmetsiz hem de düşük kalorili bir yemek olmaktadır.

3) Kefal Sote

Kefal balığının etini kuşbaşı şeklinde doğrayıp sevdiğiniz sebzeler ile sote yapabilirsiniz. Böylece balık sofrasında farklı bir tat elde edebilirsiniz.

4) Tavada Kefal

Temizlenen kefali, granit ya da döküm tavada kızartarak tüketebilirsiniz. Bu pişirme yöntemi bir miktar yağ isteyeceği için, diyette olanların bir kere daha düşünmesini tavsiye ederiz.

tavada kefal

Kefal Kalori ve Besin Değerleri

Kış ve sonbahar aylarında sıkça tüketebileceğiniz kefal besin değeri ve kalorisi hakkında bilgi almak isterseniz, şu rakamları hatırlayabilirsiniz.

  • 1 adet kefal: 410 kalori
  • 100 gram kefal: 117 kalori

Kefal besin değeri tablosu ise:

  • 67.72 gram Protein
  • 13.27 gram Yağ
  • 171.5 mg Kolesterol
  • 227.5 mg Sodyum
  • 1249.5 mg Potasyum
  • 143.5 mg Kalsiyum
  • 430.5 iu A vitamini
  • 4.2 mg C vitamini
  • 3.57 Demir

Kefal Fiyatı Ne Kadar?

  • Yaz mevsimi dışında balık tezgahlarında yerini alan kefal, 20 TL ile 30 TL arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır.
  • Fiyatların değişkenliği bulunduğunuz bölgeye ve aya göre belirleniyor.
kefal balığı fiyatı

Kefal Balığı ile Hazırlayabileceğiniz En Leziz 12 Tarif

Kış aylarında vitamin depolayıp bol bol kefal yemeye hazır mısınız? İşte birbirinden pratik ve nefis kefal balığı tarifleri:

1) Yaza Hazırlık Yapalım: Fırında Kefal

Yaz mevsimi gelmesiyle beraber balık sezonu da ufaktan ufaktan kapanır. Kış günlerinde bolca kefal tüketerek vücut direncinizi koruyabilirsiniz. Bir balık önerisi isterseniz leziz mi leziz fırında kefal bu tarifte. Fırında Kefal

Tarif: Fırında Kefal

2) Sağlıklı Bir Öğün Fırında İnci Kefali

Düşük kalorili bir yemek hazırlayacağınız zamanlarda, fırında inci kefali deneyebilirsiniz. Kullanacağınız baharatlardan pişirme süresine kadar tüm detaylar bu mis kokulu tarifte. Fırında İnci Kefal

Tarif: Fırında İnci Kefal

3) Balık Günlerine Özel İnci Kefal Tuzlu Balık

Uzmanların tavsiyelerine uyup haftada 2 defa balık tüketiyorsanız bir şans da kefal balığına verebilirsiniz. Daha önce denemeyenler nasıl yapacağım diye endişe etmesin. Tüm adımlar burada. İnci Kefal (Tuzlu Balık)

Tarif: İnci Kefal (Tuzlu Balık)

4) Cızz Bızz Kefal Tava Ziyafeti

Balıkları soğutmadan ve kısa zamanda yemek istediğinizde kolay bir yöntemi deneyebilirsiniz. Tavada arkalı önlü şekilde kızartarak dakikalar içinde kefali tüketebilirsiniz. Kızartmak için bilmeniz gereken püf noktaları linkte sizi bekliyor. Kefal Tava

Tarif: Kefal Tava

5) İştah Açan Soslu Kefal Kapış Kapış Tüketilecek

Bu kefal tarifi bol sos içeriyor. Sosu hazırlarken kullanacağınız tüm lezzet detayları tarifte tek tek anlatıldı. Yapımı pratik, yemesi zevkli bir balık yemeği için tarife göz atabilirsiniz. Soslu kefali çok beğeneceğinizi düşünüyoruz. Soslu Kefal

Tarif: Soslu Kefal

6) Kokusuz Dumansız Fırında Kefal

Balık yaparken kendinizi yormak istemiyorsanız, hemen bu tarifi deneyebilirsiniz. Çünkü fırında kefal yapacağınız durumda tezgah da ocak da tertemiz kalıyor. Size düşen ise balığın lezzetini almak. Denemek için tıklayabilirsiniz. Fırında Kefal Yapımı

Tarif: Fırında Kefal Yapımı

7) Çıtır Çıtır Cips Tadında Fırında Kefal

Ben balığı iyi pişmiş severim diyorsanız, bu tarifi tam ölçüsü ile uygulamalısınız. Kefalin çıtırlığı, kullanılan soslar sayesinde mi yoksa pişirme tekniğinde mi öğrenmek için bir göz atın deriz. Fırında Kefal Balığı

Tarif: Fırında Kefal Balığı

8) Akşama Ziyafet Var: Tavada Kefal Balığı

Kefal balığını pişirmek için kızartmayı tercih ediyorsanız, kızartmadan önce bu tarife göz atmalısınız. Bazı detayları öğrendiken sonra balık daha lezzzetli bir kıvama gelecek. Ziyafete hazır olun! Tavada Kefal Balığı

Tarif: Tavada Kefal Balığı

9) Adeta Bir Tablo Fırında Kefal

Fırında pişirilen balıkların besin değerinin korunduğunu biliyor musunuz? Kefal de besin değeri yüksek bir balık türü. Fırında deneyerek tüm vitaminleri alabilirsiniz. İşte denemenin bir yolu daha: Fırında Kefal

Tarif: Fırında Kefal

10) Balık Mı? Köfte Mi? Kefal Balık Köfte – İkisi Bir Arada!

Kefal balığını bambaşka bir tarifle denemeye hazır olun. Bu kefal köfteyi, her yaştan kişi bayılarak yiyecek. Balık yemeklerine farklı bir boyut kazandırmak için tarifimize uğrayabilirsiniz. Kefal Balık Köfte

Tarif: Kefal Balık Köfte

11) Kefal Balığın Közde Pişirilmesi Azerice Tarifiyle Çok Lezzetli

Kefal balığını közde pişirmek, ortaya nefis bir yemeği getirecektir. Bu tarifin açıklaması Azerice fakat her okuyan anlayabilir. Kolay ve pratik bir kefal sunumu için tarife bekliyoruz. Kefal Balığın Közde Pişirilmesi (Azerice)

Tarif: Kefal Balığın Közde Pişirilmesi (Azerice)

12) Biraz Da Çorba: Zerdeçallı Kefal Balığı Çorbası

Ana yemeklerden sıkılanlar ve çorba denemek isteyenler için nefis ve sağlıklı bir çorba önerimiz var. Zerdeçallı kefal balığı ile hazırlanan bu çorba içenlere şifa dağıtıyor. Denemek isteyenler, vakit kaybetmeden tıklamalı! Zerdeçallı Kefal Balığı Çorbası

Tarif: Zerdeçallı Kefal Balığı Çorbası

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan İpuçları

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

Balık Kaç Kalori? Pişirme Çeşitlerine Göre Balık Kalori Değerleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kefal Balık Buğulama (Tavada) Tarifi

Kefal Balık Buğulama (Tavada)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Fırında Kefal Tarifi

Fırında Kefal

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 1 saat Pişirme
Van Gölü Balığı İnci Kefali Tarifi

Van Gölü Balığı İnci Kefali

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası Tarifi

Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Fırında Kefal Tarifi

Fırında Kefal

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pembe Ayva Tatlısı (Her Şey Doğal) Tarifi

Pembe Ayva Tatlısı (Her Şey Doğal)

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ağlayan Kek (Her Şeyiyle Ev Yapımı) Tarifi

Ağlayan Kek (Her Şeyiyle Ev Yapımı)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri