Koruk Nedir? Koruk Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Koruk Nedir? Koruk Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Ham Üzümün Mayhoş Lezzeti Koruk

Yaz aylarının vazgeçilmezi, Ege sofralarının olmazsa olmazı koruk, lezzeti ve faydaları ile sofralarınıza misafir olmayı hak eder. Geleneksel lezzeti, doğal mayalı özelliği ile yüzyıllardır tüketilen, yemeklere de lezzet katan koruk suyu, doğal ve bitkisel içeriği ile sağlık kaynağı olarak bilinir.

Evde yapılabildiği gibi endüstriyel olarak da üretilebilen ve ev yapımı mamullerin yanı sıra şişelenerek de satılan koruklar, yalnız Türkiye’de değil, Avrupa’da da yaygın olarak kullanılır.

koruk nedir

Koruk Nedir?

Ham üzümlere halk arasında koruk meyvesi de denir. Olgunlaşmamış koruk üzümü ezilerek suyu çıkartılır, çıkan asitik meyve suyu ekşiliği ile alternatif bir tat sunar. Tamamen doğal olan bu su, ham haliyle şişelenerek saklanır.

Yemeklerde ve salatalarda sıklıkla yer alan koruk suyunun yerine ekşi tat almak için şarap veya sirke de kullanılabilir. Avrupa’da yemeklerde ekşilik için şarap kullanımı zaman içinde artarak koruk popüleritesini yitirirken, Anadolu’da kültürel gelenekte koruk kullanımı hala devam etmektedir. Koruk üzümü özellikle Ege mutfağında önemli yere sahiptir.

koruk üzüm

Koruk Suyu Nasıl Yapılır?

Koruk suyu yapmak için üzüm koruğuna, toz şekere ve ıtır otuna gerek duyulur. Itır otu halk arasında Hindişah otu adıyla da bilinir. Ham üzümler yıkandıktan sonra saplarından arındırılarak bir tencereye alınır. Pişirmeye uygun olan, ısıya dayanıklı kaba koruk meyvelerinin üzerini bir parmak geçecek kadar su konur. Ocak yakılarak pişmeye bırakılır. Bir diğer taraftan yakın boyutlarda başka bir tencerenin içine üzerine tülbent serilmiş olan bir süzgeç konularak ikinci işlem için hazırlık yapılır.

Yarım saatlik pişme süresinin sonunda koruklar süzülür ve tülbent sıkılarak korukların tüm suyu alınır. İnce parçaların süzülmesi için temiz bir tülbentle ikinci filtreleme gerçekleştirilir. Süzülen koruk suyu yeniden pişirme tenceresine alınarak kaynamaya bırakılır. Toz şeker eklenerek 3 saat kadar pişirilen suyun üzerindeki tortular sürekli alınarak koruk suyunun temiz olması sağlanır.

Bu esnada tahta kaşık kullanmak mutfakta ustalığın simgesidir. 3 saatin ardından kaynayan koruk suyuna ıtır otu eklenir ve 200 dakika kadar bir taşım daha kaynatılır. Ardından dinlenmeye alınan koruk suyu soğuyunca servise hazırdır. Bir bardağın çeyrek kısmına koruk suyu eklenirken diğer tarafına su konularak doldurulur. Bardak karıştırılarak köpürtülür ve koruk şerbeti geleneksel olarak servis edilir.

Koruk suyunu aromalandırmak için limon gibi meyvelerden veya farklı baharatlardan eklemeler yapılabilir. Küçük farklılıklarla siz de kendi tarifinizi yaratabilirsiniz.

ham üzüm

Koruk Suyu Faydaları Nelerdir?

  • Koruk suyu yemeklerden önce iştah açıcı olarak ikram edilebilir.
  • Sindirimi rahatlatır. Bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Kabızlığa devadır. Rahatsızlığın devamı halinde hekime gitmek gerekir.
  • Göz ağrılarına iyi geldiği halk arasında rivayet edilir; ancak göz hastalıkları konusunda hekim desteği alınması tavsiye edilir.
  • Kurdeşen döken kişilere rahatlatıcı olarak sunulur. Ciltteki kızarıklıklara iyi geldiği bilinir. Hastalığın tedavisi için bir cilt uzmanından görüş alınması önem arz eder.
  • Özellikle yaz aylarında tüketilen koruk, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Antioksidandır.
  • Soğuk tüketilir ve serinletici etki verir.
  • İçerisindeki doğal maya sayesinde bağışıklığın kuvvetlenmesine yardım eder.
  • Ödem atılmasını sağlar.
  • Kalbi kuvvetlendirir.
  • Böbrek taşı atımına yardımcı olur. Böbrek rahatsızlığı bulunanların tedavilerine devam etmesi tavsiye edilirken, doktorlarının onayı ile koruk içerek tedaviyi destekleyebileceklerinin altı çizilir.

üzüm bağı

Koruk Ekşisi Nasıl Yapılır?

Koruk ekşisi yapmak için güzelce yıkanan koruklar iyice kurulanır ve bir kaba alınır. Geleneksel tahta tokmakla ezilerek yavaşça suyu çıkarılan üzümlerin çekirdeklerinin ezilmemesine dikkat edilir. Çekirdeklerin ezilmesi halinde koruk ekşisinin tadı acılaşacaktır.

Koruk suyu süzülerek çekirdek ve kabuklar ayrılır. Kabuk ve saplar suya bastırılarak ekşisinin geçmesi sağlanır. Sıkılan ve salkımdan kalan ekşi tattaki su derin bir kaba alınır. Bir avuç un serpilerek tortuların dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir. Kabın üstünde kalan su süzülerek tortunun ayrışması gözlemlenir. Tortu tülbent ile süzülür ve ekşi su alınır. Toplanan ekşi sular güneşte doğal olarak veya ocakta kaynatılarak koyu kıvama getirilir. Koyulaşan koruk ekşisi artık hazırdır.

koruk suyu

Koruk Suyu Nasıl Saklanır?

Koruk suyu ve koruk ekşisi cam kavanozlarda rahatlıkla saklanır. Doğru şartlarda saklanması halinde 6 aya kadar tazeliğini koruyabilen koruk, hava almayan kaplara konur. Eğer salata sosu olarak hazırlanacaksa hava geçmesinin engellenmesi için en son tuz ve zeytinyağı eklenerek kavanoz kapatılır.

Koruk suyu içecek olarak tüketilecekse yağ eklenmeden sıkıca kapak kapatılır. Buzdolabının soğutucu bölümünde tutulması önerilen koruk suyunun nem, ısı ve ışıktan uzak tutulması önem arz eder.

koruk suyu faydaları

Koruk Suyu Nasıl Tüketilir? Zayıflatır Mı?

Koruk suyu gün aşırı tüketilebilir. Antioksidan özelliği sebebiyle oldukça yararlı olan içecek özellikle sıcak yaz günlerinde tercih edilir. Çeyrek bardak koruk şerbetinin üzerine su ve buz eklenerek içecek hazırlanır.

Salatalara konulacak koruk suyu ise damak tadına göre dilendiği kadar eklenir. Koruk suyunun porsiyonunda limon referans alınarak ölçüm yapılabilir. Koruk suyunun şerbet halinde yapılması durumunda içerisindeki şeker nedeniyle zayıflattığı söylenemez.

İştah açıcı etkisi bilinen koruk, diyet listelerinde yer almaz. Yine de salatalarda ve yemeklerde az miktarda tatlandırıcı olarak kullanılabilir.

koruk

Koruk Nerede Satılır?

Koruk üzüm bağların olduğu köy ve kasabalarda pazarlarda satılır. Yemeklere koyabileceğiniz, koruk salatası yapabileceğiniz veya ezerek su ve şerbet hazırlayabileceğiniz korukları taze haliyle kısa sürede tüketmelisiniz. İnternetteki organik yiyecek sitelerinden koruk siparişi verebilirsiniz.

Tesislerde işlenerek koruk suyu, turşusu veya ekşisi haline getirilen ürünlere de yine organik marketlerden, pazarlardan ulaşabilirsiniz. Günümüzde zincir marketler de hazır üretim koruk sularından satmaktadır.

Lezzet Garantili Denenmiş Koruk Tarifleri

1) Koruk Lezzetine Anadolu Dokunuşu

Koruk anlamı itibarıyla ham üzümün ekşiliğini vadederken hem tatlı hem de tuzlu koruk suyu tarifleri yöreden yöreye değişiklik gösterir. Kilis yöresine ait tarif ise en çok rağbet görenlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Koruk Suyu Yapımı (Kilis Yöresi)

Tarif: Koruk Suyu Yapımı (Kilis Yöresi)

2) Bamya Böyle Lezzet Görmedi

Bamya sevmeyenlere bile yemeği sevdirecek olan tarif, Ege’den geliyor. Koruklu Bamya Yemeği

Tarif: Koruklu Bamya Yemeği

3) Turşu Sevenlere Yeni Bir Tarif

Yaz kış sofralarınızın vazgeçilmezi olacak koruk turşusu, ana yemeğinizle yarışacak bir aperitif sunar. Koruk Turşusu

Tarif: Koruk Turşusu

4) Koruk Aroması Yeterli Diyenlere

Koruk suyunun içinde başka bir tatlandırıcı istemeyenlere özel koruk suyu tarifi sizlere koruk tadının en yalın halini sunuyor. Koruk Suyu

Tarif: Koruk Suyu

5) Koruk Suyunun Lezzeti Sofralarınızda

Yarım kiloluk koruk ile yapılabilecek pratik koruk suyu tarifi mutfağınızın vazgeçilmezi olacak. Koruk Suyu

Tarif: Koruk Suyu

6) Koruk Ekşisi Tatlı ile Buluşuyor

Koruk şurubu ile damaklarınızı tatlandırmak ister misiniz? Leziz tarif kolaylığı ile hayran topluyor. Koruk Şurubu

Tarif: Koruk Şurubu

7) Hem Besleyici Hem Leziz

Sarımsak ile koruk meyvesini buluşturan bamya yemeği, lezzetinin yanı sıra besleyiciliği ile de alkış alıyor. Koruklu Sarımsaklı Taze Bamya Yemeği

Tarif: Koruklu Sarımsaklı Taze Bamya Yemeği

8) Sıcak Yaz Gecelerine Deva

Soğuk soğuk içilen, ferahlatıcı koruk suyunu dolaplarınızdan eksik etmeyeceksiniz. Koruk Suyu

Tarif: Koruk Suyu

9) Sohbetlerinize Tat Katacak: Koruk Şerbeti

Koruk şerbeti ile sohbetler tatlanırken, mutfaklara lezzet gelecek. Misafirlere ikram olarak sunabileceğiniz şerbet, yaz kış tüketilebilir. Koruk Şerbeti

Tarif: Koruk Şerbeti

10) Ege Lezzetini Evinize Taşıyın

Ege’nin vazgeçilmezi koruk şerbeti ile geleneksel tatları sofranızdan eksik etmeyin. Koruk Şerbeti

Tarif: Koruk Şerbeti

11) Çocuklar Bu Lezzete Bayılacak

Bamya sevmeyen çocukların bile bayılacağı koruklu bamya tarifi annelerin göz bebeği oluyor. Koruk Suyuyla Bamya Yemeği

Tarif: Koruk Suyuyla Bamya Yemeği

12) Hem Acı Hem Ekşi Sevenlere

Yöresel tatların lezzetini bulacağınız koruk terlemesi hem acı hem de ekşi sevenleri lezzete doyuruyor. Acılı Ekşili Koruk Terlemesi

Tarif: Acılı Ekşili Koruk Terlemesi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Koruk Suyu Tarifi

Koruk Suyu Tarifi

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Koruk Terlemesi Tarifi

Koruk Terlemesi

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Koruk (Ham Üzüm) Suyu Tarifi

Koruk (Ham Üzüm) Suyu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Koruk Ekşisi Tarifi

Koruk Ekşisi

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Koruk Turşusu Tarifi

Koruk Turşusu

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Koruk Turşusu Tarifi

Koruk Turşusu

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Koruk Turşusu Tarifi

Koruk Turşusu

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Koruk Terlemesi Tarifi

Koruk Terlemesi

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Koruk Ekşisi Yapımı Tarifi

Koruk Ekşisi Yapımı

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri