Muşmula Nedir? Muşmula Meyvesi Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Muşmula Nedir? Muşmula Meyvesi Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri Tarifi

 Bol Vitaminli Mayhoş Muşmula Meyvesi

İklim çeşitliliği en çok sebze ve meyvelere iyi gelir. Birden fazla iklim demek çeşitli ve lezzetli yiyecek demektir. Değişen hava şartlarıyla pazarlardaki görseller de değişmektedir. Yazın rengarenk bir hale bürünen sebze ve meyve tezgahları kışın da sizler için faydalı ürünlerini misafir edecektir.

Ülkemizin verimli toprakları sayesinde, pek çok türde meyveleri tatma imkanı bulunmaktadır. Sizlerin sağlığını ve ağız tadını düşünerek hazırlanan bu yazıda, muşmula meyvesi hakkında detaylı bilgilere yer verildi. Kahvaltılarınızda size eşlik edebilecek muşmula reçeli ile birçok hastalığınızı iyileştiren muşmula çayı sizlere bu yazıda şifa kaynağı olacak.

muşmula ağacı

Muşmula Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Sağlıklı besin kaynaklarından biri olan muşmula meyvesi ufak taneli ve mayhoş tatlı bir yiyecektir. Pek çok yörede döngel veya töngel adında bilinir. Güller familyasından gelen faydalı bir meyve olan muşmula, orta boyda bir ağaçtan elde edilir. Muşmula ağacı eğri dallara sahip, kışın yaprak döken bir meyve ağacıdır. Her ne kadar yurdumuzda Ereğli ile meşhur olsa da muşmula, Japonya topraklarında duyulan bir meyvedir. Japonya sınırlarını aşıp Ukrayna ve Hindistan gibi ülkelerde de yetişmeye başlamıştır. Bu ülkelerin iklimini de benimsemede zorluk yaşamamıştır.

Muşmula yöreden yöreye çeşitlilik gösterebilir. Kimi bölgelerde rengi kırmızıya daha yakındır. Kimi kırsal yerlerde ise açık yeşil tonlarındadır. Rengi değişkenlik gösterse de tadı hep aynıdır. Mayhoş ve ekşi bir lezzettedir. Muşmulanın içi elma içine benzer. Çekirdekli ufak bir meyve olarak bilinir. Aynı zamanda muşmula kalori açısından tatmin edici değerdedir. Herkes tarafından tüketilebilir.

muşmula meyvesi

Muşmula Meyvesi Nerede Yetişir?

Ülkemizde muşmula yetiştiriciliği için kırsal ve kıraç topraklar müsaittir. Karadeniz Bölgesi muşmula için en uygun bölgedir. Yaz aylarının sonuna doğru meyveler çıkmaya başlar. Ülkemizde muşmula mevsimi sonbahar dönemidir. Meyve verecek muşmula ağacının çiçekleri pembe ve beyaz renkte açar. Her yıl ürün veren muşmula ağacı Ekim ile Kasım ayların arasında hasat edilir.

Dallarında yeşil renkte büyümeye başlayan muşmula nasıl olgunlaşır? Rengine bakarak ve yaşayarak bu sorunun cevabını verebilirsiniz. Olgunlaşan meyvenin kabuğu ve kendisi kahverengi tonlarına yaklaşacaktır. Dalından ilk koparıldığında hafif buruk bir tadı vardır. Daha sonra tadı daha yumuşak olacaktır. Sonrasında tüketmek için muşmula nasıl saklanır? Kurutarak ve reçel yaparak muhafaza edebilirsiniz.

muşmula

Muşmula Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Muşmula besin değeri yüksek bir meyvedir. 1 adet muşmula kalori değeri 10 kcal gibi ideal bir değerdir. Orta büyüklükteki 1 adet meyve içinde 2.12 karbonhidrat, 0.1 protein, 0.04gram yağ, 2 gram lif, 1.2 sodyum, 50 potasyum bulunur. Aynı zamanda 6 kalsiyum, 1.6 A vitamini, 0.4 C vitamini, 0.1 demir vardır. Potasyum, folik asit, fosfor, magnezyum açısından güçlü bir meyvedir. %12 oranında invert şekeri içerir. İnvert şekeri ise, sofra şekerinin kendi bileşenleri arasında ayrılmasından oluşan şeker türüdür.

muşmula resmi

Muşmula Faydaları Nelerdir?

  • Bol miktarda C vitamini içerir. Böylece bağırsak sisteminizi düzenler ve sindirim faaliyetlerini kolaylaştırır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de olumlu yönde etkiler.
  • Böbrek rahatsızlığı yaşayanlara muşmula yaprağı ile tedavinin mümkün olduğunu belirtelim. İyi öğütülmüş muşmula yaprağı ile yapılan çay, böbrek taşını düşürücü etkiye sahiptir. Bitki çayı olarak düzenli tükettiğiniz durumda böbrek taşı oluşma ihtimalini de ortadan kaldırır.
  • Bağırsaklarda meydana gelen iltihap için muşmula çayı tüketilmesi tavsiye edilir. Sonrasında oluşacak enfeksiyonları da önleyecektir.
  • Kan dolaşımını hızlandıran muşmula bitkisi meyve olarak yenildiğinde ve çay olarak tüketildiğinde vücutta biriken toksinleri atacaktır. İçeriğindeki lif sayesinde metabolizmanızı da hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olacaktır.
  • Muşmula, kan dolaşımını hızlandırarak merkezi sinir sistemini etkileyecektir. Rahatlayan ve gevşeyen damarların etkisi ile yorgunluğunuzu alacaktır. Aynı zamanda stresli günlerinizde tüm stresinizi yok eder.
  • Zayıflama sürecinizde muşmula hoşafı tüketmeye özen gösterin. Hoşaf sayesinde vücudunuzda boşaltım faaliyetleri daha rahat gerçekleşecektir.
muşmula fidanı
  • Enerji veren ve dinç tutan bir meyvedir. Anadolu’nun birçok kesiminde muşmula kurusu çay ile beraber tüketilir.
  • Çay olarak tüketildiğinde boğaz kuruluğunu giderir ve ağrılarını dindirir.
  • Muşmula çayı astım krizlerinin şiddetini azaltır. Öksürüğü keser ve boğazı yumuşatır.
  • İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde, göz sağlığına olumlu etkileri vardır.
  • Muşmulanın yaprakları ile kaynatılan su, romatizma ağrıları için etkili olacaktır. Suyu ağrıyan bölgeye sürebilirsiniz. Aynı zamanda yaprakları ile içilen su ciğerleri temizler. Ciğerlerinizin rahatlaması için muşmula çayı da tüketebilirsiniz.
  • Muşmula meyveleri suda kaynatılıp içilirse, ishal rahatsızlığını giderir.
  • Mide bulantısı ve kusmalarda muşmula çayını içerek kendinizi daha sağlıklı hissedebilirsiniz.
  • Kolon kanserini önlediği de söylenir.
  • Muşmula yaprağı kaynatılarak elde edilen su ağrı kesici özellik taşır. Su ile ağız çalkalandığında ağız içi yaralarını temizler ve kötü kokular giderilir.
  • Yorucu günlerin ardından içeceğiniz bir fincan muşmula çayı kaybettiğiniz enerjiyi size yeniden kazandıracaktır.

muşmula çeşitleri

Muşmula Meyvesi Nasıl Tüketilir?

  • Her yıl Ekim ile Kasım aylarında hasat edilen muşmula pek çok şekilde tüketilir. Güneşte kurutularak elde edilen muşmula kurusu kuru yemiş tercihiniz olabilir.
  • Şekerli gıdalarla kahvaltı yapmayı sevenler için ekmeklerine yeni bir lezzet olabilir. Mevsiminde toplanan meyveler ile muşmula marmelatı yapılmaktadır.
  • Yapraklarını kurutup sıcak su ile demleyerek muşmula çayı içebilirsiniz. Soğuk günlerde çok iyi gelecektir.
  • Yoğun olarak Erzurum civarında yapılan muşmula turşusu yemeklerin yanında servis edilir.
  • Muşmulanın faydalarını fark eden Karadeniz halkı muşmula sirkesi yapmaya başlamıştır. Daha sonra her şehirde yaygınlaşan sirke kullanımı bağırsak sistemi için oldukça faydalıdır.
  • Muşmula meyvesinden elde edilen ürünleri tüketirken, aşırıya kaçmamalısınız. Fazla tüketimde vücudunuzda şiddetli su kaybı meydana gelecektir.
  • Hamilelik döneminde kullanmak istediğinizde, bir doktora danışarak hareket etmek daha sağlıklı olacaktır.
muşmula bitkisi

Tadını Çok Seveceğiniz Muşmula Reçeli ve Muşmula Turşusu Tarifleri

1) Kahvaltılar İçin Enerji Deposu: Muşmula Reçeli

Muşmulanın mayhoş tadını şekerle tatlandırarak, kahvaltınızda taze ekmeğiniz ile tüketebilirsiniz. Muşmulanın lif ve enerji kaynağı olduğunu unutmayın! Kahvaltı sofralarınızdan eksik olmayacak bir reçel tarifi sizlerle. Muşmula Reçeli

Tarif: Muşmula Reçeli

2) Ev Yapımı Muşmula Ezmesi

Gün içinde birden acıktığınız anlarda, mutfağa gidip ekmeğinize bir şeyler sürmek istersiniz. Bu kimi zaman reçel kimi zaman da çikolata olur. Bu tarifi denedikten sonra daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. Muşmula ezmesini keşfedin. Muşmula Ezmesi

Tarif: Muşmula Ezmesi

3) Mayhoş Bir Lezzet: Muşmula Turşusu

Ne tatlı ne de ekşi. Bazen muşmula denilir bazen de döngel meyvesi. Mevsiminde dalından koparılan bu faydalı meyve ile yapacağınız nefis bir lezzet. Denemek için tarifimiz sizlerle. Muşmula Turşusu

Tarif: Muşmula Turşusu

Bonus: Hamurdan Muşmula Tatlısı

Lokma tatlısının yepyeni hali, muşmula şekli ile bu tarifte yer alıyor. Pek lezzetli tam ölçülü bir tarif denenmek için sizi bekliyor. Hamur tatlısı sevenler bu lezzet toplarını sakın kaçırmasın! Deneyenler çok sevecek. Muşmula Tatlısı

Tarif: Muşmula Tatlısı

Malta Eriği Faydaları Nelerdir? Ağacı Nerede Yetişir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Muşmula Marmelatı Tarifi

Muşmula Marmelatı

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Muşmula Turşusu Tarifi

Muşmula Turşusu

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası Tarifi

Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Frenk Meyvesi Suyu Tarifi

Frenk Meyvesi Suyu

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Benim Beytim Tarifi

Benim Beytim

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları Tarifi

Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri