İnsanlığa Hayırlı Bitki Koyun Otu ve Faydaları

İnsanlığa Hayırlı Bitki Koyun Otu ve Faydaları Tarifi

Tanımak İçin Geç Kalmak İstemezsiniz: Koyun Otu

Koyun otu dünya genelinde doğal şifa kaynağı olarak tanınan bir bitkidir. Yüzyıllardan bu yana geleneksel Çin tıbbında kullanılan koyun otu, Avrupa’da da yaygın olarak ilaç yapımında kullanılmıştır. Eski tarihlerde gözlere şifa sunan bitki olarak bilinen koyun otu, halen doğal ilaç yapımında kullanılmaya devam eder.

Alternatif tıpta iyileştirici özellikleriyle öne çıkan ve tercih edilen bir ottur. Sulak yaylalarda, çayırlarda ve dere boylarında ona sıkça rastlayabilirsiniz. Bitki halk arasında çay şeklinde kullanılır. Koyun otunun faydalarını, kullanım alanlarını ve şifa değerini öğrenmek isterseniz bu yazıyı sonuna kadar okumalısınız.

koyun otu

Koyun Otu Nedir?

Koyun otunun Latince ismi Agrimonia Eupatoria’dır. Gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Ana vatanı İngiltere olan bitki Kanada, ABD ve Kuzey Avrupa ülkelerinde kendiliğinden yetişir. Koyu yeşil yaprakları olan bitkinin uzun dalları üzerinde, küçük sarı çiçekler açar. Boyu 80 cm’ye kadar uzayabilen çok yıllık otsu bitkidir.

Çengel şeklinde meyveleri vardır. Alkali toprak özelliğini seven koyun otu, bileşiminde acı madde, müsilaj, tanen ve phytosterol barındırır. Bitkinin toksik etkisinin olup olmadığı bilinmemektedir. Ülkemizde kasık otu, kuzu pıtrağı, kızılyaprak veya fıtık otu gibi isimlerle de anılır. Tohumları kalındır ve filizlenmek için soğuk havaya gereksinimi vardır.

Genel olarak güneşli ve yarı güneşli alanlarda yetişir. Bitkinin kullanımı Antik Yunan’a kadar gider. Koyun otu yapraklarının alt yüzü biraz tüylü olup hoş bir kokusu vardır. Sarı çiçekleri de salkım salkımdır. Bitkiden koyun otu çayı ve koyun otu ekstresi üretilir. İçerdiği çeşitli uçucu yağlar nedeniyle farklı ilaçların içeriğinde de yer alır.

koyun otu faydaları

Koyun Otu Bitkisi Nerede Yetişir?

Koyun otu bitkisi Türkiye’de neredeyse tüm bölgelerimizde yetişebilen bir bitkidir. Sulak ortamlarda, çayırlarda, yol kenarlarında ve ormanlarda kendiliğinden yetişir. Ülkemizin dışında Kuzey Avrupa ülkelerinde, Kanada ve ABD’de doğal olarak yetişmektedir. Bitkinin boyu, yetiştiği bölgenin coğrafi özelliklerine göre uzayarak bir metreye kadar yaklaşabilir.

Koyun otu ilkbaharda, mart ve nisan aylarında büyümeye başlar ve ağustos ayında boyu 10 cm yüksekliğe ulaşınca, kesilmek suretiyle toplanır. Parçalara ayrılan ve temizliği yapılan bitki, gölgelik bir ortamda güneş görmeden kurutulur. Kuruduktan sonra bütün olarak ya da ince şekilde kıyılarak ışık almayan bir yerde ve muhafazası içinde bir yıl süreyle saklanabilir.

Bitkinin kökü dışındaki bölümleri kullanılır. Çiçekleri, yaprakları ve sapları halk arasında ilaç yapımında kullanılarak tüketilir. En yaygın kullanım şekli ise çayıdır. Doğru koşullar altında kurutulan koyun otu bitkisi, ağzı kapalı cam kavanozda, loş, serin ve kuru ortamda muhafaza edilmeli, açıkta bırakılmamalıdır. Aktarlardan alırken de ağzı açık olarak sunulan çuvallarda satılıyorsa, kesinlikle tercih edilmemelidir.

koyun otu bitkisi

Koyun Otu Faydaları Nelerdir?

Sağlık konusunda çok yararlı bir ot olduğu hakkındaki görüşler, yüzyıllar öncesine dayanır. İnsan sağlığa olan katkıları nedeniyle ona, “philanthropos” yani “insanlığa hayırlı” yakıştırması yapılmıştır.

Yüzyıllardan bu yana Avrupa’da, özellikle gözlere şifa veren bitki olarak kullanılır. Geleneksel Çin tıbbında ise kanı temizlemek amaçlı kullanılan şifalı bitkilerden bir tanesidir. Koyun otu bitkisini tedavi amaçlı kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak gerekir. İlaç kullananlar ve kronik hastalığı olanlar için bu durum çok önemlidir. Koyun otu faydaları hakkında şöyle bir sıralama yapılabilir:

  • Güçlü bir antioksidan olduğu için hücre yenileyici özelliği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hazımsızlığa iyi gelir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirici özelliği bulunur.
  • Kuru öksürüğü geçirir, boğaz ağrısını giderir, farenjit ve anjine karşı faydalıdır. Bademciklerdeki şişmelere karşı gargara olarak kullanımı tavsiye edilir.
  • Romatizma ağrıları için kullanımı oldukça yaygındır.
  • İshalin geçirilmesinde çok etkili bir ottur.
  • Enfeksiyonların giderilmesinde etkilidir. Ateş düşürücü etkisi vardır. Boğaz enfeksiyonları için tavsiye edilir.
  • İyi bir idrar söktürücü olduğu için tansiyon yüksekliğinde faydalı olabilir.
  • Fıtık şikayetlerini gidermek için de faydalıdır. Kasık şişmelerini indirir.

koyun otu

Koyun Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Yüzyıllardan beri alternatif tıp alanında, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış bir ottur. Bitkiden hazırlanan jel ve kremler ise kaşıntılı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Koyun otu bitkisi yukarıda sayılan faydalarının yanı sıra şu hastalıklara da iyi gelir:

  • Düzenli şekilde kullanılırsa kalp büyümesine iyi gelir.
  • Böbrek ve mesane rahatsızlıklarına karşı şifa verdiği konusunda görüşler vardır.
  • Sesini kullanan kişilerin (sunucu, tiyatrocu ve şarkıcı gibi) seslerini açmalarına yardımcı olur. Bu amaç için koyun otu gargarası önerilir.
  • Bitkiden yapılan merhem, varislere karşı şifalıdır.
  • Kadınlardaki vajinal akıntıyı azalttığı hakkında bilgiler vardır.
  • Gözlere şifa veren ot olarak göz nezlesine iyi gelir.
  • Merhemi hazırlanıp uygulandığında baldır çıbanlarına şifa verir. Ayrıca çeşitli yaraların tedavisinde de bu merhemden yararlanılır. Ağrıları azaltır.
  • Yaraları hızlı bir biçimde iyileştirir.
  • Aşırı adet kanamalarına ve yaralanmalardaki kanamalara iyi gelir. Kanamayı durdurur.
  • Akciğer büyümesine karşı şifalı bir bitkidir. Karaciğer ve dalak hastalıklarına karşı iyi gelir.
  • Kansızlığa karşı şifalı bir ot olduğu söylenir.

Koyun otunun kullanım şekilleri, lapa haline getirerek merhemini yapmak ve çayını hazırlayarak kullanmak biçiminde olur. Ayrıca banyo suyuna katılarak kullanılması da mümkündür. Ağız, diş eti ve boğaz iltihaplarında koyun otundan hazırlanan su ile gargara yapılması, önerilen bir başka kullanım biçimidir. Yemeği yapılarak kullanılan bir bitki değildir.

koyun otu çayı

Koyun Otu Çayı Nasıl Demlenir? Nasıl Tüketilir?

Koyun otu çayı faydaları arasında şunlar bulunur. Sindirim sistemini rahatlatır, ishali kesmeye yardım eder. Hazımsızlık, şişkinlik ve mide ağrılarının giderilmesinde faydalı olur. Sindirimi kolaylaştırıcı özellikler ihtiva eder. Koyun otu çayı hazırlamak için bitkinin kurutulmuş yapraklarına ve çiçeklerine gereksinim vardır.

En basit tarifiyle çay şöyle hazırlanır: Bir bardak su bir kap içerisinde kaynatılır. Kaynayan suyun içine 1 veya 2 çay kaşığı kadar kurutulmuş kuyun otu bitkisi atılır ve ateş kapatılır. 10 – 15 dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Bundan sonra karışım süzgeç yardımıyla süzülür ve çay hazır hale gelir. Bu bitkinin tadı biraz acıdır. Tatlandırmak için sadece bir tatlı kaşığı bal kullanabilirsiniz. Bitki çaylarının şekerle tatlandırılması doğru değildir.

Kür halinde uygulayacağınız koyun otu çayını, günde 3 bardak olmak üzere tok karnına tüketebilirsiniz. Doktor onayı aldıktan sonra içmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

koyun otu çayı

Koyun Otu Bitkisinin Zararları Nelerdir?

Sürekli ilaç kullananlar ile hassas bünyeli ve alerjik yapılı kişilerin, koyun otu çayı kullanmaya başlamadan önce doktorlarıyla konuşup tavsiye almaları gerekir. Tüm bitki çayları gibi bu çayın da günde 3 bardaktan fazla tüketilmesi doğru değildir. Ayrıca uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez. Kür halinde uygulanıp sonra ara verilmesi önemlidir.

Sindirim ve hazımsızlık sorunlarında bu çayı uzun süre kullanırsanız, bağırsaklarınızın tembelleşme ihtimali olabilir. İdrar söktürücü olduğu için tansiyon ilaçlarıyla birlikte kullandığınızda, aşırı tansiyon düşmeleriyle karşılaşabilirsiniz. Kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanımı da sakıncalıdır.

Hamile kadınların koyun otu çayı tüketmesi ise tavsiye edilmez. Uzun süre kullanıldığında ciltte hassasiyete neden olabilir. Yapraklarının tazeyken sebze gibi tüketilmesi de doğru değildir. Koyun otu bitkisini aktarlarda, şifa marketlerde, internet üzerinden satış yapan bitki merkezlerinde bulabilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

20. Gün İftar Menüsü

11 ayın sultanı ramazan yemekleri için denenmiş iftar menüsü tarifleri vermeye 20. günde devam ediyoruz! İftar çorbaları kategorisinde doyurucu bir tarif arıyorsanız yeşil mercimek çorbası tam size göre! Ayrıca yapımı pratik tavuklu soğanlı şehriye pilavı ve birlikte servis edebileceğiniz nohutl ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Koyun Kurabiye Tarifi

Koyun Kurabiye

10-12 kişilik, 1 saat Hazırlık, 10dk Pişirme
Turp Otu (Hardal Otu) Salatası Tarifi

Turp Otu (Hardal Otu) Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Hayırlı İşler Tatlısı Tarifi

Hayırlı İşler Tatlısı

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ot Salata Tarifi

Ot Salata

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sarmaşık Otu (Ege Otları) Tarifi

Sarmaşık Otu (Ege Otları)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu) Tarifi

Kuşburnu Çayı Ve Kuşburnu Faydaları (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları Tarifi

Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

2024 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi

Baharın sert güneşini içimizde hissettiğimiz bu ayda sıcacık evlerde pişen birbirinden lezzetli tarifler, mart ayının…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Tarifler Geri
Videolar Geri