Mutluluk Hormonu Nedir? Mutluluk Hormonu Sağlayan 10 Yiyecek

Mutluluk Hormonu Nedir? Mutluluk Hormonu Sağlayan 10 Yiyecek Tarifi

Mutlu Hissettiren Hormonlar

Yiyecekler ve Tavsiyeler

Mutluluk, hoşnutluktan yoğun neşeye kadar değişen duygularla karakterize bir esenlik hali olarak tanımlanabilir. Mutluluk hissi beyindeki nörotransmitterler olarak adlandırılan belirli kimyasalların salınmasıyla ilgilidir. Bu kimyasallara hormon denir ve mutluluk hormonu adı buradan türemiştir. Makalede mutluluk hormonu ile ilgili aklınıza gelebilecek konuları bulabilirsiniz.

Mutluluk veren hormon nedir, mutluluk hormonu nasıl yükselir, hangi yiyecekler mutluluk hormonu sağlar ve mutluluk hormonu eksikliği gibi merak edilen soruların cevaplarına göz atabilirsiniz.

mutluluk hormonu adı

Mutluluk Hormonu Nedir?

Mutluluk aklın bir halidir ve bu hal beyindeki kimyasalların karmaşık etkileşimlerine bağlıdır. Onların kullanılabilirliği tüketilen gıdalara ve dış çevre ile olan etkileşimlerine göre gerçekleşir. Eylemler normal aralıkta olduğunda iyi olma hissi oluşur. Çok fazla veya çok az olmaları ise depresyon olarak ortaya çıkabilir. Dört adet mutluluk hormonu olmasına rağmen mutluluk hormonu olarak bilinen hormon serotonindir.

1) Dopamin

Dopamin beyindeki ödül mekanizmaları ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Kokain, afyon, eroin, alkol ve nikotin gibi maddeler dopamin seviyelerini arttırır. Dopamin eylemi, memnuniyet ve mutluluk duygusuna neden olmaktır. Bu nedenle mutluluk hormonu dopamin esas olarak duygu durum kontrolü ile ilişkili olduğu nigro-striatal yollarlaa salgılanır.

2) Serotonin

Serotonin; uyku, iştah, uyarılma ve saldırganlık gibi bir dizi davranışın düzenlenmesinde rol oynayan bir nörotransmitterdir. Aktivitesi kişilik ve duygu durumdaki varyasyonlarla ilişkilidir ve ayrıca mutluluk hormonu serotonin depresyonu önleyen en önemli hormondur. Güneş ışığına maruz kalındığında beslenerek serbest bırakılır. Serotonerjik hücre gövdelerinin ana bölgesi orta beyindir. Bu nöronlar limbik sisteme ve serebral kortekse bağlanır. Duygu durum bozuklukları hakkındaki hipotez, depresyonun çok az serotonin ile ilişkili olduğunu ve maninin çok fazla serotonin ile ilişkili olduğunu belirtir.

3) Oksitosin

Bu hormon “aşk hormonu” olarak anılır. Çünkü orgazm, sosyal tanıma ve bağlanma karşısında salgılanır. İyi oksitosin için protein bakımından zengin besinler, HDL ve meyve yağları (avokado ve muz) tavsiye edilir. Pozitif sosyal etkileşimleri takiben oksitosinin artan salınımı hastalıkların iyileşmesinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

4) Endorfin

Endorfin stres, ağrı ve ruh halinin düzenlenmesinde rol alır ancak mutluluk hormonu endorfin cinsel aktivite ve ritmik vücut hareketleri yaparken salınır. Morfin de benzer eylemlere sahiptir. Bu nedenle bu kimyasallara endojen opioidler denir. Endojen opioid içeren nöronlar; medial hipotalamus, diensefalon, pons, hipokampus ve orta beyin dahil olmak üzere çeşitli beyin bölgelerinde bulunur.

mutluluk hormonu sağlayan yiyecekler

Mutluluk Hormonu Sağlayan Yiyecekler Listesi

1) Kuşkonmaz

  • Kuşkonmaz vücuttaki serotonin seviyesini artırmaya yardımcı olur.
  • Kuşkonmazdaki yüksek folat seviyesi de mutluluğunuzu artırmanıza yardımcı olabilir.
  • Araştırmalar depresyonla yaşayan insanların yaklaşık yarısında folat seviyesinin düşük olduğunu göstermektedir.
  • Kuşkonmaz bir yiyecek olduğu kadar mutluluk hormonu sağlayan şeyler arasında da ilk sırada gelir.
kuşkonmaz

2) Avokado

  • Avokado, serotonin takviye edici B3 vitamini içerir.
avokado

3) Mavi Patates

  • Mavi patatesler cilt tiroid bezlerini düzenlemeye yardım eden iyot içerir.
mavi patates

4) Domates

  • Bütün domatesler derilerinde likopen içerir.
  • Likopenin en büyük yararlarından biri, araştırmacıların depresyonla bağlantılı olduğu pro-inflamatuar bileşiklerin birikmesini önlemesidir.
  • Araştırmalar organik domateslerde daha yüksek seviyelerde likopen olduğunu kanıtlamaktadır.
domates

5) Bitter Çikolata

  • Antioksidan zengini koyu çikolatalar öfori (hoşnutluk) hissetmeye, seks hormonlarını serbest bırakmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
  • Koyu çikolata sütlü çikolatadan daha az şeker içerdiğinden kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
  • Şeker düşüşü yaşamanız daha az olasıdır.
  • Çünkü çikolatadaki mutluluk hormonu bunun için yeterlidir.
bitter çikolata

6) Yumurta

  • Yumurtalar L-triptofan seviyeleri sayesinde mutluluklarınızı artırmanıza yardımcı olur.
  • Yumurtaların kolin içeriği de zihinsel keskinliği ve genel görünümü iyileştirmeye yardımcı olur.
yumurta

7) Otlu Et

  • B12 vitamini için yüksek çimle beslenen sığır eti yemek, beyni korumak için harika bir yoldur.
  • Çimenlerle beslenen et, aynı zamanda mutluluğu desteklemek için iyi bir demir kaynağıdır.
  • Her türlü ot çeşidi ve mutluluk hormonu sağlayan bitkiler et pişirmek için kullanılabilir.
et

8) Yoğurt

  • Düzenli yoğurt veya süt tüketmek daha yoğun kalsiyum almaya neden olur.
  • Daha fazla kalsiyum tükettiğinizde bedeniniz iyi hissettiren nörotransmitterleri serbest bırakacak sinyalleri alır.
yoğurt

9) Midye

  • Midye başka bir tiroid besleyici besindir. Tiroidin düzgün çalışmasını sağlayan çinko, iyot ve selenyum içerir.
  • İyot eksikliği depresyon ve yorgunluk ile ilişkilidir.
  • Çünkü büyük bir duygu durum düzenleyicisi olan tiroidi ateşler.
  • Midye ayrıca beyni enflamatuar hasara karşı koruyan B12 vitaminine sahiptir.
midye

10) Kuru Yemiş ve Yağlı Tohumlar

  • Kabak çekirdeği triptofan bakımından zengindir ve hatta yatmadan önce yendiğinde daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
  • Susam tohumları kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir.
  • Bu da vücudunuzun stresli bir durumdan daha huzurlu bir duruma geçmesine katkı sağlar.

kuru yemiş

Mutluluk Hormonu Nasıl Yükselir?

Doktorlar tarafından tam olarak bir mutluluk hormonu yükseltme tarifi verilmese de mutluluk hormonu arttırma için uygulanabilecek çok sayıda yöntem vardır:

1) Arkadaşlarınızla Zaman Geçirin

  • Güven, oksitosin yüksekliğini tetikleyen şeydir.
  • Yakınlarınızla bir etkinlikte olduğunuzda doğal olarak kendinizi iyi hissedersiniz.
mutluluk hormonu

2) Daha Çok Sarılın

  • Yakınlarınıza ve sevdiklerinize sarılın.
  • Güvendiğiniz biriyle otuz saniye boyunca kucaklaşmak nöronların ateşini almak için harika bir yöntemdir.
mutluluk hormonu

3) Aromaterapi

  • Özellikle balmumu, lavanta kokusu veya mum kokusu endorfin seviyenizi arttırır.
aromaterapi

4) Bol Bol Gülün – Nedensiz de Olsa!

  • Bir komedi filmi izleyebilir, komik bir kitap okuyabilir, bir arkadaşınızı arayabilir, kendinizi güldürecek her şeyi yapabilirsiniz.
mutluluk hormonu

5) Diyet & Perhiz

  • Midye, ıspanak, kuşkonmaz, yumurta, somon, koyu çikolata, bakliyat, fındık ve avokado gibi probiyotikler alabilirsiniz.
diyet

6) Egzersiz & Meditasyon

  • Egzersiz tüm mutluluk hormonlarını serbest bırakır.

egzersiz

Mutluluk Hormonu Eksikliği Nelere Yol Açar?

Serotonin regülasyonu, ruhsal ve fiziksel sağlığımızda önemli bir rol oynar ve serotonin eksikliğinin semptomlarını tanımak önemlidir. Serotonin eksikliklerinin belirtileri arasında anksiyete, ajitasyon, duygu durum değişiklikleri, güçlü şeker istekleri, aşırı endişe ve uykuda kalma yetersizliği, obsesif davranış, zayıf bellek ve azalmış motivasyon sayılabilir.

  • Depresyon: Eğer serotonin düzeyi çok düşükse depresyon ve bipolar bozukluk gibi duygu durum bozukluklarına neden olabilir. Depresyon genellikle bir kartopu etkisine yol açabilecek temel yaşam tarzı tetikleyicilerinin sonucudur. Bu tür tetikleyiciler stres, uyku yoksunluğu, yetersiz egzersiz ve kötü beslenme içerebilir.
  • Stres: Stres yaşamın zorluklarına normal bir tepki olsa da yüksek stres hormonları serotonin seviyelerini azaltabilir ve muhtemelen vücudun yorgun düşmesine neden olabilir. Uyku eksikliği, artan anksiyete, yoğun bir yaşam tarzı ve yetersiz egzersiz stresi büyük ölçüde artıran faktörlerdir.
  • Uykusuzluk: Serotonin eksikliklerinin bir diğer nedeni ve sonucu uyku bozukluklarıdır. Gün boyunca dopamin gibi eksitatör hormonlar yüksektir, günlük fonksiyonları yerine getirmek için enerji ve motivasyon sağlar. Akşam ise eksitatör hormon seviyeleri düşer ve vücudu uykuya hazırlayarak inhibe edici hormon (serotonin gibi) seviyeleri yükselir. Epifiz bezi, gece boyunca derin ve dinlendirici bir uyku almak için ayrılmaz olan bir nörotransmitter olan melatonin yapmak için serotonini kullanır. Melatonin serotoninden üretildiğinden bu kimyasaldaki eksiklikler uyku bozukluklarına ve uykusuzluğa neden olabilir.

mutluluk hormonu ilaçları

Mutluluk Hormonu İlaçları Hangileridir?

Mutluluk hormonu için özel ilaçlar bulunmasa da bazı psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan depresyon ilaçları mutluluk hormonunu düzenlemek için kullanılabilmektedir.

Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.

mutluluk hormonu

Afrodizyak Nedir? Afrodizyak Etkili 15 Yiyecek ve 10 Bitki

Serotonin Nedir? Nelerde Var? Serotonin Değerinizi Uçuracak 10 Besin

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mutluluk Pastası Tarifi

Mutluluk Pastası

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Mutluluk Keki Tarifi

Mutluluk Keki

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Muzlu Mutluluk Rulosu Tarifi

Muzlu Mutluluk Rulosu

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Supangle Kaşık Dolusu Mutluluk Tarifi

Supangle Kaşık Dolusu Mutluluk

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Borcamda Muzlu Yaş Pasta Borcam Dolusu Mutluluk Tarifi

Borcamda Muzlu Yaş Pasta Borcam Dolusu Mutluluk

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Pide Yedikçe Yiyecekseniz Tarifi

Pide Yedikçe Yiyecekseniz

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri