Müren Balığı Yenir Mi? Nasıl Pişirilir?

Müren Balığı Yenir Mi? Nasıl Pişirilir? Tarifi

Elektrikli Yılan Balığı, Sessiz ve Kurnaz Müren Balığı

Denizin en derinliklerinden başlayarak, kıyılara kadar yaşam alanı bulan ve hayatını sürdüren birçok canlı bulunmaktadır. Balıklar, yumuşak canlılar, yosunlar, mercan ve resifler suyun altında bizim göremediğimiz dünyayı renklendiren unsurlar arasında yer alırlar.

Kimi canlılar pişirilip tüketmeye uygundur kimileri ise insan sağlığı için oldukça tehlike arz eder. İşte tehlikeli görünen balıklardan biri olan müren balığını, bu yazımızda sizler için inceledik. Özellikle de dalgıçların suyun altında biraz korku yaşamasına neden olan, bu yılan görünümlü balık hakkında derlenen bilgileri sizlere sunacağız. Bir gün avınıza denk gelirse yılan zannedip denize göndermeyin, hakkındaki her şey işte sizlerle.

müren balığı yenir mi

Müren Balığı ve Özellikleri

Alışılmış balık anatomisinden farklı bir yapıya sahiptir müren balığı. Görenleri adeta yılan görmüş gibi korkutabilir. Ait olduğu familya, kemik balığı ailesidir. Bu balıklar oldukça kıvrak ve uzun bir yapıya sahiptir. Şu güne kadar ölçülen en uzun müren balığının 4 metre olduğu bilinmektedir.

Avları konusunda oldukça hassas bir balık olan müren balıkları, avına sessizce yaklaşır ve keskin dişleri ile bir anda avını yakalar. Genelde gece avlanmaya çıkarlar. Uyuyan canlıları yemek, onlar için daha kolaydır. Görme duyuları biraz zayıf kalmıştır. Net göremezler fakat yine de avları onlardan kaçamaz. Avlarını kokusundan tanıyabilirler. Koku alma konusunda köpek balıklarından daha güçlüdürler. Neredeyse dört kat daha iyi koku alma özellikleri vardır.

Vücutlarının her bölgesinde kalın bir bakteri tabakası yer alır. Bu bakteri tabakası, onları dışarıdan gelecek tahribatlara karşı bir koruyucu görevi üstlenir. Görme duyuları zayıf olduğu için kayaların keskin uçlarını fark edemezler. İşte bu bakteri tabakası bu noktada onların hayatını kurtarır. Keskin ve kirli dişlere sahip olan müren balıkları, avını bir anda yakalayabilir. Isırıkları, her canlıyı öldürebilecek kadar güçlüdür.

Balık avcılarının çoğu zaman yılan zannedip denize bıraktığı müren balığı fiyat bilgisi ise; 1 kilosu 25 TL civarında bilinir. Avının zor ve tehlikeli olmasından dolayı pek tercih edilmez. Zaman zaman balıkçı tezgahlarında, müren veya merina adında bu balığı görebilirsiniz.

müren balığı saldırısı

Müren Balığı Nerede Yaşar?

Müren balıkları dünyanın her yerinde yaşayabilen bir balık türüdür. Onlar için su ısısının yeterli olması en önemli özelliktir. Esnek bir vücuda sahip oldukları için en ufak deliklere bile girebilirler. Mağaralar, yarıklar ve mercan resifleri onların yaşam alanıdır. Ömürleri boyunca tek bir mağarayı seçerler. Kolay kolay da oradan gitmezler. Temiz karideslerin oldukları hemen hemen her yerde, müren balıkları da görülür. Bulundukları yerlerden gün içinde başını uzatarak etrafı kontrol ederler. Gece olduğu zaman ise avlarını yakalamak için harekete geçerler. Ülkemizde ise yoğun olarak Akdeniz, Ege ve Marmara sularında görülmektedir.

Ev ortamında balık besleyenler için, müren balığı akvaryum ortamına da uyum sağlayan bir balıktır diyerek bir haber verelim. Fakat balığın yaşaması için gerekli ortamın oluşması en önemli faktördür. Rahat edemeyen müren balıkları strese girecek ve ölecektir. Kimi zaman daha da hırçın olabilir. Kendinden küçük her canlıyı yiyebilen mürenler, akvaryum ortamını diğer canlılarla paylaşamayacaktır.

müren balığı avı

Müren Balığı Avı Teknikleri

Avının tehlikeli ve zor olduğu bilinir. Çok sık yakalanmayan ve ekonomik değeri çok yüksek olmayan bir balıktır. Genelde güçlü bir zıpkın ile avının yapıldığı bilinir. Tehlikeyi fark eden müren balığı, avcı için de bir tehlike oluşturabilir. Yakalanacağını anladığı anda etrafına saldıracaktır. Avlamak istediğinizde gece vakitlerini tercih etmelisiniz. Müren balıkları gün içinde kayalıkların arasında vakit geçirdiği için, en hareketli anları gece saatleridir.

Avlarken dikkat etmeniz gereken bir detay vardır: Kendinizi korumak. Oltanıza takılan müreni çekerken çok dikkatli olmalısınız. Ani bir hareketle elinizi sarıp size zor anlar yaşatabilir. Isırdığı anda sizi, vücudunda bulunan bakteriler sebebiyle hastane yollarına düşürebilir.

Tehlikeli bir balık olan müren balığı saldırısı ile meşhurdur. Yakalandığı anda bir refleks ile en yakınında ne varsa ısırır. Bu sizin eliniz bile olabilir. Birçok balıkçının müren avı dönüşünde hastaneye gittiği görülmüştür. Müren balığı tarafından bir saldırıya uğradığınız zaman boğazını sıkmayı deneyin. Boğazı sıkılan balık, dönemeyeceği için sizinle savaşmaktan vazgeçecektir.

Olta ile ava çıkacaksanız, iğnenizi oldukça kalın seçmelisiniz. Geniş ağızlı bir balık olduğundan ufak iğnelerden anında kaçabilir. Yem tercihiniz ise, ufak balıklar veya sahteler olabilir.

müren balığı yenir mi

Müren Balığı Yenir Mi? Nasıl Pişirilir?

Müren balığını lezzetli bulanlar vardır. Etinin iyi bir sosla ızgarada pişmesi de önerilir. Beyaz etli ve şifalı bir balık olduğu bilinir. Yunan tıbbında bu balık ile ilaçlar yapıldığı da duyulmuştur.

Baş ve kuyruğa yakın kısmının tamamen kesilmesi gereklidir. Bu iki bölümü kesilen balığın derisi tertemiz olacak şekilde alınmalıdır. Biraz kirli bir balık olduğundan dolayı yıkama konusunda oldukça hassas olmalısınız. Kılçıklarını da bıçakla ayırabilirsiniz. Yıkanan balığı dilim halinde sirkeli suda bekleterek dinlendirin. Dinlendirdiğiniz balıkları pişirme için hazırlayabilirsiniz.

En çok tercih edilen müren balığı yemekleri ızgara ve tavada olan halidir. Izgarada müren için, dilimlenen balığınızı sirke, yoğurt ve dilediğiniz baharatlarla marine ederek ızgarada pişirebilirsiniz.

Tavada müren hazırlamak istediğinizde bir kaseye yumurta kırın ve akışkan olana kadar güzelce çırpın. Dilimleri önce yumurtaya sonra da una batırarak az yağda kızartın. Bol yeşillik ile sunduğunuz balık, daha da lezzetli hale gelecektir. Yakaladığınız balıkları yemek istediğinizde bu iki müren balığı tarifi aklınızda olabilir. Afiyet olsun.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu) Tarifi

Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir? Tarifi

Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Uskumru Balığını Hiç Böyle Denediniz Mi? Tarifi

Uskumru Balığını Hiç Böyle Denediniz Mi?

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri