Murt Meyvesi Faydaları Cilt, Mide ve Metabolizma Hastalıklarına Birebir!

Murt Meyvesi Faydaları Cilt, Mide ve Metabolizma Hastalıklarına Birebir! Tarifi

Hambeles Olarak da Bilinir: Murt Meyvesi

Vücut için son derece faydalı bir besin olan murt meyvesi yumuşak dokulu ve küçük yapılıdır. Mayhoş bir tadı olan bu meyve Hambeles olarak da bilinir. Türkiye’de yetişen murt meyvesi temizlikten, cilt bakımına değin geniş bir fayda listesi sunar. Kendisi küçük fakat faydası büyük olan Hambeles, salata ve yemeklere katılarak da tüketilmektedir. Bu şekilde doğrudan besin değeri takviyesi sağlanır.

Murt Meyvesi Nedir? Nerede, Ne Zaman Yetişir?

Murt meyvesi Türkiye’de Akdeniz ikliminin etkili olduğu bölgede yetişen bir bitkidir. Latince adı “Myrtus Communis L.”dir. Ağaç ya da ağaçlık biçimli bitki en iyi Çukurova bölgesinin coğrafyasında yetişir. Dağlık alanlar ve yol kenarları bu bitkinin en fazla görüldüğü yerlerin başında gelir. Hambeles olarak da bilinen murt meyvesine aynı zamanda “Mersin” de denir.

Çalı formuna yakın olan gövde ve dal yapısı 5 metre boyuna kadar uzayabilmektedir. Maki bitki örtüsü içerisinde değerlendirilen meyveye Akdeniz bölgesi dışında Ege ve Marmara’da da rastlamak mümkündür. Rengi sarı ile beyaz tonlarındadır ve içi incir çekirdeğini andırır. Murt meyvesinin kırmızı ve siyah renk tonlarında olan türleri de mevcuttur. Beyaz tonlu olanlarına Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde rastlanabilirken siyah renkli olanları daha ziyade Antalya ve civarında doğal olarak yetişir.

Siyah murt meyveleriyle en sık aralık – şubat ayları arasında karşılaşılır. Bu küçük meyvenin tadı tabiri yerindeyse mayhoştur. Hafif tatlı bir aromaya sahip olmakla birlikte rengi dönmeye başladıkça bu tatlılık oranı artış gösterir. Hambeles ya da Mersin bitkisi kışın yaprak dökmemesiyle bilinir, kurak iklime dayanıklı olması ile dikkat çeker. Dolayısıyla Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmeye uygun değildir.

Yabani denilebilecek olan formu onu yabani bitki bakımı ve aşılaması kategorisine yerleştirir. Raf ömrü kısa olan bu meyvenin dalından koparıldıktan sonra ya kısa sürede tüketilmesi ya da rafine hâle getirilerek muhafaza edilmesi gerekir.

Murt Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

  • Murt meyvesi cilde, metabolizmaya, organların çalışma biçimine ve vücuda oldukça faydalıdır. Antiseptik özelliği mikropların vücuttan uzak tutulmasında etkilidir.
  • Özel içeriği dolayısıyla doğal balgam sökücü olarak fayda sağlar.
  • Damarların sağlıklı kalmasında önemli rolü vardır. Kalp – damar hastalık ve rahatsızlıklarına karşı koruyucu olması ile dikkat çeker, varis oluşumunu önler ve varisli bölgelerin düzelmesinde etkili olur.
  • Mide sıkıntılarını bertaraf etmeye yardımcı olur; mide bulantısı ve kusma gibi sorunların yaşanmasının önüne geçer. Mideyi rahatlatma özelliği aynı zamanda sindirim sistemine pozitif yönlü katkı sağlar.
  • Sindirim sistemini düzenleyerek iştah açıcı ve artırıcı bir etkisi de vardır.
  • İltihaplanmaları iyileştirir. Egzama gibi deri iltihaplarından akciğer iltihaplanmalarına kadar geniş bir düzeltici etkisi vardır.
  • Cilde sürüldüğünde akne ve sivilce oluşumunu önler, hâlihazırda bunlar varsa gidermeye yardımcı olarak cildin canlı, parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar.
  • Kolesterol için faydalı olduğu bilinmektedir. Murt meyvesinden elde edilen “oligomeric acylphloroglucinol”lerin vücudu kolesterolden koruduğu bilinmektedir.
  • Yaprakları antibakteriyel özellik taşır.
  • Bağırsak ağrılarını giderme de murt meyvesinin faydaları arasında yer alır.

murt meyvesi nedir

Murt Meyvesinin Zararları ve Yan Etkileri

Murt meyvesinin bilinen büyük bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Fakat uzmanlar bilinçli tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. “Her şeyin fazlası zarar” söylemini bu noktada belirtmekte fayda var. Dolayısıyla murt meyvesi de diğer tüm besinlerde olması gerektiği gibi kararında kullanılmalıdır.

Dalı, yaprakları ya da meyvesi, ister cilde uygulanıyor olsun ister oral yolla besin takviyesi şeklinde alınıyor olsun, belli bir oranda tüketilmelidir. Çünkü bu mayhoş ve ekşi aromalı küçük boyutlu meyve diğer pek çok meyve gibi tek seferde yoğun biçimde tüketime elverişli değildir.

İçerisinde yer alan Myricetin ve Usnone A gibi aktif maddeler normal kullanımda oldukça faydalıdır; fakat aşırı tüketmek bünyede çeşitli problemlere sebep olabilmektedir. Ne kadar kullanımdan sonrasının fazla geleceği ise bünyeden bünyeye değişkenlik gösterebilir. Bu noktada kişinin vücudunu tanıması esastır.

Temel olarak, murt meyvesini fazla ve sık tüketmek dilde kaşıntıya ya da boğazda gıcıklanma hissine yol açabilir. Doğal şeker içeriği aşırı tüketimde vücuttaki şeker oranını yükseltebilir. Alerjiye açık, hassas bir bünyesi olanların murt meyvesini tüketmeden önce doktoruna ya da bir beslenme uzmanına danışması ve doktor onayının akabinde bunları tavsiye edilen şekilde tüketmesi önerilir. Marmelat ya da reçel olarak tüketirken de aşırıya kaçmamakta fayda vardır.

Murt Meyvesi Nasıl Tüketilir, Neye İyi Gelir?

Murt meyvesinin kullanım alanı geniştir. Murt ağacı meyvesi ve yaprakları bilhassa geniş bir kullanım alanı ve fayda sağlar:

  • İlkin, meyve olarak tüketilebilir; tada aşina olanlar için keyifli bir besindir.
  • Cilde uygulanabilir. Reyhan gibi diğer birtakım bitkilerle karışım hazırlanarak cilde uygulanması cildin arındırılması ve temizlenmesinde etkili olur.
  • Murt meyvesini suda bekleterek elde edilen sıvı bebeklerin vücudunu temizlemek için de kullanılır. Vücut sağlığı için kullanılmaktadır.
  • Antiseptik özelliği enfeksiyon oluşumunu önler.
  • Soğuk algınlığını gidermek için kaynatılıp içilmesi faydalıdır.
  • Meyvesinin bağışıklığı güçlendirme ve kanserli hücre oluşumunu giderme etkisi olduğu bilinmektedir. Murt meyvesinin içeriğinde yer alan sitrik asit, uçucu yağ ve doğal şeker, şeker rahatsızlıklarını gidermede kullanılır.
  • A vitamini barındırması göz sağlığı için tüketmeye elverişli bir alan sunar. Yaşın ilerlemesi ile oluşan görme zorluklarında göz sağlığına pozitif katkı sağladığı bilinmektedir.
  • En sık uygulanan tariflerden birinde yaklaşık 250 gram murt meyvesi yaprağı kaynatılır. Dinlendirildikten ve süzüldükten sonra içilir. Bu tarif mide ya da bağırsak ağrısını gidermede kullanılır. Cilt bakımı amacıyla kullanmak isteyenler yaklaşık 200 gram murt meyvesini 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 6 adet reyhan yaprağı ile karıştırarak maske yapabilir.

Murt Meyvesi Kurusu Nasıl Tüketilir?

Murt meyvesini hem tazeyken hem de kurutulduktan sonra kullanmak mümkündür. Organik yetiştiriciliğe de elverişli olan bitkinin meyvesini ya da yapraklarını kurutmak kullanım süresini uzatmak ve yıl içinde tüketmeyi mümkün kılmak anlamında önem arz eder.

Kurutulmuş murt meyvesinden bahsetmeden evvel bitkinin büyüme aylarında rahatlıkla yetiştirilebildiğini eklemek gerekir. Kendiliğinden yetişebilmesi tarımsal gübre gereksinimini en aza indirger ve bu da ilaç ve gübre kalıntısı içermemesi anlamında gelir. Bu ise doğal olarak, hem taze hâlinin hem de kurutulduktan sonraki hâlinin sağlıklı ve doğal olmasında etkili olur. Fakat, taze hambeles bitkisinin tüketim süresi sınırlı olduğu için kurutularak muhafaza edilmesi yaygındır. Böylece murt meyvesinin kurusu daha uzun kullanım imkânı ve süresi vadeder.

Yeşil yaprakları kurutulma işlemi sonrasında çoğunlukla çay olarak tüketilir. Kurutulmuş hambeles yaprakları sıcak suda demlendikten sonra arzu edilen tatlandırıcı ya da başka bitkilerle karıştırılarak içime hazır hâle getirilir.

Defne yapraklarına benzeyen hambeles yaprakları öğütülerek besinlerin, özellikle kırmızı etin üzerine baharat olarak da eklenmektedir. Murt meyvesi kurusu da taze versiyonundaki gibi mayhoş – ekşi bir tada sahiptir. Çiçek ve tomurcukları kurutulduktan sonra reçellere konulabilir. Murt meyvesi reçeli de yaygın biçimde yapılmaktadır. Beyaz hambeles meyvesi daha ziyade tazeyken tüketilmekteyken, siyah renkli hambeles ile hem reçel hem de reçel dışında marmelat ve likör de yapılmaktadır. Bu kullanım yöntemleri ile murt meyvesinin raf ömrü de uzatılmaktadır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Metabolizma Hızlandır Tarifi

Metabolizma Hızlandır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Frenk Meyvesi Suyu Tarifi

Frenk Meyvesi Suyu

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Aşure ( Meyvesi Bol Tarif ) Tarifi

Aşure ( Meyvesi Bol Tarif )

12-14 kişilik, 4 saat üzeri Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ejder Meyvesi Görünümlü Muhallebi Tarifi

Ejder Meyvesi Görünümlü Muhallebi

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Metabolizmayı Canlandıran İçecek Tarifi

Metabolizmayı Canlandıran İçecek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Metabolizmamızı Hızlandıran Su Tarifi

Metabolizmamızı Hızlandıran Su

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri