Kızamık Belirtisi Nedir? Nasıl Bulaşır, Nasıl Geçer?

Kızamık Belirtisi Nedir? Nasıl Bulaşır, Nasıl Geçer? Tarifi

Kızamık Hakkında Tüm Merak Edilenler

Virüsler vücuda yayıldığı anda hastalıklar oluşmaya başlar. Yayılan virüsler bazen vücutta uzun süre kalabilir. Bu gibi durumlar hem sosyal yaşantıyı hem de bedeni, fazlasıyla etkileyen hastalıklar meydana getirir. Çocukluk döneminde veya yetişkinlik döneminde böyle bulaşıcı bir hastalığa yakalandıysanız, sizi biraz stresli günler bekleyecektir.

Çocukları okul günlerinden, yetişkinleri ise iş hayatından alıkoyan bir hastalığı sizlere tanıtmak için buradayız. Yoğun olarak çocukluk döneminde rastlanan kızamık hastalığı hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltmek için hazırladığımız bu yazıda, kızamığa dair merak ettiğiniz ne varsa cevaplanıyor. Bir iki kırmızı noktayla başlayan kızamık nasıl geçer? Tedavisi nedir? Belirtisi nedir? Bir başkasına nasıl bulaşır? gibi tüm sorularınız şimdi sizlerle bu yazıda.

kızamık belirtisi

Kızamık Nedir?

Kızamık, bulaşıcı bir enfeksiyondur. Morbili adı verilen bir virüs ile meydana gelir. Kızamık virüsü morbili veya rubeola olarak da bilinmektedir. Genellikle okul çağındaki çocuklarda görülmektedir. 3 yaş ile 10 yaş arasındaki çocuklar en riskli gruptur. Etkileri deriye de yansıdığı için döküntülü hastalıklar arasında yer alır.

Kızamık endemik hastalıklar listesinde yer alan bir rahatsızlıktır. Bu demektir ki, bir toplumda her zaman oluşabilen bir durumdur. Kızamık hastalığını geçiren bir kişi, ömür boyu bağışıklık kazanır ve bir daha geçirmez.

Kızamık virüsleri hava yoluyla diğer insanlara bulaşarak, yeni bir bedene yayılır. Öncelikle vücuda girdiği anda boğaz arkasında yerleşir. Akciğerlerde çoğalmaya başlar. Akciğerden başlayıp gözlerde, kan damarlarında ve merkezi sinir sisteminde çoğalmaya devam eder. Bu süreç yaklaşık 3 hafta sürebilir. Virüs vücuda yayıldıkça yan etkiler görülmeye başlanır ve deride dökülmeler meydana gelerek hastalık süreci yaşanır.

kızamık nedir

Kızamık Belirtisi Nedir?

Kızamık kuluçka dönemi ile başlayan, döküntü dönemi ile de iyileşme sürecine giren bir hastalıktır. Hastalığın başlayacağını gösteren kızamık belirtileri ise şu şekildedir:

  • Kuluçka döneminde hastalığa dair hiçbir belirti görülmez. Yaklaşık 10 gün boyunca kızamık vücuda yayılmak için kendine zemin hazırlar.
  • İlk 3 gün içinde hafif ateş, kuru öksürük ve burun akıntısı gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler soğuk algınlığı zannedildiği için çoğu zaman ihmal edilir.
  • Gözlerin kızarması ile üst azı dişlerine yakın olan yanak içinde görülen beyazlıklar hastalığın kesin olarak başladığını ifade eder.
  • Bir süre sonra hafif derecede başlayan ateş, yükselmeye başlar. Yüksek ateş kızamığın bir diğer işaretçisidir.
  • Kulaklardan başlayan ve vücudun pek çok bölgesine yayılan döküntüler de derideki kızamık belirtisidir.
  • Kızamığın belirtileri arasında yüksek ışığa karşı hassasiyet bulunur. Bu duruma göz konjunktivası adı verilir. Göz iltihabı olarak açıklanmaktadır.
  • Kuru öksürüklerden dolayı bademciklerin şişme durumu da gözlenmektedir.
  • Tüm belirtilerin bir sonucu olarak görülen halsizlik ve yorgunluk hali de hastalığın belirtisidir.

kızamık tedavisi

Kızamık Nasıl Geçer?

Kızamık hastalığının belirtileri görüldüğü andan itibaren kızamık tedavisi yapılabilir. Tedavi öncelikle evde gerekli hijyenik koşulları sağlamakla yapılmalıdır. Kişisel eşyalara, bir başkasının dokunmaması gereklidir. Kızamık geçiren kişinin temizliği ve kaldığı odanın temizliği ihmal edilmemelidir. Eğer kızamık hastası, okul çağındaki bir çocuk ise okula gönderilmemelidir. Bulaşıcı hastalıklardan olduğu için sınıf ortamında diğer çocuklara kolayca geçebilir.

Hastalık sürecinde ateşlenme olacağı için, doktor tarafından ateş düşürücü ilaçlar tavsiye edilir. Burun akıntısı da yaşanacağından dolayı, doktor tarafından verilen akıntıyı ve öksürüğü kesen ilaçlar hastalık bitimine kadar kullanılır. Kızamık hastalığının tedavisindeki amaç, kızamığın etkilerini en aza indirmek ve çevreye bulaşmasını önlemektir.

Kızamık etkilerinden biri de kızamık döküntüsü olmaktadır. Döküntüleri ve tahrişleri iyileştirmek adına doktorunuzun önerdiği kızamık kremi uygulayabilirsiniz. Caladryl adlı merhem su çiçeğinde etkili olduğu gibi kızamıkta da etkili olacaktır.

kızamık aşısı

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır? Etkileri Nelerdir?

Kızamık hastalığından korunmanın tek yolu kızamık aşısı yaptırmak olacaktır. Ülkemizde 1970 yılından günümüze kadar yaptırılması zorunludur. Bu hastalığa karşı alabileceğiniz en etkili ve en kesin çözüm kızamık aşısıdır. Kızamık aşısının zorunlu olmadığı ülkelerde ve yaptırmayan toplumlarda çocuk ölümlerinin daha yaygın olduğu bilinmektedir.

Kızamık aşısının içeriğini merak edenler için, aşının yapısında gücü en aza indirilmiş kızamık mikrobu bulunduğunu ifade edebiliriz. Bu aşı hastalığa neden olmayacaktır. Vücuda hastalık yayıldığında, virüsü tanıyıp yok etmek için bir savunmaya geçecektir. Kızamık hastalığını vücuttan bir an önce atmak ve sağlıklı günlere kavuşmak için kızamık aşısının yaptırılması gereklidir.

Kızamık aşısı yapıldıktan sonra aşının yan etkisi olarak ateşlenme görülebilir. Bu ateşlenme durumu ise ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile ortadan kaldırılabilir. Kızamık aşısı 2 dozda uygulanır. İlk doz 12 ve 15 aylık iken; ikinci doz okul döneminde 1. sınıfa başlarken yapılmaktadır. Her iki doz da kızamık hastalığına karşı %95 koruma sağlamaktadır.

kızamık hastalığı

Kızamık Çıkaran Çocuğa Ne Yapılır?

Kızamık hastalığına yakalanan çocuklarınız için büyük bir endişeye kapılabilirsiniz. Endişenizi yok etmek ve bu gibi durumlarda daha bilinçli hareket etmeniz için bir liste hazırladık. Bu listede yer alan maddeler, size kızamık günlerinde büyük yardım edecek. Stresinizi çocuğunuza yansıtmadan ve onu da korkutmadan kızamık hastalığından bir an önce kurtulabilirsiniz. İşte kızamık geçiren çocuğa karşı yapmanız gerekenler:

  • “Kızamık ateş yapar mı?” diyebilirsiniz. Evet çocuğun ateşi yükselecektir. Mikroplarla savaşan vücut, ateşlenme ile tepki gösterir. Bu durumda doktorun verdiği ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır. 16 yaşından küçüklerde aspirin kullanımı sağlıklı değildir.
  • Solunum yolunda tıkanıklık olacağı için, çocuğun olduğu ortamda ağır koku ve sigara kesinlikle olmamalıdır. Dinlendiği odanın temiz olması gereklidir.
    Kızamık hastalığında ışığa karşı duyarlılık olduğu için, çocuğun dinlendiği odanın ışığı oldukça düşük olmalıdır. Keskin ışıklar çocuğun gözlerine zarar verebilir.
  • Bu süreçte göz çevresinde iltihaplar oluşabilir. Bu iltihapları nemli ve temiz bezle silmelisiniz. Kullandığınız bezin her defasında temiz olmasına özen göstermelisiniz.
  • Öksürükler de görüleceği için odanın nemli olması gerekmektedir. Öksürük ilaçları ile bu durum desteklenebilir. Zaman zaman ballı süt içirilmesi, boğaz yolunu yumuşatacaktır. Bebeklere bal verilmemesi gerektiğini de belirtmek isteriz.
  • Çocuklarda sıvı kaybı olacağı için kendini yorgun hissedecektir. Bu durumunu önlemek için bolca sıvı tüketmesi ve doğal meyve suyu içmesi gerekir. C vitamini alarak, hastalık sürecini daha güçlü geçirebilir.
  • C vitamini kadar A vitamini takviyesi alması da önemlidir. A vitamini içeren besinleri tüketmesine özen göstermelisiniz. Süt ve süt ürünleri, mercimek, maydanoz, havuç, kabak, kavun ve bezelye tüketilebilir.

hapşırma

Kızamık Nasıl Bulaşır?

Kızamık öksürme ve hapşırma yolu ile havadan bulaşabilir. Kızamık virüsünü taşıyan bir kişi ile yakın temas, aynı ortamda bulunma, aynı eşyaları kullanma bu hastalığın bulaşmasına neden olmaktadır. Virüs, dağıldığı ortamda 2 saat canlı kalarak yayılmak için yeni bir beden bekleyecektir.

Kızamık komplikasyonları bağışıklık sistemi çok zayıf kişilerde görülmektedir. En yaygın komplikasyon ise ishal durumudur. Çocuklarda bu hastalığın sonucu olarak görülen ölüm vakaları, komplikasyondan kaynaklanmaktadır. Kızamıkla beraber yaşanan zatürre sonucunda ne yazık ki ölüm vakalarının olduğu da bilinmektedir.

Kızamık Geçiren Bir Daha Geçirir Mi?

Kızamık hastalığı ömür boyunca 1 defa yaşanmaktadır. Fakat nadir görülse de ikinci defa yaşayanlar da olmuştur. Normal şartlar altında her insan 1 defa kızamığa yakalanır. Aşı olmayan kişilerde 2. defa kızamık vakası gözlemlenebilir. Kızamık aşısının zorunlu olmadığı ülkelerde bu durum gerçekleşebilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Muffin Nasıl Yapılır

Muffin Nasıl Yapılır

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Keşkül Nasıl Yapılır?

Keşkül Nasıl Yapılır?

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tabule Nasıl Yapılır?

Tabule Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Güveç Nasıl Yapılır?

Güveç Nasıl Yapılır?

1-2 kişilik, 25dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Waffle Nasıl Yapılır?

Waffle Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri