Mercanköşk Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Mercanköşk Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır? Tarifi

Dağların Neşesi Mercanköşk Hakkında Bilinmeyenler

Tıbbi ilaçlara karşı net bir duruşunuz varsa, doğanın bize sunduğu mucizevi bitkilerden de umudunuzu yitirmediyseniz, baharat dolabınıza bir yenisini daha eklemeye ne dersiniz?

O ilaç zararlı, bu ilaç çok ağır, ilaç kullanmaktan yorulduk derken artık karaciğerlerimizi daha çok düşünür olduk. Doğada sayısını bile bilmediğimiz onca bitki var ki, aradığınız her soruya cevap vermektedir. Bizler de doğanın gizemli sesine kulak verdik.

Araştırmaları takip ederek ve sağlığınızı da düşünerek, ağrılardan sindirim sorunlarına kadar etkili olan, çalılıkların arasında kalmış mercanköşk bitkisi sizler için kaleme alındı. Haydi gelin bu yazımızla beraber doğanın gizemli sesine hep birlikte kulak verelim ve sağlıklı günler için inceleyelim:

Şifalı Yeşillerden Mercanköşk Nedir?

Aromalı kokusuyla değdiği her yemeği lezzetlendiren,çaylarıyla da şifa deposu olarak kullanacağınız mucizevi bitki mercanköşk çiçeği koyu yeşil yapraklara sahiptir.Kekikle benzetilse de alakası yoktur aslında.Ondan daha yumuşak ve hafiftir.

Almanlar, kekik ve mercanköşkü sosislerde kullandığı için kulaktan kulağa böyle bir benzerlik yayılmıştır. Kelime anlamı incelendiğinde, Farsça -dağın neşesi, dağın keyfi- anlamını taşır. Aromatik kokusuyla dağlara neşe ve keyif verdiğini anlamaktayız.

Keklikotu veya güveyotu adını duyduğunuz yerde sakın yabancılık çekmeyin. Çünkü bu isimler, vitamin ve mineral bakımından zengin olan mercanköşkünün diğer isimleridir. Günde 2 çay kaşığı tükettiğinizde vücudun ihtiyacı olan A ve C vitaminine destek olmaktadır.

Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit, mercanköşkünün muazzam kokusunu çok beğenir ve bu kokuyu mutluluğun simgesi olarak ifade eder. Rivayet edilir ki, bir kişinin mezarında mercanköşk çiçeği açmışsa bu ölen kişinin ruhunun sonsuza kadar mutlu ve huzurlu olacağına işarettir. Mercanköşkünün ne kadar da güzel anekdotlara konu olduğunu görebiliyor musunuz?

Her bitkinin yabani türü olduğu gibi, yabani mercanköşk de bu bitkinin sert ve daha keskin tada sahip olan bir türü olarak aktarlarda yerini almaktadır.

Antik hikayelere konu olan, Afrodit’in bile dikkatini çeken dağların eşsiz bitkisini gelin daha yakından tanıyalım ve ona mutfağımızda yer açalım:

Mercanköşk

Mercanköşk Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Akdeniz ve Ege kıyılarının şifalı ürünlerinden olan mercanköşk, seraya, bahçeye, saksıya uygun bir bitkidir aslında. Fakat, mercanköşk fidesi daha büyük ve daha verimli topraklara ihtiyaç duyduğundan tarla ve büyük bahçeler ekilmesi tavsiye edilir.

Baharat şeklini alması için diğer baharatlar gibi kurutulması gerekmektedir. Bilinçli şekilde toplanıp kurutulduğunda mercanköşk faydaları bizler için daha uzun süreli olabilmektedir. Serada da can bulabildiği için, özel bir mevsimi yoktur.

Derman Avcısı: Mercanköşk Faydaları Nelerdir?

Mercanköşk, adeta bir sağlık ajanıdır. Nerede bir sağlık problemi varsa, hemen şifa olmak için kendini gösterir. Bakteri ve mantarlara savaşmak için çoktan kılıcını kuşanmıştır.

  • İçeriği sayesinde mikroplarla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Kış çaylarının olmazsa olmazıdır.
  • Sindirim problemi yaşıyorsanız, mercanköşk çayı kısa sürede daha iyi bir sindirim sistemi için size yardım edecektir.Bu özelliğinden dolayı da mercanköşk zayıflatır mı diye düşünceleriniz artık mazide kalacaktır.Tarçın ile buluşturup detoks suyu hazırlayabilirsiniz.
  • Mide ve bağırsaklarınız için dinlendirici ve rahatlatıcı özelliğe sahiptir.
  • İştahınız kapalıysa, yemek düzeniniz artık eskisi gibi değilse bu konuda da sizinle olacaktır.
  • Sık sık mide bulantısı şikayetiniz varsa, mercanköşk nane limon ile buluşup midenize iyi gelecektir.
  • Bağırsak enfeksiyonu yaşadığınızda, mercanköşk bir sıcak su kadar uzağınızda olacaktır.
  • Mercanköşk çayı tükettiğinizde, kısa süre içinde sindirim sistemi kramplarını sonlandıracaktır.
  • Hücre yenileyici özelliği sayesinde, tüketildiği durumda kanser riskini ortadan kaldırıyor.
  • Böcek ve arı sokma durumlarında, sıcak suyla demlenen mercanköşk tahriş yerine uygulanır ve ağrı hafifletilir.
  • Yorucu bir iş temposuna sahipseniz, kas ağrılarınızı hafifleten özelliği sayesinde mercanköşkü tüketmeniz size iyi gelecektir.
  • Anne sütünü artıran yönüyle de annelerin ilgisini çeken bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Sindirim ve solunum sistemini de düzenlediğinden ötürü, kalp hastalıklarının bir nebze de olsa önüne geçmektedir.

Mercanköşkün Zararları Nelerdir?

En iyi dediğiniz gıdalar bile yanlış kullanımda sağlığınız için tehlike arz edebilir. Herkes bu kalıp yargıyı bilir. Bu sebeple, kulaktan dolma bilgilerle değil de araştırmalara ve doktor tavsiyelerine uyarak beslenmenizi kontrol etmeniz, sizler için daha iyi sonuçlar verecektir. Mercanköşkü nasıl zararlı hale gelir diye düşündüğünüzde aslında çok da uzaklara gitmeyeceksiniz.

Aşırı tükettiğiniz ne varsa bilirsiniz ki midenizi yoracaktır. İşte mercanköşkü de böyledir. Çok fazla tükettiğiniz durumlarda ishal ve mide bulantısı şeklinde sağlığınıza zarar verebilir. Tavsiye edilen tüketim miktarı orta boy fincan olmak üzere, 2 fincandır.

Kronik olarak bir rahatsızlığınız varsa,ilaç kullanmaya devam ediyorsanız mutlaka doktorunuzdan mercanköşk çayı tüketimi için bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Gebelik gibi hassas ve ciddi dönemlerinizde, çayı içmek istediğinizde bir doktordan bilgi almanız daha sağlıklı sonuçlar için iyi bir tercih olacaktır.

Mercanköşk Nerelerde Kullanılır?

  • Dağın neşesi neden yemeklerinize ve güzelliğinize de neşe katmasın? Et ve salatalarınızda kullanacağınız bir tutam mercanköşk baharat olarak yemeklerinizde yer aldığında, verdiği lezzete hayran kalacaksınız.
  • Domatesli soslarınızda, çorbalarda, balık menülerinizde ve et yemeklerinizde, hatta salatalarınızda bile kullanacağınız bir tutam mercanköşk, aromatik kokusuyla baharat listenizde yer alacaktır.
  • Sindirimi kolaylaştırıcı etkisinden dolayı, kırmızı etlerde ve av etlerinde baharat olarak kullanılmaktadır. Et olur da mangal olmaz mı? Mangal etlerinizi marine ederken de bir tutam kullanabilirsiniz.
  • Kış çaylarını sevenler için, ıhlamur gibi çok sevilen bir bitkidir.Soğuk havaların sıcak şifasıdır diyebiliriz.
  • Kahvaltınızı süslemek istediğinizde dilerseniz omlet içinde dilerseniz de domateslerin üzerinde tüketebilirsiniz.
  • Pizzada baharatı sevenler için de iyi bir seçim olacak ve pizzalarınızı daha da lezzetli hale getirecektir.
  • Nasıl ki makarnalara fesleğen, kekik, nane ekliyorsanız kurutulmuş mercanköşk makarnalarınızı süslemeye devam edecektir. Makarna tutkunlarına itinayla duyurulur :)
  • Baharat kokulu esansların üretimi yapıldığı ne çok büyük marka var biliyor musunuz? Doğadaki eşsiz kokuları cildimize kadar taşıyan markalara teşekkürü borç biliriz :) Mutfağın dışına çıkıp kozmetik alanında da kendine yer edinen mercanköşk yağı güzel kokusuyla şampuan, sabun ve kremlerde de kullanılmaktadır. Parfüm ve kolonyalara da çeşitlilik katarak, ne kadar güzel bir kokuya sahip olduğunu göstermektedir. Oda kokularında bile artık mercanköşkü görmekteyiz.

Mercanköşk Çayı Nasıl Hazırlanır? Neye İyi Gelir?

Alternatif tıpa güvendik ve bitki çaylarını çok sevdik değil mi? İşte size pratik ve sağlıklı bir mercanköşk çayı hazırlama tüyoları:

Evinizde mutlaka olması gereken kurutulmuş mercanköşk kaynamış suya kendini bıraktığında içinizi ısıtmak için hazır olacaktır. Dilerseniz de, soğuk suya bir tutam atıp kaynatın ve ılımasını bekleyin. İki şekilde de sağlığınıza sağlık katmak için mercanköşk sizler için hazır olacaktır. Eğer tadı biraz acı geldiyse bir çay kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz.

Mercanköşk Nerede Bulunur? Fiyatı Nedir?

Aranılan her baharata ulaşmak eskisi kadar zor değil. Artık her şey elimizin altında. Girdiğiniz her aktarda dilediğiniz baharatı envaiçeşit görebilirsiniz ve aktardaki muazzam baharatların kokusunun karıştığı ortamda kendinizi kaybedebilirsiniz.

Mercanköşküne de ulaşmak çok kolay. Hem ekonomik açıdan uygun olması hem de doğanın şifalarından faydalanmak isteyenlerin sayısının günden güne çoğalması, mercanköşkün her aktarda olmasına bir nedendir. Marketlere kadar satışı yapılan dağın neşesi, 50 gramlık paket için 10 TL gibi bir fiyatta sizlere sunulmaktadır.

Tıpkı fesleğen ve nane gibi, evde kendiniz yetiştirmek istediğinizde ise mercanköşk tohumu ortalama 5 TL gibi bir fiyatta satılmaktadır. Mutfağınıza renk ve güzel koku katmak istediğinizde siz de kendiniz yetiştirebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri